Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Używane okazje rynku polskiego

Featured Replies

Napisano

Kiedyś dawno temu jak splajtowało daewoo to używki poleciały na łeb na szyję i można było kupić naprawdę dobre auto za śmieszne pieniądze. Dziś wertuje rynek i nie bardzo widzę takich okazji. Z puretechami wszystko drogie, jakieś mało popularne ssangyong też dosyć trzymają cenę, toyoty to już w ogóle mają śmieszne ceny, czasem opłaca się brać nówki bo różnica niewielka. Daczki tak samo, 10 latki dustery w jakiś chorych cenach. Jakieś wypasy S klasa itp 10 latki bardzo drogie nadal i dodatkowo bardzo drogie wciąż w serwisie. O terenówkach nie wspominam, bo wszystko co ma ramę i się trzyma kupy jakoś to cena stanęła na minimum 20-30tys. Nawet ruskie nivy trzymają ceny.

Kojarzycie może czy coś jest obecnie na rynku w zaniżonej cenie?

Napisano

Jak dla mnie Astry K z silnikiem 1.4 150 KM z lat 2018-2019 są deko tańsze od pozostałych kompaktów. 

Ale czy to okazja? 

Napisano
33 minuty temu, bielaPL napisał(a):

Kiedyś dawno temu jak splajtowało daewoo to używki poleciały na łeb na szyję i można było kupić naprawdę dobre auto za śmieszne pieniądze. Dziś wertuje rynek i nie bardzo widzę takich okazji. Z puretechami wszystko drogie, jakieś mało popularne ssangyong też dosyć trzymają cenę, toyoty to już w ogóle mają śmieszne ceny, czasem opłaca się brać nówki bo różnica niewielka. Daczki tak samo, 10 latki dustery w jakiś chorych cenach. Jakieś wypasy S klasa itp 10 latki bardzo drogie nadal i dodatkowo bardzo drogie wciąż w serwisie. O terenówkach nie wspominam, bo wszystko co ma ramę i się trzyma kupy jakoś to cena stanęła na minimum 20-30tys. Nawet ruskie nivy trzymają ceny.

Jak daewoo padło, to wielu ludzi bało się że nie będzie do tego części i pozbywali się aut.

PureTechy są ciut tańsze od konkurencji, ale tylko ciut - dla kogoś kto nie interesuje się tematem, to nie ma znaczenia. Co więcej - od kilku osób słyszałem, że lepsze  takie 1.2 od "kartonu mleka".

A najbardziej to ceny wariują jak coś jest troszkę podwyższone czy obite plastikami. Wystarczy popatrzeć na ceny Clio i Captura, Rio i Stonica.

Napisano

Daihatsu za 5k będzie jeździć i jeździć. 

Napisano

Puretechy 1.2, to nawet jakby były najtańsze w swoich klasach to nie są warte uwagi. 

Napisano
11 minut temu, wujek napisał(a):

Do póki ruda nie zje oraz tanio się psuć.

Sirion u mnie ma dożywocie. Zgnije to pójdzie bez żalu na złom. Tylko nie ma co podobnego tanio kupić. Yaris drogi.

Najmłodsze będzie Cuore.

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał(a):

Źle szukasz. Elektryki zobacz.

:jump:

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Źle szukasz. Elektryki zobacz.

:jump:

drogie cały czas

image.png.14c39a490a61ed819081a871e5eaeb62.png

to najtansze od 1 właścicieli z 2018

Napisano
Teraz, bielaPL napisał(a):

drogie cały czas

Ale to Leafy są, tego nawet za darmo nie warto. Popatrz na BMW, MB, Audi. Kwoty wyższe ale przeceny kosmiczne.

Napisano
  • Autor
26 minut temu, Ryb napisał(a):

Ale to Leafy są, tego nawet za darmo nie warto. Popatrz na BMW, MB, Audi. Kwoty wyższe ale przeceny kosmiczne.

nie no akurat bulić za premium żeby bujać się po mieście i patrzeć jak obijają furę to bez sensu ;] 

Napisano
2 minuty temu, bielaPL napisał(a):

nie no akurat bulić za premium żeby bujać się po mieście i patrzeć jak obijają furę to bez sensu ;] 

Ja nie wiem, kupujesz auto czy okazję? Myślałem że to drugie.

