Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wtrysk bezpośredni i nagar

Featured Replies

Napisano

No ceny rózne ,ale mniej wiecej w tych widełkach 1000 - 1500. Raz zrobisz w czasie używania auta.

Napisano
2 godziny temu, jakubek napisał(a):

Na różnych forach poświęconych 1.5 TSI wnioski są jednoznaczne. 100-150 tys pojawiające się typowe objawy oznaczają konieczność „orzeszkowania”. Koszt to materiał uszczelki robocizna ( podobno do 6 godz porządne zrobienie )  do 1500 za 4 cylindry. 

Zgadza się, w 1.5 tsi problem pojawia się przy ok 150 kkm, z powodu nagaru zaczynają wypadać zapłony i silnik nie chodzi już tak równo. Oczywiście, jak to w VW, jak coś im wyjdzie dobrze, to obowiązkowo muszą to spie..dolić w kolejnej "poprawionej" wersji. W 1.4 tsi za odmę robi kawałek rurki z zaworkiem zwrotnym idący z pokrywy zaworów do rury dolotowej, dalej w kolektorze ssacym jest zagłębienie, gdzie opary się skraplają i trafiają grawitacyjnie do miski olejowej. 1.5 tsi pomimo tej samej serii ma już zespół odmy z separatorem na pokrywie zaworów. Guano się zużywa i już dawno są poprawione wersje odmy, które konstrukcyjnie i tak gorzej działają, niż poprzednie rozwiązanie w 1.4.

Napisano
Godzinę temu, kaczorek79 napisał(a):

Zgadza się, w 1.5 tsi problem pojawia się przy ok 150 kkm, z powodu nagaru zaczynają wypadać zapłony i silnik nie chodzi już tak równo. Oczywiście, jak to w VW, jak coś im wyjdzie dobrze, to obowiązkowo muszą to spie..dolić w kolejnej "poprawionej" wersji. W 1.4 tsi za odmę robi kawałek rurki z zaworkiem zwrotnym idący z pokrywy zaworów do rury dolotowej, dalej w kolektorze ssacym jest zagłębienie, gdzie opary się skraplają i trafiają grawitacyjnie do miski olejowej. 1.5 tsi pomimo tej samej serii ma już zespół odmy z separatorem na pokrywie zaworów. Guano się zużywa i już dawno są poprawione wersje odmy, które konstrukcyjnie i tak gorzej działają, niż poprzednie rozwiązanie w 1.4.

Kojarzysz po jakim czasie dobrze wymienić odmę w 2.0 tsi?

Bo tam chyba taka sama jak w 1.5?

Napisano
4 godziny temu, pejus1982 napisał(a):

Moja siostra pomimo dość skromnego budżetu stosuje od zawsze te lepsze paliwa. Ma Polo 1.2TSI z 2016r i zamierza tym autem jeździć do końca, rocznie robi około 20kkm więc nie tak mało. Stąd moje pytanie czy to ma jakiś sens przy takiej spokojnej jeździe. Aktualnie około 150tys. przebiegu i nic nie robiła jeszcze.

Fajnie ma ,ze nic nie robiła, ale to paliwo nie ma zadnego z tym związku.

Napisano
Godzinę temu, Chalek napisał(a):

Kojarzysz po jakim czasie dobrze wymienić odmę w 2.0 tsi?

Bo tam chyba taka sama jak w 1.5?

Podobna konstrukcja, ale jednak inna. W 1.5 dobrze zmienić odmę co 100-120 kkm, w 2.0 wytrzymują prawie 2x tyle.

Napisano
41 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Podobna konstrukcja, ale jednak inna. W 1.5 dobrze zmienić odmę co 100-120 kkm, w 2.0 wytrzymują prawie 2x tyle.

Czyli za jakieś 30kkm czas zmienić 😁

Napisano
4 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

Zgadza się, w 1.5 tsi problem pojawia się przy ok 150 kkm, z powodu nagaru zaczynają wypadać zapłony i silnik nie chodzi już tak równo.

