Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Które żarówki H7?

Featured Replies

Napisano

Padła mi właśnie przednia żarówka H7 i zacząłem szperać i szukać co kupić.

Samochód (używany) kupiłem na jakiś syfnych Philipsach, które nie dawały praktycznie żadnego śiwatła i co chwilę musiałem stawać by sprawdzić, czy coś tam świeci.

Wymieniłem je na Osram Nightbreaker, które świeciły dużo lepiej, jednak po pół roku padła właśnie pierwsza (pół roku jak na nienajtańśzą żarówkę to chyba słaby wynik...)

przeglądam teraz właśnie neta w poszukiwaniu odpowiedzi co dalej i znalazłem coś takiego:

06-58520DPU_ml.jpg

ponoć zwycięzca testu ADAC  :hmm: http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Test-zarowek-H7-ADAC-wylonilo-najlepsze,wid,16618443,wiadomosc.html?ticaid=1174b4

cenowo - około 40-50 zeta za komplet więc bardzo przystępnie  :ok:

miał ktoś do czynienia z powyższymi? czy lepiej nie rozmieniać się na drobne i kupić Nightbreakery, czy może jeszcze coś innego ?

Napisano

Testowałem różne żarówki od najtańszych za kilka zł po kilka razy droższe. Obecnie kupuję zwykłe Tungsramy. Jeżeli masz dobre lampy to nie cuduj z żarówkami. Ale to tylko moje zdanie ;)

Napisano

jak nie chcesz wymieniać, to kupujesz Osram UltraLife

mają 3 lata gwarancji i nie skorzystałem z niej przy 4 kompletach jakie zakładałem w rodzinie

osram-ultralife-h7-1-500.jpg

Edytowane przez JanuszK

Napisano

Uzywalem glownie zarowek GE nawet tych mocniejezych i byly rewelacyjne dot. H7 oraz H4. Wytrzymuwaly bardzo dlugo.

Napisano

Mój faworyt to zwykłe H7 Narva, potem reszta.

Napisano
  • Autor

apropos tych GE, znalazłem jeszcze to:

"Test pokazał, że cena nie jest dobrym wyznacznikiem jakości. Najlepszy produkt można było kupić w cenie 11,50 euro za parę, podczas gdy na odległych miejscach znalazły się żarówki ok. 3-krotnie droższe. Poza najtańszy produkt w teście otrzymał lepszą ocenę łączną niż model najdroższy. Jak pokazują wyniki testu, kupowanie „na markę” nie ma sensu."

https://bankkierowcy.pl/tutorials/news.xhtml?id=1250

Napisano
  • Autor

Uzywalem glownie zarowek GE nawet tych mocniejezych i byly rewelacyjne dot. H7 oraz H4. Wytrzymuwaly bardzo dlugo.

a jak z jasnością i intensywnością świecenia?

nie było jakiś odchyłek od normy?

i czemu piszesz w czasie przeszłym?  ;]

Napisano

a jak z jasnością i intensywnością świecenia?

nie było jakiś odchyłek od normy?

i czemu piszesz w czasie przeszłym? ;]

Swiecili swiatlem bialym, zrownowazonym. Geometria swiatla idealna. Zarowek uzywalem przez 3 lata, az zalozylem xenony. Teraz w passacie uzywam osram bo nie bylo tych moich GE, a w fabii H7 swieca swietnie. A czas przeszly poniewaz nie mam juz octavii gdzie mialem H4. A zarowki kupiwalem w hioermarkecie TESCO, niestety teraz znikly i maja jakis chinski badziew z chora cene.

Napisano

...jednak po pół roku padła właśnie pierwsza (pół roku jak na nienajtańśzą żarówkę to chyba słaby wynik...)

Co to za moda by pisać o wytrzymałości żarówek w jednostce czasu i to z pewnością nie chodzi o ich łączny czas pracy? Przez pół roku ile przejechałeś kilometrów, 1 tyś, a może 100 tyś? Jeśli 1 tyś. to faktycznie słaby wynik ale jeśli 100 tyś. to...