;]

Napisano
1 godzinę temu, Tre-Bor napisał(a):

Do póki ruda nie zje oraz tanio się psuć.

Sirion u mnie ma dożywocie. Zgnije to pójdzie bez żalu na złom. Tylko nie ma co podobnego tanio kupić. Yaris drogi.

Najmłodsze będzie Cuore.

Tak największy problem to rdza ale ostatnio wogole zim nie ma to o mało sypią. 

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał(a):

drogie cały czas

60k to drogo? Imo dobra cena. Niech trochę powisza to i cena spadnie. 

Napisano
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Gdzieś mi się na FB jakiś autokomis wyświetlił to dziękowali bo tyle aut co w 2024r to nigdy nie sprzedali... Z mojego hobbystycznego zajęcia motoryzacyjnego z tego co obserwuje to ludzie którzy chodź trochę znają się na motoryzacji szukają co raz więcej aut nawet starszych ale jeszcze z normalnymi silnikami, sporo również ma dość tych wspomnianych purtechów, 1.2tce, wynalazków od vaga czy bmw. Z drugiej strony wielu kupuje auto nie patrząc co pod maską siedzi bo z wyglądu się podoba... 

4 godziny temu, Majkiel napisał(a):

Captura

No tutaj to są chore ceny. Kolega żonie szukał i skończyło się o 10 tys tańszym Clio IV. 

4 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Daczki tak samo, 10 latki dustery w jakiś chorych cenach.

Szukałem rok temu coś z 1.6 16V K4M z napędem 4x4 od 14r wzwyż... Bez 40 tys zł nie podchodź... 

Kupiłem w Niemczech delikatnie uszkodzoną bo nawet tam ceny były chore za całe... 

Napisano
11 godzin temu, bielaPL napisał(a):

EV6 👍 😁

Napisano
10 godzin temu, bielaPL napisał(a):

drogie cały czas

@kravitz pisał o mitycznych trzyletnich Teslach Model 3 poniżej 100k. Zaglądaj do niego. To pewny deal, bo przecież by nie zmyślał.

Napisano
11 godzin temu, wujek napisał(a):

I ma dual-drive... gdy podłoga przegnije, można się odpychać niczym Fred... Flinstone.

Napisano
22 godziny temu, Ryb napisał(a):

Ale to Leafy są, tego nawet za darmo nie warto

Akurat w używanych elektrykach to chyba jeden z pewniaków. Wszystko w miarę serwisowalne łącznie z baterią. 

Używki ev Stellantisa to bym się trochę bał. 😆

Napisano
21 godzin temu, wujek napisał(a):

Cena w sumie taka sama jak nomalnego kompakta z tego rocznika, a leaf to auto typowo miejskie dla konkretnej grupy docelowej. Także zapewne postoją dłużej. 

Napisano
W dniu 3.01.2025 o 11:08, ochkarol napisał(a):

Jak dla mnie Astry K z silnikiem 1.4 150 KM z lat 2018-2019 są deko tańsze od pozostałych kompaktów. 

Ale czy to okazja? 

W sumie nie wiem czemu. Sam taką astrą z silnikiem 125 km zrobiłem 250 kkm i nawet w miarę bezawaryjnie.

Napisano

Wuja, który jeździ ciężarówką po Europie, przytargał przed świętami astrę 2015 i insignię 2014, oba w dieslu, nieuszkodzone, 3000€ za każde od prywatnych ludzi
Podobno to najtańsze fury z tych roczników w DE

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Napisano

Nie wiem co to znaczy tanio i nie wiem czego poszukujesz, bo rozrzut masz od S klasy do Nivy, ale wg mnie Renault Megane (ale i Laguna) to od lat jedne z najbardziej niedocenianych (a przez to tanich) aut w swojej klasie. Megane IV z 2018 roku kupisz za 40 000.

Napisano
4 godziny temu, iwik napisał(a):

Akurat w używanych elektrykach to chyba jeden z pewniaków. Wszystko w miarę serwisowalne łącznie z baterią. 

