Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co głupiego wymyślili konstruktorzy w waszym samochodzie...?

Featured Replies

Napisano

Oczywiście nie chodzi mi o narzekanie że mały bagażnik albo kiepski silnik itd itp bo każdy ma swoją listę..

Raczej pytam o to co waszym zdaniem bezkosztowo bądź bardzo małym kosztem Można było zrobić sensowniej...

Jako przykład podam ogrzewaną kierownicę w Alfie stelvio... Najmocniej grzeje tam gdzie w zasadzie nie trzymamy rąk - czyli u góry albo u samego dołu kierownicy. Tam gdzie zazwyczaj trzymamy ręce(lewa godzina 9-10, prawa godzina 2-3)  prawie nie grzeje... Myślałem na początku że jest coś nie tak z moim egzemplarzem ale sprawdziłem w innym stojącym w salonie oraz w stelvio kolegi z pracy - jest dokładnie tak samo.

Drugim moim zdaniem " popsutym" rozwiązaniem jest nadmierna czułość czujnika zmierzchu... Który zbyt wcześniej zapala światła mijania.... Nie chodzi mi tutaj o jakieś dyskusyjne rozważania czy jest wystarczająco ciemno czy jasno w okolicy świtu czy zmroku - ale na przykład dzisiaj zapalił światła mijania o godzinie 13:30 przy niemal bezchmurnym niebie... 

Tak wiem Mam problemy pierwszego świata, ale raczej pytam z ciekawości a nie po to żeby się chwalić czy żalić

Edytowane przez delco

Napisano
7 minut temu, delco napisał(a):

Oczywiście nie chodzi mi o narzekanie że mały bagażnik albo kiepski silnik itd itp bo każdy ma swoją listę..

Raczej pytam o to co waszym zdaniem bezkosztowo bądź bardzo małym kosztem Można było zrobić sensowniej...

Jako przykład podam ogrzewaną kierownicę w Alfie stelvio... Najmocniej grzeje tam gdzie w zasadzie nie trzymamy rąk - czyli u góry albo u samego dołu kierownicy. Tam gdzie zazwyczaj trzymamy ręce(lewa godzina 9-10, prawa godzina 2-3)  prawie nie grzeje... Myślałem na początku że jest coś nie tak z moim egzemplarzem ale sprawdziłem w innym stojącym w salonie oraz w stelvio kolegi z pracy - jest dokładnie tak samo.

Drugim moim zdaniem " popsutym" rozwiązaniem jest nadmierna czułość czujnika zmierzchu... Który zbyt wcześniej zapala światła mijania.... Nie chodzi mi tutaj o jakieś dyskusyjne rozważania czy jest wystarczająco ciemno czy jasno - na przykład dzisiaj zapalił światła mijania o godzinie 13:30 przy niemal bezchmurnym niebie... 

Tak wiem Mam problemy pierwszego świata, ale raczej pytam z ciekawości a nie po to żeby się chwalić czy żalić

Tak na szybko

W Grande Punto nie ma uchwytu do otwierania bagażnika. Ładnie to może wygląda, ale jak chce się otworzyć, to trzeba wpychać paluchy między klapę a zderzak

W Ceed z kolei w miejscu gdzie każdy spodziewa się klamki jest kamera cofania, a klamka jest przesunięta na prawo. Drobiazg, ale każdy kto pierwszy raz otwiera, łapie za kamerę. Kierownica za to dobrze grzeje ;)

W Grande Punto z roczników przed 2009 odpływ z wody z podszybia skierowany był wprost na ... alternator. Później to poprawili montując wygiętą rurkę, ale prędko tego Fiatowi nie zapomną ;)

W Fieście denerwowało mnie to, że jak przełącza się kierunek nadmuchu na szybę, to automatycznie włącza się klima.

Napisano
21 minut temu, delco napisał(a):

Akumulator w nadkolu, podczas gdy w komorze wiatr hulał. 

Napisano
1 godzinę temu, delco napisał(a):

Drugim moim zdaniem " popsutym" rozwiązaniem jest nadmierna czułość czujnika zmierzchu... Który zbyt wcześniej zapala światła mijania.... Nie chodzi mi tutaj o jakieś dyskusyjne rozważania czy jest wystarczająco ciemno czy jasno w okolicy świtu czy zmroku - ale na przykład dzisiaj zapalił światła mijania o godzinie 13:30 przy niemal bezchmurnym niebie... 