Napisano
  • Autor

Co to za moda by pisać o wytrzymałości żarówek w jednostce czasu i to z pewnością nie chodzi o ich łączny czas pracy? Przez pół roku ile przejechałeś kilometrów, 1 tyś, a może 100 tyś? Jeśli 1 tyś. to faktycznie słaby wynik ale jeśli 100 tyś. to...

13 tys. km więc szału raczej nie ma

Napisano

13 tys. km więc szału raczej nie ma

wyznacznikiem tutaj bedzie czestotliwosc zapalania/gaszenia

co do zarowek, kazda zarowka dajaca wiecej swiatła czyli +30%, +50% itd swieci krócej od zwyklej, niewysilonej zarowki...

pytanie czego szukasz, czy wiecej swiatła czy dłuższa zywotnosc bo jedno z drugim nie idzie w parze

jak szukasz zywotnosci, polecam tanie tungsramy, tanie a dobre

Napisano
  • Autor

zamówiłem w/w GE

jutro powinny być

zobaczymy ile to warte :ok:

• 1 miesiąc później...
Napisano

Spotkaliście się kiedyś z żarówkami Bosma pure white? Znajomy śmiga z nimi od dłuższego czasu i sobie zachwala :hmm:

Napisano

ojciec ma żarniki ksenonowe bosmy u siebie...tanie i na razie od jakichś 12k km świecą bardzo dobrze...

firma niby polska ale produkcja pewnie made in china...

Napisano

Te GE to Tungsramy, produkowane na Węgrzech. Też się zaopatrywałem w nie w TESCO ale od 2-3 lat sprzedają tam albo chiński szajs albo jakieś drogie wynalazki.

Od chyba 10 lat w kategorii jakość za rozsądną cenę wygrywają Tungsramy (GE).

Napisano

Te GE to Tungsramy, produkowane na Węgrzech. Też się zaopatrywałem w nie w TESCO ale od 2-3 lat sprzedają tam albo chiński szajs albo jakieś drogie wynalazki.

Od chyba 10 lat w kategorii jakość za rozsądną cenę wygrywają Tungsramy (GE).

Tez tak mialem. Niestety te chinole w TESCO drozsze od zarowek markowych z Inter Carsu

Napisano

Kupowalem rozne. Z tych trwalych to polece z lidla. Mam od okolo roku( 20pare tys km.) i swieca.

Napisano

Spotkaliście się kiedyś z żarówkami Bosma pure white? Znajomy śmiga z nimi od dłuższego czasu i sobie zachwala :hmm:

W Uno mam Bosma Classic Gold - takie lekko żółte - świecą bardzo dobrze jak na uniakowe lampy. Lepiej niż inne które miałem, na pewno kupię kolejne.

W Grande też mam Bosmy, ale model Blue Laser (chyba) - póki co około 14kkm, codziennie po kilka razy zapalane/gaszone i działają. Ale już ze świecenia nie jestem zadowolony. O ile w nocy dają radę, do już w deszczu po zmroku nie jest dobrze - wszystko co miałem, od niebieskich z Biedronki, po inne no-name, bosche, tungsramy, na Osramach kończąc, w deszczu świeciły tak, jak należy.

• 2 miesiące później...
Napisano

Tungsram/GE +90 u mnie wytrzymały około roku i 50tys km. Bardzo fajnie świecą. Kosztują około 40 zł. W aucie brak dziennych.

Edytowane przez sdss

Napisano

Padła mi właśnie przednia żarówka H7 i zacząłem szperać i szukać co kupić.

Jak miałem h7 w stilo na wielozwierciadle to kupowałem te najtrwalsze. Wymiana była wielce upierdliwa. Ale światła świeciły nadzwyczaj dobrze.

W meriwie mam H7 na soczewce skrętnej.

I co. I dupa. Świeci to słabo. Dobrze, że chociaż wymiana bezproblemowa [minuty].

Kupiłem do  jednego reflektora jakiegoś Boscha [chyba gigalight  :facepalm: ] w czarno-fioletowym opakowaniu za 42 zł / szt. Na ścianie widać różnicę. Na drodze trochę.

Edytowane przez lessero

Napisano

A jest sens pisać w km?

Napisano

Mi podobają się i używam Valeo H7 Aqua Vision. Nietypowe żółte światło. Są też w wersji białej - xenon effect. 