Używki ev Stellantisa to bym się trochę bał. 😆

No tak, ale ZTCW degradują się te baterie okrutnie. Co do Stellantisa się zgadzam.

Napisano

A Saaby nie są sprzedawane okazyjnie? Oczywiście te ostatnie, a nie klasyki typu 900 :)

Renault 1.4 TCe sprzed dekady chyba też tylko nieświadomi kupują

Napisano
W dniu 3.01.2025 o 10:45, bielaPL napisał(a):

Z puretechami wszystko drogie, jakieś mało popularne ssangyong też dosyć trzymają cenę, toyoty to już w ogóle mają śmieszne ceny, czasem opłaca się brać nówki bo różnica niewielka. Daczki tak samo, 10 latki dustery w jakiś chorych cenach. Jakieś wypasy S klasa itp 10 latki bardzo drogie nadal i dodatkowo bardzo drogie wciąż w serwisie. O terenówkach nie wspominam, bo wszystko co ma ramę i się trzyma kupy jakoś to cena stanęła na minimum 20-30tys. Nawet ruskie nivy trzymają ceny.

Ja Ci powiem czemu. Temu, ze klasa średnia-niższa się bogaci i stać ich na nowsze auto w granicach 30 tys zł., więc trzeba będzie parę lat odczekać, zanim się ich będą pozbywać. Tak mi się bynajmniej wydaje 😉

Napisano

Ale czy to okazja? 

Sam chciał wiedzieć, bo faktycznie ceny są dobre...

Napisano
  • Autor
EV6 [emoji106] [emoji16]
Nie dziwię się... Z tyłu jak siedziesz to kolana pod brodą ;)

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Napisano
20 godzin temu, format napisał(a):

@kravitz pisał o mitycznych trzyletnich Teslach Model 3 poniżej 100k. Zaglądaj do niego. To pewny deal, bo przecież by nie zmyślał.

A tymczasem teraz na otomoto...

Screenshot_20250104_190654_SamsungInternet.jpg.948e90a185632aaecb62fda232138f51.jpg

Napisano
7 godzin temu, awruK napisał(a):

W sumie nie wiem czemu

Bo ludzie wolą VW, Skodę, bo to prawie jak Audi ... z pożytkiem dla trzeźwo myślących, którzy nie ulegają znaczkowi na masce.

Weź takie Insignie B; kupujesz wielkie auto, dobrze wyposażone, z niezłą opinią o silnikach i hydraulicznymi automatami, o które teraz cięzko. 

Ceny godnych zainteresowania aut startują od 55kpln. 

Enjoy'a, który ma jednak wszystko co potrzebne wyrwiesz i za 45kpln

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/opel-insignia-niski-przebieg-fv-23-polski-salon-ID6GNHA0.html

Sam taką "wszystkomającą" wytargałem z firmy przed odejściem w cenie niższej o jakieś 20kpln of równej rocznikowo Corolli i starszego o rok Passata z ubogim wypasem. 

Napisano
W dniu 3.01.2025 o 15:40, piter333 napisał(a):

Szukałem rok temu coś z 1.6 16V K4M z napędem 4x4 od 14r wzwyż... Bez 40 tys zł nie podchodź... 

Dustery miały K4M ?

Myślałem, że ten od Nissana 🤔

Napisano
Godzinę temu, Piotrus napisał(a):

A tymczasem teraz na otomoto

Tą pierwszą też się wtedy bronił :hehe:

Rozbitek z USA z jednofazową ładowarką, bez CCS, bez usług online i z banem na superchargery. Tak 👍🏻

A drugiej nie sprawdzałem jeszcze. Rzucę okiem jak skończę z żoną maraton netflixa

Napisano
1 godzinę temu, technix napisał(a):

Dustery miały K4M ?

