Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pełna hybryda - francuska czy japońska?

Featured Replies

Napisano
215x55x18

Scenic IV miał 195/55/20 czyli węższe a nie wyglądał tak pokracznie

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
19 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Ale daje rozeznanie w proporcjach (wyglądzie całego koła).

Choć wiem, że raczej nie siedzą tam jakieś naleśniki na 15".

Koło z profilu wygląda OK, jak spojrzysz z tyłu to jest nieproporcjonalnie przez wąskie nadwozie i wąskie opony.

Napisano
9 godzin temu, r1sender napisał(a):

215 to wąsko?

akurat designer się postarał że wygląda to jak 175 ;] 

jest tak

image.png.7a6c77d1f77650750e5846aae0d65b7e.png

Powinno być tak

image.png.4ea2989177b85a77e13c2b55340d0876.png

Napisano
12 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

To rzuć ceną/kwotą.

Ja w 2023 nawet dywaników nie wyzebralem, jakiś marny 1000zł rabatu, 50% na dodatkowe akcesoria (hak, dywaniki, chlapacze) i cos tam na przedłużoną gwarancję. Czytaj to co wszystkim z ulicy wtedy dawali.

W marcu 2024, rocznik 2023 z ciut lepszeym wyposażeniem chodziło 10kzł mniej.

wszystko się zmieniło gdzieś tak koło połowy 2023r moim zdaniem. Wtedy mniej więcej skończyły się problemy z dostępnością aut. Jak jak się rozglądałem za samochodem w miesiącach grudzień 2022 - styczeń 2023 to jeszcze nie było tak łatwo. Owszem, dealerzy coś tam mieli na stanie ale nigdy wersję, która by mi pasowała. Na Sportage pół roku czekania, na Formentora minimum pół roku czekania, rabatów tez nie za bardzo. Za to jak wszedłem do Nissana i dali mi do wyboru wersje, pakiety i kolory z dostępem na za 3 tygodnie to mnie aż onieśmieliło. Ale wynegocjować jakikolwiek rabat poza tymi niewielkimi co w cenniku, to było praktycznie niemożliwe (przynajmniej dla mnie ;)  ). A dzisiaj te same qashqai'e w cenniku z rabatem kilkanaście k PLN. Ale jakby tak zawsze czekać aż kiedyś będzie taniej to można i do śmierci... ;]

Napisano
  • Popularny post
44 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Scenic IV miał 195/55/20 czyli węższe a nie wyglądał tak pokracznie

14 minut temu, bielaPL napisał(a):

jest tak

Powinno być tak

Kurde, Ty nie kupisz on nie kupi, bo mu się tył nie podoba, inny kupi bo mu to nie przeszkadza albo tego nie dostrzega. Największy ból zawsze mają ludzie, którzy konkretnym autem nie jeżdżą. Stawiam orzechy przeciwko kokosom, że @ToMirek czy moją Żonę średnio interesuje to co sobie myślą inni jadący za nią. Gust jest jak dupa jednemu się podoba, drugiemu nie, co zrobisz nogi z biodra nie wyrwiesz. Gdybym myślał jak tył auta wygląda to nigdy bym busa nie kupił. 

Napisano
9 godzin temu, grogi napisał(a):

W takim aucie przy takiej feldze? Tak. 215 to do Polo czy Clio pasuje...

Do Poli czy Clio 195 pasuje, bez przesady 

Napisano
21 minut temu, r1sender napisał(a):

Kurde, Ty nie kupisz on nie kupi, bo mu się tył nie podoba, inny kupi bo mu to nie przeszkadza albo tego nie dostrzega. Największy ból zawsze mają ludzie, którzy konkretnym autem nie jeżdżą. Stawiam orzechy przeciwko kokosom, że @ToMirek czy moją Żonę średnio interesuje to co sobie myślą inni jadący za nią. Gust jest jak dupa jednemu się podoba, drugiemu nie, co zrobisz nogi z biodra nie wyrwiesz. Gdybym myślał jak tył auta wygląda to nigdy bym busa nie kupił. 

Tym bardziej że ToMirek nie zakładał tematu co ładniej wygląda tylko co jest warte swojej ceny i inne techniczne sprawy.

Napisano
W dniu 8.07.2024 o 07:47, format napisał(a):

Przejedź się Clio HEV, tam jest bodaj 80 czy 90HP z silnika elektrycznego. Z dołu wstaje jak BEV, reakcja na gaz też iście BEVowa

To jest taki sam układ hev jak w nissan note 3generacji?

Jezdziłem takim w japońskiej wersji. Od startu wciska jak melex👍 Tam jest układ gdzie silnik spalinowy jest tylko do wytwarzania energi elektrycznej.