Jeśli chodzi o grzanie kierownicy to potwierdzam. Natomiast wczesnego zapalania świateł mijania nie stwierdziłem.

Mnie jeszcze wkurza nadgorliwy czujnik martwego pola.

Napisano

Wyłączanie ISA w nowych autach. Tak samo różnych asystentów. 

Napisano
1 godzinę temu, delco napisał(a):

Jako przykład podam ogrzewaną kierownicę w Alfie stelvio... Najmocniej grzeje tam gdzie w zasadzie nie trzymamy rąk - czyli u góry albo u samego dołu

A ja w Tucsonie też kierownicę - ale włącznik. Zarówno fotele jak i kiera są tam gdzie trzymasz nadgarstek jak ręka leży na podłokietniku i dotykasz dłonią wybieraka skrzyni. 

W zimie nie przeszkadza, w lecie już parę razy sobie dupę zagotowałem.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, bizz napisał(a):

W zimie nie przeszkadza, w lecie już parę razy sobie dupę zagotowałem.

W sumie to może być nawet bardziej męczące niż niedogrzana kierownica

Napisano
1 godzinę temu, el_guapo napisał(a):

Akumulator w nadkolu, podczas gdy w komorze wiatr hulał. 

W jakim aucie?

Napisano
2 godziny temu, delco napisał(a):

W Maździe kierownica grzeje w układzie za 15:15, reszta zimna 🤦‍♂️ podświetlenia przycisków na górze zamiast na dole, dzięki temu rząd przycisków na górze zasłania kontrolkę 👽 

Napisano

Nie tyle wymyślili, co nie zrobili takiej pierdółki jak dzyndzle pod lusterkami wstecznymi do zmiany ustawienia góra - dół.

Co prawda są fotochromatyczne, ale przy przesiadkach z żoną trzeba całe lusterko przestawiać zamiast se dzyndzlem podnieść tak jak to w dawnych autach się bardzo dobrze sprawdzało.

To samo z dźwignią przesuwania foteli i drutem wyprofilowanym tak, że łatwiej sięgnąć do niego od strony tunelu środkowego niz z zewnątrz.

Rozumiem, że to tylko problemy ludzi 3 świata jak ja, bez pełnej elektryki wszystkiego co się da.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
2 godziny temu, delco napisał(a):

Jak już mam wymienić taki totalny wał wałów, zwłaszcza dotyczący VW, to jest to suwane coś pod ekranem, do regulacji temperatury i głośności radia. Golf 8

Jest to dotykowe, centralnie pod świecącym ekranem, ale jest właśnie niepodświetlone. Nie ma szans tego zobaczyć po ciemku, przez co podczas jazdy uprawia się "happy clicking", włączasz co popadnie, możesz przez ten czas przejechać całą pielgrzymkę.

W VW od wielu, wielu lat wszystko było bardzo ergonomicznie i dokładnie podświetlone. 

Odwalili taki numer, że właśnie ten element jest moim zdaniem wisienką na torcie, jesli chodzi o upadek VW.

Podobno poprawili po liftingu, ale klientów juz stracili.

Jest sporo innych rzeczy, gdzie widac że walczyli o każdego dolara, ale to powyżej jest dyskwalifikacją i pluciem w twarz użytkownikom.

Napisano

Skokowa regulacja oparcia fotela. W różnych autach. Zawsze brakuje płynności regulacji.

Napisano

Włącznik świateł drogowych w Toyocie Proace City jest z lewej strony ale trzeba ciągnąć do siebie. Ciężko się przyzwyczaić. 

Napisano
2 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Skokowa regulacja oparcia fotela. W różnych autach. Zawsze brakuje płynności regulacji.

Tutaj to zależy kto co woli. Mnie w VW właśnie wkurza, że jest pokrętło, a wolę wajchę, nawet jeśli to powoduje skokową regulację ;)

Możesz szybko sobie położyć fotel. Często tego potrzebuję jak np czekam na kogoś.

Napisano

Klimatyzacja automatyczna w Subaru żyjąca w sumie własnym życiem. Chyba zawsze miałem ręczne ustawienia.

Napisano
32 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

przy przesiadkach z żoną trzeba całe lusterko przestawiać zamiast se dzyndzlem podnieść tak jak to w dawnych autach się bardzo dobrze sprawdzało

Akurat zbieg okoliczności, że wzrostem z żoną się wstrzeliliście w skok lusterka, bo ten dzyndzel jest do zmiany ustawienia lusterka dzień/noc. 

