Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony wielosezonowe, fakap po niecalych 4 latach

Featured Replies

Napisano

Opony całoroczne

Laufenn G Fit 4S 225/55R17

, kupione w maju 2021 r, jeszcze rok temu jeździłem po śniegu w górach, w czasie śnieżycy, wymijalwm zakopanych ludzi, a w tym roku zonk - pod żadną górke nie da się podjechać....

Bieżnik głęboki, bo pół roku temu robiłem rotację z tyłu na przód.

Zapewne guma straciła już swoje właściwości....

Napisano

Już o tym pisałem, opony po 4 latach śmietnik, niezależnie od bieżnika. 

Dotyczy większości całorocznych. 

Napisano
2 godziny temu, maras77 napisał(a):

Zgadza się. To normalne. Puść na rynku wtórnym, kult głębokiego bieżnika wciąż tkwi w narodzie i na twoje bezużyteczne opony znajdzie się jeszcze amator.

Napisano

Tak jak kiedyś opony wytrzymywały 6 lat teraz po maksymalnie czterech latach nadają się do wymiany. Wystaw na olx sprzedaż za dobra kasę i kup nowe. 

Napisano
9 godzin temu, maras77 napisał(a):

Opony całoroczne

, kupione w maju 2021 r, jeszcze rok temu jeździłem po śniegu w górach, w czasie śnieżycy, wymijalwm zakopanych ludzi, a w tym roku zonk - pod żadną górke nie da się podjechać....

też kilka razy już zaobserwowałem skokowy spadek jakości opon. Czyli w jednym sezonie były całkiem ok, a w kolejnym już ślizgający się plastik. Wydaje mi się że czym tańsze opony i bardziej budżetowa marka, tym większa szansa na takie zjawisko.

Napisano
26 minut temu, maro_t napisał(a):

też kilka razy już zaobserwowałem skokowy spadek jakości opon. Czyli w jednym sezonie były całkiem ok, a w kolejnym już ślizgający się plastik. Wydaje mi się że czym tańsze opony i bardziej budżetowa marka, tym większa szansa na takie zjawisko.

Sam byłem w szoku jak przy drugim sezonie budżetowy wielosezon zaczał sie uslizgywać i auto straciło na pewności. Ale u ojca w aucie na dużo droższych wielosezonowych po 3 latach strach było jezdzić. Przewaznie na lato/zima najszybciej spadek zaobserowałem po 5 latach.

Napisano

IMPERIAL - wielosezon, w 3 roku od założenia śliskie nawet na wodzie a w 2 już po śniegu średnio

CrossClimaty 2 - praktycznie jedne z najdroższych, a też po 3 latach już niepewnie przy ostrych startach na wodzie i ogólnie spory spadek właściwości jezdnych.

Napisano
39 minut temu, Camel napisał(a):

IMPERIAL - wielosezon, w 3 roku od założenia śliskie nawet na wodzie a w 2 już po śniegu średnio

CrossClimaty 2 - praktycznie jedne z najdroższych, a też po 3 latach już niepewnie przy ostrych startach na wodzie i ogólnie spory spadek właściwości jezdnych.

Z moich obserwacji podobnie - chińczyki po 3-4 latach stają się 'plastikowe', "premiumy" rok dłużej pojeżdżą i też do utylizacji. 

Napisano

Pamiętajmy ze całoroczne uzywa sie bez przerwy a letnie/zimowe pół roku

W uproszczeniu - 8 lat dla letnich czy zimowych, to jest odpowiednik użytkowania 4 lat dla całorocznych.

Napisano
5 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Zimowe też tak potrafią 😁

Ja mam pięcioletnie Nokiany i są jak nowe.

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał(a):

Miałem kiedyś Nokiany i właśnie po 4 latach przestały trzymać na śniegu. A wcześniej były super. No ale to nie ma co porównywać modeli z różnych lat.

Za to ostatnio miałem jakieś Bridgestony i nawet w 7 roku eksploatacji trzymały dobrze na drodze.

