Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wozicie jeszcze mapy papierowe w samochodzie?

Featured Replies

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, stalan napisał(a):

Ja to nawet jak jadę z Chyloni do Kauflanda na Grabówku to nawigację włączam ;].

No to tak, jak ja. Podłączam telefon, uaktywnia się android auto i klikam cel 😎

Napisano
4 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

. Podłączam telefon, uaktywnia się android auto i klikam cel 😎

Ja poszedłem na łatwiznę, kupiłem bezprzewodowy dongle do AA i jedyne co mi pozostaje to kliknięcie na cel ;]

Napisano
  • Autor
8 minut temu, stalan napisał(a):

Ja poszedłem na łatwiznę, kupiłem bezprzewodowy dongle do AA i jedyne co mi pozostaje to kliknięcie na cel ;]

No to po zmianie telefonu, bo obecny na już słabą baterię 👍

Napisano
4 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Niczego nie ustawiałem. Tak było w poprzednim aucie i tak jest w tym 👍

Ale to w telefonie musisz sobie wybrać żeby słuchawka w trakcie nawigacji mówiła, chyba że korzystasz z AAuto lub CarPlay to nie wiem.Screenshot_20240615-222150_Settings.jpg.1c1ad01bdc3436ea87db67e47921b505.jpg

Środkowe ma być wyłączone przy bluetooth

Napisano

Przeważnie nawigacje nadają na kanale media. Czasem (np. chyba w Yanosiku) można kanał nadawania komunikatów skonfigurować. 

Napisano
Ja to nawet jak jadę z Chyloni do Kauflanda na Grabówku to nawigację włączam ;].
Ja w zasadzie jak jadę więcej niż dajmy na to 15km od domu to zawsze włączam. Mam starego hujałeja chyba P8 i od paru lat służy tylko do map. Kilka razy mi dupę uratował przed glinami, a tak np po Krakowie ciężko jest jeździć bez map, bo co chwila jakiś remont albo dzwon i trzeba alternatywy szukać.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Mam parę map jeszcze. Czasami się jeszcze przydają.

Napisano
23 godziny temu, fred77 napisał(a):

Mam parę map jeszcze. Czasami się jeszcze przydają.

Jak nie jeździsz to tak ;l

Napisano
W dniu 15.06.2024 o 18:06, rwIcIk napisał(a):

No to tak, jak ja. Podłączam telefon, uaktywnia się android auto i klikam cel 😎

W dzisiejszych czasach to w zasadzie podstawa przy takim ruchu i potężnych zmianach w systemie komunikacyjnym - w PL najczęściej i tutaj mi się TomTom nie sprawdza, tylko NE. Jak jestem w W-wie i mam gdzieś jechać (nawet do biura, tutaj rzadko bywam) to potrafi za każdym razem prowadzić inną trasą. Oczywiście znam te wszystkie trasy (już), ale nie sposób samemu ocenić, która w danej chwili będzie najlepsza. Na wsi jak jestem to tak samo, jeżeli mam do pobliskiego dużego miasta jechać, bo nie wiadomo czy szybciej będzie naokoło autostradą, czy też krajówką i przez centrum się przebijać. Ja mi nie zależy na czasie to jadę tak jak lubię, ale navi też właczona, bo mógł być jakiś wypadek czy inny problem. "Papierowe" miałem jeszcze kilka lat temu w czasie wypraw rowerowych, ale też już dałem sobie spokój. 

Napisano
13 godzin temu, futrzak napisał(a):

Jak nie jeździsz to tak ;l

Poniekąd tak. Przeglądam sobie czasami jak mam gdzieś pojechać. Podczas jazdy mapa jest już niepotrzebna.

Napisano
W dniu 15.06.2024 o 18:06, deszczowyRoman napisał(a):

, od czasu jak ruscy zaklocali Gps

Ja na Cyprze uświadomiłem sobie jak zależny jestem od map w telefonie. Co parę minut włączały się zakłócenia (podobno robota Izraela) i lokalizowało mnie na lotnisku w Bejrucie, a wtedy nawet nie wiedział w autobus po której stronie drogi mam wsiąść ;]

Mapy papierowe - używam tylko map ze szlakami turystycznymi w górach do zaplanowania wycieczki. No nijak nie potrafię tego robić nawet na dużym ekranie laptopa / tableta. Później już mogę iść z telefonem ale plan zawsze na mapie.