Napisano
32 minuty temu, r1sender napisał(a):

Wiadomo jednemu Kryśka drugiemu Maryśka, każde auto ma swoje plusy i minusy i jakiś kompromis trzeba wybrać. Nie neguje tutaj tego samochodu, tylko po prostu od tylca średnio wygląda i tyle ;] . Ale za to ma potencjał na fajny tuning wizualny.

Napisano
39 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

To jest taki sam układ hev jak w nissan note 3generacji?

Jezdziłem takim w japońskiej wersji. Od startu wciska jak melex👍 Tam jest układ gdzie silnik spalinowy jest tylko do wytwarzania energi elektrycznej.

Nie. tam się ICE dołącza fizycznie do napędu przez jakąś dziwną skrzynię.

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał(a):

jest tak

Powinno być tak

Arkana ma wbrew pozorom naprawde solidny przeswit (20cm) przez co wyglada troche jak na szczudlach ;)

To jest wiecej niz wiekszosc crossoverow a nawet SUV-ow klasy C.

Napisano

Ja akurat miałem nowego grand scenica IV

Bardo fajne rodzinne auto

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał(a):

Powinno być tak

nie. wtedy by wygladala pokracznie
cos jak ospojlerowana calibra 2.0 8V :)

Napisano

Ja akurat miałem nowego grand scenica IV

Bardo fajne rodzinne auto i dobrze wygląda jak na minivana. Da się ?

Napisano
14 godzin temu, zenek111 napisał(a):

No to teraz się zmieniło, niektóre marki ostro kusza rabatmi, taki przykładowy T-cros cennikowo za 111k w promocji za 85k:

https://www.olx.pl/motoryzacja/samochody/volkswagen/plock/q-t-cross/

Bo to akurat tyle warte, nie więcej.

Przed covidem za 65 były te auta, to akurat po dodaniu inflacji daje te 85. Proste auto do miasta - jak ktoś MUSI mieć 'krosołwera' a nie zwykłe polo.

Napisano
3 godziny temu, maro_t napisał(a):

Ale jakby tak zawsze czekać aż kiedyś będzie taniej to można i do śmierci... ;]

Nie chodziło mi o czekanie do śmierci, a same, dość dynamiczne zmiany na rynku.

W maju 2023 musiałem łykać to co było już zamówione do produkcji pół roku wcześniej, a jesienią zrobiła się pełna dostępność.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
W dniu 15.07.2024 o 22:25, jakubek napisał(a):

A spróbuj zamiast résumé nacisnąć na dole dźwigienki „mode „.  To włącza ogranicznik prędkości i jak miał może wcześniej ustawiony to na siłę błyskawicznie chciał ją osiągnąć. U siebie nigdy z ogranicznika nie korzystałem i nigdy go nie ustawiałem więc nie wiem jak się zachowuje 

probowalem roznych kombinacji.

mi.in. ustawilem limiter na 30, a jechalem jakos ok 70
jak go wlaczalem to jedynym efektem byl dzwiek (pikniecie), pewnie, zeby mi dac znac, ze jade sporo za szybko
ale poza tym nic, zadnego gwaltownego hamowania

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, r1sender napisał(a):

Dla mnie wygląda normalnie, nie zastanawiałem się nawet nad szerokością opon. A jak inni mają z tym problem, to jest to ich problem a nie mój ;] 

Napisano
6 godzin temu, bielaPL napisał(a):

jest tak

Powinno być tak

Porównanie tyłów z dupy ;]

Wozidełko do bmw M50, wstaw jeszcze porsche. 

Napisano
26 minut temu, komandos80 napisał(a):

probowalem roznych kombinacji.

mi.in. ustawilem limiter na 30, a jechalem jakos ok 70
jak go wlaczalem to jedynym efektem byl dzwiek (pikniecie), pewnie, zeby mi dac znac, ze jade sporo za szybko
ale poza tym nic, zadnego gwaltownego hamowania

Wszystkie znane mi samochody reagują w ten sposób. Limiter nie daje się rozpędzić powyżej ustalonego limitu (no chyba że wciśniemy gaz do oporu), natomiast jeżeli auto rozpędza się z górki albo ustawimy limiter na niższą prędkość niż obecnie to się drze (no i nie reaguje na gaz dopóki prędkość nie spadnie poniżej założonej). NIGDY żadne znane mi auto samodzielnie aktywnie nie hamowało do zadanej prędkości! 

Napisano
W dniu 16.07.2024 o 09:42, grogi napisał(a):

Dostałem na trochę nową C-HR.

Technologicznie ten samochód jest rewelacyjny.

Ale ergonomicznie to się nie dogadamy. Podłokietnik na drzwiach jest tak z 15cm za krótki...

U mnie był w sam raz. I paliła pół litra mniej niż Yaris Cross. Generalnie parę rzeczy mnie wkurzało w nowej C-HR a teraz za nią tęsknię.