Napisano
12 godzin temu, Raku napisał(a):

4-letnie GY Vector 3 poki co nie wykazuja oznak niepokojacego spadku wlasciwosci.

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Miałem kiedyś Nokiany i właśnie po 4 latach przestały trzymać na śniegu.

Miałem tak samo  z Hancok po 4 latach czy śnieg czy mokra nawierzchnia zero trzymania.

Edytowane przez TADA

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Miałem kiedyś Nokiany i właśnie po 4 latach przestały trzymać na śniegu

Ja - dla odmiany - byłem zadowolony. W każdych warunkach zimowych.

6 zim na tych samych Nokianach. 

Napisano

wg mnie wiele zależy jak opony dostają w kość w wyniku użytkowania w lato - subiektywnie moje Navigatory2 stwardniały po powrocie z 3miesięcznego wyjazdu do Włoch, gdzie bywało 40+ i już nie trzymały tak samo nawet na zimnym asfalcie mając 5mm bieżnika

Ale zdaję sobie sprawę, że to były budżetowe wielosezony

Napisano
9 godzin temu, wujek napisał(a):

Wystaw na olx sprzedaż za dobra kasę i kup nowe. 

żeby ktoś przywalił w rów bo opony nie trzymają? Jak nie trzymają się na śniegu to śmietnik. 

Napisano
15 minut temu, lucash napisał(a):

żeby ktoś przywalił w rów bo opony nie trzymają? Jak nie trzymają się na śniegu to śmietnik. 

Obstawiam, ze i tak beda sporo lepsze od opon, na ktorych jezdzi klient szukajacy kilkuletnich uzywek w sieci.

Napisano

Crossclimate i mam podobne wrażenia, z tym że nie minęły nawet 4 lata. Nie chodzi nawet o śnieg a ruszanie na mokrym przy niskich temp.Slizga się to strasznie. Generalnie byłem zadowolony z pierwszej edycji, po 6 latach dopiero zauważyłem że straciły właściwości na lodzie. Te nowe wydają się gorsze, więcej nie kupię-szkoda kasy. Na żony aucie mamy nexen 4s i wydają się ok a kosztuja pewnie połowę tego co Michelin.

Edytowane przez irishpiter

Napisano
3 godziny temu, jqr napisał(a):

wg mnie wiele zależy jak opony dostają w kość w wyniku użytkowania w lato - subiektywnie moje Navigatory2 stwardniały po powrocie z 3miesięcznego wyjazdu do Włoch, gdzie bywało 40+ i już nie trzymały tak samo nawet na zimnym asfalcie mając 5mm bieżnika

Ale zdaję sobie sprawę, że to były budżetowe wielosezony

Pewnie tak. Byłem w szoku jak dobrze trzymały prawie łyse 7 letnie Navigatory 2, ale za to mocno huczały.

Napisano
28 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Dobrze magazynujesz 👍😎😅

Jeżdżę. Zrobiły ok. 80-90kkm i wciąż mają 6mm bieżnika. 

:ok:

Napisano
1 godzinę temu, lucash napisał(a):

Zależy z czego zmieniał. Szkoda wyrzucać jak można zarobić. 

Napisano
8 minut temu, Ryb napisał(a):

Jeżdżę. Zrobiły ok. 80-90kkm i wciąż mają 6mm bieżnika. 

:ok:

To uj nie jazda 😄 

U mnie po 30 kkm nie ma opon 😄 

Napisano
47 minut temu, mrBEAN napisał(a):

To uj nie jazda 😄 

U mnie po 30 kkm nie ma opon 😄 

U mnie w ciężkich SUVach klocki ponad 100kkm z łatwością wytrzymują a co dopiero opony. Podczas jazdy autostradą na tempomacie nie ma się co zużywać.

:nie_wiem:

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

U mnie w ciężkich SUVach klocki ponad 100kkm z łatwością wytrzymują a co dopiero opony. Podczas jazdy autostradą na tempomacie nie ma się co zużywać.