Myślałem, że ten od Nissana 🤔

Od 2010r w pierwszej generacji przez polifta do bodajże 2016r później nissan i tce

IMG_20250104_211229.jpg

Napisano
5 godzin temu, DamianB napisał(a):

Renault 1.4 TCe sprzed dekady chyba też tylko nieświadomi kupują

Jeszcze 1.4tce nie jest takie ostatnie. Za to najbardziej ostatnie jest 1.2tce które montowali w Clio IV, Megane III, Dusterach, Scenickach III i pewnie o czymś jeszcze zapomniałem. Co tam potrafi się dziać to o ja pikole. Dosłownie drugi purtech. 

Napisano

Ale czy to okazja? 

Czy tych kilka lat temu astra nie była jednym z popularniejszych aut, zarówno wśród prywatnych właścicieli jak i w firmach? A do tego wówczas nowe Astry miały jeszcze dobre ceny. Jeśli jest teraz duży wybór używek, to i ceny muszą być w miarę atrakcyjne, zwłaszcza, jeśli ktoś chce sprzedać a nie sprzedawać.

Ostatnio szukaliśmy czegoś miejskiego, segmentu B, założyłem budżet, wiek i maksymalny przebieg. Łapały się głównie auta właśnie segmentu B oraz Astra i Tipo. Owszem, bywały i inne, ale kompaktowych Opli i Fiatów najwięcej. Reszta kompaktów z tych lat była już droższa, ewentualnie nie łapała się przebiegiem.

Napisano
2 godziny temu, format napisał(a):

Tą pierwszą też się wtedy bronił :hehe:

Rozbitek z USA z jednofazową ładowarką, bez CCS, bez usług online i z banem na superchargery. Tak 👍🏻

A drugiej nie sprawdzałem jeszcze. Rzucę okiem jak skończę z żoną maraton netflixa

Trzeba czekać aż kontrakty Arvala się skończą w 2026. Wtedy będzie wysp Tesli a takto :bananpapa:

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 4.01.2025 o 20:15, format napisał(a):

W aucie?

Napisano

Ponoć używane elektryki się mocno negocjuje, wisza ogłoszenia na tyle długo ze wielu sprzedających  jest szcześliwych jak ktos nieśmiało zaczyna negocjować 20% - to jesli chodzi o plotki.

Natomiast jeśli chodzi o fakty to 7 letni Leaf za 60 koła jest absurdem skoro na otomoto nowe (ale z 2023) są od 101 tysiecy co po nadchodzących dopłatach da te 60 tysiecy albo niewiele wiecej

Edytowane przez zenek111

Napisano
W dniu 4.01.2025 o 21:19, piter333 napisał(a):

Jeszcze 1.4tce nie jest takie ostatnie. Za to najbardziej ostatnie jest 1.2tce które montowali w Clio IV, Megane III, Dusterach, Scenickach III i pewnie o czymś jeszcze zapomniałem. Co tam potrafi się dziać to o ja pikole. Dosłownie drugi purtech. 

+ nissany: pulsar, qq... 1.2 tce 4 cylindry, z aluminiowym blokiem to szit nad szity.

Napisano
45 minut temu, bartekm napisał(a):

+ nissany: pulsar, qq... 1.2 tce 4 cylindry, z aluminiowym blokiem to szit nad szity.

Dostawał to też Captur, mieliśmy ten silnik właśnie w takim aucie. 

Ani nie był specjalnie oszczędny, ani kulturalny. Ten nasz był z 2giej połowy 2016r, czyli teoretycznie bez tej wady z poborem oleju. No i przynajmniej u nas do 68kkm oleju nie brał. Za to pulsacyjnie oddawał moc :nie_wiem: 

Napisano
3 godziny temu, zenek111 napisał(a):

Natomiast jeśli chodzi o fakty to 7 letni Leaf za 60 koła jest absurdem skoro na otomoto nowe (ale z 2023) są od 101 tysiecy co po nadchodzących dopłatach da te 60 tysiecy albo niewiele wiecej

Trochę sie interesowałem tematem. Za 101k to jest oferta wyłącznie w leasingu dla firm. Dla prywatnych nie chcą sprzedać na razie poniżej ca 110k. Co, jeśli ktoś ma możliwość skorzystania z maksymalnej dopłaty 40k, sprawia że rzeczywiście zakup używki za 60k jest opcją trochę mniej atrakcyjną. Bo za 70k będzie auto z 5 letnią gwarancją (8 na baterię) i do tego w kredycie 0 (50% wpłaty początkowej). 

