Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawili definitywnie pure tech

Featured Replies

Napisano
2 minuty temu, ppmarian napisał(a):

No nie, zdrowo go przekonstruowali w ostatnich latach i jakoś nie słuchać o armagedonie po tych zmianach. Nic dziwnego, ze chcą też pozbyć się nazwy, która się bardzo źle kojarzy. 

Napisano
54 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Zmienili nazwę emoji38.png

Serio uważasz, że przez kilka lat nic w nim nie zmieniono? To się lekko mylisz. 

Napisano
57 minut temu, Jarecki88 napisał(a):

Mogę się mylić ale klientów bardziej niż dokonywanie zmian jednak interesuje czy został naprawiony. Ale jak  zaznaczyłem, mogę się mylić ;]

Napisano
Godzinę temu, Jarecki88 napisał(a):

Tak jak BMW naprawiało silniki N47 i za każdym razem był już dobry... Albo jak japońskie samochody w tej nowej wersji są już naprawdę dobrze zabezpieczone przed rudą...

Tak długo, jak filozofia rozrządu nie zostanie zmieniona w tym silniku, to będzie się dalej sypał...

Napisano
20 minut temu, grogi napisał(a):

Tak jak BMW naprawiało silniki N47 i za każdym razem był już dobry... Albo jak japońskie samochody w tej nowej wersji są już naprawdę dobrze zabezpieczone przed rudą...

Tak długo, jak filozofia rozrządu nie zostanie zmieniona w tym silniku, to będzie się dalej sypał...

Ale w N47 wystarczy wymienić rozrząd jak hałasuje, co jakieś 150 000 km, a w Pure Techu niektórzy robili remont silnika po połowie tego przebiegu. To trochę inna skala problemu.

Napisano
5 godzin temu, grogi napisał(a):

No ale właśnie filozofia rozrządu się zmienila ;) W tym artykule chodzi o silniki mild hybrid z łańcuszkiem rozrządu. 

Napisano
8 godzin temu, futrzak napisał(a):

No nie, zdrowo go przekonstruowali w ostatnich latach i jakoś nie słuchać o armagedonie po tych zmianach. Nic dziwnego, ze chcą też pozbyć się nazwy, która się bardzo źle kojarzy. 

Wersja na lancuchu jest na rynku od okolo roku, wiec jeszcze troche za wczesnie zeby cos wnioskowac.

Napisano
  • Popularny post
46 minut temu, Maciej__ napisał(a):

No ale właśnie filozofia rozrządu się zmienila ;) W tym artykule chodzi o silniki mild hybrid z łańcuszkiem rozrządu. 

Łańcuszek to bardzo dobre słowo, ciekawe dlaczego w pewnym momencie producenci zamiast łańcuchów rozrządu zaczęli stosować łańcuszki rozrządu. Ja czekam aż będzie to łańcuszek komunijny rozrządu ;]

Napisano

Jak padały silniki tsi na gwarancji a był łańcuch, powodem byl napinacz.

Przeszli na pasek i sie uspokoiło z awariami.

To że francuzi coś zmienili nie oznacza że bedzie lepiej bo skopany silnik na łańcuchu może byc bardziej awaryjny jak ten na pasku.

Dobry rozrzad to maja japońskie np mazda przy przebiegu 300 tys km w serwisie sie upieraja - nie wymieniamy rozrząd wytrzyma 0,5mln km.

Odwrotnie w mercedesie, przy 100 tys km wymiana bo już głośny.🙈

Edytowane przez vanice77

Napisano
7 godzin temu, grogi napisał(a):

Albo jak japońskie samochody w tej nowej wersji są już naprawdę dobrze zabezpieczone przed rudą...

Ale wiesz, że oni  „umieją” tylko nie robią zabezpieczenia metodami najskuteczniejszymi i najdroższymi oraz stosują lakiery ekologiczne. Wszystko to robią świadomie. 

