Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie-wskazania komputerka pokładowego a rzeczywistość...

Featured Replies

Napisano

Sprawdzanie czy są duże przekłamania, bo u mnie to jakaś masakra:chory:

Oczywiście chodzi o średnie spalanie-komputer wskazuje 4,7 a przy dystrybutorze wychodzi prawie 68]

Trasy takie wokół komina-średnia prędkość na komputerku w granicach 45km/h.

Rozumiem gdyby to było 10% ale aż tyle?

Sprawdzone na przebiegu kilku tysięcy km, po prosu zapisuje zawsze przebieg i litry przy tankowaniu. Silnik 1.9jtd 8V 100KM. Auto stare i używane a w moich rękach od kilku miesięcy.

Ciekawe czy tak było od początku czy coś się zepsuło/zużyło/rozregulowało/moze jakiś tuning:hmm: choć jeździ jak trzeba...

Napisano
25 minut temu, volf6 napisał(a):

Nie sprawdzam, sprawdzałem przez jakiś czas na początku i spalanie pokrywało się dokładnie (czasami wychodziła 0,1 różnicy) z tym co pokazywał komputer. 

Napisano
34 minuty temu, volf6 napisał(a):

Kiedyś sprawdzałem i też nie było jakiś wielkich rozbieżności.

Napisano
45 minut temu, volf6 napisał(a):

Oczywiście chodzi o średnie spalanie-komputer wskazuje 4,7 a przy dystrybutorze wychodzi prawie 68]

Sprawdzone na przebiegu kilku tysięcy km, po prosu zapisuje zawsze przebieg i litry przy tankowaniu. Silnik 1.9jtd 8V 100KM. Auto stare i używane a w moich rękach od kilku miesięcy.

Ciekawe czy tak było od początku czy coś się zepsuło/zużyło/rozregulowało/moze jakiś tuning:hmm: choć jeździ jak trzeba...

We wszystkich autach jakie mialem, roznice nie przekraczaly 0,2-0,3 litra na 100km.

Kasuje po kazdym tankowaniu i zawsze leje do pelna w okolicach rezerwy, wiec warunki pomiarowe stabilne.

Napisano
Godzinę temu, volf6 napisał(a):

Kiedyś spotkałem się z opinią za czasów Fiata, że spalanie liczy z liczby i czasów wtrysków. Przy mocnej korekcie to się może rozjechać. Jak masz kabel to sprawdź.

Napisano
6 minut temu, sherif napisał(a):

Kiedyś spotkałem się z opinią za czasów Fiata, że spalanie liczy z liczby i czasów wtrysków. Przy mocnej korekcie to się może rozjechać. Jak masz kabel to sprawdź.

Wszystko zależy od sterownika, stare (czyli np takie 1.9tdi na pompie) miały mapkę z której brane było spalanie. Pamiętam jak po którejś modyfikacji miałem spalanie wg kompa poniżej 3l a fizycznie szło ponad 6.

Współczesne sterowniki liczą z czasów otwarcia i powinny pokazywać precyzyjnie ale tu też mogą być rozbieżności, szczególnie po modyfikacji.

W BMW mam możliwość korekty wskazań +/-10%, o dziwo na 0 komputer pokazuje więcej niż w rzeczywistości.

Napisano
Godzinę temu, volf6 napisał(a):

Skoro nie masz od nowości to ja bym obstawiał jakąś modyfikację w sterownika.

Napisano

A tak zupełnie z innej beczki — czy komukolwiek komputer zawyżał spalanie — A auto w rzeczywistości paliło mniej?

Napisano
43 minuty temu, delco napisał(a):

A tak zupełnie z innej beczki — czy komukolwiek komputer zawyżał spalanie — A auto w rzeczywistości paliło mniej?

Mam u Ciebie ignora? ;]

Tak, mi.

Aktualnie mam wbite w sterowniku chyba -7% żeby wskazania pokrywały się z rzeczywistością.

Napisano
43 minuty temu, delco napisał(a):

W Nissanie Primera P12, komputer potrafil mocno zawyzac, szczegolnie jak sie jezdzilo po miescie.

Jak auto stalo w miejscu, to komp nie przestawial spalania na litry/h tylko pokazywal chwilowe jako "nieskonczonosc" ;]

I srednia mocno szla w gore wtedy :hehe:

Napisano
20 minut temu, Piotrus napisał(a):

Mam u Ciebie ignora? ;]

Tak, mi.

Aktualnie mam wbite w sterowniku chyba -7% żeby wskazania pokrywały się z rzeczywistością.

Widzisz jak się czyta to czasami łatwo coś przeoczyć

Napisano
2 godziny temu, delco napisał(a):

Tak. Starsze Peugeoty tak mają - np. 307-ka przed liftem (z magistralą VAN, a nie pełnym CAN). Regularnie komp zawyżał - przy krótkich odcinkach w mieście różnica cyklicznie występująca to tak do 0,5L. A zdarzyło się i 1,5L rozbieżności. Z kolei już poliftowe 307, z reguły zaniżały spalanie względem rzeczywistego.