Napisano

Tungsram/GE +90 u mnie wytrzymały około roku i 50tys km. Bardzo fajnie świecą. Kosztują około 40 zł. W aucie brak dziennych.

Wczoraj zamontowałem takie. Te co miałem wcześniej to były jakieś LongLife z Tesco i po dwóch latach ledwo świeciły.

Te świecą duuużo lepiej. Wymienia się w miarę łatwo więc jak wytrzymają rok (mam dzienne) to trudno.

Z zasady to albo LongLife albo +XX%

Napisano

Dziś kupiłem Tungsram +120, różnica znaczna zobaczymy ile wytrzymają.

Napisano

Ja sobie dzisiaj założyłem H7 Philips Allweather - już nie produkowane, ale jeszcze czasem dostępne. Świecą nie gorzej od dzisiejszych mistrzów, a żółto - niebieska poświata jest po prostu cudowna  :serducha: . Wróciły mi wspomnienia tych żarówek z czasów Poloneza  :old: . Kto by pomyślał, że głupie żarówki potrafią dać tyle radochy  :oki: .

• 3 tygodnie później...
Napisano

zamówiłem w/w GE

jutro powinny być

zobaczymy ile to warte :ok:

i jak oceniasz te żarówki?

bo czegoś szukam i znajomy polecał mi bosh gigalight +120% czy jakoś tak

Napisano
  • Autor

i jak oceniasz te żarówki?

bo czegoś szukam i znajomy polecał mi bosh gigalight +120% czy jakoś tak

nie zauważyłem dużej różnicy w świeceniu pomiędzy tymi a Osramem

inna sprawa, że zmieniałem je dosłownie w przeddzień sprzedaży samochodu, stąd nie miałem okazji zbyt wiele na nich pojeździć.

co do trwałości się nie wypowiem

co do jakości światła - całkiem ok, tymbardziej biorąc pod uwagę niewygórowaną cenę  :ok:

Napisano

Ja generalnie tych używam od jakiegoś czasu (chętniej +120). 50kkm to mi nigdy nie wytrzymały, czy wytrzymały rok? Nie wiem, niemniej mają dobry stosunek jakości do ceny. Teraz oprócz kolejnego kompletu 120+, kupiłem jeszcze na próbę Osram Night Breaker :)

Napisano

Futrzak daj znać jak tam porównanie. Ja już wszystko przerobiłem i nie widzę sensu wydawania na żarówki 60 czy 90zł. Biorę Tungsramy +90/+120 albo H7 Carrefour - w zwykłych (nie projekcyjnych) światłach świecą najmocniej. 

Napisano

H7RangePowerWhite_box_2015.jpg

takie range power white

Edytowane przez BoRuCh

Napisano

takie range power white

Sorry ale ciężko mi uwierzyć że tak mocno pomalowane bańki dadzą rozsądne światło... tym bardziej w nocy i deszczu.

Napisano

W deszczu światło niebieski ginie.

Napisano

takie range power white

Miałem i te. Nic specjalnego, po prostu na biało świecą. Tungsramy i Carrefour lepsze.

Napisano

Od dwóch lat i 24 tys. km Hella Performance. Auto użytkowane codziennie, odpalane na wyłączonych światłach. Świateł do jazdy dziennej brak. 

Napisano

Futrzak daj znać jak tam porównanie. Ja już wszystko przerobiłem i nie widzę sensu wydawania na żarówki 60 czy 90zł. Biorę Tungsramy +90/+120 albo H7 Carrefour - w zwykłych (nie projekcyjnych) światłach świecą najmocniej. 

