Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brzmienie silnika

Featured Replies

Napisano

Jestem ciekaw waszych opinii na temat najlepiej brzmiącego silnika .

Moim zdaniem nic nie dorówna starym R6 od BMW ale bardzo miło jestem zaskoczony 1.4 Multiair 170 KM z Giulietty.

Nie słyszałem silnika z Lexusa IS250 ale podobno tez fajnie mruczy.

A wg Was?

Napisano

Tylko dwusuwowy 3 cylindrowiec w moim Saabie serduszka.gif033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> Jestem ciekaw waszych opinii na temat najlepiej brzmiącego silnika .

> Moim zdaniem nic nie dorówna starym R6 od BMW ale bardzo miło jestem zaskoczony 1.4 Multiair 170 KM

> z Giulietty.

> Nie słyszałem silnika z Lexusa IS250 ale podobno tez fajnie mruczy.

> A wg Was?

subaru stare EJ20 turbo

Napisano

2.0 20V od fiata w Lanci slinka.gif nie wiem dlaczego, ale dla mnie brzmi genialnie...

Napisano

> Jak to który, ośmiocylindrowy.

zdajesz sobie sprawę ile jest modeli silnikow hemi???

Napisano

Wankel 20B Mazdy, V6 Alfy Romeo, amerykańskie V8 różnej maści, boxer Subaru....

Napisano

> A wg Was?

wg mnie nie ma żadnego znaczenia jak co mruczy , warczy czy pierdzi

generalnie im mniej słychać tym lepiej ok.gif

Napisano

Dobrze byłoby najpierw podzielić te silniki na kategorie np ilości cylindrów i tak dla mnie:

Jedno cyl. nr1 to silnik Junaka, dwu cyl. nr1 to silnik Harleya, trzy cyl. to może pominę, cztero cyl. nr1 to silnik Hondy vtec B16A2 i B18C4, pięcio cyl. nr1 to Audi 2.2 3B i AAN, sześcio cyl. nr1 to Mitsu 2.5 i 3.0 oraz BMW 3.2 S50, ośmio cyl. nr1 to Audi 4.2 i Mercedes 4.3, dwunasto cyl. nr1 to Mercedes 6.0 z serii M120.

> Nie słyszałem silnika z Lexusa IS250 ale podobno tez fajnie mruczy.

W zasadzie to go nie słychać wcale. Na wolnych obrotach słychać tylko cykanie wtryskiwaczy.

Napisano

> VR6, seria B Hondy np. B16A2.

> No i dźwięk superchargera w różnych jednostkach

Kozak ok.gif dodaje jeszcze dzwiek z e39 m5 zlosnik.gif

Napisano

> Kozak dodaje jeszcze dzwiek z e39 m5

A ja tam wolę bulgot hamerykańckych V8. Kiedyś słyszałem takie coś w jakimś duuuużym, kwadratowym (zapewne gdzieś tak lata 70-te) dwudrzwiowym sedanie (niby coupe, ale ciężko to tak nazwać, skoro maska miała długość PF126p). Wg właściciela, ztcp miało to to jakieś 6L z małym hakiem, a jednocześnie zawrotną moc jak na taką pojemność, bo niecałe 200KM. Silnik był raczej z gatunku wolnoobrotowych, a już na jałowych brzmiał przecudnie. smile.gif

M5 i ogólnie R6 od BMW też lubię, natomiast nie znoszę japońskich szlifierek, ile cylindrów by nie miały i w czym by nie były zamontowane.

Z motocykli to zdecydowanie Harleyarleyarleyrley Davidson, a nie jakieś Suuuuuuuzuuuuuuuuukiiiiiiiiiiii (

). wink.gif
Napisano

najpiękniejszy seryjny jaki słyszałem to V6 2.0 z Fiata Dino serduszka.gif

Napisano

> Z całym szacunkiem, ale przy s4 brzmi jak jakaś ekomałolitrażówka z turbinką

Tyle że w przypadku S4 w olbrzymiej części wypadków bardziej słychać wycie skrzyni niż silnik. Fakt, że S4 ma mniejszy silnik pomijam. Fakt, że S4 to trochę inna kategoria finansowa niż inne wymienione do tej pory w tym wątku auta też.