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

W Nissanie Primera P12, komputer potrafil mocno zawyzac, szczegolnie jak sie jezdzilo po miescie.

Jak auto stalo w miejscu, to komp nie przestawial spalania na litry/h tylko pokazywal chwilowe jako "nieskonczonosc" ;]

I srednia mocno szla w gore wtedy :hehe:

Dokładnie tak samo było w 307.

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał(a):

W JTD nie sprawdzi korekt, bo sterownik nie pozwala. Dopiero JTDm dawały taką możliwość. 

Albo leją wtryskiwacze, albo masz do wymiany przepływomierz. Ten akurat możesz sobie zlogować zaznaczając odpowiednie opcje w Multiecuscan albo AlfaOBD. Oczekiwana i zmierzona masa powietrza.

667.JPG.29467c0d19c8d360898b6a6f9e15963d.JPG

Napisano
  • Autor
19 minut temu, bochumil napisał(a):

Albo leją wtryskiwacze, albo masz do wymiany przepływomierz. Ten akurat możesz sobie zlogować zaznaczając odpowiednie opcje w Multiecuscan albo AlfaOBD. Oczekiwana i zmierzona masa powietrza.

Tylko wtedy by chyba gorzej chodził a on pali dobrze i równiutko pracuje, ciąg też ma taki jak trzeba a moze i lepszy, bo trochę przykopca ale tylko przy pełnym bucie.:phi:

Przy padniętej przepływce to chyba by słabiej się zbierał?

Normę spalin ma niby Euro4 więc nie ma żadnego dpfa...

Te masy mają być podobne-mierzona vs docelowa?

Edytowane przez volf6

Napisano

u mnie raczej sie zgadzały wyliczenia z komputerem

a tak poza tematem

były też auta bez komputra i tam sie tylko liczyło, a w niektórych ( Trabant) to był przymus, bo wskaźnik paliwa to plastikowy bagnecik wkładany do baku.

Stare Škody ( 105/120) to miały takie pływaki w baku że w zależności od nachylenia wehikułu pokazywało albo pełny bak albo sie zapalała kontrolka od rezerwy 

Napisano

Przekłamanie Fiat Stilo 0.1 Alfa 0.4-0.5 większe na dystrybutorze. 

Napisano
5 godzin temu, volf6 napisał(a):

W Maździe Cx30 jest praktycznie idealnie, ale w Nissanie, to był jakiś kabaret. Co ciekawe po naprawie silnika mu się odwidziało i zamiast zaniżać zaczął zawyżać 🤪

Napisano
5 godzin temu, volf6 napisał(a):

0.9tce benzyna 0.3 więcej niż komputer, LPG 1l więcej niż komputer benzyny, honda 2.0 benzyna 0.2 więcej niż komputer, LPG 1.4l więcej niż komputer. I tu w 2 sztukach, 4.4 w xc90 benzyna 0.6 więcej niż komputer, LPG 3l więcej niż komputer benzyny. Opony w rozmiarach homologowanych dla danego modelu. 

Napisano
2 godziny temu, bochumil napisał(a):

W JTD nie sprawdzi korekt, bo sterownik nie pozwala. Dopiero JTDm dawały taką możliwość. 

Spoko, ale ja nie ma wtryskiwaczy ani przepływomierza :phi:.

Napisano

Nowe auto paliło tyle ile ma komputerze, po około 100kkm paliło realnie około 5% więcej, teraz przy 380kkm około 15% więcej.

Miałem Vectrę C 1.9, z ponad 60kkm spaliła niecałe 0.15l więcej jak na komputerze.

Wysłane z mojego moto g23 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Mój stary grat nigdy dobrze nie pokazywał. Ani na trasie ani w mieście. 

Onegdaj w trybie kapelusz mode pokazał 3,9 l a z tankowania wyszło 4,3 (trasa 350 km). W mieście pokazał 6,5 litra a wyszło 8 litrów (cały zbiornik wyjeżdżony w mieście).

Napisano

W Clio wskazania komputera pokładowego do aplikacji, gdzie od początku wpisuje stan licznika i tankowania, różnica jest 0,05, max 0,1 l/100km. 

Napisano

Komputer mojego Mondeo pokazuje 0,5 l/100 km mniej niż w rzeczywistości. Zawsze tak było - podobno ten typ tak ma i nic z tym się nie zrobi.

Napisano

Nie sprawdzam żeby się nie denerwować. Czasem rzucę okiem na długoterminowe i jeszcze poniżej 10l nie widzialem.

Napisano

u mnie sie chyba przeklamania nie da zmierzyc ;]

Napisano

W BMW serii E90 i F30 to jest ok. 2-4% różnicy, przy czym podobno można to "wyregulować" modyfikując jakiś tam parametr przy pomocy interfejsu diagnostycznego.

Napisano
14 godzin temu, volf6 napisał(a):

W każdym samochodzie jaki miałem i był wyposażony w komputer pokazujący spalanie, pokazywane wyniki były średnio o 0.5 litra przyjaźniejsze niż rzeczywistość.