Napisano
3 godziny temu, sowik85 napisał(a):

Dostawał to też Captur, mieliśmy ten silnik właśnie w takim aucie. 

Ani nie był specjalnie oszczędny, ani kulturalny. Ten nasz był z 2giej połowy 2016r, czyli teoretycznie bez tej wady z poborem oleju. No i przynajmniej u nas do 68kkm oleju nie brał. Za to pulsacyjnie oddawał moc :nie_wiem: 

Co do charakterystyki to pełna zgoda. Miałem wersję 2015 i niestety zawór po 100 tys. km szlag trafił :oslabiony:

Z tego co czytam, to teraz są jeszcze jakieś inne atrakcje i na razie ludzie nie wiedzą jak je rozwiązać 🤦‍♂️

Napisano
2 godziny temu, bartekm napisał(a):

Z tego co czytam, to teraz są jeszcze jakieś inne atrakcje i na razie ludzie nie wiedzą jak je rozwiązać 🤦‍♂️

Masz na myśli 1.2 TCE czy już ten nowszy 1.3 TCE co go teraz do Renówek/Nissanów montują?

Napisano
7 godzin temu, sowik85 napisał(a):

Masz na myśli 1.2 TCE czy już ten nowszy 1.3 TCE co go teraz do Renówek/Nissanów montują?

Ten starszy 1.2, 1.3 jest podobno ok.

Napisano
W dniu 3.01.2025 o 13:27, wujek napisał(a):

No w sumie trochę drogo, biorąc pod uwagę że rok starszy Leaf 1 gen można kupić za połowę tej sumy.

Edytowane przez CiniO

Napisano
W dniu 3.01.2025 o 22:39, format napisał(a):

Za "chwilę" utrata wartości T3 może przyspieszyć, bo widziałem filmik na YT, że mają baterie których się nie naprawia tylko trzeba wymienić cała i kosztuje to ok 30-40 tysięcy złotych. W przeciwieństwie do starszych Tesli S, gdzie można z powodzeniem naprawiać baterię poprzez wymianę pojedynczych modułów.

Napisano
39 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Za "chwilę" utrata wartości T3 może przyspieszyć, bo widziałem filmik na YT, że mają baterie których się nie naprawia tylko trzeba wymienić cała i kosztuje to ok 30-40 tysięcy złotych. W przeciwieństwie do starszych Tesli S, gdzie można z powodzeniem naprawiać baterię poprzez wymianę pojedynczych modułów.

Tak będzie. Musisz tylko powiadomić o tym fakcie wszystkie firmy które wymieniają ogniwa w trójkach. Muszą się dowiedzieć czym prędzej że źle robią.

Napisano
31 minut temu, format napisał(a):

Tak będzie. Musisz tylko powiadomić o tym fakcie wszystkie firmy które wymieniają ogniwa w trójkach. Muszą się dowiedzieć czym prędzej że źle robią.

Już miałem pisać @format Pan do Ciebie 😁

Napisano
28 minut temu, Chalek napisał(a):

Już miałem pisać @format Pan do Ciebie 😁

Na posterunku! :old:

Napisano
W dniu 3.01.2025 o 10:45, bielaPL napisał(a):

Nic - znowu zaczyna się opłacać brać nowe. 

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/mg-mg3-mg3-standart-ID6H3Yo0.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/seat-arona-1-0-tsi-style-s-s-rocznik-2024-ID6H2MAn.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/kia-sportage-nowy-model-navi-pakiet-winter-dostepny-od-reki-rozne-kolory-ID6GY0Ef.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/dacia-spring-bogata-wersja-extreme-dostepny-od-reki-ID6H25vV.html

Napisano
Godzinę temu, format napisał(a):

OK, trochę pomieszałem, ale coś tam dzwoniło jednak o innych bateriach w 3 i Y.

Jednak taka wymiana ogniwa to trochę partyzantka(chociaż możliwa):

Ale nawet firma naprawiająca rekomenduje wymianę zamiast naprawy:

Tak czy siak, tania ta zabawa nie jest.