Czyżby to miało tłumaczyć stosunkowo niskie ceny Skody Octavii z 2019-2020 roku? Poniżej 70 tys takie auta. 

Napisano
1 minutę temu, ochkarol napisał(a):

Czyżby to miało tłumaczyć stosunkowo niskie ceny Skody Octavii z 2019-2020 roku? Poniżej 70 tys takie auta. 

70 tys za 5-6 letniego kompakta to jest tanio?

Jak jeszcze jakas poflotowa bieda wersja to juz w ogole...

Edytowane przez Maciej__

Napisano

Czy to jest tanio? Nie wiem.

Skoda zawsze trzymała cenę w naszym kraju a tańsze (z tzw popularnych marek) są jedynie Astry K.

Poniżej 70 tys. Konkretnie w przedziale 60-70 tys jest sporo egzemplarzy.

Edytowane przez ochkarol

Napisano
4 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Czy to jest tanio? Nie wiem.

Skoda zawsze trzymała cenę w naszym kraju a tańsze (z tzw popularnych marek) są jedynie Astry K.

Poniżej 70 tys. Konkretnie w przedziale 60-70 tys jest sporo egzemplarzy.

Bo cala masa tego jezdzila we flotach...

Poza tym 2019-2020 to chyba jeszcze Octavia 3, czyli poprzedni model a to zawsze wplywa na cene.

Napisano

W mojej okolicy (Lublin+100km) jest 10 aut (silnik 1350-1450, rocznik 2019-2020, benzyna, przebieg 100-200 tys km, nieuszkodzony).

Z tego 5 aut z silnikiem TSI 1.5.

Z czego:

Golf 7 - 2 szt

Octavia 3 - 1 szt

Passat B8 - 2 szt

A taka

https://autoplac.pl/oferta/skoda/octavia/AG2ZRwJT2UO

to już chyba czwórka?

Musiałem wcześniej sprawdzać z niewłączonym filtrem na obszar stąd takie wrażenie.

W całym kraju Octavii 4 z tym silnikiem (z przebiegiem 100-200 tys km, w benzynie) jest 33 sztuki.

Od 61900 do 70 000 [pln].

Edytowane przez ochkarol

Napisano
13 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Tyle pieniędzy za stare auto? :panic: 

Napisano
14 godzin temu, ochkarol napisał(a):

W mojej okolicy (Lublin+100km) jest 10 aut (silnik 1350-1450, rocznik 2019-2020, benzyna, przebieg 100-200 tys km, nieuszkodzony).

Z tego 5 aut z silnikiem TSI 1.5.

Z czego:

Golf 7 - 2 szt

Octavia 3 - 1 szt

Passat B8 - 2 szt

A taka

https://autoplac.pl/oferta/skoda/octavia/AG2ZRwJT2UO

to już chyba czwórka?

Musiałem wcześniej sprawdzać z niewłączonym filtrem na obszar stąd takie wrażenie.

W całym kraju Octavii 4 z tym silnikiem (z przebiegiem 100-200 tys km, w benzynie) jest 33 sztuki.

Od 61900 do 70 000 [pln].

Niby 4 letnia skoda, z przebiegiem 200 tys. km, za 60k. W dodatku z manualną skrzynią. Nie jestem przekonany czy to tanio :) poza tym pewnie tak Oktawia ;] kosztowała w cividowym 2020 z 90 tys. ;]

Napisano: z polskiego salonu, kraj pochodzenia: zagranica ;l

Edytowane przez bartekm

Napisano
2 godziny temu, bartekm napisał(a):

Napisano: z polskiego salonu, kraj pochodzenia: zagranica ;l

No co - wyprodukowano w Czechach, to jaki jest kraj pochodzenia?