Napisano
W dniu 14.06.2024 o 23:01, hefi napisał(a):

Tak, korzystam tylko z papierowych.
Nie chce aby ONI wiedzieli gdzie jeżdżę. emoji106.png

Czyli jeździsz bez telefonu?

Napisano

Jakieś 20 lat temu kupiłem nawigację garmin do matiza. Kazała mi kiedyś zjechać po schodach pod kościół w którym był ślub znajomych 😄  W górach poprowadziła mnie skrótem i zakopaliśmy się w śniegu, nie dało się zawrócić, ale zauważyłem wjazd na pole na którym prawie nie było śniegu i objechaliśmy drogę polem 😄 niezliczone skróty przez lasy i polne drogi pomijam ;) 

Napisano
18 godzin temu, Polarny napisał(a):

Czyli jeździsz bez telefonu?

Może wycisza ?

Napisano
55 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Może wycisza ?

🤣🤣🤣🤭;]

No chyba że tak, nie pomyślałem o tym ;]

Edytowane przez janusz

Napisano
19 godzin temu, Jaruga napisał(a):

Jakieś 20 lat temu kupiłem nawigację garmin do matiza. Kazała mi kiedyś zjechać po schodach pod kościół w którym był ślub znajomych 😄  W górach poprowadziła mnie skrótem i zakopaliśmy się w śniegu, nie dało się zawrócić, ale zauważyłem wjazd na pole na którym prawie nie było śniegu i objechaliśmy drogę polem 😄 niezliczone skróty przez lasy i polne drogi pomijam ;) 

a jak by ci kazała to rzeki wjechać, to byś wjechał ? 

Edytowane przez Raku

Napisano
W dniu 14.06.2024 o 17:37, rwIcIk napisał(a):

Bo ja wyjąłem takie książki jeszcze z lat 90. 😁

IMG_20240614_172744.jpg

Mój wujek 65+ używa nadal, i co najciekawsze nawet w Europę tak jedzie 😁

A języków ni w ząb, noclegi córka bookuje z PL 😌

Napisano
9 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Może wycisza ?

Wyciszenie nie wystarczy - trzeba jeszcze zasłonić obiektyw. Wtedy ONI nie wiedzą, gdzie jesteś.

Napisano
W dniu 15.06.2024 o 11:56, vlad1431 napisał(a):

Nie wiem czym się Google Maps kieruje, ale często mam takie przypadki omijając np A4, że jadę np wzdłuż A4 bez korka, a i tak cały czas mnie pcha w ten korek. Po czym jak już jestem za połową korka, czyli z 5 km dalej, to wtedy pokazuje mi tą drogę, którą miałem zamiar jechać i że jest 5 minut szybciej. Może algorytm jest tak ustawiony, żeby nie blokować czy nie robić zbyt dużego natężenia na drogach lokalnych?

Dokładnie tak to działa. 
Od pewnego czasu algorytm dozuje natężenie na drogach alternatywnych, i puszcza ludzików po trochu w różne warianty. 

Napisano
Jakieś 20 lat temu kupiłem nawigację garmin do matiza. Kazała mi kiedyś zjechać po schodach pod kościół w którym był ślub znajomych [emoji1]  W górach poprowadziła mnie skrótem i zakopaliśmy się w śniegu, nie dało się zawrócić, ale zauważyłem wjazd na pole na którym prawie nie było śniegu i objechaliśmy drogę polem [emoji1] niezliczone skróty przez lasy i polne drogi pomijam [emoji6] 
Mniej więcej 20 lat temu znajomy miał Jeepa Cherokee jedynkę i to go uratowało, bo w zimie chyba na Garminie wybrał sobie najkrótszą drogę na narty. W pewnym momencie śniegu było na tyle, że drzwi nie otworzył. Cofał kilkaset metrów.

Napisano

Papier zawsze mam, podobnie jak gotówkę obok karty w portfelu czy ulubione filmy ściągnięte na dysku .

Wysłane z mojego moto g23 przy użyciu Tapatalka

Napisano
W dniu 20.06.2024 o 22:32, fred77 napisał(a):

Czasami się jeszcze przydają.

tak, zeby podlozyc pod noge stolu jak sie kiwa.