U mnie zakręt w zakręt i góra dół, klocki też mi długo wytrzymują ale opony mają ciężki żywot 😬

Napisano
1 minutę temu, mrBEAN napisał(a):

U mnie zakręt w zakręt i góra dół, klocki też mi długo wytrzymują ale opony mają ciężki żywot 😬

No fakt, u Ciebie inne warunki. Ja po płaskim jeżdże.

Napisano
7 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Miałem kiedyś Nokiany i właśnie po 4 latach przestały trzymać na śniegu. A wcześniej były super. No ale to nie ma co porównywać modeli z różnych lat.

Za to ostatnio miałem jakieś Bridgestony i nawet w 7 roku eksploatacji trzymały dobrze na drodze.

Nokiany z 2019 miały dziś test - zdany pozytywnie :)

W zeszłym roku w Fieście żony Nokiany z 2018 też nie sprawiały kłopotów.

Napisano

Mam 2 rok Kormorany, po pierwszym deszczu przy hamowaniu auto leci w dal. Na śniegu jakoś się trzyma. 

3 lata 60 tyś km i na śmietnik.

Napisano
Pół biedy jak w rów. Gorzej że jak gdzieś będziesz na pasach przechodził a on nie wyhamuje. Ale kilka stówek w kieszeni czyni nas królami życia...

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Napisano
22 godziny temu, Raku napisał(a):

Mi pasuje.

Sezonowe zajeżdżałem zawsze w 6-7 lat, to wielosezon akurat styknie na połowę tego.

Napisano
3 godziny temu, irishpiter napisał(a):

Crossclimate i mam podobne wrażenia, z tym że nie minęły nawet 4 lata. Nie chodzi nawet o śnieg a ruszanie na mokrym przy niskich temp.Slizga się to strasznie. Generalnie byłem zadowolony z pierwszej edycji, po 6 latach dopiero zauważyłem że straciły właściwości na lodzie. Te nowe wydają się gorsze, więcej nie kupię-szkoda kasy. Na żony aucie mamy nexen 4s i wydają się ok a kosztuja pewnie połowę tego co Michelin.

dokładnie, miałem na megance CC1 i po 3 latach nie widziałem różnicy, na CC2 po 3 latach na mokrym słabo.

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Moje tez dobrze trzymaja na drodze. Problem był na świeżym śniegu i bardzo stromym podjeździe.

Jak rano rozsypali jakies ostre kamyczki, to spokojnie podjechalem.

l

Napisano
  • Autor

Minęło kilkanaście godzin, kupiłem dosc mocno przepłacajac łańcuchy, pojeździłem po górskich drogach, podjazdach na wyciągi o nachyleniu pewnie z 15 stopni.

Generalnie nie jest tragicznie z tymi oponami, nie są twarde w dotyku, ba nawet są elastyczne i co ciekawe - wjechałem w kilka miejsc, gdzie inni nieliczni na zimówkach polegli. (ale większość na zimówkach wjechala)

Problemy miałem na świeżym śniegu i stromiźnie pewnie ponad 15 stopni. Wystarczyła odrobina posypki żuzlem i już mogłem podjechać.

Na drodze, na mokrym, nadal dobrze trzymają.

Ale generalnie jest gorzej, niż rok temu.

A łańcuchow nie użyłem, ale poprawiały mi nastrój, jak wbijałem się w boczne, górskie drogi.

Edytowane przez maras77

Napisano
W dniu 3.01.2025 o 08:05, maro_t napisał(a):

Spadek jest wolny, tylko próbkowanie dosyć oddalone w czasie...

Napisano
W dniu 3.01.2025 o 12:13, Ryb napisał(a):

Jak kojarzę zimowe Nokiany po 5 latach zrobiły się plastikowe.

Napisano
W dniu 3.01.2025 o 07:24, wujek napisał(a):

Tak jak kiedyś opony wytrzymywały 6 lat teraz po maksymalnie czterech latach nadają się do wymiany. Wystaw na olx sprzedaż za dobra kasę i kup nowe. 

