Napisano 14 godzin temu14 godzin Dajmy na to, że jest jakiś fajny model czy konkretna sztuka auta, ale nie chcemy go bo ma "coś" lub nie ma "czegoś".Jedna rzecz.Co to by było?Powiedzmy, że klimę i wspomaganie kierownicy pomijajmy, bo teraz nie jest aż tak łatwo trafić na samochód (nowy), który tego nie ma ;)Co to by było?
Napisano 14 godzin temu14 godzin Zawsze kupuje auta z lpg więc inne bez gazu odpadają. Edytowane 14 godzin temu14 godzin przez KYRTAP
Napisano 13 godzin temu13 godzin Automatyczna skrzynia. Jakakolwiek. Hydrokinetyk, CVT, DSG, ASG. Każda. Byle nie manual.
Napisano 13 godzin temu13 godzin 9 minut temu, BOGUS napisał:Światła LED z przodu, AA bez kabla, kontrola pasa...7 minut temu, ghost2255 napisał:Automatyczna skrzynia.Jakakolwiek. Hydrokinetyk, CVT, DSG, ASG. Każda. Byle nie manual.31 minut temu, kravitz napisał:Jedna rzecz.
Napisano 13 godzin temu13 godzin 14 minut temu, BOGUS napisał:Światła LED z przodu, AA bez kabla, kontrola pasa...A do czego ci kontrola pasa? Śpisz? Na telefonie siedzisz?
Napisano 13 godzin temu13 godzin 2 minuty temu, torelek napisał:A do czego ci kontrola pasa? Śpisz? Na telefonie siedzisz?Na starość przydaje się.
Napisano 13 godzin temu13 godzin 40 minut temu, kravitz napisał:Dajmy na to, że jest jakiś fajny model czy konkretna sztuka auta, ale nie chcemy go bo ma "coś" lub nie ma "czegoś".Jedna rzecz.Co to by było?Powiedzmy, że klimę i wspomaganie kierownicy pomijajmy, bo teraz nie jest aż tak łatwo trafić na samochód (nowy), który tego nie ma ;)Co to by było?AT musi być Z wyposażenia raczej nie stwierdzam czegoś, czego bym nie chciał 😁
Napisano 13 godzin temu13 godzin 1 minutę temu, rwIcIk napisał:Na starość przydaje się.A w jakim celu? Jeśli nie jest się w stanie panować nad autem tak, by jechać swoim pasem (z jakiegokolwiek powodu), to nie powinno się jeździć w ogóle. Poważenie, nie widzę jakiejkolwiek przydatności z wyjątkiem sytuacji, gdy się nie patrzy przed siebie, czyli k..wa patrzy w telefon.
Napisano 13 godzin temu13 godzin Teraz, torelek napisał:A w jakim celu? Jeśli nie jest się w stanie panować nad autem tak, by jechać swoim pasem (z jakiegokolwiek powodu), to nie powinno się jeździć w ogóle. Poważenie, nie widzę jakiejkolwiek przydatności z wyjątkiem sytuacji, gdy się nie patrzy przed siebie, czyli k..wa patrzy w telefon.Pożyjesz, zobaczysz , poczujesz
Napisano 13 godzin temu13 godzin 2 minuty temu, rwIcIk napisał:Pożyjesz, zobaczysz , poczujesz Czyli co, jak będę na tyle niedołężny, żeby nie umieć utrzymać auta na pasie, to mi pomoże?
Napisano 13 godzin temu13 godzin 3 minuty temu, torelek napisał:A w jakim celu? Jeśli nie jest się w stanie panować nad autem tak, by jechać swoim pasem (z jakiegokolwiek powodu), to nie powinno się jeździć w ogóle. Poważenie, nie widzę jakiejkolwiek przydatności z wyjątkiem sytuacji, gdy się nie patrzy przed siebie, czyli k..wa patrzy w telefon.Prowadzenie srodkiem pasa przydaje sie bo mozna spokojnie odkreci butelke wody na autostradzie, napic i odlozyc a auto caly czas jedzie jak po sznurku
Napisano 13 godzin temu13 godzin 1 minutę temu, torelek napisał:Czyli co, jak będę na tyle niedołężny, żeby nie umieć utrzymać auta na pasie, to mi pomoże?Popadasz w skrajności.Jeździłeś z tym?Ja jeździłem i teraz mi tego brakuje.