Napisano

Łańcuch nie jest jedynym problemem Puretech. Krótki lekki tłok, przez to duży kąt w stosunku do cylindra, żeby się nie zablokował zastosowali miękkie pierścienie, które szybko się zużywają i żre olej (plus problemy z kompresją). O ile zmiana rozrządu z paska na łańcuch jest możliwa (chociaż ile lat im to zajęło?), to tu wątpię, by coś dało się zrobić.

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

na razie recenzje tego silnika w wersji mild-hybrydowej są raczej dobre. Ale wiadomo, testerzy nie sprawdzają trwałości. Dobre osiągi, niskie spalanie. Obecność tej miękkiej hybrydy 136KM w Astrze L powoduje że ten samochoód zaczyna mieć sens, bo sensowny napęd to było jedyne co mu brakowało. Bo poza tym to świetny kompakt moim zdaniem, wizualnie czy jakością wnętrza lepszy od Golfa. Co ciekawe osiągi tej wersji są wyraźnie lepsze niż zwykłego 1.2 130KM. Pewnie przez to że inna skrzynia i silniczek elektryczny coś tam doda od siebie

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał(a):

na razie recenzje tego silnika w wersji mild-hybrydowej są raczej dobre.

Bazujesz na sponsorowanych przez producenta tekstach ? Czy o tym co wypisują  "redaktorzy" na francuskie.pl ?

Niestety problemem tego silnika jest nie tylko pasek. Na część z wad tego silnika zwrócił uwagę @wladmar. :)

Ponad 12 lat od premiery i spora część klientów Stellantis, która daje się nabrać na niezły wygląd, wyposażenie i ceny cieszy się z 3 silnika przed upływem 60 000 km przebiegu. Zanim nabędziesz wybierz się do kogoś kto to serwisuje lub nie licz na to, że samochód będzie Ci bezawaryjnie służył. 

Napisano
10 godzin temu, OPAL napisał(a):

Ale w N47 wystarczy wymienić rozrząd jak hałasuje, co jakieś 150 000 km, a w Pure Techu niektórzy robili remont silnika po połowie tego przebiegu. To trochę inna skala problemu.

Nie o skali problemu, ale skuteczności usunięcia przyczyny problemów rozmawiamy... 

Póki dwa/trzy lata nie miną, nie ma sensu mówić o tym, że coś już naprawili. Możemy powiedzieć, że "zmodyfikowali"...

Edytowane przez grogi

Napisano
20 minut temu, Rudobrody napisał(a):

Bazujesz na sponsorowanych przez producenta tekstach ? Czy o tym co wypisują  "redaktorzy" na francuskie.pl ?

Niestety problemem tego silnika jest nie tylko pasek. Na część z wad tego silnika zwrócił uwagę @wladmar. :) 

Nie tylko. One pewnie mają już ze dwa lata - ile samochodów jest na drogach z tą odsłoną PT? Nie wiem. 

20 minut temu, Rudobrody napisał(a):

Ponad 12 lat od premiery i spora część klientów Stellantis, która daje się nabrać na niezły wygląd, wyposażenie i ceny cieszy się z 3 silnika przed upływem 60 000 km przebiegu. Zanim nabędziesz wybierz się do kogoś kto to serwisuje lub nie licz na to, że samochód będzie Ci bezawaryjnie służył. 

Ja wiem, że masz uraz do tych silników, ale nie znaczy to, że obecnie wersje nie są na tyle zmienione, że nie padaj a jak muchy. Bo o dużej trwałości w dzisiejszych czasach to nie ma co mówić.

Napisano
14 minut temu, futrzak napisał(a):

Ja wiem, że masz uraz do tych silników, ale nie znaczy to, że obecnie wersje nie są na tyle zmienione, że nie padaj a jak muchy. Bo o dużej trwałości w dzisiejszych czasach to nie ma co mówić.

wystarczy dać gwarancję na silnik 7 lat i 200kkm jak taki poprawiony

Napisano
1 minutę temu, bielaPL napisał(a):

W tej chwili daja chyba 10 lat i 175kkm na silnik ;)

Edytowane przez Maciej__

Napisano
11 minut temu, bielaPL napisał(a):

No i tak mniej więcej zrobili :]

PS - ja wiem, że to marketing, nie wiem ile osób/samochodów spełni wymagania tej gwarancji itd., ale jednak jest ;]

Edytowane przez futrzak

Napisano
20 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ale to chyba dotyczy niektórych (!) starszych silników. Nie jestem pewien czy to obowiązuje nowe zmienione silniki. 