Napisano

Peugeot 3008, włącznik grzanej tylnej szyby schowany po prawej stronie konsoli przycisków na dole, często zasłonięty lewarkiem.

Napisano
3 godziny temu, delco napisał(a):

Najczęściej używam przeze mnie guzikiem jest zmiana stacji/utworu w prawo (następna) na kierownicy.

W każdym samochodzie, łącznie z aktualną Ateca jest on po lewej stronie. Przez kilka tygodni w tym roku, jeździłem zastępczą, nową Ateca, w której przełożono wspomniany przycisk na prawą stronę kierownicy. Z pozoru pierdoła, ale szybko się okazało, że konieczność podnoszenia prawej ręki do kierownicy za każdym razem kiedy chcę zmienić stację jest ponadprzeciętnie irytująca.

Napisano
4 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Akurat zbieg okoliczności, że wzrostem z żoną się wstrzeliliście w skok lusterka, bo ten dzyndzel jest do zmiany ustawienia lusterka dzień/noc. 

Wiem po co on był z zamysłu, żałuję że zniknął.

Nawet jak się idealnie nie wstrzeliliśmy, to jak na krótko wsiadałem nie musiałem mieć idealnie ale widziałem.

Niestety nie potrafię się powstrzymać od przestawiania wewnętrznego lusterka i jazdy tylko na zewnętrzne, choć jak zawalę bagażnik po dach to nie wadzi mi to, że tylko bagaże w nim widać.

Napisano

Przychodzi mi jeszcze do głowy dawny wynalazek Renault/Daci z przyciskami elektrycznych szyb w tunelu przy lewarku zmiany biegów/dźwigni hamulca ręcznego, ale to chyba tylko w biedaautach było typu Thalia/Clio/Logan.

Napisano

Mazda/Toyota: ekran dotykowy nie działa po ruszeniu. 

Cupra: tak samo jak VW podświetlenie regulacji temperatury. Kierownica podgrzewana w najwyższym stopniu 3 parzy. Może przy mrozach -20 bym zdanie zmienił ale i tak...parzy. 
Kolejne dla Cupry a może i VW: jak wjeżdżam do garażu to na lusterkach się para osadza. Ale mogę wybrać albo automatyczne skierowanie lusterka prawego na dół albo ogrzewanie. Nie działa ogrzewanie razem z pochyleniem tego lusterka przez co czasami nie widzę gdzie jadę. PS. Nie testowałem przycisku grzania szyby tylnej bo może działa to razem z lusterkami ;) 

Napisano
1 minutę temu, Artur_W_wa napisał(a):

Peugeot 3008, włącznik grzanej tylnej szyby schowany po prawej stronie konsoli przycisków na dole, często zasłonięty lewarkiem.

Francuskie marki - chyba bez wyjątku - są świetnym przykładem, że wszystko poza projektem nadwozia powinno być zlecane na zewnątrz.

Robią autentycznie ładne samochody a następnie wsadzają w nie wadliwe rozwiązania techniczne, niefunkcjonalne, tandetne wnętrze i całość składają jakby robili to za karę.

Napisano
2 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Przychodzi mi jeszcze do głowy dawny wynalazek Renault/Daci z przyciskami elektrycznych szyb w tunelu przy lewarku zmiany biegów/dźwigni hamulca ręcznego, ale to chyba tylko w biedaautach było typu Thalia/Clio/Logan.

Takie coś było też w Daewoo i przyznam, że mi to cholernie pasowało ;]

We Fiatach też jakoś to było tak, tylko bardziej z przodu na dole deski rozdzielczej. To już gorzej, bo wyciągnięta ręka jednak jest mniej precyzyjna i gorzej w przycisk trafić, niż jak sobie zwisa na dole i maca tunel. Tak było w Seicento i Punto 2. 

Napisano
3 minuty temu, lucash napisał(a):

Mazda/Toyota: ekran dotykowy nie działa po ruszeniu. 

Cupra: tak samo jak VW podświetlenie regulacji temperatury. Kierownica podgrzewana w najwyższym stopniu 3 parzy. Może przy mrozach -20 bym zdanie zmienił ale i tak...parzy. 
Kolejne dla Cupry a może i VW: jak wjeżdżam do garażu to na lusterkach się para osadza. Ale mogę wybrać albo automatyczne skierowanie lusterka prawego na dół albo ogrzewanie. Nie działa ogrzewanie razem z pochyleniem tego lusterka przez co czasami nie widzę gdzie jadę. PS. Nie testowałem przycisku grzania szyby tylnej bo może działa to razem z lusterkami ;) 

To co do VW, to jest jeszcze taka głupota ze sterowaniem głośności przyciskami na kierownicy.