Zależy od marki.

Zimowe Bridgestone lub Good Year nawet po 7 latach ładnie trzymały się drogi :ok:

Napisano
45 minut temu, Rado_ napisał(a):

Jak kojarzę zimowe Nokiany po 5 latach zrobiły się plastikowe.

A moje się nie zrobiły.

Napisano
6 minut temu, Ryb napisał(a):

A moje się nie zrobiły.

Jak by to mogło się stać, by Tobie się zrobiły? :hehe:

Napisano
Teraz, Rado_ napisał(a):

Jak by to mogło się stać, by Tobie się zrobiły? :hehe:

Może prawidłowo użytkowane i przechowywane były?

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Może prawidłowo użytkowane i przechowywane były?

Oczywiście, bo tylko Ty robisz to prawidlowo:phi:

Ale poważniej. O tym decydować może wszystko, łącznie z partią, miejscem produkcji, modelem itp itd

Napisano

miałem jakieś tanie wielozezonowe, nowe były  ok ale po prawie 70kkm i chyba z 6 latach no kurde bałem sie wjechac w kałuże :lol: 

kupiłem kolejne nowe wielosezonowe tym razem apollo - jest poprawnie z dużym zapasem ;] 

Napisano
W dniu 2.01.2025 o 22:26, maras77 napisał(a):

Opony całoroczne

Standard - 3 lata i śmietnik niezależnie od przebiegu. 

Napisano

Mam trzy samochody, Peugeot 306 na nowych chińskich całorocznych dramat, KIA Ceed całoroczne Barum quartaris coś tam jeździ, ale trzeba uważać, dwa lata i z przodu prawie łyse. Clio na zimowkach Dębica Frigo drze na śniegu i mokrym jak kot po dywanie. Fabryczne 11-to letnie letnie Goodyear mimo że bieżnikowo "nówki" też idą na wiosnę do utylizacji bo stwardniały i się splasticzały czy jak to określić? Opony jak buty - są na lato i na zimę ;].

Napisano
20 godzin temu, Ryb napisał(a):

A moje się nie zrobiły.

Najwyraźniej masz inne oczekiwania w stosunku do opon 

Napisano
7 minut temu, format napisał(a):

Najwyraźniej masz inne oczekiwania w stosunku do opon 

Niekoniecznie. Bridgestone'y mojej żony wyraźnie w tym czasie osłabły mimo czterokrotnie mniejszego przebiegu. Więc mam porównanie. 

Napisano
W dniu 7.01.2025 o 20:47, Ryb napisał(a):

A moje się nie zrobiły.

Moje WRD4 przejeździły 6 zim i również nie miałem powodów do narzekań. 

Dodam, że byłem wręcz zadowolony. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano

Miałem podobnie z Dębicami Frigo HP2, na 3 sezon zimowy dramat na 1 śniegu. Kupiłem nowe Kormorany Snow i znów po śniegu szło auto jak czołg. Wyleczyłem się z drogich opon, wolę budżetowe max średnia półka wymienić i tak po tych 2-3 latach.

Napisano
3 godziny temu, steyr napisał(a):

Miałem podobnie z Dębicami Frigo HP2, na 3 sezon zimowy dramat na 1 śniegu. Kupiłem nowe Kormorany Snow i znów po śniegu szło auto jak czołg.

A ile km realnie robisz w sezonie zimowym na kpl opon?

Bo może po 3 latach masz już i tak 6mm lub mniej bieżnika co jest powodem degradacji właściwości a nie sam wiek?

Ja testowałem 4 letnie Dunlopy z jakimś małym przebiegiem które miały na starcie powyżej 8mm bieżnika i dopiero po trzecim sezonie (czyli opona miała 7 lat) mogłem zacząć narzekać na trakcje i hamowanie. Tyle że w 7 roku głębokość bieżnika spadła do 6mm.