Napisano

> A wg Was?

Silnik ST44...

Napisano

TVR Chimaera

Może i wynalazek, ale dla mnie od kilku lat numer 1

Słyszałem ten odgłos prawie co tydzień przez trzy lata w niedzielne popołudnie - za każdym razem po ciele przechodził dreszczyk.

Auto znienawidzone przez wielu sąsiadów właściciela zlosnik.gif

Napisano

> Tyle że w przypadku S4 w olbrzymiej części wypadków bardziej słychać wycie skrzyni niż silnik.

> Fakt, że S4 ma mniejszy silnik pomijam. Fakt, że S4 to trochę inna kategoria finansowa niż

> inne wymienione do tej pory w tym wątku auta też.

Jak dla mnie ideał choć qauttro mimo mojej większej sympatii do lancii podoba mi sie jeszcze bardziej. no ale z gustem jest jak z pewną częścią ciała, a Tobie pozostaje cieszyć się szczęściem akustycznym jadąc swoim autem, moje faktycznie w strefie marzeń 270751858-jezyk.gif

Napisano

Numer jeden dla mnie to dźwięk Maserati Quattroporte,niepowtarzalny. tongue.gif

Napisano

> Jak dla mnie ideał choć qauttro mimo mojej większej sympatii do lancii podoba mi sie jeszcze

> bardziej. no ale z gustem jest jak z pewną częścią ciała, a Tobie pozostaje cieszyć się

> szczęściem akustycznym jadąc swoim autem, moje faktycznie w strefie marzeń

R5 zawsze dobrze brzmi wink.gif

Napisano

> Silnik ST44...

hellyeah ok.gif

mam tory za jednym z garaży, i kiedyś sobie siedziałem w środku i nagle z przerażeniem usłyszałem że chyba świat się kończy, a mury się zawalą. Wybiegłem z garażu w kierunku torów bo wiedziałem, że to musi być ST44 zlosnik.gif Jest taka piękna, i ten silnik serduszka.gifok.gif

Napisano

trabant ,wartburg oczywiście w zwei takt ,syrena.

Nic ich nie pobije devil.gif

Napisano

Dla mnie top to : stare amerykańskie V8, V8 z M5 e39, H4 Subaru (szczególnie 2.0), R5 Audi, 2.7biT Audi , R5 2.5T Volvo/Ford ok.gif

Napisano

Najleprzy dzwiek jaki slyszalem:

- maserati granturismo

Najlepszy dzwiek w zasiegu reki:

- V6 Alfa Romeo (ale busso czyli alfy ponizej 2005)

Napisano

Zapomniałem o tym zlosnik.gif

Napisano
ok.gif
Napisano

> Zapomniałem o tym

Było u mnie stronę wcześniej. smile.gifok.gif

Napisano

Oczywiście tylko i wyłącznie włoskie auta cool.gif

1 miejsce Ferrari smile.gif

Podoba mi się brzmienie F430 oraz F360 Challenge Stradale któe słyszałem na żywo - czysta ekstaza. (Ale ogólnie wszystkie Ferrari i Maserati mają tą włoską "złość" i brutalność w brzmieniu. Ze starszych modeli Testarossa którego na żywo nie słyszałem frown.gif ale an nagraniach brzmi super ok.gif (na żywo też powinien bo w sumie to 12 cylidnrowy Boxer)

Maserati nie wymieniam jako oddzielnej pozycji, bo w zasadzie dzieli dużą część jednostek napędowych z Ferrari.