Po wyłączeniu silnika przyciski nie działają, chociaż nadal są podświetlone. Mozna sterować głośnością tylko przyciskami z radia lub pokrętłem (jak jest pokrętło) ;]

Nie wiem kto na to wpadł i jaki był powód. Nie wygląda na oszczędność tylko jakąś łupią logikę.

Napisano
9 minut temu, lucash napisał(a):

Mazda/Toyota: ekran dotykowy nie działa po ruszeniu

W której Toyocie?

Napisano
3 godziny temu, Majkiel napisał(a):

W Fieście denerwowało mnie to, że jak przełącza się kierunek nadmuchu na szybę, to automatycznie włącza się klima.

Tak ma chyba sporo aut, miałem tak w większości 🤔

Głupie jest jak dostęp do filtra oleju jest utrudniony i nie da się go wyciągnąć bez bałaganu. Są auta gdzie filtr na wierzchu pionowo (czy to pod maską pionowo w górę czy pod silnikiem pionowo w dół), a są takie, gdzie jest poziomo i np. nad elementami zawieszenia/sankami silnika. 🤦‍♂️

Napisano
32 minuty temu, lucash napisał(a):

Nie testowałem przycisku grzania szyby tylnej bo może działa to razem z lusterkami

Powinno działać, chyba że mercedes. Mercedes sam decyduje kiedy lusterka mają grzać, tylko nie zawsze wtedy gdy potrzeba.

Napisano
54 minuty temu, camel00 napisał(a):

Francuskie marki - chyba bez wyjątku - są świetnym przykładem, że wszystko poza projektem nadwozia powinno być zlecane na zewnątrz.

Robią autentycznie ładne samochody a następnie wsadzają w nie wadliwe rozwiązania techniczne, niefunkcjonalne, tandetne wnętrze i całość składają jakby robili to za karę.

Może mam małe wymagania ale o swoim Pugu nie mogę tego powiedzieć. 

Chciałem coś dorzucić do wątku ale nic nie przychodzi mi do głowy... 

No, może wajcha do regulacji oparcia fotela. W czasie jazdy to bym się bał regulować, bo nie wiem w którą stronę oparcie pójdzie 😆

Wolałbym pokrętło. 

A w wielu samochodach (np. Focus, Megane) nie da się ustawić nadmuchu na nogi, klatę i szybę przednią jednocześnie. Nie kumam dlaczego. W Pugu (na szczęście) mam taką opcję. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano

Tak na szybko
W Grande Punto nie ma uchwytu do otwierania bagażnika. Ładnie to może wygląda, ale jak chce się otworzyć, to trzeba wpychać paluchy między klapę a zderzak
W Ceed z kolei w miejscu gdzie każdy spodziewa się klamki jest kamera cofania, a klamka jest przesunięta na prawo. Drobiazg, ale każdy kto pierwszy raz otwiera, łapie za kamerę. Kierownica za to dobrze grzeje [emoji6]
W Grande Punto z roczników przed 2009 odpływ z wody z podszybia skierowany był wprost na ... alternator. Później to poprawili montując wygiętą rurkę, ale prędko tego Fiatowi nie zapomną [emoji6]

To mnie też mega wk.rwia, tak jakbym sobie sam nie mógł zadecydować czy klima ma być włączona czy nie, albo od razu załącza się obieg zamknięty. Przy upale powyżej 30° jak nie wciągnie chłodniejszego powietrza z zewnątrz podczas jazdy, to mielenie powietrza wewnątrz uja daje.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Nie wiem czy Skoda Felicia tak nie miała, w "cienkim" było jeszcze gorzej - były na desce za kierownicą.

A w takim budżetowym Uniaku są tam gdzie być powinny ;)

Napisano
1 godzinę temu, ghost2255 napisał(a):

W której Toyocie?

Corolla MY2023. 

1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

To co do VW, to jest jeszcze taka głupota ze sterowaniem głośności przyciskami na kierownicy.

