Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpalanie samochodu, a kontrolki. Czekacie?

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. Nie ważne czy diesel, czy benzyna. Ja zawsze czekam aż kontrolki pogasną, zwłaszcza ta żółta od komputera. Byłem ostatnio na przeglądzie i tam serwisanci się tym nie przejmują, wsadzają kluczyk i od razu kręcą.

Dla mnie to jakaś pomyłka, bo przecież w większosci aut po przekręceniu w pozycję zapłonu wydaje dźwięk pracującej pompy paliwa, który cichnie po srednio 1,5 - 2sek.

Napisano

ja tylko czekam aż pompa przestanie buczeć

nigdy nie odpalam od razu

Napisano

> Jak w temacie.

Naciskam guzik i zapala. Nie mam opcji "czekania"...

Napisano

też czekam, a serwisanci? ich to wiesz co obchodzi wink.gif

Napisano

gdybym czekał na zgaszenie się kontrolek to mógłbym się nie doczekać. U mnie standard podczas jazdy to 3 pomarańczowe i 2 czerwone. Muszę to dziadostwo pokasować jakoś.

a zapalam czekając na pompę. Zwłaszcza na zimnym.

Napisano

> Jak w temacie. Nie ważne czy diesel, czy benzyna. Ja zawsze czekam aż kontrolki pogasną, zwłaszcza

> ta żółta od komputera. Byłem ostatnio na przeglądzie i tam serwisanci się tym nie przejmują,

> wsadzają kluczyk i od razu kręcą.

> Dla mnie to jakaś pomyłka, bo przecież w większosci aut po przekręceniu w pozycję zapłonu wydaje

> dźwięk pracującej pompy paliwa, który cichnie po srednio 1,5 - 2sek.

Ile tego ciśnienia potrzebujesz do rozruchu silnika? W ciepłym silniku panuje na dodatek nadciśnienie w układzie paliwowym...

Napisano

> Ile tego ciśnienia potrzebujesz do rozruchu silnika? W ciepłym silniku panuje na dodatek

> nadciśnienie w układzie paliwowym...

w niektórych silnikach to robi różnicę. U mnie na zimnym dłużej kręci jak nie poczekam na pompę.

Napisano

Ja też naciskam i zapala... po czasie.. opcja czekania* gratis zlosnik.gif

grzanie świec żarowych.

* czas zmienny zależny od widzimisię komputera

Napisano

> Ja też naciskam i zapala... po czasie.. opcja czekania* gratis

> grzanie świec żarowych.

> * czas zmienny zależny od widzimisię komputera

raczej od czasu potrzebnego do zagrzania świec ok.gif

Napisano

> Ja też naciskam i zapala... po czasie.. opcja czekania* gratis

> grzanie świec żarowych.

> * czas zmienny zależny od widzimisię komputera

U mnie na szczęście żadnych świec żarowych i tym podobnych wynalazków nie ma. Ale po zapaleniu samochód mówi "check" a chwilę później "check complete". Czyli pewnie coś sprawdza...

Napisano

> raczej od czasu potrzebnego do zagrzania świec

Nie mam na to wpływu. Mogę sobie tylko pomarańczową spiralkę oglądać dłużej lub krócej, czasem tak szybko mrugnie że ledwo ją widać.

Napisano

> U mnie na szczęście żadnych świec żarowych i tym podobnych wynalazków nie ma. Ale po zapaleniu

> samochód mówi "check" a chwilę później "check complete". Czyli pewnie coś sprawdza...

albo ...

checka ...

znaczy czeka na coś wink.gif

Napisano

UUuu... sprawdzanie systemu to inna bajka. Jak już odpali to sprawdza sobie czujniki... nie wiem po co bo jak jest błąd to i tak wali informacją jeszcze sprzed sprawdzenia zlosnik.gif

A na koniec ciśnienie o kołach.

Kiedyś czekałem aż napisze OK a teraz OK mam już w trakcie jazdy, nie chce mi się czekać.

