Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Myjnia automatyczna przy stacji benzynowej

Featured Replies

Napisano

Wstyd się przyznać ale nigdy nie korzystałem z myjni automatycznej przy stacji. Raz próbowałem to wyczytałem że trzeba antene odkręcić to spasowałem, za drugim razem zorientowałem się, że bagażnik dachowy też nie może być...

Ale nadal chce tam pojechać bo widziałem że mają program mycie podwozia.

Co trzeba zabezpieczyć/zdjąć przed wjazdem na taką myjnię w aucie? 

Jakieś inne porady? Siedzi się w aucie czy na zew? Jaki program się opłaca jaki nie?

Napisano
7 minut temu, bielaPL napisał(a):

Wstyd się przyznać ale nigdy nie korzystałem z myjni automatycznej przy stacji. Raz próbowałem to wyczytałem że trzeba antene odkręcić to spasowałem, za drugim razem zorientowałem się, że bagażnik dachowy też nie może być...

Jakieś inne porady? Siedzi się w aucie czy na zew? Jaki program się opłaca jaki nie?

w aucie ze względów bezpieczeństwa nie można…

byw jaka w końcu perełkę kupiłeś że chcesz umyć ?

Edytowane przez PawelWaw

Napisano
11 minut temu, bielaPL napisał(a):

Ja od lat myję tylko na takich. Minusów nie widzę. 

Nic nie zabezpieczam, nic nie zdejmuję. Lusterka mam składane automatycznie ale jeśli nie złożysz to też im się nic nie stanie. Antena w Jagu to tzw. "płetwa" więc nie ma problemu, w Fordzie za to jest dość krótka i miękka - nawet jeśli któreś z urządzeń o nią zahaczy to nic z tego nie wynika. Odegnie się na chwilę i wróci potem do poprzedniego położenia.

Samo użytkowanie jest proste. Podjeżdżasz i wbijasz kod, otwiera się brama. Wjeżdżasz. Jeśli brama jest już otwarta to wjeżdżasz bez wbijania kodu. Światła na końcu i prowadnice z boków ułatwią Ci ustawienie samochodu. Wysiadasz, zamykasz auto (pamiętaj żeby zamknąć okna) i wychodzisz. Jeśli wbijałeś wcześniej kod to klikasz "start", jeśli nie wbijałeś to wbijasz teraz i klikasz "start". Auto się myje. Gdy skończy otworzy się brama wyjazdowa. Wsiadasz, wyjeżdżasz i włala.

:ok:

Ważne! Jeśli masz klapę tylną otwieraną nogą pod zderzakiem istnieje małe, ale niestety niezerowe prawdopodobieństwo, że podczas mycia podwozia strumień wody trafi w czujnik i będzie próbował otworzyć klapę. Warto być w takiej sytuacji czujnym żeby wyłączyć myjnię zanim narobi szkód (każda ma na panelu wielki czerwony guzik bezpieczeństwa) lub dezaktywować tę funkcję przed myciem.

Program zawsze biorę najlepszy jaki mają. Różnica w cenie i tak jest niewielka a te niższe programy często nie domywają większych zabrudzeń (nie znaczy to, że te droższe domyja wszystko ale jednak jest wyraźnie lepiej).

Edytowane przez Ryb

Napisano
28 minut temu, bielaPL napisał(a):

Przeczytać instrukcję, często jest obrazkowa :phi:.

Odkręcić anteny jeżeli są takie klasyczne, wjeżdżać bez bagażników i przyczepek ;). Złożyć lusterka.

Jedyny plus takiej myjni, że można siedzieć w środku, choć niektóre regulaminy/instrukcje zabraniają.

Zimą jak auto w syfie to lepiej taka umyja niż bezdotykowa, ale często potrafi zostawić zacieki, czy nie dosuszyć. Mycie podwozie to taki pic na wodę, spryska jakąś chemią-szamponę i zmyje to tyle. IMO lepiej zrobić na wiosnę myjać bezdotykową od dołu.

Napisano
20 minut temu, Ryb napisał(a):

Ważne! Jeśli masz klapę tylną otwieraną nogą pod zderzakiem istnieje małe, ale niestety niezerowe prawdopodobieństwo, że podczas mycia podwozia strumień wody trafi w czujnik i będzie próbował otworzyć klapę. Warto być w takiej sytuacji czujnym żeby wyłączyć myjnię zanim narobi szkód (każda ma na panelu wielki czerwony guzik bezpieczeństwa) lub dezaktywować tę funkcję przed myciem.

No ale jak otworzy jak nie stoisz obok z kluczykiem ?

Ja kiedyś klapą dostałem na bezdotykowej ;), ale byłem z kluczykiem za klapą.

Napisano
Teraz, sherif napisał(a):

No ale jak otworzy jak nie stoisz obok z kluczykiem ?

Ja kiedyś klapą dostałem na bezdotykowej ;), ale byłem z kluczykiem za klapą.

Różne kluczyki z różnej odległości łapią. Jeśli stoisz tuż przy tylnej bramie to może teoretycznie zadziałać. Prawdopodobieństwo jest pewnie takie jak trafienie szóstki w totka ale warto jednak o tym wiedzieć.

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

Różne kluczyki z różnej odległości łapią. Jeśli stoisz tuż przy tylnej bramie to może teoretycznie zadziałać. Prawdopodobieństwo jest pewnie takie jak trafienie szóstki w totka ale warto jednak o tym wiedzieć.

To polecam zrobienie testu. U mnie trzeba być max 30cm, inaczej nie wyłapie .. testowane na dzieciach :phi:. Trochę nie wyobrażam sobie myjni z drzwiami w takiej odległości. Zwykle to jest min 2-3m, no chyba że są takie auta a kierownik stoi dokładnie za autem.

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał(a):

Wszystko już koledzy opisali, ja tylko dodam że warto spryskać przód auta preparatem rozpuszczającym owady, bo tego nigdy mi nie zmywa a po jazdach autostradami mam tego ogromne ilości. 

Do tego zwykle myję na Orlenie bo mają tam sporo punktów za myjnię, biorąc najwyższy program zostawało mi punktów na małą kawę, a tych niższych nie warto brać bo nie domywają. 

Niestety od dłuższego czasu już nie można siedzieć w aucie w trakcie. Jak gdzieś znajdę taką myjnię na Śląsku to tylko tam będę zajeżdżał, bo wkurza mnie czekanie na zimnie. Czasem idę się schować na stację to wtedy proszę dziewczyny żeby mi dały znać jak się myjnia skończy. 

No i pamiętaj jak @Ryb napisał o wszystkim co się może samoistnie włączyć, u mnie wyłapuje jak obchodzę myjnię sygnał kluczyka i otwierał mi lusterka. Nie wiem czy by urwało bo zdążyłem zamknąć a później znalazłem i wyłączyłem tą opcję w aucie, teraz tylko lusterka migają jak przechodzę ale się nie otwierają. 

Napisano
19 minut temu, bizz napisał(a):

Niestety od dłuższego czasu już nie można siedzieć w aucie w trakcie. Jak gdzieś znajdę taką myjnię na Śląsku to tylko tam będę zajeżdżał, bo wkurza mnie czekanie na zimnie.

Z ciekawosci, kto i jak to sprawdza? Jakies kamery sa i blokuja?

Napisano
1 godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

w aucie ze względów bezpieczeństwa nie można…

Można, można.

27 minut temu, bizz napisał(a):

Niestety od dłuższego czasu już nie można siedzieć w aucie w trakcie. Jak gdzieś znajdę taką myjnię na Śląsku to tylko tam będę zajeżdżał, bo wkurza mnie czekanie na zimnie. Czasem idę się schować na stację to wtedy proszę dziewczyny żeby mi dały znać jak się myjnia skończy. 

Na Circle K normalnie się daje. Ale to DC :phi:

Automat uprzejmie pyta, czy chcesz sobie posiedzieć, czy nie.

Edytowane przez kiziuk

Napisano
19 minut temu, kiziuk napisał(a):

Można, można.

Na Circle K normalnie się daje. Ale to DC :phi:

Automat uprzejmie pyta, czy chcesz sobie posiedzieć, czy nie.

Muszę sprawdzić czy mi na CircleK punkty będzie zliczać:oki:

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

byw jaka w końcu perełkę kupiłeś że chcesz umyć ?

żadną, o stare dbam ;] 

Dzięki reszcie @autokacik za porady, czuję się przygotowany

Napisano
25 minut temu, Maciej__ napisał(a):

A nie, u mnie na wsi wisi kartka na myjni Orlenu że zakaz przebywania w środku podczas mycia. Podszedłem zapytać czy można ale kobitki kategorycznie zabroniły. Pewnie nikt by mnie na siłę z tego auta nie wyciągnął, ale narobiłbym nieprzyjemności tym dziewczynom pewnie a nie sobie.