Po wyłączeniu silnika przyciski nie działają, chociaż nadal są podświetlone. Mozna sterować głośnością tylko przyciskami z radia lub pokrętłem (jak jest pokrętło) ;]

Nie wiem kto na to wpadł i jaki był powód. Nie wygląda na oszczędność tylko jakąś łupią logikę.

A fakt, też się zdziwiłem ;) Ale to jest raczej do przyzwyczajenia się. Gorzej jak zmieniasz samochody i wtedy coś co działa w jednym w drugim już nie bardzo. Ale to problem AKowiczów bo mają garaże wielostanowiskowe :phi: 

Napisano

ASX/Lancer sterowanie i cała logika komputera pokładowego :facepalm:

Napisano
11 godzin temu, delco napisał(a):

Drugim moim zdaniem " popsutym" rozwiązaniem jest nadmierna czułość czujnika zmierzchu... 

I oczywiście czułość tą ustawiłeś w menu na najmniejszą?

Napisano

Czujnik deszczu ktory nie jest spiety ze swiatlami w trybie auto, jak pada to trzeba recznie przelaczac na mijania.

Autohold, ktory nie zapamietuje ustawienia i trzeba aktywowac za kazdy razem po uruchomieniu auta.

Napisano
12 godzin temu, delco napisał(a):

pytam z ciekawości

W focusie - brak automatu domykania szyb - trzeba trzymać przycisk, aż szyba wyjedzie do samej góry. Świetnie się płaci za autostradę, jak musisz ruszyć, chować kartę, zmieniać biegi i jeszcze trzymać ten przycisk, bo deszcz leję do środka. 

W Vitarze - przełączanie wyświetlacza między licznikami wystającym patykiem, mimo jednego nieużywanego przycisku na kierownicy. W Swifcie umieli to zrobić i można i z kierownicy, i patykiem.

Napisano

Nissan QQ demontaż pedalow do wymiany filtra kabinowego 😂, Fiat uno ciepłe powietrze tylko z środkowych kratek nawiewu,Mazda cx7 aby dolać adblue rozkręcanie połowy bagażnika , 

to tak na szybko co mi się przypomniało 

Napisano
7 godzin temu, Majkiel napisał(a):

"...w "cienkim" było jeszcze gorzej - były na desce za kierownicą."

Chyba pod kierownicą. Po lewej i prawej stronie.

Napisano
9 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Vectra B i Omega B tak miały. Super eleganckie rozwiązanie.

Co do obecnego:
Plus że ma wyświetlacz dotykowy, ale za to najważniejsze opcje również w postaci fizycznych przycisków poza... włączaniem ogrzewanej kierownicy. ;]
Wszystkie dodatkowe systemy są aktywowane z poziomu komputera i wyświetlacza na zegarach poza... Lane Keep'em który jest jak w poprzednich generacjach w manetce kierunkowskazów. ;]
Przy zakupie wymagania odnośnie posiadania el. foteli, albo el. i pełna skóra, albo AGR ale wtedy tylko 5os, albo dopłacać do ST Line. Nie było opcji po prostu el. foteli w szmacie. ;] 

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Woockush napisał(a):

I oczywiście czułość tą ustawiłeś w menu na najmniejszą?

Patrz Człowiek uczy się całe życie - chętnie przeczytam jak mi napiszesz sposób zmiany w stelvio czułości czujnika zmierzchu - bo nie mam wiedzy żeby coś takiego dało się zmienić w stelvio...

Napisano

No to coś od siebie:

VW:

-Nie zapamiętuje włączenia automatycznych matrixów w trybie auto tylko za każdym razem trzeba samamu je włączać (pdobno można zakodować funcję pamięci OBD11)

-Zawsze START/STOP jest aktywny po włączeniu silnika (to poradziłem sobie magicznym kabelkiem za 25PLN od chińczyków)

-Jak włączam na wyświetlaczu radia wskaźniki SPORT lub OFF-ROAD to po pierwsze nie wycina tych dodatkowych ikon informacyjnych na górze i dole - wolałbym czysty ekran z samymi wskaźnikami bez tych standardowych dupereli które są zawsze chyba że włączy się Android Auto to znikają

-Ten sam tryb wyświetlacza SPORT lub OFF-ROAD po ponownym uruchomieniu wyświetla się okno ze statusem pojazdu i tamten tryb trzeba samemu włączyć przy każdorazowym włączeniu samochodu.