Napisano
W dniu 29.11.2024 o 20:55, pejus1982 napisał(a):

Czy stosowanie benzyny z dodatkami np 98 z BP, Shell V-Power, Verva itp może ograniczyć nagar? @kaczorek79

usiadz na spokojnie i wyobraz sobie taki silnik z wtryskiem bezposrednim
gdzie w nim jest wtryskiwacz?

i odpowiedz sobie na pytanie
jakim cudem paliwo moze cokolwiek zmieniac w kolektorze dolotowym, skoro w ogole go tam nie ma?

Napisano
1 minutę temu, komandos80 napisał(a):

usiadz na spokojnie i wyobraz sobie taki silnik z wtryskiem bezposrednim
gdzie w nim jest wtryskiwacz?

i odpowiedz sobie na pytanie
jakim cudem paliwo moze cokolwiek zmieniac w kolektorze dolotowym, skoro w ogole go tam nie ma?

Dolot brudzi się od obiegu powietrza z turbiny z EGR?

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Dolot brudzi się od obiegu powietrza z turbiny z EGR?

obstawiam, ze gdyby byla mierzalna roznica w spalinach 95, a np 98 to juz dawno Unia by zabronila sprzedawania tej tanszej :)

a nawet wtedy, do dolotu dostaje sie jakis maly procent spalin, wiec te roznice jeszcze bardziej sie zacieraja.

Napisano
W dniu 29.11.2024 o 21:40, kaczorek79 napisał(a):

Co innego nagar w układzie tłokowym, a co innego nagar w dolocie. Mówiąc o nagarze w dolocie, kiedy mamy większe obciążenie i wyższe temperatury oleju, odma przepuszcza większe ilości oparów. Przy małych obciążeniach, lub przy niedogrzanym oleju oparów prawie w ogóle nie ma = nie ma co się osadzać w dolocie. W silnikach z egr analogicznie, bo przecież egr nie działa na wolnych obrotach, tylko pod obciążeniem, im więcej obciążenia, tym więcej spalin wraca do dolotu, w benzynowych silnikach do 25%. Przy pełnym obciążeniu zawory się przymykają i wtedy już egr nie działa, ale wiadomo, że nikt nie jeździ nonstop z pedałem w podłodze. Turbo też swoją porcję oleju wypluje, są to małe ilości, ale im mniej turbo kręci, tym mniej oleju wypluje w dolot. W układzie tłokowym sprawa się nieco odwraca, bo tam wyższe obroty i wyższa temperatura oleju sprzyja samooczyszczaniu, ale też do pewnej granicy. 

Nie mam wiedzy popartej doświadczeniem, więc będzie to słaba polemika oparta na tym co mój chłopski rozum podpowiada w przypadku diesla.

Czy nie jest tak, że silnik diesla, co do zasady pracuje z nadmiarem powietrza przy częściowym obciążeniu? Jeżeli tak, to wtedy wolny tlen w wysokiej temperaturze łączy się z azotem tworząc te NOx'y. I chyba by wyeliminować ten wolny tlen wymyślono recyrkulację spalin by w ładunku "powietrza" zmniejszyć ilość tlenu. Dochodzi jeszcze praca katalizatora Scr, ale ten, przynajmniej u mnie, działa dopiero przy dużym obciążeniu dotryskując AdBlue w układzie wydechowym.

Z mojego rozumowania wynika, że przy małym obciążeniu jest właśnie największa recyrkulacja spalin.

Napisano
9 minut temu, Harp napisał(a):

Nie mam wiedzy popartej doświadczeniem, więc będzie to słaba polemika oparta na tym co mój chłopski rozum podpowiada w przypadku diesla.

Czy nie jest tak, że silnik diesla, co do zasady pracuje z nadmiarem powietrza przy częściowym obciążeniu? Jeżeli tak, to wtedy wolny tlen w wysokiej temperaturze łączy się z azotem tworząc te NOx'y. I chyba by wyeliminować ten wolny tlen wymyślono recyrkulację spalin by w ładunku "powietrza" zmniejszyć ilość tlenu. Dochodzi jeszcze praca katalizatora Scr, ale ten, przynajmniej u mnie, działa dopiero przy dużym obciążeniu dotryskując AdBlue w układzie wydechowym.