Napisano
1 minutę temu, bielaPL napisał(a):

żadną, o stare dbam ;] 

Dzięki reszcie @autokacik za porady, czuję się przygotowany

I każdy jeden automat na myjni Orlenu ma zyebane guziki, albo Ci się wciśnie klika razy jedna cyfra albo będzie palca łamał żeby się wkliknęło. Jakby nie mogli zrobić na kod QR z apki.

Napisano
Teraz, bizz napisał(a):

A nie, u mnie na wsi wisi kartka na myjni Orlenu że zakaz przebywania w środku podczas mycia. Podszedłem zapytać czy można ale kobitki kategorycznie zabroniły. Pewnie nikt by mnie na siłę z tego auta nie wyciągnął, ale narobiłbym nieprzyjemności tym dziewczynom pewnie a nie sobie.

Tylko sobiem, na pewno jest zapis, ze akceptujesz regulamin korzystajac z myjni.

Stacja na 100% nie wezmie odpwiedzialnosci na siebie.

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Tylko sobiem, na pewno jest zapis, ze akceptujesz regulamin korzystajac z myjni.

Stacja na 100% nie wezmie odpwiedzialnosci na siebie.

Tu nie chodzi o odpowiedzialność tylko zwykłe życie w korpo. Niech trafi na wizytę regionalnego, a Ci jeżdżą jak posrani po tych stacjach z tego co obserwuję i ktoś im po premii poleci bo nie upilnowały. 

Ja próbuję żyć jak na Zachodzie, ktoś mi pisze że nie wolno to się nie cisnę. Byłoby miło gdyby się dało na legalu, tyle.

Napisano

Wszystko już koledzy opisali, ja tylko dodam że warto spryskać przód auta preparatem rozpuszczającym owady, bo tego nigdy mi nie zmywa a po jazdach autostradami mam tego ogromne ilości. 
Do tego zwykle myję na Orlenie bo mają tam sporo punktów za myjnię, biorąc najwyższy program zostawało mi punktów na małą kawę, a tych niższych nie warto brać bo nie domywają. 

No i pamiętaj jak @Ryb napisał o wszystkim co się może samoistnie włączyć, u mnie wyłapuje jak obchodzę myjnię sygnał kluczyka i otwierał mi lusterka. Nie wiem czy by urwało bo zdążyłem zamknąć a później znalazłem i wyłączyłem tą opcję w aucie, teraz tylko lusterka migają jak przechodzę ale się nie otwierają. 

Zawsze siedzę w aucie

Od naciśnięcia Start do wejścia do auta spokojnie zdążysz zanim zacznie “pryskać”

Wiem że nie wolno ale robię to świadomie

Ważne żeby wewnątrz wyłączyć wentylację

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
2 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Jak ci zależy na podwoziu to zapytaj najpierw obsługę czy działa, bo na Orlenach często nie działa :)

Zdjąć wszystko co wystaje i może się oderwać. W większości przypadków wystarczy, że po prostu wysiądziesz i zamkniesz samochód (anteny od lat są w formie płetwy albo na szybie; lusterka składają się przy zamknięciu samochodu)

W samochodzie się nie siedzi, bo to nie USA, nie można i trzeba po zaparkowaniu wcisnąć guzik na zewnątrz.

Generalnie żadna filozofia. Każdy muł to ogarnia to też dasz radę ;] Kupujesz w kasie program, dostajesz paragon z numerem, który wbijasz na słupku przez wjazdem; parkujesz, wychodzisz i klikasz start. 

Jak masz blisko Shell to na groupon jest permanentna promocja na programy. Co prawda ostatnio chamy podrożyli, bo jeszcze niedawno kosztowała 13-28 zł a teraz 18,5-31,5 zł

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Jak mam zgadywać, to chodzi o to, żeby nie musieli nikogo ratować jak maszyna spadnie na samochód, żeby ktoś nie wyjechał w trakcie programu, bo dostanie ataku paniki i żeby nie musieli zbierać zużytych gumek po ludziach którzy dwuznacznie rozumieją ideę szybkiego programu.