Napisano
10 minut temu, wladmar napisał(a):

Ale to chyba dotyczy niektórych (!) starszych silników. Nie jestem pewien czy to obowiązuje nowe zmienione silniki. 

Dotyczy silnikow z paskiem, wyprodukowanych przed 2022/2023 jesli dobrze kojarze.

Nie wiem jakie sa warunki gwarancji na ten z lancuchem.

Napisano
13 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Typowe dla tandety ;)

Zmiana nazwy modelu czy czegoś tam, bo stara się źle kojarzy. Robimy dalej badziew, ale z nową etykietką ;]

Czasem idzie to odwrotnie. Masz badziew ,a na nim dajesz etykietę czegoś co się dobrze wspomina.

Napisano
57 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ja tam jakoś nie widzę tego

image.png.4466f6b0819bf137ea097d01ae971a07.png

https://www.opel.pl/samochody/astra-modele/astra-spalinowa/hatchback/charakterystyka.html

Napisano
5 godzin temu, maro_t napisał(a):

na razie recenzje tego silnika w wersji mild-hybrydowej są raczej dobre. Ale wiadomo, testerzy nie sprawdzają trwałości. Dobre osiągi, niskie spalanie. Obecność tej miękkiej hybrydy 136KM w Astrze L powoduje że ten samochoód zaczyna mieć sens, bo sensowny napęd to było jedyne co mu brakowało. Bo poza tym to świetny kompakt moim zdaniem, wizualnie czy jakością wnętrza lepszy od Golfa. Co ciekawe osiągi tej wersji są wyraźnie lepsze niż zwykłego 1.2 130KM. Pewnie przez to że inna skrzynia i silniczek elektryczny coś tam doda od siebie

Ok, ok silniki puretech też miały świetne recenzje i nawet nagrody najlepszego silnika roku. Za pieniądze wszystko można kupić 🙂

Napisano
11 minut temu, dobromir napisał(a):

Ok, ok silniki puretech też miały świetne recenzje i nawet nagrody najlepszego silnika roku. Za pieniądze wszystko można kupić 🙂

Bo jak to jest nowe to bardzo fajnie działa.:oki:

Problemem jest, że wiedzą o bublu i przez tyle lat mają klientów gdzieś.

Nie oni pierwsi i zapewne nie ostatni.

Czy mogliby sobie na to pozwolić w Australii czy w Stanach:hmm:

W każdym razie tych bardziej świadomych potencjalnych klientów odstraszyli. I zmiana flagi niewiele tu da, choć oczywiście ruch jak najbardziej zrozumiały.

Napisano
1 godzinę temu, dobromir napisał(a):

przecież ludzie którzy je testują na jazdach nie są w stanie ocenić ich trwałości tylko dynamikę, kulturę pracy, wyciszenie, spalanie itd...

Napisano
1 godzinę temu, dobromir napisał(a):

Bo "silnik roku" być może ma trochę inne znaczenie. Będzie działał maksymalnie rok ;]

Napisano

Ale w czym problem ,właściciele fiatów mieli w eksploatacji alternator jako część wymienna podczas wymiany oleju , to właściciele puretechów wrzucają podczas wymiany rozrząd i silnik staje sie bezawaryjny.

W ogóle to stelantis wpadł na pomysł tego silnika ,tylko po to aby zarabiać na wymianach rozrządu ,bo wiedzieli że to ma małą żywotność ,ale się przeliczyli i zaczęło się to sypać wcześniej niż to sobie policzyli.

Teraz po szkodzie na wizerunku ,doszli do wniosku że więcej stracili niż mieli zarobić i przeprojektowali silnik na łańcuszek.

Jak to leciało.....chytry traci dwa razy.