Napisano
7 godzin temu, torelek napisał(a):

W BMW serii E90 i F30 to jest ok. 2-4% różnicy, przy czym podobno można to "wyregulować" modyfikując jakiś tam parametr przy pomocy interfejsu diagnostycznego.

W VAGach tez mozna-sam robilem to w Yeti za pomoca OBD11 .

Napisano
23 godziny temu, volf6 napisał(a):

Civic z 2009 roku rzeczywiste spalanie większe o ok. 9% (średnia z 200 pozycji).

Yaris z 2012 roku rzeczywiste spalanie większe o ok. 6% (średnia z 50 pozycji).

Yaris z 2016 roku rzeczywiste spalanie większe o ok. 4% (średnia ze 100 pozycji).

RAV4 z 2023 roku rzeczywiste spalanie większe o ok. 1% (średnia z 15 pozycji).

Pomiary na podstawie tankowań od rezerwy do pełna.

Napisano
11 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

u mnie sie chyba przeklamania nie da zmierzyc ;]

Miernikiem :hmm: 

Napisano

Do tych wskazań należało by też wziąć pod uwagę na ile dokładnie jest liczony pokonany dystans. bo tu też może być mniej cukierkowo niż w rzeczywistości.

Napisano
Godzinę temu, Artur_W_wa napisał(a):

Do tych wskazań należało by też wziąć pod uwagę na ile dokładnie jest liczony pokonany dystans. bo tu też może być mniej cukierkowo niż w rzeczywistości.

No i jeszcze na ile dokładny jest dystrybutor ;]

Napisano
13 minut temu, janusz napisał(a):

No i jeszcze na ile dokładny jest dystrybutor ;]

Eee, tu to chyba są jakieś certyfikaty/wymagania :]

Kiedyś mi się nudziło i na długiej trasie porównałem wskazania licznika ze słupkami. Było podobnie co przełamanie prędkosci - 6 albo 8 %

Napisano
12 minut temu, Artur_W_wa napisał(a):

Eee, tu to chyba są jakieś certyfikaty/wymagania :]

Kiedyś mi się nudziło i na długiej trasie porównałem wskazania licznika ze słupkami. Było podobnie co przełamanie prędkosci - 6 albo 8 %

To dziwne, bo auta pomimo zawyżonego wskazywania prędkości, dystans zwykle podają poprawny. 

Napisano

Ford C-max 1.5TDCi - komputer zawyża o 0,5-0,6l,
Citroen Jumper 3.0 - komputer zaniża około 0,7-0,8l.

Taptaraptap

Napisano
Godzinę temu, janusz napisał(a):

To dziwne, bo auta pomimo zawyżonego wskazywania prędkości, dystans zwykle podają poprawny. 

Wiele aut ma homologacje na różne rozmiary kół/opon.

Przy dopasowaniu ustawień komputera do konkretnych rozmiarów kół/opon aż takiej różnicy nie powinno być, ale wystarczy, że komp ma wklepane inne, a na aucie są inne (już nie mówiąc o samym, zużyciu bieżnika).

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
W dniu 10.05.2024 o 12:05, delco napisał(a):

i30 1.0 tgdi, średnio 0,5 L więcej niż wychodzi w Fuelio.

Napisano
W dniu 10.05.2024 o 10:25, volf6 napisał(a):

Ja mam odwrotnie. Pokazuje 7.5, z dystrybutora wychodzi 6.5, a czasami nawet 6.0.. 

Napisano
19 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Wiele aut ma homologacje na różne rozmiary kół/opon.

Przy dopasowaniu ustawień komputera do konkretnych rozmiarów kół/opon aż takiej różnicy nie powinno być, ale wystarczy, że komp ma wklepane inne, a na aucie są inne (już nie mówiąc o samym, zużyciu bieżnika).

Różnice między homologowanymi rozmiarami to max 3%. 

Edytowane przez grogi

Napisano
1 minutę temu, grogi napisał(a):

Różnice między homologowanymi rozmiarami to max 3%. 

Ok, dodać do tego pozostałe składniki wpływające na błąd i myślę, że spokojnie 3% x2 idzie uzyskać.

Napisano
26 minut temu, grogi napisał(a):

Ja mam odwrotnie. Pokazuje 7.5, z dystrybutora wychodzi 6.5, a czasami nawet 6.0.. 

w dystrybutorze musiałbyś wlać pod sam korek żeby się wylewało. Takto za każdym razem inna ilość paliwa w baku będzie. 

Napisano
3 minuty temu, wujek napisał(a):

w dystrybutorze musiałbyś wlać pod sam korek żeby się wylewało. Takto za każdym razem inna ilość paliwa w baku będzie. 

Po każdym tankowaniu auto pokazuje identyczny zasięg. Dla mojego ględzenia powtarzalność wystarczająca.

Edytowane przez grogi

Napisano
4 godziny temu, wujek napisał(a):

I za każdym razem będzie mu wychodzić niższe spalanie? 

Napisano
4 minuty temu, janusz napisał(a):

I za każdym razem będzie mu wychodzić niższe spalanie? 

Instrybutor w złą stronę oszukany. :oki: