Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co ile ustawiacie geometrię zawieszenia

Featured Replies

Napisano
  • Popularny post

Na kanwie kilku ostatnich tematów, bo tego aspektu jeszcze nikt nie poruszał.

Osobiście spotkałem się z opinią że co pół roku ze względu że się wszystko przestawia i jest kaszan straszny. 

Napisano

Post sponsorowany przez producenta maszyn do geometrii? 

Jedziesz sprawdzić jak znosi auto albo krzywo zużywa, ząbkuje opony. 

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
7 minut temu, WaWeR napisał(a):

Osobiście spotkałem się z opinią że co pół roku ze względu że się wszystko przestawia i jest kaszan straszny. 

Pełną geometrię, czy samą zbieżność? ;]

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, G.O.A.T. napisał(a):

Post sponsorowany przez producenta maszyn do geometrii? 

Jedziesz sprawdzić jak znosi auto albo krzywo zużywa, ząbkuje opony. 

Skąd taki pomysł ?:nie_wiem:

Napisano
  • Autor
Teraz, janusz napisał(a):

Raczej jest to dość powiązane, chyba że regulujesz na sznurek.

Napisano

Tylko jak coś było robione w zawieszeniu mającego wpływ na geometrię. 

Napisano
2 minuty temu, wladmar napisał(a):

Wymiana opon z letnich na jesienne :]

Napisano
3 minuty temu, Artur_W_wa napisał(a):

Wymiana opon z letnich na jesienne :]

Jak to ma wpływ na geometrię, to nawet dobry blacharz ze spawarką już nic nie poradzi ;]

Napisano
45 minut temu, WaWeR napisał(a):

Jak yebne w krawężnik 😁

Napisano
53 minuty temu, WaWeR napisał(a):

Jak jedzie krzywo. No i po wymianie np. drążków ale to chyba oczywiste

Napisano
5 godzin temu, wladmar napisał(a):

Ponoć zalecają po zmianie opon na nowe. :hmm:

Napisano
22 minuty temu, ochkarol napisał(a):

A co opony mają wspólnego z geometrią? I dlaczego niby wtedy trzeba ustawiać? 

Napisano

jak przestaje się prowadzić i kierownica nagle nie jest ustawiona jak nalezy ;) 

Napisano
7 godzin temu, WaWeR napisał(a):

zbieżność, przy wymianie jednej końcówki daje sobie sam radę a przy dwóch jednak weryfikuje - 150PLN u nas kosztuje.

Napisano
42 minuty temu, Camel napisał(a):

zbieżność, przy wymianie jednej końcówki daje sobie sam radę

Nie ma takiej opcji. Wymienić to nie problem, ale ustawienie końcówki nigdy nie jest wystarczająco precyzyjne. Oczywiście można tak jeździć, ale gdybyś pojechał na geometrię to byś zobaczył, że jednak potrzebna jest korekta. Czystym przypadkiem może sie udać. 

42 minuty temu, Camel napisał(a):

a przy dwóch jednak weryfikuje - 150PLN u nas kosztuje.

A jaka różnica czy przy dwóch czy przy jednej końcówce? Każda ma swoją zbieżność i odrębną regulację. 

Napisano
2 godziny temu, ochkarol napisał(a):

No i po zatankowaniu do pełna geometria się zmienia :hehe:

Napisano
22 minuty temu, futrzak napisał(a):

A jaka różnica czy przy dwóch czy przy jednej końcówce? Każda ma swoją zbieżność i odrębną regulację. 

Przy wymianie jednej zmiana długości spowoduje przestawienie kierownicy, bo zmieni się zbieżność połówkowa. Zrobi korektę i wyprostuje kierownicę, a tym samym ustawi właściwą zbieżność. Przy wymianie dwóch, jak zmieni po równo długości, to kierownica może pozostać prosto, a zbieżność będzie skopana i opony będzie cięło.

Napisano
20 minut temu, wladmar napisał(a):

No i po zatankowaniu do pełna geometria się zmienia :hehe:

Każde auto ma inne wytyczne do ustawiania. Zbiornik pełny, dodatkowe odważniki na podłogę itp. Geometria ma na tyle dużą tolerancję, że różnica 100 kg nie zrobi szkody.

Napisano
2 godziny temu, janusz napisał(a):

A co opony mają wspólnego z geometrią? I dlaczego niby wtedy trzeba ustawiać? 

Nie mam pojęcia. :nie_wiem:

Gdzieś wyczytałem, że należy skontrolować zbieżność po zmianie opon na nowe. 

Napisano
29 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Przy wymianie jednej zmiana długości spowoduje przestawienie kierownicy, bo zmieni się zbieżność połówkowa. Zrobi korektę i wyprostuje kierownicę, a tym samym ustawi właściwą zbieżność. Przy wymianie dwóch, jak zmieni po równo długości, to kierownica może pozostać prosto, a zbieżność będzie skopana i opony będzie cięło.

Dzięki za potwierdzenie tego co pisałem. Już widzę, jak komuś uda się tak samo źle (lub dobrze) ustawić dwie końcówki. Ustawienie jednej niepoprawnie też nie oznacza od razu przestawienia kierownicy na tyle poważnie, by to wykryć bez weryfikacji geometrii.  Niepoprawne ustawienie zbieżności również nie oznacza od razu cięcia opon - zależy od wielu czynników. Zawsze po takiej operacji trzeba jechać na geometrię.

Edytowane przez futrzak

Napisano
5 minut temu, futrzak napisał(a):

Ustawienie jednej niepoprawnie też nie oznacza od razu przestawienia kierownicy na tyle poważnie, by to wykryć.  

Bzdura.

Napisano
5 minut temu, ochkarol napisał(a):

To może wynikać z wielu elementów - jeżeli geometria była niepoprawna (czy to z racji ustawienia czy też zużycia elementów), to opony się ułożą pod nią. Na nowych oponach może ściągać, może jest zużywać nierównomiernie itd. Jak dłużej się jeździ bez kontroli itd. to wymiana opon jest dobrą okazją do weryfikacji stanu zawieszenia. Jak znam życie to zaraz sie okaże, ze to za droga zabawa, póki z przeglądu nie wyrzucą, a nie wyrzucą, bo tak są badania w PL robione :(

Napisano
1 minutę temu, kaczorek79 napisał(a):

Bzdura.

Praktyka. 

Napisano
35 minut temu, futrzak napisał(a):

Jak znam życie to zaraz sie okaże, ze to za droga zabawa

Chyba bez przesady?

Ile teraz zbieżność kosztuje? 200 plnów? 

Napisano
2 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Chyba bez przesady?

Zależy dla kogo. 

2 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Ile teraz zbieżność kosztuje? 200 plnów? 

No właśnie, wystarczy samodzielna wymiana końcówki za 40zł i badania przejdzie. Za kolejne 200 to można mieć więcej niż jedną oponę - po co przepłacać? 

Napisano
10 godzin temu, WaWeR napisał(a):

Chyba w żadnym jeszcze nie ustawiałem... ;] przynajmniej sam tego nie zgłaszałem ;] 

Napisano
10 godzin temu, WaWeR napisał(a):

Ustawiam jak kierownica trzęsie przy 130 albo zmieniam opony. ..

Napisano
7 godzin temu, ochkarol napisał(a):

to chyba tylko w takim przypadku jak ja miałem ;]

kupiłem auto ze zjechaniami oponami na przedniej osi po wewnętrznych stronach,jak kupowałem te auto to nawet tego nie zauważyłem tych ściętych opon, myślę sobie założyli do sprzedaży najgorsze jakie mieli, więc zaraz do auta wleciał nowy komplet opon letnich Zetex ale po jakimś czasie zauważyłem że i te nowe opon mam już zjechane więc udałem się na geometrię, zbieżność została ustawiona a pan zapytał mnie czy mi się źle czasami nie jeździło ;], i znów na następne lato kupiłem nowy komplet

opon Hankook

Napisano
19 godzin temu, WaWeR napisał(a):

Nigdy. Jeszcze nie miałem potrzeby.

Napisano
22 godziny temu, WaWeR napisał(a):

Ja co zmiana używanego auta :skromny:.

Mam kolegę co miał swego czasu 5tkę, kupioną w salonie. Po 2 czy 3 latach na przeglądzie ASO zaczęło mu wciskać, że warto zrobić zbieżność (po ok 50kkm), bo pl drogi, itd :phi:. Kolega mówi, to róbcie .. ale nie bo to usługa płatna, nie zawarta w pakiecie serwisowym. Po chwili negocjacji ustalili, że wymienią gumki w zawieszeniu i wtedy już trzeba zrobić zbieżność. Na koszt BMW :skromny:

Napisano
12 godzin temu, Marcinas napisał(a):

Ustawiam jak kierownica trzęsie przy 130 albo zmieniam opony. ..

Na pewno piszesz o zbieznosci? ;]

Napisano
18 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Ja bym poszedł krok dalej i robił po każdym dopompowaniu :skromny:

Napisano

Gdy widzę taką potrzebę tj. gdy przy sezonowej zmianie kół widzę, że opony zużywają się niepoprawnie albo czuję że auto sciąga lub jakkolwiek źle się prowadzi. Obowiązkowo też po każdej naprawie zawieszenia. De facto wychodzi mi w każdym aucie raz w 5-6 letnim okresie użytkowania.

Napisano

zamowilem takie zestawy z miarkami do zbieznosci z temu i jeszcze taka poziomiczke regulowana do ustawiania kata pochylenia, juz wkrotce bede robil pelna geometrie na kanale nubanza, tylko przesylka mi utknela w chinach i czas dostawy 33 dni :jem:

Napisano
14 godzin temu, Josyp napisał(a):

zamowilem takie zestawy z miarkami do zbieznosci z temu i jeszcze taka poziomiczke regulowana do ustawiania kata pochylenia, juz wkrotce bede robil pelna geometrie na kanale nubanza, tylko przesylka mi utknela w chinach i czas dostawy 33 dni :jem:

Widzę grubo inwestujesz w warsztat. Wulkanizacja, teraz geometria :phi:. Jak rozumiem diagnostyka komputerowa to już dawno ogarnięta ;).

Pochwal się co następne, lakiernia ?

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał(a):

Widzę grubo inwestujesz w warsztat. Wulkanizacja, teraz geometria :phi:. Jak rozumiem diagnostyka komputerowa to już dawno ogarnięta ;).

Pochwal się co następne, lakiernia ?

2 kompy i 2 pistolety do lakierowania już są :jem: czas na zabawki blacharskie, ale to miejsce zajmuje, najgorzej...

Napisano
W dniu 16.10.2025 o 20:59, futrzak napisał(a):

Praktyka. 

Pracujesz jako osoba ustawiająca geometrię w pojazdach samochodowych?
Wtedy możesz napisać - praktyka.
Inaczej to jesteś erotoman gawędziarz w tym temacie.:D

Sam jakieś 20 lat pracowałem przy geometrii i to co napisał kaczorek79 nie jest w żadnym wypadku potwierdzeniem Twojego punku widzenia.
On po prostu WIE o czym wyraża opinie.

Napisano
1 godzinę temu, pawel_78 napisał(a):

Sam jakieś 20 lat pracowałem przy geometrii i to co napisał kaczorek79 nie jest w żadnym wypadku potwierdzeniem Twojego punku widzenia.
On po prostu WIE o czym wyraża opinie.

Cześć adwokat, znaczy kaczorek79 nie może potwierdzać tego co napisałem swoją wypowiedzią/praktyką, bo jakaś internetowa jaźń twierdz coś innego. Baw się dobrze ;l

Napisano
W dniu 16.10.2025 o 12:17, janusz napisał(a):

Większość aut (w miarę współczesnych) ma regulowaną tylko zbieżność, reszta jest ustawiona raz na zawsze:old:

Napisano
22 godziny temu, futrzak napisał(a):

Cześć adwokat, znaczy kaczorek79 nie może potwierdzać tego co napisałem swoją wypowiedzią/praktyką, bo jakaś internetowa jaźń twierdz coś innego. Baw się dobrze ;l

Może - Tylko to on sam musi to napisać - a ta tak to jest jak w kawale ze statkiem i czymś płynącym za nim...

Napisano
11 minut temu, pawel_78 napisał(a):

Może - Tylko to on sam musi to napisać - 

Nic nie musi, a póki co to z Twoich ust nic merytorycznego nie padło, jedynie "adpersonamy". 

Napisano
7 godzin temu, volf6 napisał(a):

Większość aut (w miarę współczesnych) ma regulowaną tylko zbieżność, reszta jest ustawiona raz na zawsze:old:

Większość tak, ale są takie, gdzie to sie ustawia i niestety nie wszystkie serwisy to potrafią zrobić. 

Napisano
W dniu 16.10.2025 o 12:10, WaWeR napisał(a):

Średnio co 4-5 tygodni, razem z wyważaniem kół i wymianą płynu w układzie chłodniczym.

Napisano
23 godziny temu, futrzak napisał(a):

Nic nie musi, a póki co to z Twoich ust nic merytorycznego nie padło, jedynie "adpersonamy". 

Merytorycznie potwierdzam posty kaczorka - w sensie zgadzam się z nim - napisz do niego i niech on potwierdzi Twoją tezę że się mylę...

Napisano
Godzinę temu, pawel_78 napisał(a):

Merytorycznie potwierdzam posty kaczorka - w sensie zgadzam się z nim - napisz do niego i niech on potwierdzi Twoją tezę że się mylę...

Spokojnie, tu chyba każdy ma świadomość, że futrzak wie wszystko i najlepiej. Doradzał, jak pisali encyklopedię PWN :hehe:. Na geometrii to pazury stępił. Zostawmy go w tym przeświadczeniu.

Napisano
  • Autor
Spokojnie, tu chyba każdy ma świadomość, że futrzak wie wszystko i najlepiej. Doradzał, jak pisali encyklopedię PWN :hehe:. Na geometrii to pazury stępił. Zostawmy go w tym przeświadczeniu.

On ją wynalazł, wymyślił.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
W dniu 21.10.2025 o 19:51, WaWeR napisał(a):

On ją wynalazł, wymyślił.

Proponuję nadać Futrzakowi tytuł "Euklides" ;]

Napisano
2 godziny temu, wladmar napisał(a):

Proponuję nadać Futrzakowi tytuł "Euklides" ;]

Nauki Platona nie są mi obce, ale musisz wziąć pod uwagę, że o życiu Euklidesa wiemy raczej niewiele :lol:

Napisano
10 minut temu, futrzak napisał(a):

Nauki Platona nie są mi obce, ale musisz wziąć pod uwagę, że o życiu Euklidesa wiemy raczej niewiele :lol:

Mamy tu na forum człowieka, dla którego Euklides to młodziak, snieżynka i kidult, może coś opowie ;]

Napisano
10 godzin temu, futrzak napisał(a):

Euclid wiecznie żywy i jego dzieła ciągle aktualne - choć tak naprawdę nie wiadomo, czy się tak nazywał ;)