Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sej,matiz,atos - coś małego za 5-6 kafli?

Featured Replies

Napisano

Który z tej trójki jak w temacie za 5 tysi będzie bezproblemowo woził kobitkę i dzieciaka?

Ma ktoś z państwa jakieś porównanie.

(atos - hultaj atos oczywiście)

Napisano

> Który z tej trójki jak w temacie za 5 tysi będzie bezproblemowo woził kobitkę i dzieciaka?

> Ma ktoś z państwa jakieś porównanie.

> (atos - hultaj atos oczywiście)

Clio II - bezpiecznie ok.gif

Napisano

Panda.

Napisano

> Pewnie z początku produkcji coś już dostanie w tej cenie

Quote:

bezproblemowo woził

Clio I może i ładne się za tyle znajdzie, ale II to ja bym nie szukał poniżej 8 tysięcy bo toć to padła będą.

Edyta:

Quote:

Panda

Gdzież to takie tanie auta sprzedają? Dziadkowie niemieccy czy jakie licho?

Napisano
  • Autor

> to może coś większego punto , lanos

Punto za duze (a tym samym clio tez odpada).

Zakladana jazda - 90% miasto.

Napisano

> Który z tej trójki jak w temacie za 5 tysi będzie bezproblemowo woził kobitkę i dzieciaka?

Lancia Y - drive.gif

żona jeździ czymś takim i jak na razie nie ma powodów do narzekania

Napisano
  • Autor

> Lancia Y -

Nienaturalnie umieszczone zegary na srodku konsoli - odpada : )

Napisano

Skoro dla kobiety to ona powinna decydować, bo one mają inny gust niż my, więc może Ka

Napisano

...jesli konieczne sa dodatkowe drzwi to matiz, jesli nie to SC ale tylko 1.1 ok.gif ewentualnie Uno z końca produkcji mozna trafic i jeszcze powinno sporo zostac z puli ok.gif

Napisano

ten o najlepszym stanie technicznym wink.gif

Ja bym stawial na Matiza - zawsze masz 5dr

dosyc sporo jest takich od pierwszych wlascicieli (jeszcze na czarnych blachach) no i mozna taki z klima znalezc

pisze to porownujac do SC bo na Atosach wogole sie nie wyznaje

Napisano

Wszystko to małe auta. Oglądnij sobie crash testy kandydatów, policz drzwi, zapytaj żony, które auto jej się podoba...

Napisano

Ja bym jednak poszedł w rozmiar punto - lanos.

Kolizja SC z psem może spowodować równie poważne obrażenia psa i kierowcy SC.

Napisano

> Ja bym jednak poszedł w rozmiar punto - lanos.

> Kolizja SC z psem może spowodować równie poważne obrażenia psa i kierowcy SC.

Pomiędzy SC a Punto jest jeszcze Panda. Bo Punto za 5 tys to bedzie 10 letnie z przegnita podłogą i progami.

Napisano

> Pomiędzy SC a Punto jest jeszcze Panda. Bo Punto za 5 tys to bedzie 10 letnie z przegnita podłogą i

> progami.

...z ta panda to chyba o pierwszej generacji piszesz...pokaz mi chociaz jedna pande za 5 tysi

Napisano

> Micra K11 - polecam

Kolega nabył za 5 tysi chyba z 2 lata temu, sprowadzona z Niemcowni, w miarę zadbana. 2 lata zero awarii, teraz rozsypała się skrzynia biegów (nowa kosztuje więcej, niż warte jest całe auto, poszukiwania używanej od godnego zaufania sprzedawcy - trwają)

Napisano

> Pomiędzy SC a Punto jest jeszcze Panda. Bo Punto za 5 tys to bedzie 10 letnie z przegnita podłogą i

> progami.

pewno ponad 10 letnie...

Napisano

osobiście polece DU Matiz-a - sprawdził się jako wóz do pracy i czasem nawet jako wakacyjny - dwuosobowy pojazd... wiec co wiecej za 5 tyś?