Napisano
Teraz, bengamin napisał(a):

-Zawsze START/STOP jest aktywny po włączeniu silnika (to poradziłem sobie magicznym kabelkiem za 25PLN od chińczyków)

To jest wymog homologacyjny, wiec wszystkie wspolczesne auta od pewnego momentu tak maja.

Napisano
46 minut temu, dyniek000 napisał(a):

Nissan QQ demontaż pedalow do wymiany filtra kabinowego

W Fordzie Fusionie trzeba zdemontować pedał gazu.

Napisano

Nissan qashqai. Nowoczesny wynalazek, hybryda szeregowa, wszystko elektroniczne, nawet zegary, milion asystentów i systemów, oczywiście światła mijania też już mogą być tylko w pozycji AUTO lub ON, nie da się wyłączyć i wymusić jazdy na dziennych, ale nikt nie wpadł na to, że jak mam włączone wycieraczki i leje deszcz, to żeby światła też się włączały. Do tej pory we wszystkich (kilku) autach z którymi miałem do czynienia, które mają czujnik zmierzchu, to również włączały światła jak wycieraczki pracują. I serio tak się do tego przyzwyczaiłem, że zdarzyło mi się kilka razy jechać na dziennych w mocny deszcz.

Ale najbardziej irytują mnie takie drobne oszczędności, na których producent zyskał 1 Euro ale mnie by się przydały. Np jak są dwie lampy w podsufitce, z przodu i na środku, a jest tylko jeden włącznik. Obie mogą być włączone, wyłączone lub zapalać się przy otwartych drzwiach. Nie da się ustawić, żeby tylko np ta środkowa świeciła.

Albo gumowe dywaniki. Dywanik kierowcy ma zatrzaski w podłodze dzięki czemu się nie ślizga, a ten pasażera już nie. Przez to jak się wsiada/wysiada, ten dywanik trochę podejżdża do góry i cały syf z butów idzie w wykładzinę.

Napisano
51 minut temu, dyniek000 napisał(a):

Nissan QQ demontaż pedalow do wymiany filtra kabinowego

która wersja QQ? Ja mam j12 i filtr jest za schowkiem. Wymiana dziecinnie prosta.

Napisano
1 minutę temu, maro_t napisał(a):

Nissan qashqai. Nowoczesny wynalazek, hybryda szeregowa, wszystko elektroniczne, nawet zegary, milion asystentów i systemów, oczywiście światła mijania też już mogą być tylko w pozycji AUTO lub ON, nie da się wyłączyć i wymusić jazdy na dziennych, ale nikt nie wpadł na to, że jak mam włączone wycieraczki i leje deszcz, to żeby światła też się włączały.

Norma w autach japonskich/koreanskich. Wystarczy popatrzec ile jezdzi na dziennych w deszczu ;)

Nawet w budzetowym C3 zony to dobrze ogarneli Francuzi ;]

Napisano
53 minuty temu, lukaszek1207 napisał(a):

Chyba pod kierownicą. Po lewej i prawej stronie.

No, to miałem na myśli.

Jak zwał tak zwał, miejsce nieszczególne.

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, lucash napisał(a):
9 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

W której Toyocie?

Corolla MY2023. 

Także w Yarisie MY22. do tego musi minąć  z 10 a może i 15 sekund od uruchomienia żeby zmianić głośność w radiu..

Z kolei w stelvio możesz sobie na wyświetlaczu pogrupować ulubione stacje radiowe w takiej kolejności w jakiej chcesz.... Ale jeżeli masz podłączony telefon i chcesz zmienić pokrętłem stacje na następną to samochód wybiera nie według twojego ustawienia tylko według częstotliwości nadawania... 

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, camel00 napisał(a):

w Megance I  po włączeniu świateł mijania wyświetlacz pokazujący godzinę oraz wyświetlacz radia przyciemniam się tak mocno że w dzień był nie do odczytania...

Napisano
14 godzin temu, delco napisał(a):

We wszystkich nowych autach: systemy, które przeszkadzają kierowcy.

Napisano

Jeszcze mi sie przypomnialy 2 glupoty z czasow Opla ;]

W Astrze J - ustawienia tempomatu co +/- 2km/h - ciezko stwierdzic co autor mial na mysli ;)

Astra K  - sterowanie automatyczna klima +/-1 stopnien, a nie co 0,5 jak we wszystkich innych znanych mi autach.

Biorac pod uwage, ze algorym klimy byl fatalny to caly czas trzeba bylo tym krecic bo albo bylo za zimno, albo za goraco.

Edytowane przez Maciej__