Edytowane przez damianX

Napisano
Godzinę temu, damianX napisał(a):

Ale w czym problem ,właściciele fiatów mieli w eksploatacji alternator jako część wymienna podczas wymiany oleju , to właściciele puretechów wrzucają podczas wymiany rozrząd i silnik staje sie bezawaryjny.

W ogóle to stelantis wpadł na pomysł tego silnika ,tylko po to aby zarabiać na wymianach rozrządu ,bo wiedzieli że to ma małą żywotność ,ale się przeliczyli i zaczęło się to sypać wcześniej niż to sobie policzyli.

Teraz po szkodzie na wizerunku ,doszli do wniosku że więcej stracili niż mieli zarobić i przeprojektowali silnik na łańcuszek.

No właśnie problem był taki że nie tylko na wymianach rozrządu się kończyło 🙂

Napisano
3 godziny temu, damianX napisał(a):

Chyba nie masz pojęcia co się z tymi sinikami działo - wymieniało się cały silnik, a i tak nie był bezawarayjny :hehe: 

Zupełnie nie tak. Historia zaczęła się od współpracy z BMW przy konstrukcji rodziny Prince i tam był łanchuch czy innych łancuszek. W PT próbowali to wszystko poprawić/zmienić, ale też nie wyszło dobrze. Teraz jest kolejna odsłona drogi rozwojowej, nie wiadomo na ile się sprawdzi. 

Znaczy kto był chytry? :hmm:

Napisano
2 godziny temu, dobromir napisał(a):

No właśnie problem był taki że nie tylko na wymianach rozrządu się kończyło 🙂

Gdyby to był tylko rozrząd to by pewnie szybko znaleźli na to rozwiązanie...

Napisano
20 godzin temu, Jarecki88 napisał(a):

Spoko. Za parę lat się okaże czy te zmiany przyniosły pozytywny skutek. Wtedy będzie można powiedzieć, że naprawili bubla.

Napisano

W ogóle to stelantis wpadł na pomysł tego silnika ,tylko po to aby zarabiać na wymianach rozrządu ,bo wiedzieli że to ma małą żywotność ,a

Sam na to wpadles czy jaka jest geneza tej koncepcji? ;]

Pierwotny interwal byl 10 lat i 160kkm... Faktycznie by na tym nazarabiali, ze hoho ;]

Edytowane przez Maciej__

Napisano
13 godzin temu, vanice77 napisał(a):

To że francuzi coś zmienili nie oznacza że bedzie lepiej bo skopany silnik na łańcuchu może byc bardziej awaryjny jak ten na pasku.

renault miał silnik 1.6  16v  K4M

był to trwały silnik

Napisano
4 minuty temu, deszczowyRoman napisał(a):

był to trwały silnik

PSA w tamtych czasach tez mialo bardzo dobre silniki z serii TU5 czy EW10 o pojemnosciach 1.6-2.0.

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

PSA w tamtych czasach tez mialo bardzo dobre silniki z serii TU5 czy EW10 o pojemnosciach 1.6-2.0.

To z czasów kiedy zarabiało się l na sprzedaży, a nie na serwisie. Niektórym obliczenia nie do końca wyszły. 

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

to ten 1.6  120km ze zmiennymi fazami rozrzadu , kóry padał?

Napisano
Teraz, deszczowyRoman napisał(a):

to ten 1.6  120km ze zmiennymi fazami rozrzadu , kóry padał?

Nie

Napisano
17 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Nawet mam taki jeden w jednym "złomku". Silnik nie do zajechania, stosunkowo prosty itd. Oszczędny zbytnio nie jest, ale coś za coś - wolnossący, trzeba to trochę rozbujać, by życie się pojawiło. Czasy się zmieniły - zastąpiony później przez 1.6 VTI już z rodziny Prince (wolnossący i już awaryjny).  

Napisano
Teraz, futrzak napisał(a):

Nawet mam taki jeden w jednym "złomku". Silnik nie do zajechania, stosunkowo prosty itd. Oszczędny zbytnio nie jest, ale coś za coś - wolnossący, trzeba to trochę rozbujać, by życie się pojawiło. Czasy się zmieniły - zastąpiony później przez 1.6 VTI już z rodziny Prince (wolnossący i już awaryjny).  