Napisano
9 minut temu, MarcG napisał(a):

Porównanie tyłów z dupy ;]

Wozidełko do bmw M50, wstaw jeszcze porsche. 

no na tym się arkana wzorowała i wyszło jak wyszło, moim zdaniem jakby zrobili 2 generacje i trochę się skupili jeszcze bardziej na tym, może nawet opcjonalnie w top wersji wsadzili by 245 to mógłby być hicior

Napisano
4 minuty temu, bielaPL napisał(a):

no na tym się arkana wzorowała i wyszło jak wyszło, moim zdaniem jakby zrobili 2 generacje i trochę się skupili jeszcze bardziej na tym, może nawet opcjonalnie w top wersji wsadzili by 245 to mógłby być hicior

Formentora sobie kup, tam masz w podstawie kapec 245...

Nie dosc, ze pali wiecej, to jeszcze dodatkowo halasuje, faktycznie recepta na sukces :hehe:

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Nie dosc, ze pali wiecej, to jeszcze dodatkowo halasuje, faktycznie recepta na sukces :hehe:

Niemiecki styl, tak bardzo popularny u nas... Bieżnikowane felgi o szerokości przeciętnego walca drogowego. To nie ma żadnego sensu, poza specyficznym niemieckim poczuciem estetyki. 

21f9ae823c6dc17301b840b5b1c14b98.jpg

Speedhunters_Saj_Selva_DSC07569-1200x180

Napisano
6 godzin temu, Rado_ napisał(a):

Do Poli czy Clio 195 pasuje, bez przesady 

215/45 R17 to fabryczna opona w tych autach...  

Napisano
49 minut temu, wladmar napisał(a):

21f9ae823c6dc17301b840b5b1c14b98.jpg

nie chciałbym się czepiać ale akurat ta fota to raczej nie niemiecki styl ;) 

ja wiem, że jest trochę naciągu ale jeszcze nie tak tragicznie a poza tym do german style reszta trochę nie pasuje

teraz mi ze łba wyleciała nazwa tego odłamu... :) 

ta druga fota z mercem już bardziej odpowiednia ;) 

Napisano
7 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Arkana ma wbrew pozorom naprawde solidny przeswit (20cm) przez co wyglada troche jak na szczudlach ;)

To jest wiecej niz wiekszosc crossoverow a nawet SUV-ow klasy C.

W Arkanie siedzi się i tak dość nisko ( pozycja za kierownicą ) w stosunku to innych aut tego typu. Wyższy nie znaczy lepszy , ale tu pomyśleli przynajmniej  o zakryciu progu drzwiami przez co w deszczowe i zimowe dni nie masz upierdol...ch łydek od brudu na progach 

Napisano
W dniu 16.07.2024 o 12:31, Maciej__ napisał(a):

Ja mam ostrzeganie bez hamowania i nie widze potrzeby, zeby to mialo za mnie hamowac.

Przynajmniej nie wylapuje wysokiej trawy, kraweznikow i nie staje deba bez powodu, etc.

rozumiem :)

znam to z AK ;) 

Napisano
10 godzin temu, bielaPL napisał(a):

jest tak

Powinno być tak

Kolega te auta porównał dla swojego znajomego, który ujeżdża X6 M. Po dodaniu trzeba było Arkanę kupić tak samo wygląda i jest tańsza .. znajomy przestał się odzywać :phi:.

Wiadomo to kwestia gustu, ale IMHO najgorszy w tym jest GLC coupe :facepalm:.

Napisano
3 godziny temu, grogi napisał(a):

Jako bezsensowna opcja. 

Napisano
3 godziny temu, grogi napisał(a):

Na pewno nie w bazowych wersjach.

Napisano
40 minut temu, bergerac napisał(a):

rozumiem :)

znam to z AK ;) 

Ja te problemy z hamowaniem też znam z AK ;]

Natomiast system bez tego jest dla mnie w pełni funkcjonalny.

Napisano
8 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

@bielaPL jakos dziwnie do tego podchodzi. ocenia auta wg wlasnych subiektywnych kryteriow i mysli ze caly rynek ma takie samo zdanie jak on.

pierwszy problem jest taki ze rynek ma inne zdanie, drugi problem jest taki ze kolega kupuje juz ostatnio 17 auto...

Napisano
9 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

@bielaPL jakos dziwnie do tego podchodzi. ocenia auta wg wlasnych subiektywnych kryteriow i mysli ze caly rynek ma takie samo zdanie jak on.

pierwszy problem jest taki ze rynek ma inne zdanie, drugi problem jest taki ze kolega kupuje juz ostatnio 17 auto...