Matiz ma 5 drzwi, ładne wnętrze, wysoki i wygodne wsiadanie, kobiety na obcasie docenią... - a to ważne... claps.gif

Napisano

> ...z ta panda to chyba o pierwszej generacji piszesz...pokaz mi chociaz jedna pande za 5 tysi

każdy wie ze za 5 to nawet jakiegoś vana Pandy się nie znajdzie... - czasem na AK piszą takie glupoty ze aż głowa boli... oslabiony.gif

Napisano

> Kolega nabył za 5 tysi chyba z 2 lata temu, sprowadzona z Niemcowni, w miarę zadbana. 2 lata zero

> awarii, teraz rozsypała się skrzynia biegów (nowa kosztuje więcej, niż warte jest całe auto,

> poszukiwania używanej od godnego zaufania sprzedawcy - trwają)

Uzytkowałem taką, teraz brat jeździ - rocznik 96/97 NIC się nie dzieje. Z niemcowni to pewnie zajeżdżona była, skoro skrzynia padła. niewiem.gif

Napisano

Jak nie będzie zgniły to Mietek. Zrobiłem tym 100 tyś km. Z tym że ja miałem nowy.

Miałem nim crash z dzikiem bydlakiem. Wspominam go bardzo ciepło (Matiza, nie dzika zlosnik.gif)

Napisano

> Ja bym jednak poszedł w rozmiar punto - lanos.

smirk.gif nie przesadzamy? Broń Boże nie twierdzę, że to bezpieczne auto i dzwon nic kierowcy nie zrobi(bo zdaje sobie sprawę z tego jak się składa 270751858-jezyk.gif ), ale i z tego gówinka można wyjść cało po większych puku niż z psiakiem.

Napisano

kol. Krzysiek sprzedaje matiza, zerknij na giełdę hmm.gif

od seja bym się trzymał z daleka, no chyba że nie lubisz żony i dziecka - patrz test NCAP...

O Atosie nie mam zdania.

Napisano

porownuja atosa do sc, to zdecydowane gorzej wykonany jest atos-ogolnie jezeli chodzi o jaks wykonania atos to porazka-taka tacza na kołach-siedzi sie nienaturalnie wysoko.

pluse atosa jest to ze jest najbardziej przestronny/pakowny ze wszystkich branych pod uwage.

kumpel ma praktycznie od nowosci atosa i generanie do 90tys nic sienie działo, ostatnio wymienał wahacze (cena wymiany 100 zł strona) tak wiec ceny czesci i roocizny bardzo ok

Napisano

> No, to też bierzemy pod uwagę, tylko czy w tej kasie coś sensownego się dostanie?

> Tu jest taka sobie, nie oglądałem jej jeszcze...

> http://allegro.pl/show_item.php?item=1176707132

KAczką bez wpomagania jeździ sie dość ciężko. Ten samochód ma pod maską ciężki silnik, z blokiem z lat 70-tych.

IMHO żona nie będzie chciała szarpać sie z kierownicą w tym aucie, ale może to silna kobieta i sie mylę grinser006.gif

Problemem będzie też korozja, jak będziesz oglądał to auto to zwróć uwagę np. na progi.

Bo nie wiadomo na czym polegały "poprawki", i być może po zimie pojawią sie przykre niespodzianki.

Za kwotę którą masz szukałbym:

Matiza nie zgnitego

Twingo nie zgnitego

Nexii po blacharce ;-)

Napisano

> No, to też bierzemy pod uwagę, tylko czy w tej kasie coś sensownego się dostanie?

Ja w zeszłym roku wyszukałem żonie KA za 6,5 tys z 98 r. (taki chciała), przez rok dołożyłem do niego jakieś 700 zł (tłumik, filtry, oleje, jakieś gumowe końcówki w zawieszeniu), mi się on nie podoba, ale żona jest zachwycona zwrotnością i łatwością parkowania.

Napisano

Jakich ciekawych rzeczy można się tu dowiedzieć... icon_eek.gif

hahaha.gifrotfl.gifhahaha.gif

Napisano

nie Atos.

Mama mojej znajomej kupiła nową sztukę z salonu, z miesiąc później ktoś lekko puknął jej w samochód na parkingu, pogięły się podłużnice.

Osobiście, szukając małego wozidła w cenie 4-6k, założyłbym rocznik od 2002 w górę i rozglądał się za: Hyundai Accent albo Fiat Panda. Z fikuśnych mikrusów brałbym jeszcze pod uwagę Volkswagen Lupo -będzie starszy i trzeba się będzie naszukać, ale myślę, że coś można trafić.

Matiz, SC - będą najtańsze w zakupie i eksploatacji, ale przyjemność użytkowania pozostawia wiele do życzenia.

Napisano

W tej cenie tylko Matiz ok.gif Reszta będzie albo zajeżdżona (Panda z Niemcowni z padnietą skrzynią hehe.gif), albo zostaje SC. SC jest bardzo niebezpieczne, na dodatek Matiz ma zdecydowanie więcej miejsca z tyłu, no i 5d. Słowem - tylko Matiz.

Napisano

W tej kwocie to SC lub Matiz ale ten który będzie w lepszym stanie i się żonie podoba.

W Matizie siedzi się znacznie wyżej niż w SC, wskazana jest więc jazda próbna i porównanie gdzie żonie będzie wygodniej.

Auto będzie pewnie minimum 8-10 lat więc awaryjność podobna i koszty napraw również. Koszty eksploatacji pewnie też zbliżone.

Pod względem bezpieczeństwa to nie oczekujmy cudów.

W tej kwocie można znaleźć jeszcze Uno, Micrę oraz 106.

Napisano

bierz matiza, jest podobny do c-max'a grinser006.gif

szukaj tylko zdrowego, bo 10latki mają już spore problemy z korozją

mama sprzedała takiego za 4.5kzł na wiosnę, ale progi, tylne nadkola i maska do roboty

mechanicznie 100kkm i 10lat bez większych problemów ok.gif

zawias praktycznie nie robiony - raz wymiana amorków

matiz ma 5D, będzie bardziej praktyczny, np jak trzeba będzie jechać w więcej osób - fotelik

matiza IMO łatwiej znaleźć "od dziadka", niż hultaja, bo było ich sporo na rynku

Napisano

> Kolega nabył za 5 tysi chyba z 2 lata temu, sprowadzona z Niemcowni, w miarę zadbana. 2 lata zero

> awarii, teraz rozsypała się skrzynia biegów (nowa kosztuje więcej, niż warte jest całe auto,

> poszukiwania używanej od godnego zaufania sprzedawcy - trwają)

Do Darcyka niech się po skrzynie zgłosi zlosnik.gif

Napisano

Atos prowadzi się bardzo źle. Można porównać do Żuka no.gif

Najlepszy z tej trójki dla kobitki z dzieckiem wydaje się Matiz.

Dobra pozycja za kierownicą jak się prowadzi w obcasach i dodatkowa para drzwi.

Często trafia się wypas w postaci klimy i wspomagania ok.gif

Niestety sporo z nich jest już pognitych oslabiony.gif

Sej jest dobrą opcją, ale niełatwo znależć egzemplarz ze wspomaganiem, a jeszcze trudniej ze wspomaganiem i klimą.

Bajki o psach i zderzeniu z nimi można olać. Ja przywaliłem sejem szwagra w auto które mi wyjechało z drogi prostopadłej do tej którą ja jechałem. Jechałem około 50km/h z górki. Górka oblodzona i zacząłem hamować z 15m przed gościem. Nie wiem czy 5km/h wyhamowałem. Wyszedłem z bolącą ręką w nadgarstku, bo zaparłem się widocznie o kierownicę. Uderzenie było na tyle silne, że wyłamało fotel kierowcy, a pasy bezpieczeństwa były dłuższe o kilkanaście centymentrów zlosnik.gif. Seja wyklepali, chociaż musieli wspawywac "ćwiartkę" wink.gif

Napisano

> Niezardzewiały Matiz w normalnym stanie za 5-6 tysięcy

a są nie zardzewiałe matizy? bo mnie się wydaje że matizy dzielą się na takie które są już zardzewiałem i na takie na których rdzy na zewnątrz jeszcze nie widać na zewnątrz ale wewnątrz progów już jest grinser006.gif

Napisano

> a są nie zardzewiałe matizy? bo mnie się wydaje że matizy dzielą się na takie które są już

> zardzewiałem i na takie na których rdzy na zewnątrz jeszcze nie widać na zewnątrz ale wewnątrz

> progów już jest

są. te auta mają coś takiego że do 8-9 roku życia są spoko, a potem nagle wychodzi rdza. ale ma swoje typowe miejsca typu klapa tylna, przednia - przy kapuście. Nadkola tylne, progi. podłoga, konstrukcja - są raczej czyste.

Napisano

> Atos prowadzi się bardzo źle. Można porównać do Żuka

kurde,ja go mialem 2 lata i nie odnioslem takiego wrazenia yikes.gif

natomiast jesli na poczatku bylem do niego wrogo nastawiony,to potem uwielbialem nim jezdzic podobnie jak zona.majac do wyboru 107/c1/aygo wybralbym na pewno atosa.ale pewnie w razie wypadku sklada sie w pol-proponuje wiec w220 lub wyzsze modele MB.one sa bezpieczne ok.gif

Napisano

> a są nie zardzewiałe matizy? bo mnie się wydaje że matizy dzielą się na takie które są już

> zardzewiałem i na takie na których rdzy na zewnątrz jeszcze nie widać na zewnątrz ale wewnątrz

> progów już jest

Zdarzają się takie jeszcze bez rdzy zlosnik.gif gdzie jeszcze to słowo klucz zlosnik.gif

Napisano

> progów już jest

Smutne ale prawdziwe. Najgorsze jest to że jestem jednym z tych, którzy uwierzyli że Matizy rdzewieją tylko przy kapuście...

Napisano

> Smutne ale prawdziwe. Najgorsze jest to że jestem jednym z tych, którzy uwierzyli że Matizy

> rdzewieją tylko przy kapuście...

Niestety bywa, ja każde auto oglądam z endoskopem i jak do tej pory tylko audi mnie miło zaskakuje oraz ostatnio astra g która po godzinnych oględzinach okazała się absolutnie rdza free grinser006.gif Dlatego sugerowanie się opisami w stylu brak widocznych śladów korozji lub podniecanie się tym, że np jakieś auto nie ma wcale korozji bez dogłębnych oględzin to oszukiwanie samego siebie.

Napisano

sej - tani i powszechny ale niebezpieczny

matiz - ok pod względem crash testowania, ale gnijący i z coraz to trudniejszym dostępem do poprawnych jakościowo części

atos - drogi w utrzymaniu - mało zamienników , gnijące trawersy etc

Napisano

Człowiek uczy się całe życie i głupi umiera frown.gif Muszę wymienić progi bo nie chce mi się szukać nowego samochodu dla żony.

Napisano

> Człowiek uczy się całe życie i głupi umiera Muszę wymienić progi bo nie chce mi się szukać nowego

> samochodu dla żony.

Nie sposób się nie zgodzić, najgorsze jest to, że po wymianie progów już po niedługim czasie proces korozji zacznie się ponownie żeby po 2-3 latach przy dobrych wiatrach wyjść ponownie na zewnątrz. Jak dla mnie każdy lakiernik powinien dysponować piaskarką, żeby móc oczyścić to co zobaczy po wycięciu progów, bez tego to tylko druciarstwo i wywalanie kasy w błoto. Poniżej przykład wypiaskowanego podproża w fiacie cinquecento, po zdemontowaniu progu to była masakra.

Całe szczęście udało się bez dziur w podprożach blacha jest jeszcze mocna. Ale gdybym nie przypilnował to by nic nie wypiaskowali bo przecież tego nie widać, takie podejście jest w większości warsztatów.

podproze.jpg

Napisano
  • Autor

> KAczką bez wpomagania jeździ sie dość ciężko. Ten samochód ma pod maską ciężki silnik, z blokiem z

> lat 70-tych.

> IMHO żona nie będzie chciała szarpać sie z kierownicą w tym aucie, ale może to silna kobieta i sie

> mylę

> Problemem będzie też korozja, jak będziesz oglądał to auto to zwróć uwagę np. na progi.

> Bo nie wiadomo na czym polegały "poprawki", i być może po zimie pojawią sie przykre niespodzianki.

Jeździłem dziś KA.

Nie tą co dałem linka - inną.

Klima i elektryka szybek - nawet działają te bajery. Ręczny też łapie ładnie.

Roczek 2000. Na budziku 62 tys przejechane.

Trzeba powiedzieć, że biegi wchodziły zupełnie przyzwoicie - nie tak jak w seicentach z tego okresu (wczoraj próbowałem takie dwa) - jak łyżka w zupie - "nie wiadomo jaki teraz bieg wrzucimy" smile.gif

Korozji widocznej nawet nie jest tak dużo - o wiele więcej było w seju'2000.

Gość twierdzi, że nie robił przy nim NIC (od 4 lat jeżdzone 20km dziennie) - trochę lipa, bo to znaczy, że wszystko spadnie na następnego właściciela...

Ale mimo wszystko chyba się zdecydujemy : ) To byłby drugi ford (ponoć g.wort) na chacie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.