Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Najbardziej wkurzające wynalazki motoryzacji

Featured Replies

Napisano

Obsluga radia i autoklimy w Viki C jeszcze dorzuce facepalm%5B1%5D.gif kto to wymyslil facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Teoretycznie mozna głosem wpisać adres, ale mój akcent nie jest kompatybilny z systemem i nawet

> proste komendy typu "shut up!" nie chce rozumieć.

Mowisz ,ze dziadostwo wink.gif

Napisano

> Trwa to 15-30 minut!!! Po co???

10 minut

ale tez nie wiem po co zlosnik.gif

> Irytujące jest też stałe napięcie na gnieździe zapalniczki.

Irytujace?

Dla mnie to jest duzy plus.

Moge ladowac co chce i kiedy chce i nie musze do tego wkladac kluczyka do stacyjki

Napisano

> klasa D ale maska jest na druta. Nie zagladam tam za czesto ale jak juz musze to wkurza mnie, ze

> pare euro przycieli na silownikach

a to dziwne, bo ostatnio ogladalem megane w salonie i tam maska byla podnoszona silownikiem

Napisano

> łatwiej chyba po porstu wyjąć żarówkę na czas suszenia.

tylko, ze to pewnie nie jest jedna zarowka, a kilka zarowek w roznych miejscach

Napisano

> a to dziwne, bo ostatnio ogladalem megane w salonie i tam maska byla podnoszona silownikiem

no coz... zlosnik.gif

Laguna to wyzsza klasa rotfl.gif

Napisano

> starsze uno miały normalnie na środku kierownicy

Wybacz, miałem Uno 900 z przełącznikami nie w obudowie kiery, a w "satelitach" wystających z tablicy rozdzielczej i tam klakson był w dźwigience kierunkowskazów. To po środku to była wyłącznie zaślepka nakrętki koła kierownicy.

S8000567.jpg

Napisano

> Dla mnie to jest duzy plus.

> Moge ladowac co chce i kiedy chce i nie musze do tego wkladac kluczyka do stacyjki

Sporo samochodów ma i gniazda zasilane stale i kluczykiem.

Moje Uno też, ale nie fabrycznie zlosnik.gif

Napisano

> Drugim "udogodnieniem" jakie spotkałem w moim aucie to brak możliwości odłączenia oświetlenia

A nie jest tak jak u mnie w bagażniku przy otwartym po 15 minutah samoczynnie wyłącza

Napisano

> A nie jest tak jak u mnie w bagażniku przy otwartym po 15 minutah samoczynnie wyłącza

Patrz, u mnie w Uno się nie wyłącza i często się świeci całą noc (bo się kostka z wyłącznikiem podtopiła od tyku grzanej szyby), ale ponieważ mam oświetlenie na LEDach, to aku nawet tego nie odczuwa.

Napisano

> Ujeżdżając na co dzień Opla Vectrę C zastanawiałem się ile jeszcze jest wkurzających "wynalazków"

Co do tematu wyłączania oświetlenia przy otwartych drzwiach zgoda.

Co do kierunkowskazów nie zgadzam się. Ten sposób działania jest bardzo wygodny.

Pozdrawiam

Boa

Napisano

Auta francuskie. W golfie żeby wymienić tyleję wahacza z przodu wystarczy odkręcić kilka śrubek. W megance II trzeba rozpierdzielić pół przodu.

Napisano

Jednym zdaniem powiem, że najbardziej wkurzającym wynalazkiem motoryzacji jest nawigacja autorska firmy VW.

Napisano

> Jednym zdaniem powiem, że najbardziej wkurzającym wynalazkiem motoryzacji jest nawigacja autorska firmy VW.

Ja po intensywnym używaniu AutoMapy muszę napisać, że nawigacja VW (RNS510) jest najfajniejszą nawigacją jaką znam.

mar00ha

Napisano

> Ja po intensywnym używaniu AutoMapy muszę napisać, że nawigacja VW (RNS510) jest najfajniejszą

> nawigacją jaką znam.