2. Miejsce Alfa Romeo - ze starszych modeli świetne włoskie brzmienie z tym fajnym starym "bulgotem" miał V8 SPICA instalowany m.in. w Alfie Montreal palacz.gif oraz w bardziej standardowych modelach kilkugaźnikowe boxery - szczególnie 1,7 cool.gif

No i oczywiście Alfa Romeo 8C Competizione - z tym, że jednak to był silnik z Maserati... Ale nie wiem czemu tutaj brzmi wyjątkowo świetnie. (Chyba mniej jest wyciszony)

Nowe oczywiśie V6 z Arese wszystkie wersje od 2,0 po 3,7 w Autodelcie cool.gif

3. Miejsce typowe silniki Abartha (np. w GP S2000, Integralce, Delcie S4 itp.). Co prawda nie są one jakoś specjalnie "pieszczące uszy" ale jak na rzędówki brzmią naprawdę fajnie moim zdaniem. W ogóle te stare rzędówki Fiata (m.in. ostatnie silniki R4 1,6 oraz R4 2,0 były do niedawna jeszcze rozwijane i montowane w Alfach, Lanciach i Fiatach) same z siebie brzmią bardzo można powiedzieć "selektywnie" i z odpowiednim wydechem (np. Supersprint) potrafią dać namiastkę brzmienia Abartha. W porównaniu jednak z powyższymi brzmieniami to i tak w sumie pierdziawka smile.gif tyle, że fajniejsza moim zdaniem niż inne cool.gif

Napisano

> zdajesz sobie sprawę ile jest modeli silnikow hemi???

HEMI to pewien rodzaj silnika/typ silnika, którego charakteryzuje specjalna budowa komory spalania. Tylko tyle. Cała reszta silnika jest taka sama jak w każdym innym silniku spalinowym.

HEMI nie muszą być tylko i wyłącznie ośmiocylindrowe.

Dlatego napisałem, że najbardziej podoba mi się dźwięk ośmiocylindrowego silnika HEMI, a czy on będzie miał taką czy inną pojemność lub będzie miał taki czy inny osprzęt to jest dla mnie mało ważne.

Napisano

wolnossace niskoobrotowe V8/10/12 serduszka.gif

Napisano

Prawie jak moje TSi grinser006.gifbiglaugh.gifzlosnik2.gif

Napisano

Na bogato wolnossące V8.

Na biedno......Syrena smile.gif To nie pomyłka. smile.gif

Napisano

> VR6, seria B Hondy np. B16A2.

> No i dźwięk superchargera w różnych jednostkach

Ewidentnie pasek z altka mu piszczy... grinser006.gif

Oczywiście żart, swoją drogą wielkie pojemności, pierdylion koni, a potem staje to na kresce z japońską kosiarką 2.0 i dostaje batki grinser006.gif

Napisano

Ktoś tu o VR6 wspomniał.. Matko jak mogłem o nim zapomnieć

Napisano

> Prawie jak moje TSi

Prawie robi sporą różnice .ok.gifsmirk.gif

Napisano

> Ewidentnie pasek z altka mu piszczy...

> Oczywiście żart, swoją drogą wielkie pojemności, pierdylion koni, a potem staje to na kresce z

> japońską kosiarką 2.0 i dostaje batki

No niestety, ale temat jest o brzemieniu silnika smile.gif

Swoją drogą ładnie brzmi też VR5 smile.gif

2.5L w Focusie RS też ładnie chodzi:

Mi się podoba też dźwięk AH OPC, nowsza Astra IV OPC wg mnie jeszcze ładniej brzmi:

Napisano

Coś w tym jest. Wrażenia z jazdy obok Ferrari w tunelach Włoskich dróg są niezapomniane. Ten ryk jest taki przyjemny, że nawet okno otwierałem zlosnik.gif

Napisano

> HEMI to pewien rodzaj silnika/typ silnika, którego charakteryzuje specjalna budowa komory spalania.

> Tylko tyle. Cała reszta silnika jest taka sama jak w każdym innym silniku spalinowym.

Specjalna czyli półokrągła.

> HEMI nie muszą być tylko i wyłącznie ośmiocylindrowe.

> Dlatego napisałem, że najbardziej podoba mi się dźwięk ośmiocylindrowego silnika HEMI, a czy on

> będzie miał taką czy inną pojemność lub będzie miał taki czy inny osprzęt to jest dla mnie

> mało ważne.

Napisano

Dla mnie nie ma lepszego. Bulgocze na wolnych obrotach i ryczy na wysokich.

Napisano

> Ktoś tu o VR6 wspomniał.. Matko jak mogłem o nim zapomnieć

Lepiej jak jest więcej cylindrów. zlosnik.gifok.gif