Napisano
8 minut temu, camel00 napisał(a):

Generalnie żadna filozofia. Każdy muł to ogarnia to też dasz radę ;] Kupujesz w kasie program, dostajesz paragon z numerem, który wbijasz na słupku przez wjazdem; parkujesz, wychodzisz i klikasz start. 

Ja zaliczyłem zdziwienie na wioskowym Orlenie koło roboty - mówię jaki chcę program - pani - karta czy gotówka - karta - zapłaciłem i zamiast kodu dostałem garść monet na myjnię 🤣

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Ważne żeby wewnątrz wyłączyć wentylację

i zamknąć szyber-dach :phi:

Napisano
5 minut temu, sherif napisał(a):

i zamknąć szyber-dach :phi:

Sprawdzić, czy nie kabriolet :old: 

:phi:

Napisano
1 minutę temu, kiziuk napisał(a):

Sprawdzić, czy nie kabriolet :old: 

:phi:

Swoim kabrio bym raczej na taką nie pojechał ;). Szkoda auta, dachu i niedemontowalnej anteny.

Odnośnie szyberdachu to w Volvo, chyba korzysta z czujnika deszczu, bo ile razu myję na ręcznej to zawsze mi rolete nawet zasuwa.

Napisano

A z ciekawości, czy na jakiejś myjni można wybrać sam program "mycie podwozia" ?

Napisano
5 godzin temu, bizz napisał(a):

I każdy jeden automat na myjni Orlenu ma zyebane guziki, albo Ci się wciśnie klika razy jedna cyfra albo będzie palca łamał żeby się wkliknęło. Jakby nie mogli zrobić na kod QR z apki.

wklepujesz kod ręcznie oraz  jest czytnik kodów, ja podstawiam pod czytnik kartkę z kodem i brama sie otwiera

Napisano
W dniu 8.11.2024 o 15:12, Majkiel napisał(a):

A z ciekawości, czy na jakiejś myjni można wybrać sam program "mycie podwozia" ?

Używam automatycznych na Shell, BP, Circle i Orlen, nie ma takiej opcji. Co do bycia wewnątrz auta,  Circle K ma opcję wyboru i wtedy zawsze siedzę w samochodzie. 

Napisano
W dniu 8.11.2024 o 15:12, Majkiel napisał(a):

Teoretycznie tylko. Bo są myjnie, gdzie możesz na ekranie wyłączyć niektóre, niechciane elementy programu. Więc prawdopodobnie (nie wiem na pewno bo nigdy nie próbowałem) dałoby się tam powyłączać wszystko oprócz podwozia. Oczywiście to bez sensu bo płacisz i tak za cały program. No ale teoretyczna możliwość może być.

:ok:

Napisano
W dniu 8.11.2024 o 10:17, bielaPL napisał(a):

Myjnia automatyczna jest dobra gdy samochód jest w miarę czysty. Minus takiej myjni jest taki, że wielu miejsc nie domyje. Zawsze coś zostanie na dolnej części progu, dolnej części zderzaków, felgi zawsze są niedomyte, okolice bocznych szyb przy lustrach, przednia i tylna szyba przy wycieraczkach.

Raz na jakiś czas korzystam z myjni automatycznej, z tym że wcześniej z grubsza umyję te miejsca, gdzie szczoty nie dotrą.

Napisano
2 godziny temu, fred77 napisał(a):

Myjnia automatyczna jest dobra gdy samochód jest w miarę czysty

Gdy samochód jest w miarę czysty, to nie jadę na myjnię. Jadę jak jest brudny, żeby był znowu w miarę czysty. To tylko dupowóz, a nie eksponat. 

Napisano
3 godziny temu, fred77 napisał(a):

Raz na jakiś czas korzystam z myjni automatycznej, z tym że wcześniej z grubsza umyję te miejsca, gdzie szczoty nie dotrą.

Jak mam myć wcześniej niektóre miejsca i do mycia na raty podchodzić, to z rozpędu wolę cały umyć. ;l

Napisano
3 godziny temu, fred77 napisał(a):

Ja we wróżbitę się nie bawię i jakieś większe "mijaki" poprawiam po myjni. 

Napisano
14 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Ja we wróżbitę się nie bawię i jakieś większe "mijaki" poprawiam po myjni. 

No to wtedy wiesz, gdzie stale poprawiasz i następnym razem możesz swobodnie zrobić to przed myjnią.