Bo możesz coś ogladac zamiast monotonnego ekranu radia bez wynalazków na szybie hehe.gif

Czy mozesz przeskrolować mapę w trakcie jazdy do dowolnego punktu? Wybrac go jako nowy cel pośredni?

To takie elementarne funkcje, których brakuje, a można by długo.

Napisano

> Czy mozesz przeskrolować mapę w trakcie jazdy do dowolnego punktu?

Tak. Bez problemu.

> Wybrac go jako nowy cel pośredni?

Dowolnego punktu chyba nie. Tylko wskazane palcem na mapie POI.

mar00ha

Napisano

> Ja ma tak w Lagunie - w dźwigni od świateł. I nie wiem dlaczego, ale świetnie mi to przypasowało.

> Zupełnie przestałem używać przycisków na kierownicy (też są).

U mnie również w lagunie IphII też to jest i bardzo to sobie chwale lepiej mi się tego używa niż na kierownicy.Również ten patent był stosowany w skodach 105.

Napisano

> Wybacz, miałem Uno 900 z przełącznikami nie w obudowie kiery, a w "satelitach" wystających z

> tablicy rozdzielczej i tam klakson był w dźwigience kierunkowskazów. To po środku to była

> wyłącznie zaślepka nakrętki koła kierownicy.

ciekawe, pierwszy raz widzę mk1 z takim patentem

Napisano

> Tak. Bez problemu.

> Dowolnego punktu chyba nie. Tylko wskazane palcem na mapie POI.

Sam widzisz.

A może jest znów strona forum o navi VW dostępna? Dawno nie próbowałem bo czasu dośc mało w tygodniu.

Napisano

> Starsze Uno tak miały. Tak samo jak starsze Citroeny. W CX był klakson dwustopniowy - lekkie

> wciśnięcie przycisku włączało pojedynczy elektryczny, a mocniejsze - pneumatyczną fanfarę.

i wartburgi 1,3 i trabanty 1,1 biglaugh.gif i powiem że jak warbesem jeździłem to bardzo szyb ko się przyzwyczaiłem - łątwiej mi było zatrąbić niż gdy klakson w innym aucie miałem w kierownicy

Napisano

> ciekawe, pierwszy raz widzę mk1 z takim patentem

wszystkie mk1 tak miały.

Ogólnie deska w mk1 była o wiele bardziej praktyczna niż w mk2.

A za patent z włącznikami elektrycznych szyb w mk2 powinni kogoś poćwiartować. grinser006.gif

pozdr

Napisano

> Wymiana żarówek przez nadkola w Astrze H

Są auta w których trzeba demontować pas przedni aby zmienić żarówkę, np. nowe Audi.

Napisano

> Nie pamiętam w jakim aucie, ale chyba w jakimś Renault miałem klakson w dźwigience zamiast w

> kierownicy.

Klakson w dźwigni dotyczy ogólnie aut francuskich, nie wiem jak obecnie, ale jeszcze w latach 80 i 90-tych było to u Francuzów normą i nie wiem czy wówczas były od tego wyjątki.

Akurat każdy francuz jakim jeździłem miał właśnie klakson w dźwigni a były to:

Citroen AX, Peugeot 306, Peugeot 406, Citroen XSara, Citroen BX i Renault Safrane

Tak się składa, iż długi czas posiadałem najpierw jednego, potem innego francuza i bardzo się do tego patentu przyzwyczaiłem.

Powiem więcej, uważam go za lepszy

Oczywiście, kierowca przyzwyczajony do klaksonu gdzieś na kierownicy może w razie nagłej potrzeby zgłupieć, no ale jak się już wie, jak się już ma odruch: super patent

Przede wszystkim nie ma przypadkowego trąbienia podczas kręcenia kierownicą jedną ręką, co zdarzyło mi się parokrotnie prowadząc Astrę G i zdarza mi się nie raz teraz użytkując Bravę

Napisano

Mnie wkurza brzęczyk niezapiętych pasów. Brzeczy nawet jak pasażer nie zapnie. Dojazd do domu mam 500 m mało uczęszczaną drogą i w zwyczaju mam je rozpinać. Albo szukam miejsca do parkowania a ten coraz głosniej brzeczy!