"Testuję"  w projekcyjnych - założyłem w sobotę, wygląda nieźle. Dam znać za jakieś  2-3 tygodnie (jak nie zapomnę), wtedy coś więcej będę mógł powiedzieć po większym dystansie, w różnych porach dnia i nocy oraz w różnych warunkach. Osram Night Breaker Unlimited 110%  są ~2x droższe od Tungsram/GE Megalight Ultra 120%. Tungsramy wytrzymywały poniżej roku (sprawdziłem historie zakupów), czyli ~30kkm. W większości eksploatacja na dobrych drogach - krótkie trasy miasto + dłuższe trasy, przebieg zdecydowanie na korzyść tras (x3?), ale liczba cykli włącz/wyłącz - tutaj bezapelacyjnie miasto. Patrząc po danych katalogowych, to ONBU nie powinny wytrzymać 6 miesięcy (podają 150-300h), Tungsrama dokładnych danych nie znalazłem, ale z praktyki wytrzymuje trochę więcej. Czemu tak dokładnie podaję te dane? Ano trwałość będzie różna w różnych warunkach i jak ktoś ma więcej jazdy po drogach nienajlepszej jakości, to żarówki +++ padną szybciej (podobnie jak z liczbą cykli włącz/wyłącz). Jeżeli te Osramy będą się znacząco lepiej sprawdzać na zwykłych jednojezdniowych krajówkach, to bez dwóch zdań na nie się przerzucę, o ile nie padną po 2 miesiącach.

Napisano

Sorry ale ciężko mi uwierzyć że tak mocno pomalowane bańki dadzą rozsądne światło... tym bardziej w nocy i deszczu.

To nie jest kwestia wiary, tylko faktów. Philips Blue Vision jest świetny (bańkę ma też całą "pomalowaną"), ale niestety gwałt na żarniku, by osiągnąć odpowiedni strumień świetlny z takim filtrem, kończy się szybkim zgonem żarówki. Nawet bardzo szybkim. 

takie range power white

Co powiesz na informacje ze strony producenta?

Extreme and fashionable Light

4500K color temperature

Not for use on public roads. Not for use in Europe. For closed circuits only!

Napisano

+1 :oki:

- 30%   :hehe:   

A poważnie - ze 3 tygodnie temu (jakoś tak), zjarała mi się właśnie Tungsram Megalight Ultra 120%. Nawet jedna świeciła zacnie, ale to 1    :hehe:   Zakupiłem na szybko w Auchan właśnie takiego Philipsa (w schowku miałem, ale to wolę na trasę zostawić) i założyłem. Jak to człowiek zabiegany, nie zamówiłem kolejnego kompletu Tungsramów, tylko zjarała się druga, czego można się było spodziewać, ponieważ jak pada jedna, to drugą za chwilę. Wieczorem pojechałem (tą samą trasą, w tych samych godzinach, w tych samych warunkach) tylko z tym Philipsem +30 i dramat - w porównaniu do 1 TMU to nie ma o czym dyskutować. Na dwóch niewiele lepiej. W żonkowozie (H4) też jest różnica znacząca. W mieście to tego nie widać, ale jak się gdzieś pojedzie dalej...

Napisano

@@futrzak

nie wiem z czego się smiejesz, moje doświadczenie jest inne. Zjarała się lewa żarówka, wymieniłem tylko tę. Barwa światła jest zimniejsza od prawej, lewa lampa zazwyczaj "krócej" świeci, widać jak odcina się światło z lewej i prawej lampy. Obecnie lewa lampa daje światło którego granica świecenia jest taka sama jak prawej lampy w której najzwyklejsza Narva siedzi. Lampy dobrze ustawione, wymiana wykonana w warsztacie ktory skorygowal to z urządzeniem kontrolnym. Żałuję, że od razu nie wymieniłem drugiej ale byłem ciekawy czy faktycznie jest jakaś różnica + cośtam% czy tylko zabieg marketingowy.

Napisano

@@futrzak

nie wiem z czego się smiejesz, moje doświadczenie jest inne. Zjarała się lewa żarówka, wymieniłem tylko tę. Barwa światła jest zimniejsza od prawej, lewa lampa zazwyczaj "krócej" świeci, widać jak odcina się światło z lewej i prawej lampy. Obecnie lewa lampa daje światło którego granica świecenia jest taka sama jak prawej lampy w której najzwyklejsza Narva siedzi. Lampy dobrze ustawione, wymiana wykonana w warsztacie ktory skorygowal to z urządzeniem kontrolnym. Żałuję, że od razu nie wymieniłem drugiej ale byłem ciekawy czy faktycznie jest jakaś różnica + cośtam% czy tylko zabieg marketingowy.