To nie ja wrzucałem w każdym wątku żeby kupować teslę ;] . Nie kupuje a dywaguje o kupnie. Dzięki temu zbieram różne ciekawe informacje o danym modelu od użytkowników lub pod konkretne warunki ktoś podpowie inny model fajniejszy niż mi się wydaje. Rozwijam swoją wiedzę dzięki temu. Mój zawód marzeń to sprzedawca samochodów ;] ale nie taki w salonie. Po prostu przychodzą ludzie, mówią jakie auto potrzebują i ja im znajduje. Taki zakup kontrolowany ;] 

Napisano
W dniu 17.07.2024 o 18:20, Maciej__ napisał(a):

Na pewno nie w bazowych wersjach.

Nie. Jest 195/55 R16 i 185/65 R15 jeśli mnie pamięć nie myli.

Co nie zmienia faktu, że to auto z felgą 17" 7.0j j 215/45 R17 dogaduje się fajnie i wygląda rewelacyjnie.  

W Mini Cooper F56 jest 205/45 R17 i jest za wąska.

Edytowane przez grogi

Napisano
W dniu 19.07.2024 o 16:03, zenek111 napisał(a):

Najświeższy test C-HR

W skrócie: pali b. mało i rewelacyjnie wygląda. Ale jeżdżenie tym jest dość uciążliwe. 

Napisano
10 godzin temu, grogi napisał(a):

W skrócie: pali b. mało i rewelacyjnie wygląda. Ale jeżdżenie tym jest dość uciążliwe. 

Uciążliwe dla tego dpecyficznego dziennikarza. 

Klienci mają raczej inne zdanie 🙂

Napisano
22 godziny temu, ghost2255 napisał(a):

Klienci nie jeżdżą autem tydzień przed zakupem...

Ja pojeździłem cały dzień, zrobiłem jakieś 150km i wystarczyło, żeby moja pierwotna preferencja Toyoty, która manifestowalem w tym wątku, zniknęła. Układ napędowy jest genialny i się psuć nie będzie. Ale to tyle...

Edytowane przez grogi

Napisano
7 minut temu, grogi napisał(a):

Jeżdżą lata po zakupie. 

A skoro sprzedaje się w takich ilościach, to chyba tak źle nie jest.....

Przecież gdyby to był dramat na kołach, to wyniki sprzedaży by to pokazały. A model jest już na rynku od 2016r. w pierwszej odsłonie. 

Napisano
19 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Jeżdżą lata po zakupie. 

A co mają zrobić jak już kupili?

Napisano
1 godzinę temu, ghost2255 napisał(a):

O poprzedniku mieli taki zdanie, że maksymalizowanie odsetek osób, które by obecnego auta nie kupili ponownie ;]

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał(a):

Ludzie kupują oczami i portfelem. Tylko na AK mają rozkminki o szerokości opon, mocy silnika czy  ustawień fotela w wentylowanej napie.

Napisano

Ja pojeździłem cały dzień, zrobiłem jakieś 150km i wystarczyło, żeby moja pierwotna preferencja Toyoty, któraanifestowalem w tym wątku, zniknęła. Układ napędowy jest genialny i się psuć nie będzie. Ale to tyle...

Albo aż tyle…

Napisano
2 godziny temu, grogi napisał(a):

1 godzinę temu, bartekm napisał(a):

O poprzedniku mieli taki zdanie, że maksymalizowanie odsetek osób, które by obecnego auta nie kupili ponownie ;]

Ok. Marek Drives nie kupi, wy nie kupicie, ale wróćmy do tematu jam będą statystyki za pełne powiedzmy 2-3 lata. 

Na Dacie Sandero też gadają,  że tandeta, że słabo wykończona, a sprzedaż nie maleje.....

Napisano
15 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Ok. Marek Drives nie kupi, wy nie kupicie, ale wróćmy do tematu jam będą statystyki za pełne powiedzmy 2-3 lata. 

Na Dacie Sandero też gadają,  że tandeta, że słabo wykończona, a sprzedaż nie maleje.....

Dacia Sander jest najlepiej sprzedajacym sie modelem w Europie :ok:

Napisano
16 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Dacia Sander jest najlepiej sprzedajacym sie modelem w Europie :ok:

Wiem. Właśnie o to mi chodzi. Wg. wielu tandeta, a sprzedaż swoje...

Z CHR będzie pewniepodobnie, chociaż nr1 raczej nie będzie. 

Edytowane przez ghost2255

Napisano
2 godziny temu, ghost2255 napisał(a):

Wiem. Właśnie o to mi chodzi. Wg. wielu tandeta, a sprzedaż swoje...

Z CHR będzie pewniepodobnie, chociaż nr1 raczej nie będzie. 

Sandero zaczyna się w cenniku od €11500. CH-R od €34900.

Edytowane przez grogi

Napisano
2 godziny temu, ghost2255 napisał(a):

Akurat się przymierzałem do poprzedniczki, no i poza fajnym spalaniem to jednak nie kupiłem ;]