Edytowane przez fred77

Napisano
14 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Jak mam myć wcześniej niektóre miejsca i do mycia na raty podchodzić, to z rozpędu wolę cały umyć. ;l

Tyle że na automatycznej cały nigdy nie będzie umyty.

Napisano
14 godzin temu, janusz napisał(a):

Gdy samochód jest w miarę czysty, to nie jadę na myjnię. Jadę jak jest brudny, żeby był znowu w miarę czysty. To tylko dupowóz, a nie eksponat. 

Też do tego tak podchodzę i dlatego bardzo rzadko korzystam z myjni automatycznej, a samochód myję może raz czy dwa razy na kwartał.

Napisano

wszystko opisane, niesktórych kształtów nie domywa --> Formentora na 100% i pod każdą lotką/pseudo-spojlerem na tylnej klapie. Mały hint: na BP są karnety gdzie płacisz za 4 a 5 program jest gratis. Korzystam od jakiegoś czasu. Podpytaj się obsługi. Są też takie że masz chyba 3 czy 4 mycia i do tego kawa gratis. 

Napisano

https://www.groupon.pl/deals/stacje-paliw-shell-myjnia-programy-2

-30% na myjnie Shell'a 

Korzystałem wielokrotnie i polecam.

Nie ściągam anteny (płetwa) i nie ściągałem anteny (bacik).

Nie składam lusterek, bo wtedy nie domywa szyby w tym miejscu.

Wychodzi się z auta (regulamin), ale jak jesteś szybki to zdążysz wskoczyć (teraz jest cholernie zimno, więc stać na zewnątrz to średnia przyjemność). 

Ja z tego Groupon'a kupuje jakiś program 1 poniżej tego maksymalnego, a maksymalny tylko od czasu do czasu (ma właśnie mycie podwozia).

P.S. Właśnie kupiłem kolejnego Groupona :ok:

Edytowane przez el_guapo

Napisano
1 godzinę temu, fred77 napisał(a):

Dlatego jak jest naprawdę brudny to jadę na ręczną z obsługą.

Napisano
2 godziny temu, fred77 napisał(a):

Ale czy to jest duży problem w dupowozie, który za chwilę i tak będzie brudny? Ja najchętniej jadę na myjnię jak jest wilgotno, bo auto jest wstępnie "odmoczone" i się lepiej domywa 😉

Napisano

Szczerze mówiąc też nigdy nie byłem na takiej myjni, bo nasłuchałem się x dziwnych rzeczy. 😁 

Ale jedno zasadnicze pytanie czy jak na aucie są takie ciemne zacieki (brud) domyje taka myjnia?

Miałem w domu wiaderkiem myć ale nie przy temperaturze 0 stopni... 

Edytowane przez piter333

Napisano
W dniu 12.11.2024 o 09:33, janusz napisał(a):

Ale czy to jest duży problem w dupowozie, który za chwilę i tak będzie brudny? Ja najchętniej jadę na myjnię jak jest wilgotno, bo auto jest wstępnie "odmoczone" i się lepiej domywa 😉

Ja myję dość często, zdarza się, że i 2x w tygodniu. Przy takiej częstotliwości w końcu domyje niemal wszędzie, bo auto nie jest bardzo brudne a za kazdym razem nie domywa jednak trochę inaczej. Jadąc raz na kwartał na pewno miałbym niektóre miejsca mocno niedomyte.

Napisano
W dniu 12.11.2024 o 07:20, fred77 napisał(a):

Po wyjeździe z myjni też nie będzie cały czas czysty. 

Teraz mży za oknem i pogoda pod psem a muszę podjechać na myjnię bo siara do klienta takim syfem jeździć. 

Na pewno nie będę go wcześniej mył w miejscach które zostaną brudne choć znam je doskonale. Np. pod tylną wycieraczką (która jest na górze klapy i brud z niej ścieka). 

Jedyne co robię to szybki oprysk płynem na owady bo tego mam zwykle w cholerę.

Napisano
W dniu 12.11.2024 o 14:10, piter333 napisał(a):

Szczerze mówiąc też nigdy nie byłem na takiej myjni, bo nasłuchałem się x dziwnych rzeczy. 😁 

Ale jedno zasadnicze pytanie czy jak na aucie są takie ciemne zacieki (brud) domyje taka myjnia?

Miałem w domu wiaderkiem myć ale nie przy temperaturze 0 stopni... 