Z czego się śmieję? Z Twojego +1 i mojego -30%, które jest żartobliwym odniesieniem do +30% Philipsa - co się tak spinasz? Te plusy u dobrych producentów dają efekty i nie jest to zabieg marketingowy. Różnica między twoimi i moimi doświadczeniami jest pewnie taka, że ja od lat stosuję żarówki sporo ++ i ten Philips jest słaby (ale trwalszy), natomiast Ty porównałeś tę żarówkę najzwyklejszą, z najzwyklejszym Philipsem, tylko troszkę lepszym. Póki człowiek nie jeździ po zwykłych krajówkach w porach i warunkach średnio sprzyjających, to różnicy zazwyczaj specjalnie nie zauważy. 

Napisano

Osram Cool Blue Intense :oki:

Napisano

@@futrzak

jeżdżę tym autem poza miastem i nawet na zwykłych żarówkach nie ma problemu ze światłem, odniosłem się tylko do tego, że wg. Ciebie to jest dramat i jest słaby

Tak, w porównaniu to jest dramat. Oczywiście, jest to trochę przekoloryzowane, ale różnica jest naprawdę duża. 

Napisano

Tak, w porównaniu to jest dramat. Oczywiście, jest to trochę przekoloryzowane, ale różnica jest naprawdę duża.

Znaczącą różnice znajdziesz między lampą zwykłą, a projektorową gdzie w tej drugiej masz wyraźną granicę światło-cień na tych samych żarówkach i jest tego światła wyraźnie mniej.Co do wyśmianych philipsów +30% świecą dużo lepiej niż standardy i słabiej od night breakerów osrama przy czym są od nich tańsze i trwalsze.

Napisano

Znaczącą różnice znajdziesz między lampą zwykłą, a projektorową gdzie w tej drugiej masz wyraźną granicę światło-cień na tych samych żarówkach i jest tego światła wyraźnie mniej.Co do wyśmianych philipsów +30% świecą dużo lepiej niż standardy i słabiej od night breakerów osrama przy czym są od nich tańsze i trwalsze.

Jeżdżę samochodami z reflektorami jednego i drugiego typu. Różnica między żarówkami jest dość mocna odczuwalna przy każdym rodzaju reflektorów i przy projekcyjnych śmiem twierdzić, że bardziej. Philipsów +30% nie wyśmiewam, ale już chyba wystarczająco jasno napisałem, że są wyraźnie słabsze od np. Tungsramów 120%, ale trwalsze. Czegoś nie doczytałeś?

Napisano

@@futrzak

producenci do aut wkładają najzwyklejsze żarówki i te światła świecą.

Czasem trafiają się lampy z kloszem do polerowania, a w środku żarówki za gruby pieniądz, przy czym światła tyle co co świeczka daje. W większości przypadków pomaga pod warunkiem, że odbłyśnik w środku nie jest matowy ani osmolony. 

Jak klosz nie jest zmatowiały, a wnętrze w przyzwoitym stanie to najzwyklejsza żarówka zapewni dostateczną ilość światła :skromny:

Napisano

@@futrzak

producenci do aut wkładają najzwyklejsze żarówki i te światła świecą.

Pewnie się zdziwisz, ale powyższe nie jest prawdą. Owszem, niby są "zwykłe", ale dość dobrze selekcjonowane. Takich w sklepach nie kupisz. 

Czasem trafiają się lampy z kloszem do polerowania, a w środku żarówki za gruby pieniądz, przy czym światła tyle co co świeczka daje. W większości przypadków pomaga pod warunkiem, że odbłyśnik w środku nie jest matowy ani osmolony. 

Jak klosz nie jest zmatowiały, a wnętrze w przyzwoitym stanie to najzwyklejsza żarówka zapewni dostateczną ilość światła :skromny:

Ja nie piszę o żadnych reflektorach zmatowiałych, do polerowania, czy o tym co ludzie wkładają by reanimować nieboszczyka. Piszę o różnicy w reflektorach w stanie prawie fabrycznym. W reflektorze w stanie złym, nawet dobra żarówka niewiele pomoże - może i będzie jaśniej (w teorii), ale drogi lepiej nie oświetli. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.