Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

T-gdi ,tsi czy t-ce godne polecenia..

Featured Replies

Napisano
10 minut temu, kravitz napisał(a):

Nie potrafiłbym tym silnikiem spalić 8+

Nawet pałowanie na autostradzie tyle nie dawało.

Może odpala silnik, wyłącza Start/Stop i obserwuje okolice? ;]

mi przy naprawdę w miarę eko jeździe przez około 50km prędkości 70-100km pokazał 6.8

Napisano
35 minut temu, Ancypankrator napisał(a):

lecąc pakę 50 palił poniżej 6,0 litrów

Teraz czekamy na kogoś, komu paliwo zaczyna wylewać się wlewem. 

5 minut temu, lucash napisał(a):

czyli 90 km/h za TIRem. Uwielbiam takie historie ze spalaniem poniżej połowy zużyca deklarowanego przez producenta, na autostradzie ;) 

Producent specjalnie zawyża spalanie, żeby się klienci nie pozabijali o jego auta. 

Napisano
2 minuty temu, goden napisał(a):

mi przy naprawdę w miarę eko jeździe przez około 50km prędkości 70-100km pokazał 6.8

Jak wracałem z rodziną z Mazur, cztery osoby i bagaż po dach, krajówki, to miałem wyniki jak tutaj w wątku. 3 z przodu.

Jak wracałem z trumną na dachu z Włoch, też auto zapakowane po dach, nie dobijałem do 7, a tam juz prędkości mocno autostradowe.

6.8 w tym silniku przy tych prędkościach, to chyba jak ciągniesz wielką przyczepę kampingową ;]

Sorry, no zwyczajnie nie da się ;)

Napisano
2 minuty temu, kravitz napisał(a):

Jak wracałem z rodziną z Mazur, cztery osoby i bagaż po dach, krajówki, to miałem wyniki jak tutaj w wątku. 3 z przodu.

Jak wracałem z trumną na dachu z Włoch, też auto zapakowane po dach, nie dobijałem do 7, a tam juz prędkości mocno autostradowe.

6.8 w tym silniku przy tych prędkościach, to chyba jak ciągniesz wielką przyczepę kampingową ;]

Sorry, no zwyczajnie nie da się ;)

No patrz - nie chce być inaczej

image.png

Napisano
Teraz, goden napisał(a):

image.png

Na dokładnie tej samej trasie w tych samych warunkach corolla 2.0 hybrid potrafi zejść poniżej 4 :)

Napisano
Teraz, goden napisał(a):

image.png

Nie twierdzę że kłamiesz, tylko że coś tam ewidentnie jest zepsute ;)

To są wartości w sumie prawie typowe dla Lanosa 1.6 ;]

Napisano
1 minutę temu, kravitz napisał(a):

Nie twierdzę że kłamiesz, tylko że coś tam ewidentnie jest zepsute ;)

To są wartości w sumie prawie typowe dla Lanosa 1.6 ;]

Zgłosimy na pierwszym przeglądzie, że ludziom z autokącika auto pali połowę tego co nam - może popsute - może DSG trochę zawyża - nie wiem. Żona zadowolona i przy tych kilometrach co ona kręci to w sumie spalanie nie ma takiego znaczenia.

Napisano
24 minuty temu, WaWeR napisał(a):

To musi że coś popsute.

Może opony za szerokie, może kierowca nadużywający pedału gazu (tempomat jest w obsłudze banalny i przy stałej prędkości bardzo pomaga ze spalaniem) a może po prostu bardzo dużo zmian prędkości, lub za wysokie te prędkości.

W 6 mieścił się kuzyna t-roc z 1,5 i DSG. w trasie włącznie z autostrada( powiedzmy 2/3 rasy ale nie goniąc się z życiem), podawał poniżej 5.

Nic nie musi byc popsute, po prostu inna specyfika i warunki jazdy, a wyniki beda diamteralnie rozne..

Na przykladzie C3 1,2, ktorym jezdzi moja zona, po zmianie pracy, spalanie skoczylo z 5,5-6 na ok 9 litrow.

Wczesniej robila 30km w jedna strone, glownie obwodnica i zajmowalo jej to 25-30 min

Teraz ma 8km, ale jedzie 35-40min, w permanentnym korku i ze srednia ponizej 20km/h.

To samo auto, ten sam kierowca, to samo miasto a spalanie prawie 2x takie.

Napisano

Gumoleon 1.0 tsi  - DK 92 płynna jazda w ciągu aut (jechaliśmy na Wszystkich Świętych, duży ruch, ale bez szarpania, wyprzedzania, etc.)