Domyje. Nie domywa miejsc gdzie zakrywają zamknięte lusterka, okolic tylnej tablicy rejestracyjnej czy ewentualnych spojlerów.

Napisano

Ja korzystam najczęściej z myjni do której się wjeżdża i siedzi w środku. Właśnie dlatego żeby nie stać bez sensu na zimnie/upale. Składam lusterka i odkręcam antenę jak jest odkręcana. Upewniem się że wszystkie okna są zamknięte 😄 Biorę najwyższy program ze względu na podwozie właśnie (szczególnie w zimie i po zimie) oraz ten wosk który jednak trochę działa bo woda i brud jakoś się mniej auta trzymają przez jakiś tydzień ;) 

PS. kupiłem grupona ze wstawki @el_guapo i dzisiaj przetestuję shell zamiast BP. Jak się sprawdzi to się przeprowadzę na stałe z myciem za 30PLN zamiast >40

Napisano
2 godziny temu, Jaruga napisał(a):

Ja korzystam najczęściej z myjni do której się wjeżdża i siedzi w środku. Właśnie dlatego żeby nie stać bez sensu na zimnie/upale.

Nie musisz stać na zimnie/upale. Możesz odpalić myjnię i po prostu pójść do sklepiku na stacji zrobić zakupy, poczytać prasę w kąciku prasowym lub zjeść hot-doga. Nie musisz tej myjni pilnować - gdy mycie się skończy następny w kolejce kierowca da Ci znać uprzejmym trąbieniem żebyś już wrócił do samochodu.

;]

Napisano

Dzisiaj po pracy wieczorem jadę pierwszy raz na myjnię automatyczną. Najbliżej jest na Circle. Widzę w apce że są 4 programy. Z tego co widzę nie trzeba nawet z auta wysiadać. 

Teraz pytanie lusterka i antena obowiązkowo trzeba złożyć/odkręcić? Program oczywiście najwyższy? Trochę się cykam żeby lakieru nie uszkodzić 😁

Ważne żeby usunęło te cholerne czarne zacieki. 

Napisano
33 minuty temu, piter333 napisał(a):

Teraz pytanie lusterka i antena obowiązkowo trzeba złożyć/odkręcić?

Regulamin myjni masz wywieszony przed bramą wjazdową, opcjonalnie możesz go poszukać na stronie CircleK. 

P.S. Na Shell'u niby trzeba składać, ja tego nie robię i nic się nie dzieje. za to drżę zawsze o tylny spoiler. 

Napisano

I auto pierwszy raz umyte. Ogólnie jestem zadowolony. Pojechałem jednak na BP bo awaria na Circlu. Jest kilka wad. Nadkola jak były brudne tak są. W szczelinach również nie domyte, za to pierwszy raz tak się lakier lśni. 

Dużo słyszałem że takie myjnie rysują lakier... Prawda to czy nie? Bo w takim okresie jesienno-zimowym jednak jest to znacznie lepsze niż bezdotykowa. 

Napisano

CircleK się chwalił kiedyś, że ma najdelikatniejsze "szczotki". Ale to było dawno i nie wiadomo ile w tym marketingu a ile prawdy.

Napisano

Częste mycie skraca życie. Chyba wszytko zależy od stanu tych myjni. Kiedyś byłem na orlenowskiej i aż mnie odrzuciło bo w środku śmierdziało jak w starej zawilgoconej zapleśniałej piwnicy. I widać było że ta myjnia najlepsze czasy ma już za sobą. 

Ale ze dwadzieścia lat temu często korzystałem z takich myjni ( polonezem) i nigdy nic złego się nie stało. 

Napisano
40 minut temu, yack napisał(a):

Częste mycie skraca życie. Chyba wszytko zależy od stanu tych myjni. Kiedyś byłem na orlenowskiej i aż mnie odrzuciło bo w środku śmierdziało jak w starej zawilgoconej zapleśniałej piwnicy. I widać było że ta myjnia najlepsze czasy ma już za sobą. 

Ale ze dwadzieścia lat temu często korzystałem z takich myjni ( polonezem) i nigdy nic złego się nie stało. 

Poprzednie dwa samochody myłem tylko na automatycznych.

Niektóre rzeczywiście śmierdzą ;]

Pewnie jest jakiś ekologiczny obieg zamknięty

Ale lakierowi nic się nie stało.