Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

JAECOO 7 Lekki dzwon i…

Featured Replies

Napisano
  • Popularny post

Dziś podstawialiśmy samochód zastępczy za ww auto. 
Gość przywalił lekko przodem, przy jakiś 30km/h, ktoś tam na nim wymusił. Przód delikatnie uszkodzony, ale… wywaliło wszystki poduszki w aucie, wybijając przy tym przednią szybę. Za zderzakiem oczywiście wszystkie czujniki, radary i inne cudaki. Warsztat przyjął auto mówiąc, że nie ma w zasadzie ani jednej części z tych uszkodzonych, np na szybę inny klient czeka już miesiące. 
Miejska stłuczka i jak nic będzie kasacja. Ciekawe ile pojeździ auto zastępcze? 😂 No i jak zrobią kalkulację naprawy jak części brak i nawet nie ma wszystkiego jak wycenić 😂

Ot taka motoryzacyjna historyjka 😉

Napisano
4 minuty temu, Olas1 napisał(a):

Gość przywalił lekko przodem, przy jakiś 30km/h, ktoś tam na nim wymusił. Przód delikatnie uszkodzony, ale… wywaliło wszystki poduszki w aucie, wybijając przy tym przednią szybę. Za zderzakiem oczywiście wszystkie czujniki, radary i inne cudaki. Warsztat przyjął auto mówiąc, że nie ma w zasadzie ani jednej części z tych uszkodzonych, np na szybę inny klient czeka już miesiące. 
Miejska stłuczka i jak nic będzie kasacja. Ciekawe ile pojeździ auto zastępcze? 😂 No i jak zrobią kalkulację naprawy jak części brak i nawet nie ma wszystkiego jak wycenić 😂

Brat w MG HS ( i generacji ) na przednią szybę po strzale kamieniem nie doczekał się w serwisie po 3mies z AC , załatwił w jakimś Auto glas w 3 dni za 2,5kzł 

Napisano
  • Popularny post
5 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Najprościej zrobić szkodę całkowitą ;]

Będą od razu części prawie nowe na rynku do uderzenia w tył ;]

Napisano
4 minuty temu, mmaciejosss napisał(a):

Brat w MG HS ( i generacji ) na przednią szybę po strzale kamieniem nie doczekał się w serwisie po 3mies z AC , załatwił w jakimś Auto glas w 3 dni za 2,5kzł 

A nie mógł z AC naprawić w autoglass? :nie_wiem:

Napisano
2 minuty temu, bartekm napisał(a):

A nie mógł z AC naprawić w autoglass? :nie_wiem:

tak zrobił ostatecznie chyba , ale co się naczekał .....

Napisano

Yhm, kupujmy chinole. Zawsze siedzę cicho, jak ludzie w warsztacie mi zachwalają, jaki to interes życia można zrobić, kupić tanio i mieć wszystko, jak w BMW. Poczekajmy, tylko że za te obecne straty przez chińczyki "nasi" producenci aut później tak przyjebią ceny... Oczywiście chinole wrócą na swój kontynent, a my będziemy płacić Niemcom za ich auta, bo jesteśmy bogaci.

Napisano
3 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

Yhm, kupujmy chinole. Zawsze siedzę cicho, jak ludzie w warsztacie mi zachwalają, jaki to interes życia można zrobić, kupić tanio i mieć wszystko, jak w BMW. Poczekajmy, tylko że za te obecne straty przez chińczyki "nasi" producenci aut później tak przyjebią ceny... Oczywiście chinole wrócą na swój kontynent, a my będziemy płacić Niemcom za ich auta, bo jesteśmy bogaci.

A czym jest samochód.? To tylko przyrząd do przemieszczania się. 

O chinolach mam niezmienne zdanie, to jednorazowe obrzydliwe badziewie.

Napisano
14 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

ostatnia osoba ktora jeszcze mysli ze chinczycy przegraja te wojne :lol:

Edytowane przez PawelWaw

Napisano
9 minut temu, fred77 napisał(a):

A czym jest samochód.? To tylko przyrząd do przemieszczania się. 

O chinolach mam niezmienne zdanie, to jednorazowe obrzydliwe badziewie.

niech zgadne, nie siedziales nawet w chinskim aucie ? ;]

Napisano
25 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Oczywiście chinole wrócą na swój kontynent

Dlaczego mieliby wrócić? 

Napisano
9 minut temu, KYRTAP napisał(a):

Dlaczego mieliby wrócić? 

Bo u nas już się ludzie poznają na tym luksusie i przestaną kupować.

Napisano

Ale czy nie tak jest z każdym autem świeżym na rynku (no prawie każdym) ? Zanim czesci wejdą do tych wszystkich programów od rzeczoznawców mija srednio rok.  Ciekawa sprawa z tymi poduszkami, to pewnie jednak nie była taka mala predkość. Chinczycy uzywają tych samych czujników do poduszek co cały swiat, albo może na odwrót - to cały swiat montuje to co chinczycy zrobią. 

Edytowane przez Truecolor

Napisano
41 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Zaraz odpisze, że nie raz jechał i skoda lepsza ;]

Napisano
20 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

to widac tez na faktycznych danych ;]

image.png.f314e93863f99ea159a87d8555ae5162.png

Napisano
1 godzinę temu, Olas1 napisał(a):

No ale przecież to było wiadomo, że nie będzie części do chińskich aut tak szybko, tym bardziej dziwi, że ludzie to kupują.

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Najprościej zrobić szkodę całkowitą ;]

Wycenią pozostałości, oddadzą wrak i kolega zostanie z dość małą kasą i niesprzedawalnym wrakiem.

Napisano
6 godzin temu, maras77 napisał(a):

Wycenią pozostałości, oddadzą wrak i kolega zostanie z dość małą kasą i niesprzedawalnym wrakiem.

Ale to tak nie działa przy OC.

Edytowane przez ccLot

Napisano
47 minut temu, ccLot napisał(a):

Przy AC też nie musi tak działać. 

Spokojnie można dostać 100% odszkodowania. 

Napisano
8 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Nie zgadłeś.

Siedziałem.

Beznadziejstwo.

Polecam zerknąć pod spód.

To są jednorazowe wozidła. Za słabe silniki, słabe blachy, wątłe profile. W jednym z nowych samochodów była już skorodowane tylne zawieszenie i delikatne wykwity rdzy na łączeniach blach.

Jakieś wieszaki wydechu, zaczepy, spinki, wszystko filigranowe, delikatne.

Pięć lat i będzie się sypać.

Sporo modeli nie może mieć haka, mają niską ładowność.

Napisano
9 minut temu, fred77 napisał(a):

Nie zgadłeś.

Siedziałem.

Beznadziejstwo.

To są jednorazowe wozidła. Za słabe silniki, słabe blachy, wątłe profile. W jednym z nowych samochodów była już skorodowane tylne zawieszenie i delikatne wykwity rdzy na łączeniach blach.

Ty nie masz pojęcia o motoryzacji a się wypowiadasz. Pomijam już że wiecznie opowiadasz bzdury więc i tym razem tradycyjnie kłamiesz.

Nie widziałeś, nie jechałeś i wymyślasz. Wracaj remontować octavię mały zazdrośniczku 🤣

Napisano
33 minuty temu, fred77 napisał(a):

Nie zgadłeś.

Siedziałem.

Beznadziejstwo.

to byla TATA raczej...

Napisano
5 minut temu, PawelWaw napisał(a):

to byla TATA raczej...

Raczej octavia lub te zgnite terrano😂

Napisano
9 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

to widac tez na faktycznych danych ;]

image.png.f314e93863f99ea159a87d8555ae5162.png

No i? Dzisiaj kupują, a ty się jarasz, dziecko.

Napisano
2 godziny temu, ccLot napisał(a):

A jak teraz działa przy szkodzie całkowitej?

Poza tym jak sobie wyobrażasz szkodę całkowitą, jak nie ma ekonomicznych przesłanek?

Napisano
9 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Sukces linii lotniczej Ryanair pozwala mocno wierzyć w sukces Chińczyków. Ludzie kupią największe gówno jeśli będzie odpowiednio tanio.

:ok:

Napisano
10 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

To generalnie są auta samochodopodobne. Wersje beta dla emerytów i innych co myśleli, ze kupili chinola a maja to co w BMW. Po prostu tam nic nie działa jak trzeba :hehe: 

Napisano
1 godzinę temu, fred77 napisał(a):

W jednym z nowych samochodów była już skorodowane tylne zawieszenie i delikatne wykwity rdzy na łączeniach blach.

Które nowe auto tak nie wygląda? Podjedź dla przykładu do salonu Toyoty i zobacz Corollę jak wygląda od spodu i lakier z bliska. Niestety tak teraz wyglądają nowe auta stojące w salonach. 

Napisano
26 minut temu, wujek napisał(a):

To generalnie są auta samochodopodobne. Wersje beta dla emerytów i innych co myśleli, ze kupili chinola a maja to co w BMW. Po prostu tam nic nie działa jak trzeba :hehe: 

Jednak mimo wszystko na pewno pod względem bezpieczeństwa i każdym innym jest lepsze od pełnoletniej Octavii, nie ma co się oszukiwać.

Napisano
17 minut temu, wladmar napisał(a):

Jednak mimo wszystko na pewno pod względem bezpieczeństwa i każdym innym jest lepsze od pełnoletniej Octavii, nie ma co się oszukiwać.

Pewnie tak ale jeżdżę chinolem na codzień. Gdyby nie to że roczny koszt to doba w dobrym hotelu to bym życiu się nie zdecydował. 

Napisano
5 minut temu, wujek napisał(a):

Pewnie tak ale jeżdżę chinolem na codzień. Gdyby nie to że roczny koszt to doba w dobrym hotelu to bym życiu się nie zdecydował. 

Ale jezdzisz najtanszym chinskim badziewiem....

Wyciganie z tego wnioskow na cala populacje chinskich aut, jest delikatnie mowiac niezbyt rozsadne.

Napisano
Godzinę temu, kaczorek79 napisał(a):

No i? Dzisiaj kupują, a ty się jarasz, dziecko.

czyli ja pokazuje fakty, ty opowiadasz bajki ktore nie maja szans sie sprawdzic i jeszcze mnie atakujesz personalnie ? :totalszok:

naprawde dobrze to rozegrales, jak zawsze :lol:

Napisano
16 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Wyciganie z tego wnioskow na cala populacje chinskich aut, jest delikatnie mowiac niezbyt rozsadne.

Też prawda. To jak powiedzieć "Jeździłem Dacią Sandero i dlatego wiem, że cała europejska motoryzacja jest do dupy".

Napisano

Będzie duża sprzedaż to prędzej czy później pojawią się zamienniki i części z rozbitych aut. Żeby tak było to też muszą to kupować floty. W tym momencie to dalej niewiadoma. I kupujący są królikami doświadczalnymi.

Napisano

Spokojnie, pobudują magazyny i centra dystrybucyjne i będzie.

Jeszcze tylko chwilka.

Napisano

Jeden klient ma w mojej firmie w najmie długoterminowym chińczyka. Auto po strzale, od dwóch miesięcy nie można doczekać się wyceny bo katalog producenta nie ma cennika. Jednocześnie ASO już oznajmiło, że czekanie na części to 6-8 miesięcy, ale najpierw trzeba wycenić żeby je zamówić.

Na forach chińczyków są już przypadki, że ludzie mieli stłuczki pół roku i temu i w końcu wyjechali z serwisu po naprawie.

Z drugiej strony oglądałem wczoraj program w TVN Turbo, ten gdzie pokazują różne warsztaty naprawiające auta i jest ten pod Warszawą specjalizujący się w autach premium. Drzewo spadło na maskę BMW X3, przy okazji uszkadzając ścianę grodziową. Czekali na nową część z BMW chyba 9 miesięcy. Więc jak widać i europejskie auta mogą kisnąć w serwisach. 

