Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spryskanke szyby a dopiero potem wycieraczki

Featured Replies

Napisano

W zyciu mialem tylko jedno auto (Felicja) ktore pozwalalo na spryskanke szyby do woli a potem moglem wlaczyc wycieraczki.

W kazdym innym spryskuje i od razu wlacza.

Da sie przyspieszyc wytrysk i opoznic machanie? (Bez skojarzen plis)

Napisano

w części aut jak lekko pryskasz to wycieraczki się nie włączą

a np. w pugu było tak że pryskał sam i nic się nie dało kontrolować 

Napisano

Jedyny sposób jaki znam, to podniesienie wycieraczek, pryskanie do woli i potem opuszczenie ;]

Chociaż i ten patent zepsuli, bo teraz w niektórych autach, to nawet normalnie podnieść wycieraczki nie idzie....

W żadnym znanym mi aucie nie szło sobie psikać bez automatycznego włączenia wycieraczki.

Napisano

Dacia Duster i Fiat Panda. W Dusterze jest tak jak autor pisze czyli mogę do woli psikac... W Pandzie II najprawdopodobniej było identycznie

Edytowane przez Luke16

Napisano

To jeszcze nic bo na ten przykład w Focusie wymyślili sobie tak, że psikasz, psikasz  dużo żeby ładnie wyczyścić, potem machasz długo i jest pięknie czysto, a po jakimś czasie z automatu fruu wycieraczki jeszcze raz wszystko rozmazują :ogien:

I tak w kółko psikasz, a one rozmazują :nie_wiem::phi:

Napisano
13 minut temu, tomy napisał:

To jeszcze nic bo na ten przykład w Focusie wymyślili sobie tak, że psikasz, psikasz  dużo żeby ładnie wyczyścić, potem machasz długo i jest pięknie czysto, a po jakimś czasie z automatu fruu wycieraczki jeszcze raz wszystko rozmazują :ogien:

nie tylko focus tak ma

Napisano
15 minut temu, tomy napisał:

Ja machają w tym pierwszym cyklu, to dźwignia na chwilę w dół, drugiego cyklu nie będzie. :)

Napisano
1 godzinę temu, TWENTIS napisał:

W zyciu mialem tylko jedno auto (Felicja) ktore pozwalalo na spryskanke szyby do woli a potem moglem wlaczyc wycieraczki.

W starym Forku tak jest :)

Napisano

W Dai jest tak, że można puścić serię krótkich, półsekundowych psiknięć co solidnie zmacza szybę i dopiero dźwignia na dłużej (czyli sekundę) i włącza wycieraczki.

;)

Napisano

Jw.

Tak się da np. w Bravo i Tipo, przypuszczam, że w innych samochodach też.

Napisano
3 godziny temu, tomy napisał:

Ja to akurat lubię :-)

Napisano

W Astrze H wycierucha działa z opóźnieniem. najpierw leci płyn a po ok 2 sekundach rusza wycieraczka i mega mi się to podoba

Napisano
8 godzin temu, TWENTIS napisał:

W fordzie tak miałem, że jak się tylko delikatnie trąciło dźwignię (nie do końca), to prysnęło i wycieraczki nie jechały. Najlepsza metoda to było parę razy delikatnie prysnąć, a potem włączyć jeden ruch żeby to zgarnąć. Tak samo było w Pandzie. Przetestuj czułość dźwigni - może też tak można.

Napisano
9 godzin temu, tomy napisał:

Wypisz wymaluj moje clio. Ostatni cykl jedzie na sucho 

Napisano
30 minut temu, tomata napisał:

Wypisz wymaluj moje clio. Ostatni cykl jedzie na sucho 

renault tak ma, niby po to, żeby spływające resztki z szyby zetrzeć. Za to w starym Civicu mogę sobie pryskać do woli i za nic w świecie wycieraczki się nie ruszą, trzeba wajchę w dół przytrzymać i do póki trzymasz tak pracują, puścisz i się wyłączają;] Długo nie mogłem się do tego patentu przyzwyczaić;]

Napisano
14 godzin temu, Luke16 napisał:

Dacia Duster i Fiat Panda. W Dusterze jest tak jak autor pisze czyli mogę do woli psikac... W Pandzie II najprawdopodobniej było identycznie

To masz chyba coś popsute, w służbowym Dusterze machają wycieraczki prawie od razu jak się psiknie. 

W cc i sc można dowoli pryskać.

Napisano
13 godzin temu, r1sender napisał:

renault tak ma, niby po to, żeby spływające resztki z szyby zetrzeć

W sumie nie jest to takie głupie, ale za szybko robi ten kolejny ruch i to jest jedna z tych rzeczy, która mnie wkurza w Megi ;) .

Napisano

W seicencie tak było że spryskiwacz przedni działał niezależnie od wycieraczek.

Napisano
18 godzin temu, TWENTIS napisał:

W kazdym innym spryskuje i od razu wlacza.

A ze zapytam wprost, co chcesz osiagnac poza wylaniem plynu niepotrzebnie?

Napisano

W Stilo i BMW X3 można strzelać krótkimi seriami bez startu wycieraczki. Dłuższe przytrzymanie to automatyczne wycieranie po obsikaniu szyby. W Stilo dodatkowo można olać tylną szybę niezależnie od wycieraczki włączając ją osobnym przełącznikiem na manetce. Bardzo to fajne na zasyfioną szybę bo np w rzeczonej X3 wycieraczka startuje nim płyn doleci gdziekolwiek i ma szansę dolecieć tak około 1/3 - 1/4 szyby a reszta traktowana jest na sucho :(

Edytowane przez Harp

Napisano
  • Autor
A ze zapytam wprost, co chcesz osiagnac poza wylaniem plynu niepotrzebnie?

Nie szorowanie po suchej szybie
Napisano
5 godzin temu, sebaso napisał:

To masz chyba coś popsute, w służbowym Dusterze machają wycieraczki prawie od razu jak się psiknie. 

W cc i sc można dowoli pryskać.

Który rocznik Dustera?

Napisano
20 godzin temu, tomy napisał:

Pragnę zauważyć, iż narzekałem na podobne zjawisko,

do czasu, kiedy zakupiłem nowe pióra wycieraczek - jakieś bananowe Valeo za 24 / 26 zł sztuka. ;]

Na prawdę - różnica kolosalna w zbieraniu i braku mazania po szybie.

Napisano

Ja już nie będę, teraz niech narzeka aktualny właściciel :phi:

Pozdr.

Napisano
21 godzin temu, tomy napisał:

Właśnie mnie tez w Fuzji wnerwia to dodatkowe machnięcie wycieraczek i tego dziadostwa nie da sie wyłączyć.

Napisano

To jest rozwiązanie Waszych problemów:

Napisano

Nie sądzę, już widzę:

Co zrobić, w moim Mercedesie zbyt szybko ubywa płynu do spryskiwaczy ? :beksa:

- może masz dziurawą wycieraczkę? :bzik::phi:

Napisano
24 minuty temu, Ryb napisał:

To jest rozwiązanie Waszych problemów:

I cały ruch w górę na sucho ;-) To chyba nie jest rozwiązanie :D

Napisano
2 minuty temu, motomouse napisał:

I cały ruch w górę na sucho ;-) To chyba nie jest rozwiązanie :D

Skoro producenci się tym nie przejmują to ja uważam że problem jest sztuczny.

Napisano
9 godzin temu, sebaso napisał:

Tak samo jak i w pozostałych Daciach. I te pojedyncze, dodatkowe przetarcie po chwili zwłoki też jest- w końcu manetka i osprzęt wzięty z Renault...

Napisano
2 minuty temu, Wasylek napisał:

Tak samo jak i w pozostałych Daciach. I te pojedyncze, dodatkowe przetarcie po chwili zwłoki też jest- w końcu manetka i osprzęt wzięty z Renault...

W naszym dusterze nie ma tego dodatkowego machnięcia ;) .

Napisano
2 godziny temu, Przemaz napisał:

Właśnie mnie tez w Fuzji wnerwia to dodatkowe machnięcie wycieraczek i tego dziadostwa nie da sie wyłączyć.

U mnie się da. Jeśli machniesz sam wycieraczkami to automat przerywa działanie. Więc pod koniec wycierania wystarczy dodatkowo machnąć wycieraczką samemu i już nie przetrze po chwili.