Ja mialem przez ponad 6 lat EW10J w C4VTS, absolutnie nic z silnikiem sie nie dzialo :ok:

Osiagi jak na 180KM szalu nie robily, ale bardzo fajnie sie wkrecal na obroty i brzmial.

Spalanie to wiadomo, ze nie dzisiejsze ale takie wtedy byly czasy, ze nikt nie walczyl o kazde 0,5l.

Napisano
11 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

był to trwały silnik

Ta, mieli też 1.2 tce. Ale nie zrobiony ze starego, tylko sami zaprojektowali - zupełnie nowy ;]

Napisano

taka ciekawostka. Niezawodny algorytm YT właśnie mi podpowiedział filimik prof. Chrisa o PureTechu:

Napisano

Np. 1.6 TU5JP4. Miałem to w Xsarze, mój brat w C4. Jeździło na LPG aż miło i nic się nie działo.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Napisano
W dniu 5.09.2024 o 11:01, Maciej__ napisał(a):

Dotyczy silnikow z paskiem, wyprodukowanych przed 2022/2023 jesli dobrze kojarze.

Jakby Ci to powiedzieć... Ograniczenia gwarancji są takie, że dotyczą tylko silników nowych. Wymienione tej gwarancji nie podlegają nawet jeśli będą spełnione pozostałe warunki czyli:

- nie przekraczanie terminów i interwałów wymiany oleju itd...

- stosowanie tylko zalecanych przez producenta olejów...

i jeszcze kilka innych :)

Napisano
10 minut temu, Rudobrody napisał(a):

Jakby Ci to powiedzieć... Ograniczenia gwarancji są takie, że dotyczą tylko silników nowych. Wymienione tej gwarancji nie podlegają nawet jeśli będą spełnione pozostałe warunki czyli:

- nie przekraczanie terminów i interwałów wymiany oleju itd...

- stosowanie tylko zalecanych przez producenta olejów...

i jeszcze kilka innych :)

Jak ktos kupil auto z paskiem X lat temu i regularnie serwisowal w ASO, to sie nie zalapie na ta przedluzona gwarancje?

Czy o jakie konkretenie ograniczenia?

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Jak ktos kupil auto z paskiem X lat temu i regularnie serwisowal w ASO, to sie nie zalapie na ta przedluzona gwarancje?

Czy o jakie konkretenie ograniczenia?

Jak w tym czasie wymienił silnik tak jak ja. Nawet wtedy kiedy robił to importer lub partycypował w kosztach.

Przedłużenie dotyczy tylko silników, które oryginalnie zostały zamontowane w samochodzie.

Napisano
4 minuty temu, Rudobrody napisał(a):

Jak w tym czasie wymienił silnik tak jak ja. Nawet wtedy kiedy robił to importer lub partycypował w kosztach.

Przedłużenie dotyczy tylko silników, które oryginalnie zostały zamontowane w samochodzie.

Ok, teraz juz rozumiem.

Myslalem, ze chodzi Ci o nowe, czyli kupione juz po wprowadzeniu tej gwarancji.

Napisano
Raczej nawet po 1/3 :-//
Napisano
W dniu 5.09.2024 o 08:33, maro_t napisał(a):

na razie recenzje tego silnika w wersji mild-hybrydowej są raczej dobre.

Tego na pasku tez były na początku bardzo dobre. 🤣

Jak zobaczę w ogłoszeniach auta przebiegami ponad 200 tysięcy km bez remontu to może uwierzę, ze coś poprawili poza zmianą rozrządu. Choć mogę za dużo nie zobaczyć, bo nowe 'stellantisy' sprzedają się w homeopatycznych ilościach w PL, a w salonach już przeceny po 30% (co prawda od wydupionych w kosmos cenników). 

• 4 tygodnie później...
Napisano

Rozważam nową corsę jako drugie miejskie auto, motor 1.2 75kM warto się w to pchać?