Napisano
48 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Będzie duża sprzedaż to prędzej czy później pojawią się zamienniki i części z rozbitych aut. Żeby tak było to też muszą to kupować floty. W tym momencie to dalej niewiadoma. I kupujący są królikami doświadczalnymi.

W Polsce tak ale w innych krajach kupują też firmy.

Napisano
14 minut temu, spad napisał(a):

Jeden klient ma w mojej firmie w najmie długoterminowym chińczyka. 

Jaka firma oferuje najem chińczyków?

Napisano
18 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Carefleet.

Napisano
14 godzin temu, Olas1 napisał(a):

np na szybę inny klient czeka już miesiące. 

Ale to było do przewidzenia, bo producenci budują wydawalnie aut, o serwis każdy martwi się później.

13 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Póki co rynek zaczyna działać odwrotnie, EU zaczyna obniżać ceny EV bo konkurencja narosła jak grzyb po deszczu. ChRL może i się zawinie z czasem, ale póki co będzie to miało korzystniejszy wpływ na nasze portfele, w końcu każdy pompuje w dotacje dla elektryków ;]

Napisano
59 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Na grupach leasingowych na FB sporo ofert najmu się pojawia, ale czy to od dużych graczy to nie wiem.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
7 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Na grupach leasingowych na FB sporo ofert najmu się pojawia, ale czy to od dużych graczy to nie wiem.

Ciekawe jaka jest wartość auta na koniec umowy.

Napisano
3 godziny temu, maras77 napisał(a):

A jak teraz działa przy szkodzie całkowitej?

Poza tym jak sobie wyobrażasz szkodę całkowitą, jak nie ma ekonomicznych przesłanek?

Nic się nie zmieniło od kilku lat.

Jak masz całkę to masz 3 opcje:

1. Dostajesz różnicę między wartością auta przed szkodą i tzw "pozostałościami" i zostajesz z autem.

2. Dostajesz różnicę między wartością auta przed szkodą  a tzw "pozostałościami" i sam sprzedajesz pozostałości a ubezpieczyciel dopłaca ewentualnie różnicę jeśli kwota sprzedaży jest niewystarczająca.

3. Dostajesz różnicę między wartością auta przed szkodą  a tzw "pozostałościami" i ubezpieczyciel wystawia na swoich wewnętrznych aukcjach pozostałości na sprzedaż i ewentualnie dopłaca różnicę jak auto sprzeda się za tanio.

Najważniejsze i zasadnicze w przypadku "całki" jest walczyć o uczciwą wycenę wartości auta przed szkodą.

Jak naprawa jest ekonomicznie uzasadniona to nie ma mowy o całce

Napisano
14 godzin temu, Olas1 napisał(a):

Pisząc warsztat chodzi ci o ASO? Bo ASO to chyba powinno mieć system obsługi części.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, KJO napisał(a):

Pisząc warsztat chodzi ci o ASO? Bo ASO to chyba powinno mieć system obsługi części.

ASO, nie wiem, nie wnikam, kupowanie takich aut to proszenie się o kłopoty 

Napisano
32 minuty temu, ccLot napisał(a):

Jak naprawa jest ekonomicznie uzasadniona to nie ma mowy o całce

To kolega poczeka na części...

Napisano
4 minuty temu, maras77 napisał(a):

To kolega poczeka na części...

Ciekawe co z zastępczakiem:nie_wiem:

Napisano
5 godzin temu, fred77 napisał(a):

To są jednorazowe wozidła. Za słabe silniki, słabe blachy, wątłe profile.

Jaki model, bo widziałem parę filmów z warsztatów i generalnie nie ma w nich nic nietypowego. Raczej stosują sprawdzone rozwiązania. Zabezpieczenia antykorozyjne wygłuszenia też nie gorsze niż u pruducentów EU/jap/kor. 

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Tak jakisc wykonania materiały etc na pewno inne ale cała reszta tak samo chińska. 

Napisano

Czyli jest szansa że kiedyś kupi się pięcioletni chiński samochód  z przebiegiem 2 tys.kilometrow 🤪