Napisano
8 minut temu, Wasylek napisał:

W VAGach można to zmienić (wyłączyć) kodowaniem, może renault\dacia też ma taką opcję... 

Napisano
18 godzin temu, trychu napisał:

W Astrze H wycierucha działa z opóźnieniem. najpierw leci płyn a po ok 2 sekundach rusza wycieraczka i mega mi się to podoba

W Astrze H przez przypadek się dowiedziałem ( przecież facet instrukcji nie czyta ) jak ustawiać długość trybu przerywanego wycieraczek.

Ty wiesz ? :-)

Napisano
19 minut temu, Marko33 napisał:

W Astrze H przez przypadek się dowiedziałem ( przecież facet instrukcji nie czyta ) jak ustawiać długość trybu przerywanego wycieraczek.

Ty wiesz ? :-)

jes na jutubie o tym :P

Napisano
28 minut temu, hevimental napisał:

jes na jutubie o tym :P

Pytanie ilu userów Astry H wie o tym :-)

Napisano
4 godziny temu, sebaso napisał:

2012 r. rejestracja listopad 2012.

Mój starszy więc może nie miał tej funkcji :P

Napisano
Godzinę temu, Lukas napisał:

W VAGach można to zmienić (wyłączyć) kodowaniem, może renault\dacia też ma taką opcję... 

Możliwe, bo też sporo funkcji można w komputerze przeprogramować, dodać lub wyłączyć. Choćby irytujące automatyczne włączanie tylnej wycieraczki na wstecznym biegu.

Edytowane przez Wasylek

Napisano
22 minuty temu, Wasylek napisał:

Możliwe, bo też sporo funkcji można w komputerze przeprogramować, dodać lub wyłączyć. Choćby irytujące automatyczne włączanie tylnej wycieraczki na wstecznym biegu.

To akurat powinno być możliwe do zrobienia z poziomu auta/radia bez kodowania :)

Napisano
4 godziny temu, Marko33 napisał:

Jak nie ma kilka, czy pokretla, to przeważnie jest jak w AH.

Jakoś intuicyjnie na to wpadłem, choć kółko, pokrętło jest lepsze.

Napisano

Każdy z forum astry [emoji38]

Wysłane z mojego SM-T320 przy użyciu Tapatalka

Napisano
6 godzin temu, Lukas napisał:

To akurat powinno być możliwe do zrobienia z poziomu auta/radia bez kodowania :)

Ale nie jest niestety...

Napisano

W Uniaku miałem tak, że spryskiwacz nie był połączony z wycieraczkami. W sumie to nie było złe rozwiązanie.

W Astrze z kolei najpierw "idą" wycieraczki a dopiero po chwili płyn ze spryskiwaczy 8]:ogien:

Napisano
Dnia 21.03.2018 o 10:14, TWENTIS napisał:

Nie szorowanie po suchej szybie

No i????

Jakis klopot z tym cwiercsekundowym zjawiskiem?

Napisano
  • Autor
No i????
Jakis klopot z tym cwiercsekundowym zjawiskiem?

Nie cwierc tylko dluzej
Rysowanie szyby
Napisano
22 godziny temu, TWENTIS napisał:

Nie cwierc tylko dluzej
Rysowanie szyby

Skoro dluzej to masz cos zepsute.

A szybe masz porysowana czy o co chodzi?

Moze lepiej dobre wycieraczki kupic?

Nigdy nie przejmowalem sie takimi bzdetami a szyba jak nowa mimo 220.000km

Napisano
6 godzin temu, fanlan napisał:

Nigdy nie przejmowalem sie takimi bzdetami a szyba jak nowa mimo 220.000km

Zależy jak kto definiuje nowość :hehe:

Napisano
Dnia 20.03.2018 o 13:54, TWENTIS napisał:

Felicia to w ogóle fajny samochód.

Można sobie było samemu zmieniać sposób pracy zarówno przedniej lub tylnej wycieraczki.

Wystarczyło w centralce elektrycznej wymienić sobie sterownik, który był w formie przekaźnika. Z tego co pamiętam to były dwa typy na przód i dwa na tył.

Można też było jeździć bez sterownika i wówczas sterowało się tylko dźwignią.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.