IMG_0191.jpg.04d9563cc6104111cb256779a7c34a48.jpg.07174198839e9d9db19c5f653a1b54d6.jpg

Trasa nad morze i z powrotem. 

IMG_0183.jpg.07ecd874c0117e2ba8636299acf163f5.jpg.804f77f86364b3d6dceee494c9d1f9b1.jpg

Co ważne - komputer pokazywał spalanie z dokładnością do 0.1 ltr w stosunku do wyliczenia pod dystrybutorem.

Napisano

@Maciej__

Tylko tu mowa o podobnych, podmiejskich warunkach.

A w podmiejskich raczej korków nie ma ?

Zresztą, jak faktycznie są inne te warunki to ja się nie znam. Ja piszę o swoich a nie jeździe z srednią 30. Bo to też o czymś świadczy.Głównie o tym że się więcej stoi niż jedzie.

Napisano

No tak, przy eko jeździe też się da trochę mniej, ale średnia jest w aplikacji jaka jest

image.png.30ed8cebe71c10556e68e78bc87580ac.png

Auto ma 18 cali felgi, to też ma znaczenie :)

Napisano
28 minut temu, goden napisał(a):

No tak, przy eko jeździe też się da trochę mniej, ale średnia jest w aplikacji jaka jest

Średnie 6.2 nie jest źle. Zmiana felg na niższe, nowy zkaup opon - nie wiem czy sens żeby uzyskać 0.5 litra niższe spalanie. Ociec ma Kamiq 1.0 i okolice 5 ma z DSG. 

Napisano
Godzinę temu, goden napisał(a):

I tak jest coś ewidentnie popsute. Każdy 1.0 tsi niezależnie od budy jadąc spokojnie poza miastem spali poniżej 5. 8/100, to chyba w korku w mieście przy średniej 10 km/h.

Napisano
3 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

I tak jest coś ewidentnie popsute. Każdy 1.0 tsi niezależnie od budy jadąc spokojnie poza miastem spali poniżej 5. 8/100, to chyba w korku w mieście przy średniej 10 km/h.

Mi się wydaje, że tam może być wyłączony Start/Stop, korki jakieś gigantyczne i dlatego tak wychodzi.

U mnie jest taka stała traska od garażu do pierwszych świateł. A te są po prawie równo 3km.

Nigdy na tych światłach nie widziałem spalania od startu które dobiło do 7/100. Na zimnym silniku od porannego uruchomienia. Zwykle były okolice 6.

Później już do roboty około 15-16km, przez miasto, milion świateł i korki i do końca takie 6/100 się utrzymywało.

Napisano
2 godziny temu, WaWeR napisał(a):

W 6 mieścił się kuzyna t-roc z 1,5 i DSG. w trasie włącznie z autostrada( powiedzmy 2/3 rasy ale nie goniąc się z życiem), podawał poniżej 5.

Karoq palił mi 5 na Słowacji, gdy jeździłem raczej wolniej niż szybciej. U nas podczas jazdy S około 7. Niewiele ponad przepisy. No i nauczyłem się go przełączać w tryb sport. Bo bez tego niepewnie się czułem.

Napisano
3 godziny temu, Ancypankrator napisał(a):

...lecąc pakę 50 palił poniżej 6,0 litrów...

... a świstak ...

Napisano

Widzę że 1.9 TDI został zdetronizowany. Teraz 1.0 TSI produkuje paliwo ;]

Napisano

Zapożyczone z FB, 1.0 LPG od Renault z >600kkm

(komuś zawsze się musiałem udać).

img_1_1749554475657.jpg

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

... a świstak ...

Nie wiem co tam działasz ze świstakami 😁, ale jak będę leciał to ustrzelę foto i zaznaczam to było spalania chwilowe jadąc na tempomacie. Cała trasa Wrocław - WWA nie oszczędzając auta wyszła 6,3/100 km z wyświetlacza w aucie. Może "pepiki" ściemniają. Sam byłem zdziwiony.

Edytowane przez Ancypankrator

Napisano

Nie wiem co tam działasz ze świstakami [emoji16], ale jak będę leciał to ustrzelę foto i zaznaczam to było spalania chwilowe jadąc na tempomacie. Cała trasa Wrocław - WWA nie oszczędzając auta wyszła 6,3/100 km z wyświetlacza w aucie. Może "pepiki" ściemniają. Sam byłem zdziwiony.