Napisano
W dniu 14.06.2024 o 23:01, hefi napisał(a):

Tak, korzystam tylko z papierowych.
Nie chce aby ONI wiedzieli gdzie jeżdżę.

ale są też mapy/nawigacje offline bazujące na OSM. i wtedy ONI nie wiedzą gdzie pojedziesz 🤣🤣🤣🤣🤣

Napisano

Tak ale wojskowe i od leśników szerokopojetego dolnośląskiego

Żadna ogólnodostępna apka nie pokazuje takich dróg (leśnych, górskich) jak te mapy

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
W dniu 14.06.2024 o 18:48, rwIcIk napisał(a):

Też lubię siąść przed podróżą i prześledzić trasę, warianty, by panować nad tym, co proponuje nawigacja 💪

Kiedyś w atlasie wklejaniem żółte karteczki z opisem i córka na prawym fotelu robiła za nawigację 💪

W czasach przed europejskim roamingiem w ten sposób zrobiłem trasę W-wa - Luksemburg. Trasa zmieściła mi się na 2 post-itach. Zawierała nr dróg/ autostrad, nazwy miejscowości po drodze i nr zjazdów, gdzie zmieniałem drogę. Miałem wtedy w zapasie Here Maps w wersji offline, ale ich nie użyłem.

Napisano
W dniu 16.06.2024 o 00:04, vlad1431 napisał(a):

Ja w zasadzie jak jadę więcej niż dajmy na to 15km od domu to zawsze włączam. Mam starego hujałeja chyba P8 i od paru lat służy tylko do map. Kilka razy mi dupę uratował przed glinami, a tak np po Krakowie ciężko jest jeździć bez map, bo co chwila jakiś remont albo dzwon i trzeba alternatywy szukać.

serio? Ja tyle lat jeżdżę po Krakowie i nie używam żadnej nawigacji. Sprawdzam tylko przed wyjściem czy jest korek na obwodnicy i decyduję czy jechać tamtędy czy inaczej i tyle. Zazwyczaj jak coś się gdzieś stanie, to możliwe objazdy też się szybko korkują i bez różnicy którędy się pojedzie.

Ja nawigacji używam ze dwa razy w roku na dłuższych wyjazdach w nieznanych terenach. A często nawet na dłuższych wyjazdach nie uzywam, jeśli teren w miarę znam, albo jest łatwa droga. Nie lubię mieć kolejnego przyrządu do obsługi. A policja od wielu lat nie jest dla mnie problemem, wystarczy patrzeć na znaki i się w miarę stosować.

Edytowane przez maro_t

Napisano
1 godzinę temu, MajkDe napisał(a):

W czasach przed europejskim roamingiem w ten sposób zrobiłem trasę W-wa - Luksemburg. Trasa zmieściła mi się na 2 post-itach. Zawierała nr dróg/ autostrad, nazwy miejscowości po drodze i nr zjazdów, gdzie zmieniałem drogę. Miałem wtedy w zapasie Here Maps w wersji offline, ale ich nie użyłem.

tez sie tak trasy robilo, albo ......... drukowałem trasę z viamichelin.

Brakuje mi serwisu i apki gdzie bez logowania online do jakichkolwiek kont, zaplanuje trase online na kompie (z duzym ekranem) i przeniose trase do nawigacji offline. Albo za mało szukałem

Napisano
2 minuty temu, maro_t napisał(a):

serio? Ja tyle lat jeżdżę po Krakowie i nie używam żadnej nawigacji. Sprawdzam tylko przed wyjściem czy jest korek na obwodnicy i decyduję czy jechać tamtędy czy inaczej i tyle. Zazwyczaj jak coś się gdzieś stanie, to możliwe objazdy też się szybko korkują i bez różnicy którędy się pojedzie.

Ja nawigacji używam ze dwa razy w roku na dłuższych wyjazdach w nieznanych terenach. A często nawet na dłuższych wyjazdach nie uzywam, jeśli teren w miarę znam, albo jest łatwa droga. Nie lubię mieć kolejnego przyrządu do obsługi. A policja od wielu lat nie jest dla mnie problemem, wystarczy patrzeć na znaki i się w miarę stosować.

Nie wiem jak mozna jechac np do pracy bez nawigacji NaviExpert.

Napisano
1 minutę temu, marcin_szary napisał(a):

tez sie tak trasy robilo, albo ......... drukowałem trasę z viamichelin.

Brakuje mi serwisu i apki gdzie bez logowania online do jakichkolwiek kont, zaplanuje trase online na kompie (z duzym ekranem) i przeniose trase do nawigacji offline. Albo za mało szukałem

a czemu bez zakladania kont ?

Napisano
W dniu 22.06.2024 o 11:35, fred77 napisał(a):

Poniekąd tak. Przeglądam sobie czasami jak mam gdzieś pojechać. Podczas jazdy mapa jest już niepotrzebna.

W tym kontekście lepszy jest komputer z mapami oraz różne monografie czy opisy okolic/tras itd. 

Napisano
Godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

a czemu bez zakladania kont ?

dowolnosc wykorzystania systemow/standardów:, jakakolwiek mapa online, jakakolwiek apka

w sumie nawet mapa online moze byc z kontem, byle eksportowalo do gpx, a ja wrzucam to do jakiejkolwiek nawigacji offline i jade. a i w razie czego zeby ta apka miala opcje wlasnego nawigowania z pokazywaniem tej trasy gpx

Napisano

IMG_20240614_172744.jpg

Po Polsce nie ale w dalsza zagranice zawsze kupuje dość dokładną mapę najlepiej z zaznaczonymi ciekawymi miejscami dzięki czemu już nie raz nie przejechałem bezwiednie obok czegoś ciekawego ;)

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, koNik napisał(a):

Po Polsce nie ale w dalsza zagranice zawsze kupuje dość dokładną mapę najlepiej z zaznaczonymi ciekawymi miejscami dzięki czemu już nie raz nie przejechałem bezwiednie obok czegoś ciekawego ;)

Takie mapy kiedyś brało się w informacji turystycznej w danej miejscowości.

• 4 tygodnie później...
Napisano
W dniu 27.06.2024 o 06:55, rwIcIk napisał(a):

Takie mapy kiedyś brało się w informacji turystycznej w danej miejscowości.

W dobrych zajazdach pensjonatach - szczególnie miejscowości turystyczne dają za darmo

Ostatnio w Wiśle to w pokoju segregator czekał a w nim

- gdzie coś dobrego lokalnego zejście

- wyciągi narciarskie

-taxi - transport

- atrakcje

Mapa telefony adresy stron

Napisano
W dniu 25.06.2024 o 11:01, komandos80 napisał(a):

tak, zeby podlozyc pod noge stolu jak sie kiwa.

Myślę, że na/w Ukrainie (nie wiem w sumie jak jest poprawnie), papierowe mapy jedna sie przydaja. Ja ich nie wyrzucam.

Turystycznie uzywam mapy.cz , ale zawsze staram sie miec papier na podoredziu.

Napisano

Ostatnio sprzątałem w samochodzie i zajrzałem do schowka, a tam atlas Polski. ;] Zdaje się, że taki:

py1vg43kb7gs3.jpg.f6598a09b488126ae6ca41142cf578c9.jpg

Napisano
15 godzin temu, shapyr napisał(a):

Ostatnio sprzątałem w samochodzie i zajrzałem do schowka, a tam atlas Polski. ;] Zdaje się, że taki:

py1vg43kb7gs3.jpg.f6598a09b488126ae6ca41142cf578c9.jpg

O! Mam taki sam. Czasami pomaga.

Napisano
22 minuty temu, fred77 napisał(a):

O! Mam taki sam. Czasami pomaga.

Masz nierówną podłogę, czy nogi w stole:hmm:;]

Napisano
3 minuty temu, janusz napisał(a):

Masz nierówną podłogę, czy nogi w stole:hmm:;]

Nie. 

Napisano
7 minut temu, fred77 napisał(a):

Nie. 

No to napisz coś więcej w czym Ci ten atlas pomaga? ;]

Napisano
57 minut temu, janusz napisał(a):

No to napisz coś więcej w czym Ci ten atlas pomaga? ;]

No normalnie, pokazuje wszystko co zawiera każda podstawowa mapa. Na daną chwilę szybciej się upewnię co do jakiejś drogi niż miałbym klikać w jakiejś nawigacji. Resztę pokazują drogowskazy.

Napisano
W dniu 21.07.2024 o 20:49, fred77 napisał(a):

No normalnie, pokazuje wszystko co zawiera każda podstawowa mapa. Na daną chwilę szybciej się upewnię co do jakiejś drogi niż miałbym klikać w jakiejś nawigacji. Resztę pokazują drogowskazy.

W przypadku niektórych nawigacji możesz mieć rację ;]

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 25.06.2024 o 14:36, PawelWaw napisał(a):

Nie wiem jak mozna jechac np do pracy bez nawigacji NaviExpert.

Odkopię trochę, bo bardzo zawiodłem się na mapach NE. Wczoraj - zamknięty wjazd do Warszawy od Łomianek aż do Gagarina, NE normalnie prowadził prosto, mega korek na Wóycickiego, Wólczyńskiej.

Wcześniej byly jakieś wyścigi kolarskie czy uj wie co, jechałem na działkę i każdy most w stronę Nieporętu był zamknięty, finalnie wracałem spod Nieporętu na siódemkę.

Zainstalowałem teraz dla testu mapy TomTom Go, tydzień jest za darmo, rok to około 90zł na Polskę. Ma informację o korkach i o fotoradarach i wczorajszą zamkniętą trasę też miał. Na NE jestem zły, wczoraj wysmarowałem maila, robiąc zgłoszenie zdarzenia z aplikacji.

Edytowane przez analyzer64

Napisano

Zamiast papierowych w miejscach gdzie kompletnie nie ma zasięgu i nie działają aplikacje online mam tomtoma w samochodzie. Parę razy na jakimś końcu świata sie przydał.

Napisano
28 minut temu, analyzer64 napisał(a):

Odkopię trochę, bo bardzo zawiodłem się na mapach NE. Wczoraj - zamknięty wjazd do Warszawy od Łomianek aż do Gagarina, NE normalnie prowadził prosto, mega korek na Wóycickiego, Wólczyńskiej.

Wcześniej byly jakieś wyścigi kolarskie czy uj wie co, jechałem na działkę i każdy most w stronę Nieporętu był zamknięty, finalnie wracałem spod Nieporętu na siódemkę.

Zainstalowałem teraz dla testu mapy TomTom Go, tydzień jest za darmo, rok to około 90zł na Polskę. Ma informację o korkach i o fotoradarach i wczorajszą zamkniętą trasę też miał. Na NE jestem zły, wczoraj wysmarowałem maila, robiąc zgłoszenie zdarzenia z aplikacji.

Z moich obserwacji to Navi Expert ma czesto info o korkach duzo pozniej niz np google maps.

Jak juz widzi korek, to faktycznie czesto prowadzi sprawniej niz GM...

Druga rzecz, ktora mnie irytuje w NE, to fatalny algorytm szacowania/pokazywania czasu dojazdu.

Mam kilka tras na ktorych jezdzie regularnie.

Jak chce wiedziec jak wyglada sytuacja w momencie ruszenia, to zawsze sprawdzam dodatkowo GM bo na NE w tej kwestii nie da sie polegac.

Sama nawigacja, ostrzezenia, tutaj jest faktycznie niezle pod warunkiem, ze ma swieze dane :ok:

Napisano
20 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Z moich obserwacji to Navi Expert ma czesto info o korkach duzo pozniej niz np google maps.

Jak juz widzi korek, to faktycznie czesto prowadzi sprawniej niz GM...

Druga rzecz, ktora mnie irytuje w NE, to fatalny algorytm szacowania/pokazywania czasu dojazdu.

Mam kilka tras na ktorych jezdzie regularnie.

Jak chce wiedziec jak wyglada sytuacja w momencie ruszenia, to zawsze sprawdzam dodatkowo GM bo na NE w tej kwestii nie da sie polegac.

Sama nawigacja, ostrzezenia, tutaj jest faktycznie niezle pod warunkiem, ze ma swieze dane :ok:

ja jako jedna z wiekszych wad NE bym dorzucil wyszukiwanie miejsca docelowego
ma tylko ulamek miejsc, ktore maja google mapsy, wiec czesto trzeba podac konkretny adres (ktorego zazwyczaj nie pamietam)

a nawet jak ma jakis punkt, ale nie pamietam dokladnej ulicy to nie znajdzie. Przyklad o co mi chodzi: McDonalds na roku Strazackiej i Rzgowskiej w Lodzi. 
w NE musze pamietac, ze jego faktyczny adres to Rzgowska, bo jak powiem mu "mcdonald's Strazacka" to nie znajdzie. Google robi to bez zajakniecia.

Juz nawet nie wspominam, ze apka NE kilka razy zwariowala mi do tego stopnia, ze pokazywala kompletne bzdury (np. ulice w drugim koncu miasta)

Ogolnie cala ta NE jest mocno, ale to mocno, przecietna.

Napisano

Odrzucamy z w/w powodów NE , odrzucamy Google z racji osobistych uprzedzeń .

Co zatem zostaje ?

Napisano
58 minut temu, jakubek napisał(a):

Odrzucamy z w/w powodów NE , odrzucamy Google z racji osobistych uprzedzeń .

Co zatem zostaje ?

Mapa papierowa... ;]

Napisano

To takie same cudo jak TomTom Go 510  który ma nadal aktualizowane mapy / co kwartał ale zawsze /.