Napisano

> Mnie wkurza brzęczyk niezapiętych pasów. Brzeczy nawet jak pasażer nie zapnie. Dojazd do domu mam

> 500 m mało uczęszczaną drogą i w zwyczaju mam je rozpinać. Albo szukam miejsca do parkowania a

> ten coraz głosniej brzeczy!

Ja zaś uważam, że to pożyteczny wynalazek. Pomimo, że mam orzeczenie o przeciwwskazaniu do jazdy w pasach, to zapinam je odruchowo nawet na parkingu. Nic mnie tak nie wkurza jak odpinanie pasa przez pasażera zaraz po wjechaniu w "naszą" ulicę albo "tak przytrzymam żeby policjanci się nie czepili". Dosyć miałem dyskutowania o wyższości zapinania nad niezapinaniem. W Sedici niestety nie piszczy ale za to w 500-ce "drze mordę" aż miło zlosnik.gif szkoda tylko, że tył nie pipczy crazy.gif.

Napisano

> Auta francuskie. W golfie żeby wymienić tyleję wahacza z przodu wystarczy odkręcić kilka śrubek. W

> megance II trzeba rozpierdzielić pół przodu.

w Clio bez problemu, a jakby francuskie cfaniaczek.gif, w Fokusie niemieckim zaś też trochę trzeba pokombinować...

Napisano

> zamek otwierany na 2 razy, 1 raz drzwi kierowcy

> 2xrazy reszta drzwi

fajne to jest akurat jak się samemu często jeździ, żaden żul na skrzyzowaniu znienacka ryja do auta nie wsadzi palacz.gif

Napisano

> samoczynne włączenie tylnej wycieraczki przy wrzuceniu wstecznego, gdy wycieraczki przedniej szyby

> są włączone (nawet na ruch okresowy)...

to akurat uważam za genialny w swej prostocie wynalazek, na który Mazda nie była w stanie wpaść facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Mnie wkurza brzęczyk niezapiętych pasów.

Ja nie mam brzęczyka a raczej taki gong, ale komputerem to sobie

wyłączyłem. Do śmietnika jak wiozę śmieci to mi się pasów zapisać

nie chce, idealne rozwiązanie.

Napisano

> to akurat uważam za genialny w swej prostocie wynalazek, na który Mazda nie była w stanie wpaść

Pytanie - a to nie cofasz na lusterka boczne? Bo tak większość

kierowców robi. Generalnie tylna szyba może być zamalowana,

więc ta wycieraczka to tak trochę bez sensu.

Napisano

> Pytanie - a to nie cofasz na lusterka boczne? Bo tak większość

> kierowców robi. Generalnie tylna szyba może być zamalowana,

> więc ta wycieraczka to tak trochę bez sensu.

masz zamalowaną tylną szybę?

Napisano

> masz zamalowaną tylną szybę?

Nie mam, ale i tak cofam na lusterka boczne, w trasie we wsteczne

nie patrzę wcale.

Napisano

> Nie mam, ale i tak cofam na lusterka boczne, w trasie we wsteczne

> nie patrzę wcale.

Ja tam czasem spogladam żeby sprawdzić czy "znajoma" Oktavka ikonka_photo2.gifbusted.gif na ogonie nie siedzi

Napisano

> wszystkie mk1 tak miały.

> Ogólnie deska w mk1 była o wiele bardziej praktyczna niż w mk2.

> A za patent z włącznikami elektrycznych szyb w mk2 powinni kogoś poćwiartować.

> pozdr

siedziałem w 2 1.5 mk1, 1 1.0 mk1 i w jednym UT mk1 i żaden z nich nie miał takiego patentu icon_eek.gif

Napisano

trójmryg kierunkowskazami

włączone postojówki/mijania po wyjęciu kluczyka

brak możliwości odłączenia ABSu i innych poprawiaczy jazdy

cyferkowe wyświetlacze prędkości zamiast wskazówki

suche wycieranie szyby - zamiast najpierw polać płynem a potem wycierać

brak oświetlenia wnętrza po otwarciu samochodu z pilota

tempomat powyżej 30km/h

brak dostępu do żarówek/ dziwne żarówki do kupienia tylko w ASO za ciężkie pieniądze

i wiele innych patentów

Napisano

Wyjmowanie skrzyni biegów, żeby uszczelkę miski olejowej wymienić - stare Polo. Wchodzenie do kanału, żeby zobaczyć na podziałce, ile jest płynu chłodniczego - Brava. Demontaż napędu rozrządu, żeby wymienić termostat - Astra. Wymiana świec po zdjęciu koła - CC700.

Jakoś nigdy nie miałem problemów z japońskimi. Nie zawsze wszystko jest logicznie zrobione, ale zazwyczaj tak.

Napisano

> ciekawe, pierwszy raz widzę mk1 z takim patentem

Widac mało widziałes. U mnie było tak samo.

Napisano

> samoczynne włączenie tylnej wycieraczki przy wrzuceniu wstecznego, gdy wycieraczki przedniej szyby

> są włączone (nawet na ruch okresowy)...

Zgadza się to dziadostwo też bym wyłączył. W moim przypadku - a dużo jeżdżę do tyłu przeszkadza....

Napisano

> To jest bardzo wygodne rozwiązanie,

> nie spotkałem się z autem w którym nie można tego wyłączyć.

> Bawiłeś się przełącznikami w podsufitce ?

Astra G też ma tą bezsensowną przypadłość frown.gif

Poradziłem sobie wymieniając lampkę na taką z Omegi smile.gif

Inna denerwująca mnie przypadłość Astry to brak dodatkowego przycisku zamykającego centralny zamek od środka (albo chociaż opcji otwierania go po użyciu klamki od strony wewnętrznej), co skutkuje koniecznością odwracania się i za każdym razem zamykania i otwierania centralnego zamka od środka tym "grzybkiem" przy drzwiach angryfire.gif

Napisano

> Mam wersję z jedną na środku i dawało się wyłączyć - klosz lampy trzeba było z czuciem ustawić w

> środkowej pozycji, gdy nie było żadnego styku. Potem dołożyłem plafonierę ze starego Passata

> przy lusterku i już nie ma problemu.

U mnie tak nie działało, nie było opcji wyłączenia oświetlenia przy otwartych drzwiach. W położeniu środkowym świeciło właśnie po otwarciu drzwi, a po "pstryknięciu" w prawo lub lewo (bez różnicy) świeciło cały czas sciana.gif

Na szczęście w sieci jest manual jak za pomocą drobnej modyfikacji skorygować tę niedogodność i podobnie jak w Astrze teraz jeśli nie chcę światła to mam ciemno po otwarciu drzwi smile.gif

Napisano

Pierwsza rzecz po przeczytaniu tytułu wątku - to samo skojarzenie. Czasem jeżdżę Astrą H i strasznie mnie to denerwuje. I z tego co widzę po postach to niektórzy myślą, że chodzi tylko o kwestie 3 krotnego mignięcia, która jest OK. Ale mnie też denerwuje to, że nawet po przesunięciu dźwigienki do końca ona od razu wraca, na początku miałem tak jak odwracałem kierownice to czekałem aż dźwigienka odskoczy z przyzwyczajenia...

Napisano

> Nie pamiętam w jakim aucie, ale chyba w jakimś Renault miałem klakson w dźwigience zamiast w

> kierownicy.

> Pozdrawiam BAS

Renault Clio II przed liftem - czasem takie ujeżdzam i kiedyś szukałem klaksonu właśnie w sytuacji poodbramkowej... Jak mnie właściciel uświadomił gdzie ma klakson to myślałem, że padnę. Jest dokładniej w lewej dźwigience od świateł.

Napisano

> Ja nie mam brzęczyka a raczej taki gong, ale komputerem to sobie

> wyłączyłem. Do śmietnika jak wiozę śmieci to mi się pasów zapisać

> nie chce, idealne rozwiązanie.

Nie wypadałoby na piechotę? zlosnik.gif

Napisano

> Renault Clio II przed liftem - czasem takie ujeżdzam i kiedyś szukałem klaksonu właśnie w sytuacji

> poodbramkowej... Jak mnie właściciel uświadomił gdzie ma klakson to myślałem, że padnę. Jest

> dokładniej w lewej dźwigience od świateł.

a podobno w Syrence przełącznik świateł był w podłodze zlosnik2.gif

Napisano

> Jak mnie właściciel uświadomił gdzie ma klakson to myślałem, że padnę. Jest

> dokładniej w lewej dźwigience od świateł.

To kwestia przyzwyczajenia, tak jak wspomniałem wcześniej - mi takie umiejscowienie włączania klaksonu odpowiada, a po jakimś czasie wydaje się jedynie słuszne.

Tak samo kwestią przyzwyczajenia jest ogólnie miejsce włączania świateł - ja lubię tak jak jest (upraszczając) we francuzach/japończykach/włochach czyli włączanie świateł na dźwigni kierunków, system taki jak w oplach, fordach, vw czyli osobne pokrętło świateł jest dla mnie irytujący

A najbardziej wkurzającymi wynalazkami motoryzacji są 2 akurat chyba niemieckie przebłyski geniuszu:

1) karłowate prawe lusterko w grupie VAG okolice przełomu lat 90 i 00

2) włączanie lampki sufitowej poprzez wyciąganie pokrętła świateł w Oplach (w życiu bym na to nie wpadł, toż już francuski klakson jest przynajmniej wyrysowany na dźwigience)

Napisano

> Ujeżdżając na co dzień Opla Vectrę C zastanawiałem się ile jeszcze jest wkurzających "wynalazków" w

> waszych autach.

w fordzie jest podobnie w drogowymi, włącza się je tak samo jak miga spineyes.gif

tzn dźwignia max do siebie i wraca, a światła zostają włączone, wyłącza się drugi raz ciągnąc dźwignie do siebie

durne, poza tym myli się gdy chce mignąć, czasem za mocno pociągnę i zapalam długie na stałe

w poprzednich autach migało się drogowymi ciągnąć do siebie, a zapalało na stałe pchając w stronę deski ok.gif

Napisano

1. Regulacja kąta oparcia siedzenia wajchą nie pokrętłem.

2. Spryskiwacze świateł załączające się zawsze ze spryskiwaczami szyb (Mondeo Mk2)

3. Klimatyzacja włączająca sprężarkę po każdej zmianie kierunków nawiewu (SX4/Sedici). A jak już się ją wyłączy i słoneczko przygrzeje to automat sobie włącza obieg wewnętrzny i robi się piekarnik.

4. Wlew płynu do spryskiwaczy średnicy pięciozłotówki umieszczony pod zawiasem maski (Fiaty).

5. Szyberdach. Kiedyś nawet płaciłem dodatkowe pieniądze żeby go mieć facepalm%5B1%5D.gif Potem dostałem w gratisie i też nie korzystałem, nawet jak nie miałem klimy. Po znajomych widzę ten sam trend, bo się nie che, bo zapomniałem że to mam smile.gif

6. Otwieranie maski z kluczyka (Ford).

Tak na szybko smile.gif

Dopiszę jeszcze (SX4/Sedici) popiskiwanie w głośnikach (głośne) w trakcie pogłaśniania z przycisku w kierownicy. Po co to ktoś zrobił to nie wiem screwy.gif

Napisano

> Przecież jest piękny cyfrowy wskaźnik temperatury płynu chłodzącego na czwartym czy piątym ekranie

> komputera

W tamtym 'komputerze' jedyne dane to godzina i nazwa stacji radiowej wink.gif

Nie bylo czwartego czy piatego ekranu tylko pierwszy i zarazem ostatni czyli poprostu wyswietlacz bursztynowy.

Astra sluzbowa typu 'naked car' biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.