Chwilowe to ja przy 140 mialem 0

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano

Korolcia 1.5 125km

Pasnik 1.5 150km

IMG_7624.png

IMG_7623.png

Napisano
5 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Nic nie musi byc popsute, po prostu inna specyfika i warunki jazdy, a wyniki beda diamteralnie rozne..

Na przykladzie C3 1,2, ktorym jezdzi moja zona, po zmianie pracy, spalanie skoczylo z 5,5-6 na ok 9 litrow.

Wczesniej robila 30km w jedna strone, glownie obwodnica i zajmowalo jej to 25-30 min

Teraz ma 8km, ale jedzie 35-40min, w permanentnym korku i ze srednia ponizej 20km/h.

To samo auto, ten sam kierowca, to samo miasto a spalanie prawie 2x takie.

Ludzie mają jakąś fobię nt spalania, jakby to było jedyne kryterium. Tym bardziej głupio porównując zupełnie inne warunki, kierowcę jak i auto. Mnie rozwalił potencjalny kupujący żony Lancii 1.4i, który stwierdził, że 8l to gruba przesada na spalanie bo jego Touareg pali mniej rotfl.

Nie reagował na argumenty, że auto jeździ wyłącznie po Warszawie, sporo w korkach i na trasach po max kilka km dziennie. Stwierdził, że poszuka czegoś większego, też w automacie i bardziej ekonomicznego ;).

Napisano
3 godziny temu, woksio2 napisał(a):

O3 1.0 TSI:
image.png.e546853248ce52a5fb52d4855b6a3f47.png

To z 32 km? Pokaż z paru tysięcy. 

Ja w "starym kiblu" 2,2 tdci (Ford transit) mam 7,0 l/100km z ostatnich około 4 kkm, co nie znaczy że to jest jego normalne spalanie. 

Napisano
19 godzin temu, WaWeR napisał(a):

@Maciej__

Tylko tu mowa o podobnych, podmiejskich warunkach.

A w podmiejskich raczej korków nie ma ?

Zresztą, jak faktycznie są inne te warunki to ja się nie znam. Ja piszę o swoich a nie jeździe z srednią 30. Bo to też o czymś świadczy.Głównie o tym że się więcej stoi niż jedzie.

30km/h to bardzo dobre warunki, bym powiedział, że się zasuwa ;]

Napisano
19 minut temu, bartekm napisał(a):

30km/h to bardzo dobre warunki, bym powiedział, że się zasuwa ;]

Według mnie tak właśnie jest, dużo progów zwalniających ale generalnie jeżdżąc w miarę przepisowo powiedzmy do 60km/h to średnia 30 to jest właściwie płynna miejska jazda - i tak też jest w rzeczywistości - wolno ale stabilnie 😀

Napisano
W dniu 9.06.2025 o 19:31, arek_m napisał(a):

To generalnie nie ma co kupić .A 1,5 tsi,1,5eb ,1,3 tce 

zerknij na fb blog skup aut bielsko ;) 

jakiś czas temu ten handlarz  robił wpis o TSI iktore i dlaczego warto a ktore nie  :OK: 

Napisano
W dniu 9.06.2025 o 19:31, arek_m napisał(a):

To generalnie nie ma co kupić .A 1,5 tsi,1,5eb ,1,3 tce 

Moim zdaniem 1.5 tsi, 1.5 t-gdi, czy 1.3 tce to dobre, sprawdzone 4 cylindrowe silniki, pewnie z jakimiś mniejszymi bolączkami, jak każdy silniki spalinowy. Ja akurat przy nowym aucie zdecydowałem się na 1.3 DIG-T czyli 1.3 w Nissanie. Rozważałem też 1.5 tsi w T-Roc lub 1.5 t-gdi w Xceed. Wszystkimi jeździło mi się ok, więc wybór był ciężki. Ostatecznie zadecydowały inne czynniki niż silnik.

Edytowane przez Tomrad

Napisano
W dniu 9.06.2025 o 17:56, arek_m napisał(a):

Cześć.Z racji ze jeszcze nic nie kupiłem ,ale zamierzam tym razem😄.powiedzi mi które silnika z tych Tsi,t-gdi czy np Tce sa godne polecenia.Bo chyba narazie nic nie wpada mi do głowy..Czy jakis wolnossak .

Cos czytałem o 1,5tgdi o padających cewkach,w 1,0ecoboost o jakims szarpaniu w zakresach 2-2,5 tys obrotów ,chyba chodzi o odłączanie cylindra.I jest nadal głupi..

Wpadł mi w oko taki focus mk4 .ale podpowiadaja mi na Fb ze słabe wyposazenie i cena wysoka co myslicie o nim?https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/ford-focus-ID6Hphjg.html.

Odpowiem ci pod kątem łatwości założenia lpg i niezawodności działania instalacji z dotryskiem. Kolejność od najstabilniejszego rozwiązania:

• GDI
  • TCE
  • TSI

Pod kątem spalania:

• TSI
  • TCE
  • GDI
Napisano
2 godziny temu, spad napisał(a):

Pod kątem spalania:

• TSI
  • TCE
  • GDI

Jak się nazywa w autokacikowej gwarze silnik Suzuki?😁

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, Tomrad napisał(a):

Moim zdaniem 1.5 tsi, 1.5 t-gdi, czy 1.3 tce to dobre, sprawdzone 4 cylindrowe silniki, pewnie z jakimiś mniejszymi bolączkami, jak każdy silniki spalinowy. Ja akurat przy nowym aucie zdecydowałem się na 1.3 DIG-T czyli 1.3 w Nissanie. Rozważałem też 1.5 tsi w T-Roc lub 1.5 t-gdi w Xceed. Wszystkimi jeździło mi się ok, więc wybór był ciężki. Ostatecznie zadecydowały inne czynniki niż silnik.

A Jakiem modelem jezdzisz z tym Tce ze brałes nowy ..

Edytowane przez arek_m

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, spad napisał(a):

Odpowiem ci pod kątem łatwości założenia lpg i niezawodności działania instalacji z dotryskiem. Kolejność od najstabilniejszego rozwiązania:

• GDI
  • TCE
  • TSI

Pod kątem spalania:

• TSI
  • TCE
  • GDI

oki dzieki..Wszelkie informacje sie przydadza.

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, Tomrad napisał(a):

W sumie przy nowym ,za bardzo nie ma sie czym przejmowac.Przy uzywce juz wiecej ,kto jak jeżdził ,zmieniła oleje itd..

Napisano
  • Autor
7 minut temu, arek_m napisał(a):

oki dzieki..Wszelkie informacje sie przydadza.

W tym T-gdi 1,5 czytałem o padających cewkach(1.0tgdi juz nie) ,  czy tsi lub tce maja tez jakies przypadłości?

Napisano
Godzinę temu, arek_m napisał(a):

W tym T-gdi 1,5 czytałem o padających cewkach(1.0tgdi juz nie) ,  czy tsi lub tce maja tez jakies przypadłości?

Tak, kupić cokolwiek nowego  i zapomnieć o aucie na 100 000km i sprzedać :) 

Napisano

Jeśli na aż 100 kkm to już nie cokolwiek. Puretech może tyle nie wytrzymać 8-)

Napisano
9 godzin temu, spad napisał(a):

dpowiem ci pod kątem łatwości założenia lpg i niezawodności działania instalacji z dotryskiem. Kolejność od najstabilniejszego rozwiązania:

• GDI

jaki dokładnie silniki?

Napisano
2 godziny temu, arek_m napisał(a):

W sumie przy nowym ,za bardzo nie ma sie czym przejmowac.Przy uzywce juz wiecej ,kto jak jeżdził ,zmieniła oleje itd..

Nie wiem czy Ty bardziej za nowym czy używki się rozglądasz i jak to cenowo wygląda, ale widziałeś Skodę Scalę z giełdy AK?

Napisano
3 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Nie wiem czy Ty bardziej za nowym czy używki się rozglądasz i jak to cenowo wygląda, ale widziałeś Skodę Scalę z giełdy AK?

cena z dupy :) moje zdanie :) w ostatnim roku kupiłem 3 nowe samochody i coś wiem na ten temat -  w tym nową skodę fabie :) którą po niecałym roku sprzedałem :) 

Napisano

1.0 tsi nie ma typowych wad. Cewki wytrzymują 300 kkm pod warunkiem, że co 50 kkm będą zmieniane świece. Używane cewki na allegro kosztują 15 zł, bo nikt tego nie potrzebuje. Jedyna znana usterka w tym silniku, to błąd przepustnicy pojawiający się czasem po 100 kkm. Nowa przepustnica oryginalna kosztuje ok 1200 zł, zamiennik dobrej firmy ok 800 zł, wymiana 15 minut.