Z mojego rozumowania wynika, że przy małym obciążeniu jest właśnie największa recyrkulacja spalin.

Dobrze myślisz, tylko że silniki już od dawna lecą na zubożonej mieszance na obciążeniu wyższym, nawet sięgajacym 90%. Nie tylko diesle, ale również turbo benzyny. EGR-y mają większy zakres pracy i jeżdżenie dynamiczne również podaje spaliny w dolot, dopiero WOT odcina recyrkulację. Zgodnie z zasadą im wyższe obciążenie, tym więcej spalin zawraca.

Dochodzi kumulacja z oparami z odmy i jest efekt w postaci nagaru w dolocie.

Także jeździć normalnie i obserwować... 

Napisano
W dniu 29.11.2024 o 14:50, Maciej__ napisał(a):

Ile znasz takich silnikow co padly od tego i przy jakim przebiegu?

Wtrysk bezposredni to nie jest nowe rozwiazanie, pierwsze auta maja juz pewnie okolice 15 lat...

Pomijam nieudane eksperymenty z poczatku XXI wieku.

Wtrysk bezpośredni to miał mercedes już w latach 60 i... zrezygnował z niego potem min z tego powodu ;]

Napisano

Przekonaliście mnie. Znowu jeżdżę do pracy starym Focusem. Suzuki też ma swoich silnikach problem z nagarem?

Napisano
Godzinę temu, lukaszek1207 napisał(a):

Przekonaliście mnie. Znowu jeżdżę do pracy starym Focusem. Suzuki też ma swoich silnikach problem z nagarem?

Przy przebiegu 165000 nie zauważam żadnych niepokojących objawów. 

Napisano
3 godziny temu, wladmar napisał(a):

Przy przebiegu 165000 nie zauważam żadnych niepokojących objawów. 

Ale on tam jest a skalę można ocenić zaglądając kamerą przy okazji wymiany świec. 

Napisano
1 minutę temu, stig napisał(a):

Ale on tam jest a skalę można ocenić zaglądając kamerą przy okazji wymiany świec. 

Ale co ocenisz zaglądając do cylindra? Przecież ewentualny nagar jest w dolocie, jak się tam dostaniesz wykręcając świece? Poza tym wyznaję zasadę "działa - nie ruszaj", skoro silnik działa jak powinien, to nie widzę powodu żeby coś tam czyścić. 

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał(a):

Ale co ocenisz zaglądając do cylindra? Przecież ewentualny nagar jest w dolocie, jak się tam dostaniesz wykręcając świece? Poza tym wyznaję zasadę "działa - nie ruszaj", skoro silnik działa jak powinien, to nie widzę powodu żeby coś tam czyścić. 

Dokładnie, po latach nauczyłem się, że lepsze jest wrogiem dobrego. Jak jeździ to na ch...... drążyć temat :) 

Napisano
1 minutę temu, Camel napisał(a):

Dokładnie, po latach nauczyłem się, że lepsze jest wrogiem dobrego. Jak jeździ to na ch...... drążyć temat :) 

Poza tym jednak co fabryka skręciła treba rozkręcać tylko jak jest to niezbędne. Demontaż dolotu, montaż, uszczelki... Zawsze coś może pójść nie tak, po co ryzykować. 

Napisano
3 minuty temu, wladmar napisał(a):

Poza tym jednak co fabryka skręciła treba rozkręcać tylko jak jest to niezbędne. Demontaż dolotu, montaż, uszczelki... Zawsze coś może pójść nie tak, po co ryzykować. 

Tu szpileczka, tu opaska, a dalej idąc tym tropem trzeba jeszcze rozłączyć masę wężyków od podciśnienia i kostek elektrycznych i do "sukcesu" mamy jeden krok :) 

A później, kto panu to tak poskładał, że połowy opasek nie ma i przewody idą jak w dokładanym alarmie i instalacji gazowej 🤣

Napisano
Godzinę temu, wladmar napisał(a):

Na zaworach nic nie ma? No i można stan cylindrów i gładzi obejrzeć zanim będzie uzasadniona decyzja o czyszczeniu. 

Napisano
1 minutę temu, stig napisał(a):

Na zaworach nic nie ma? No i można stan cylindrów i gładzi obejrzeć zanim będzie uzasadniona decyzja o czyszczeniu. 

Ale chcesz oglądać zawory jak wyglądają z cylindra? Co tam zobaczysz? I co stan cylindrów i gładzi powie o zanieczyszczonym dolocie? 

Napisano
18 minut temu, wladmar napisał(a):

Ale chcesz oglądać zawory jak wyglądają z cylindra? Co tam zobaczysz? I co stan cylindrów i gładzi powie o zanieczyszczonym dolocie? 

Dolot > zawory, świece > cylinder. No powie. Wrzucę filmik wieczorem.

Napisano

Ale tu wszyscy kupują nowe auta i sprzedają po 30-40 000km. To na ch….. drążyć temat, skoro problem będzie dotyczył kolejnych właścicieli. Jak kupowałem Mercedesa to wszyscy: masz wtryski piezoelektryczne - rozpiernicza się i 10 000PLN będziesz lżejszy. Przejechałem 100 000km, wtryski nie umarły, w ASB oleju nie wymieniałem- też nie umarła 🤣

Także te awarię to chyba przy mitycznych przebiegach 170 000km z pewną historia od Niemca lub innego szlachetnego obcokrajowca 😇

Napisano
20 minut temu, Camel napisał(a):

Ale tu wszyscy kupują nowe auta i sprzedają po 30-40 000km. To na ch….. drążyć temat, skoro problem będzie dotyczył kolejnych właścicieli. Jak kupowałem Mercedesa to wszyscy: masz wtryski piezoelektryczne - rozpiernicza się i 10 000PLN będziesz lżejszy. Przejechałem 100 000km, wtryski nie umarły, w ASB oleju nie wymieniałem- też nie umarła 🤣

Także te awarię to chyba przy mitycznych przebiegach 170 000km z pewną historia od Niemca lub innego szlachetnego obcokrajowca 😇

Ja nie drążę (nie zakładałem wątku) bo się tym nie przejmuje aczkolwiek zjawisko to występuje tak jak LSPI o którym nie każdy wie (zwłaszcza poza forum).

Napisano
2 godziny temu, stig napisał(a):

Ja nie drążę (nie zakładałem wątku) bo się tym nie przejmuje aczkolwiek zjawisko to występuje tak jak LSPI o którym nie każdy wie (zwłaszcza poza forum).

Ciekawe  ilu leje 98 wiedząc o LSPI i płacąc około 1PLN więcej za litr „benzyny”.

A tak na marginesie zawsze można podyskutować o problemach, które „członków” AK nie dotkną 😇

Napisano
3 godziny temu, Camel napisał(a):

Ciekawe  ilu leje 98 wiedząc o LSPI i płacąc około 1PLN więcej za litr „benzyny”.

No ale Pb98 chyba ma niwelować zjawisko LSPI?

Napisano
W dniu 29.11.2024 o 13:26, bielaPL napisał(a):

Czyli co to będzie taka bomba z opóźnionym zapłonem? 10 latka strach będzie kupić bo nie wiadomo kiedy padnie?

Są z TSI z 300 kkm i jeżdżą.

Nie demonizowałbym, a ryzyko wtopy jest zawsze ze wszystkim. 