Napisano

> Jak w temacie. Nie ważne czy diesel, czy benzyna. Ja zawsze czekam aż kontrolki pogasną, zwłaszcza

> ta żółta od komputera. Byłem ostatnio na przeglądzie i tam serwisanci się tym nie przejmują,

> Dla mnie to jakaś pomyłka, bo przecież w większosci aut po przekręceniu w pozycję zapłonu wydaje

Ja tam czekam jak mi sie zegary skoncza testowac biglaugh.gif

Napisano

> Nie mam na to wpływu. Mogę sobie tylko pomarańczową spiralkę oglądać dłużej lub krócej, czasem tak

> szybko mrugnie że ledwo ją widać.

no nie masz ale ma wpływ np temp otoczenia bądź to jak długo autko nie jeździło... Taki minus ropniaków ,że nie odpalisz z bata jak to się mówi ok.gif

Napisano

> szkoda czasu na czekanie wiec nie czekam nawet w dieslu

i odpala??

icon_eek.gif

Napisano

W wersji kluczykowej mogę nie czekać, w przypadku guzików automatyka robi swoje.

Napisano

> i odpala??

a jakie ma wyjście ? smile.gif

Napisano

czekam, obojętnie czy ON czy PB, czy ciepłe czy zimne, tak mnie nauczono na L i tak robię... jak widzę jak ktoś odpala bez najmniejszego czekania a szczególnie ON to mnie to nawet drażni.

Napisano

Nie czekam bo i po co?

Nie widze uzasadnienia...

Napisano

> ta żółta od komputera. Byłem ostatnio na przeglądzie i tam serwisanci się tym nie

Ja do dzisiaj czekam, aż pompa paliwa skończy robić buuuuu... zlosnik.gif, chociaż od dłuższego czasu przestałem czekać aż "bimbaj" przestanie sygnalizować niezapięte pasy alien.gif. Żeby nie było - telefon odbieram od zawsze bez czekania na przerwę między sygnałami dzwonka zlosnik.gif

Napisano

> W wersji kluczykowej mogę nie czekać, w przypadku guzików automatyka robi swoje.

rozumiem ok.gif

Ja tam smigałem ropniakiem fakt ,że liciwym bo konstrukcja silnika pamiętała pewnie jeszcze czasy gierka (Citroen C15) wink.gifhehe.gif .

Więc mnie takie rarytasy jak pilociki czy automatyka omijały( w zimę nawet dogrzewałem świece, za radą starszych kolegów kierowców) ale sam zauważyłem ,że grzanie świec jest zależne od tych czynników ok.gif

I nawet w bardzo upalne dni,kiedy "sprężynka" się nie świeciła wiedziałem ,że muszę chwilę odczekać co by odpalić padło...(nie wiem na jakiej zasadzie jest mierzona temp, czy czujnik jest przy świecy, czy gdzieś po drodze ,że morze brać pomiar też z temp zew. niewiem.gif)

Napisano

> świecy, czy gdzieś po drodze ,że morze brać pomiar też z temp zew. )

Może to temperatura od morza ?

Napisano

ja bym ci pokazal jak auta w fabryce goscie u nas przestawiaja to bys sie poplakal zeby.GIF odpalaja na biegu i przesuwaja auta zeby miejsca pozwalniac bo takie tempo pracy jest ze nie ma czasu na czekanie na kontrolki itp zeby.GIF

osobiscie czekam az wszystkieg pogasna smile.gif

Napisano

ja tylko czekam az zgasnie kontrolka od immo i odpalam ok.gif

Napisano

w swoich raz czekam a raz nie, lecz w służbówkach czekam... icon_rolleyes.gif

Napisano

> Naciskam guzik i zapala. Nie mam opcji "czekania"...

U siebie wciskam przycisk i wszystko sie samo robi zlosnik.gif

ALE w Moto:

zaciagam ssanie, wlaczam zaplon i czekam az pompa sie zatrzyma (jakas niecala sekunda) i dopiero wtedy zapalam. Jak nie zaczekam to musze chwile dluzej pokrecic - byc moze pompa musi nabic ciesnienie do wszystkich czterech gaznikow i bywa ze czasami nie zaskoczy na zimno. Natomiast jak zaczekam za pierwszym razem to pali od dotkniecia.

206 żal mi od razu zapalac bo slysze ze silnik sie meczy, Jak zgasnie kontrolka od swiec to dopiero wtedy przekrecam i glowny uzyszkodnik tez zostal wytresowany zeby tak robic mlotek.gif

Napisano

Zawsze czekam ok.gif

Napisano

W każdym aucie czekałem jak przestanie jęczeć pompa, teraz w obecnym odpalam praktycznie od razu grinser006.gif

Napisano

> z jakiego powodu ma nie odpalic???

Na zimnych świecach żarowych diesel nie odpali. Kiedyś nie wierzyłem,

a teraz mogę sam sprawdzić - od razu nic. Dopiero jak zgaśnie

grzanie świec. Powożę czasami też Fordem Mondeo od kumpeli,

tam jest identycznie. Jak za wcześnie zacznę kręcić, to nie odpali.

Napisano

OMG... facepalm.gif

Tylko w przypadku diesla ma to znaczenie (świece żarowe).

Napisano

czekam, ale wszystkie nie gasną 270751858-jezyk.gif ... dopiero po odpaleniu silnika wszystko gaśnie skromny.gif

Napisano

Na zimnym czekam ok 1-2 sekund po przekreceniu kluczyk, żeby pompka troszke napompowala paliwa i wio.

A jakbym czekał na zgasniecie kontrolek to bym sie nie doczekał hehe.gif

Od recznego (poziom płynu) gasnie dopiero 2 sekundy po odpaleniu,

Od poduszki jakies 6 sekund po przekreceniu kluczyka,

a CHECK gasnie jakies 5 sekund po odpaleniu silnika zlosnik.gif, wiec bym sie nie doczekał na jego wczesniejsze zgasniecie.

Pozdrawiam

PS. Na ciepłym silniku palę odrazu smile.gif

Napisano

Czekam aż zgasną - inaczej kręcę dłużej i nie odpala "od strzała".

Napisano

Najpierw czekam na standardowe kontrolki a po odpaleniu na kontrolke od ciśnienia w zawieszeniu w sumie może to być ok 20 sec. sleeping_2.gif

Napisano

wsiadam do auta, przekręcam kluczyk, naciskam wszystko, co muszę ponaciskać, czekam aż się lusterka rozłożą, daję na luz, zapinam pas i właściwie kontrolki z głowy: odpalam

tak więc nie czekam, ale też nie odpalam póki nie zgasną 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> Na zimnych świecach żarowych diesel nie odpali.

Odpali, ale potrafi mocno zatelepać. Przypadkiem sprawdziłem to przy temp. ok 5 st.C.

Napisano

Czekam, aż zgasną te co mają zgasnąć wg instrukcji.

Wiem, że na AK jest sporo userów mądrzejszych niż instrukcje samochodowe, ale nie mogąc być specjalistą w każdej dziedzinie staram się upraszczać sobie życie i czytać instrukcje. zeby.GIF

W sumie stać mnie, żeby zmarnować 5 sekund po przekręceniu kluczyka. zlosnik.gif

Napisano

jak najbardziej czekam

nawet jak w niczym to nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi waytogo.gif

Napisano

Czy czekam, czy nie, zawsze odpala tak samo wink.gif Z reguły więc nie czekam.

Napisano

Jak silnik dopiero co zgaszony (a w serwisie to z reguly tak jest) nie ma sensu czekac.

Napisano

Wsiadam, włączam zapłon i zapinam pasy. Zanim zdążę je zapiąć wszystkie kontrolki są już pogaszone.

Napisano

Mietka zapalam praktycznie od razu, ale w Lagunie czekam, az sie wyswietli "Press start" - robie to niepotrzebnie, bo mozna od razu, ale lubie sobie popatrzec na postep paska diagnostycznego zlosnik.gif

Napisano

Czekam. Co prawda teraz czas grzania świec żarowych jest zupełnie inny niż w starych klekotach, ale chwileczkę trzeba odczekać. A ta chwileczka to nawet na zapięcie pasów nie starcza więc nie problem.

Napisano

> ja tylko czekam aż pompa przestanie buczeć

> nigdy nie odpalam od razu

to samo, czekam aż moje "turbo" się napełni i odpalam hehe.gifrotfl.gif

Napisano

pale od razu

tzn robie to jednym przekreceniem kluczyka

nigdy nei maialem z tego powdu problemoww roznych samchodach

pompa po przekrenceniu pompuje 2 sekundy i sie odlacza zeby nie chodzic bez powodu nie widze koniecznosci czekania

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.