Napisano
6 minut temu, Camel napisał(a):

cena z dupy :) moje zdanie :) w ostatnim roku kupiłem 3 nowe samochody i coś wiem na ten temat -  w tym nową skodę fabie :) którą po niecałym roku sprzedałem :) 

Dobrze, że to tylko Twoje zdanie. Auto z przebiegiem 58 kkm za niemal połowę ceny nowego. Koleżanka pół roku temu kupiła Scalę 1.0 tsi z ciut gorszym wyposażeniem, większym przebiegiem z tego samego rocznika za 65 kzł. Szukała kilka miesięcy w pomorskim.

Napisano

A Jakiem modelem jezdzisz z tym Tce ze brałes nowy ..

Nissan Qashqai N-Connecta 2024 po lifcie 1.3 DIG-T mHEV 158KM Xtronic

Napisano
15 minut temu, Camel napisał(a):

To wszystko zalezy ;]

Jak Cie stac zeby kupic nowe to faktycznie bez sensu, bo to 5-letnia, kiepsko wyposazona Skoda z manualem, za calkiem sporo kasy.

Ale jak masz te 50-60kPLN i ani grosza wiecej, to optyka sie zmienia i moze to byc rozsadny wybor.

W miare mlode auto z niskim przebiegiem i niezawodnym silnikiem, ktora bedzie tania w eksploatacji.

Napisano

No właśnie. Dlatego nowe auto rozwiązuje rozkminy kto jezdzil, jak jeździł, czy często wymieniał olej, czy miał przygody, czy prawidłowo je naprawiono itd. itp.

Edytowane przez Tomrad

Napisano
11 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Dobrze, że to tylko Twoje zdanie. Auto z przebiegiem 58 kkm za niemal połowę ceny nowego. Koleżanka pół roku temu kupiła Scalę 1.0 tsi z ciut gorszym wyposażeniem, większym przebiegiem z tego samego rocznika za 65 kzł. Szukała kilka miesięcy w pomorskim.

Bardzo Cię lubię i szanuję, ale za połowę ceny 🤣 

Nowego Golfa w lutym 1.5 nie w wersji bieda mam ofertę na maila z Plichty poniżej 100 :) a tu jakaś kura ma kosztować ponad 100 :) Nieeee spina mi się 

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Powiem tak ,wstepnie szukam do 100tys zł .moge wydac i 150 ale po co..ale ponizej tej 100 jezeli było by cos ładnego ,pewnego to tez bym wzioł.Ta skala nie jest w sumie zła z AK .Tyle ze do końca musze przemyslec czy suv ,crosover ,czy zwykły..Auto raczej na min 5 -7 lat.

Napisano
6 minut temu, arek_m napisał(a):

Powiem tak ,wstepnie szukam do 100tys zł .moge wydac i 150 ale po co..ale ponizej tej 100 jezeli było by cos ładnego ,pewnego to tez bym wzioł.Ta skala nie jest w sumie zła z AK .Tyle ze do końca musze przemyslec czy suv ,crosover ,czy zwykły..Auto raczej na min 5 -7 lat.

Taki IS300h to nie podchodzi czy jak? Po co te rozkminy silnikowe 🙃

Napisano
15 minut temu, arek_m napisał(a):

Też zaczynałem szukanie od uzywki za około 70tys, a po paru miesiącach skończyło się na nowym za drugie tyle ;]

Napisano
54 minuty temu, arek_m napisał(a):

Powiem tak ,wstepnie szukam do 100tys zł .moge wydac i 150 ale po co..ale ponizej tej 100 jezeli było by cos ładnego ,pewnego to tez bym wzioł

Na FB znów wczoraj widziałem reklamę nowych, już zarejestrowanych Corolli za ok. 90 tysi. Pewnie trzeba brać z takim wyposażeniem, jakie jest i zapewne produkcja z ub. roku. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
Godzinę temu, Camel napisał(a):

Bardzo Cię lubię i szanuję, ale za połowę ceny 🤣 

Nowego Golfa w lutym 1.5 nie w wersji bieda mam ofertę na maila z Plichty poniżej 100 :) a tu jakaś kura ma kosztować ponad 100 :) Nieeee spina mi się 

Nie wiem z jakiego tytułu masz takie zniżki, ale obecnie cennikowo Scala 1.0 tsi 115 KM w opcji odpowiadającej tej z giełdy AK kosztuje 100050 zł, z rabatem Skody 97050 zł. Ja, gdybym poszedł do salonu, to zapłaciłbym prawie 100 kzł obecnie, dlatego bym nie poszedł i kupił na AK za 58 kzł.