Napisano

Ja mam od 12 lat auto z directem od nowości. Przez pierwsze 40kkm rura wydechową była czysta, potem zrobiła się czarna i olej po 7 tys zazwyczaj był jak smola. Przy 120kkm i 8 latach samochod stał się gruzem wiec dostał lpg. Rura stała się czysta olej też czystszy. Teraz ma 185kkm i chodzi. Odmę miał profilaktycznie zmieniona przy 100kkm.

Tu filmik kiedyś nagrany przy około 80kkm

Napisano
20 minut temu, sowik85 napisał(a):

No ale Pb98 chyba ma niwelować zjawisko LSPI?

To właśnie miałem na myśli. Mi przy odbiorze auta z salonu też kazali lać 98. Podjeżdżam pod stacje (po wyjeździe z salonu), otwieram klapkę a tam jak byk 95 z domieszką "spirytusu" 5 lub 10 %.

I tyle w temacie :) Leje 95.

Napisano
44 minuty temu, deszczowyRoman napisał(a):

moza czegos psiknac do dolotu podczas pracy silnika?

samostartu

Napisano
9 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

Są dedykowane preparaty np. od Forte ale nie stosowałem to i opinii nie mam:old:

Napisano
10 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

Musiałbyś psikac godzinami... 😄

Napisano
12 godzin temu, tower napisał(a):

Ja mam od 12 lat auto z directem od nowości. Przez pierwsze 40kkm rura wydechową była czysta, potem zrobiła się czarna i olej po 7 tys zazwyczaj był jak smola. Przy 120kkm i 8 latach samochod stał się gruzem wiec dostał lpg.

Kiedyś jak miałem problem z nagarem w 1.6 FSI to znajomy mechanik powiedział, że montaż gazu ratuje te silniki. Nie zdecydowałem się tylko sprzedałem auto. Wracając do tematu: w firmie ma jedną fabię 1.0 TSI która ma już ponad 300kkm. Nikt nigdy nic nie czyścił z nagaru. 

Napisano
54 minuty temu, grogi napisał(a):

Musiałbyś psikac godzinami... 😄

można psikać gdzinami LPG ;) 

Napisano
3 godziny temu, Azbest napisał(a):

można psikać gdzinami LPG ;) 

Bo LPG to zło, ale najtańsze zło jakie znam 🤣

cytując klasyków 😇

Napisano

Są silniki na wtrysku bezpośrednim z podwójnymi wtryskiwaczami, jeden w cylindrze drugi w dolocie.

Czy tam jest jakaś poprawa względem nagaru w dolocie ?

Napisano
W dniu 30.11.2024 o 15:04, kaczorek79 napisał(a):

A jak jest z nagarem w 1.0 tsi, też dojeżdża do 150kkm czy jest gorzej?

Napisano
6 minut temu, Jettison napisał(a):

Kilka postów wyżej opisałem przypadek firmowej Fabii z tym silnikiem.

Napisano
W dniu 10.12.2024 o 12:09, paweu napisał(a):

Są silniki na wtrysku bezpośrednim z podwójnymi wtryskiwaczami, jeden w cylindrze drugi w dolocie.

Czy tam jest jakaś poprawa względem nagaru w dolocie ?

tak, brak nagaru

Napisano
8 godzin temu, Jettison napisał(a):

W 1.0 tsi jest ta sama odma, co w 1.4 tsi, więc problem nagaru jest mało istotny.

Napisano
W dniu 1.12.2024 o 13:20, grogi napisał(a):

No co - wyprodukowano w Czechach, to jaki jest kraj pochodzenia?

Powszechnie przyjmuje się że w ogłoszeniach kraj pochodzenia = kraj pierwszej rejestracji. Fakt - mogliby to w serwisach ogłoszeniowych nazwać wprost, a nie tak zawile, bo jedni to zrozumieją zgodnie z intencją właściciela portalu i wpiszą kraj gdzie auto było pierwotnie zarejestrowane, a inni wpiszą kraj z którego pochodzi marka tegoż auta.