Napisano 13 godzin temu13 godzin 1 minutę temu, Maciej__ napisał:Prowadzenie srodkiem pasa przydaje sie bo mozna spokojnie odkreci butelke wody na autostradzie, napic i odlozyc a auto caly czas jedzie jak po sznurku A pord nie zabrania przypadkiem jazdy bez trzymania cały czas minimum jednej ręki na kierownicy? Przecież na ak to sami przepisowi kierowcy
Napisano 13 godzin temu13 godzin 1 minutę temu, torelek napisał:A pord nie zabrania przypadkiem jazdy bez trzymania cały czas minimum jednej ręki na kierownicy? Przecież na ak to sami przepisowi kierowcy Nie pamietam, teorie zdawalem prawie 30 lat temu
Napisano 13 godzin temu13 godzin Teraz, rwIcIk napisał:Popadasz w skrajności.Jeździłeś z tym?Ja jeździłem i teraz mi tego brakuje.Ja w miesiącu przeciętnie jeżdżę 2-4 autami z wypożyczalni. Różnymi. Teraz to już wszystkie mają ten system, więc mogę ocenić nie tylko jedno ale wiele. I przeważnie muszę z tym systemem "walczyć" kierownicą, bo on chce jechać inaczej, a ja inaczej. Jedyne auto, którym jeżdżę regularnie i które nie ma, to moje 10-letnie BMW. Dlatego je trzymam, bo to ostatni model bez wszelkich przeszkadzaczy.
Napisano 13 godzin temu13 godzin Teraz, torelek napisał:Ja w miesiącu przeciętnie jeżdżę 2-4 autami z wypożyczalni. Różnymi. Teraz to już wszystkie mają ten system, więc mogę ocenić nie tylko jedno ale wiele. I przeważnie muszę z tym systemem "walczyć" kierownicą, bo on chce jechać inaczej, a ja inaczej. Jedyne auto, którym jeżdżę regularnie i które nie ma, to moje 10-letnie BMW. Dlatego je trzymam, bo to ostatni model bez wszelkich przeszkadzaczy.No tak 💪
Napisano 13 godzin temu13 godzin Nie jestem za bardzo wymagający: bezprzewodowy AA i tempomat (najlepiej adaptacyjny).Reszta oczywiście też by się przydała, ale żyć bez niej dałbym radę.
Napisano 12 godzin temu12 godzin 20 minut temu, torelek napisał:A pord nie zabrania przypadkiem jazdy bez trzymania cały czas minimum jednej ręki na kierownicy? Przecież na ak to sami przepisowi kierowcy Ale tu chyba chodzi o co innego. Masz zwykły Line Assist, który jest obowiązkowy od kilku lat i w zasadzie to jest takie średnie, choć w niektórych autach działa całkiem dobrze i nie jest nachalne. Np w Maździe 2 poprzedniej gen Żona jeździ z włączonym nonstop, bo po zbliżeniu do linii delikatnie koryguje kierownicą i wibruje, ale nie jest stanowczy i nie szarpie się z kierowcą. W Golfie trochę mocniej szarpie, dlatego póki co jeżdżę na wyłączonym. Drugi podobny system, to asystent pasa ruchu, który trzyma auto na środku pasa i cały czas kręci fajerą, przejeżdża sam zakręty, ronda z odpowiednią prędkością i to jest przydatny system nie po to, by ślepić w telefon, bo i tak trzeba po ponad 20 sekundach dotknąć na moment kierownicy, tylko po to, żeby trzymając choćby jedną ręką mieć swobodę wzroku, nie gapić się 100% czasu na pustą autostradę, tylko np sięgnąć coś ze schowka, napić się, przeklikać coś w infotainment itp. Ten bajer mi się w Golfie podoba, działa niezależnie od Line Assist, daje ogromny komfort prowadzenia na S i A, a w połączeniu z ACC pozwala wręcz na relaks przez kilka godzin jazdy.
Napisano 12 godzin temu12 godzin 45 minut temu, Maciej__ napisał:AT + aktywny tempomat ten sam głos daje. W ramach wyjątku zaakceptowałbym nawet zwykły tempomat ale A/T to must have.
Napisano 12 godzin temu12 godzin 1 godzinę temu, kravitz napisał:Dajmy na to, że jest jakiś fajny model czy konkretna sztuka auta, ale nie chcemy go bo ma "coś" lub nie ma "czegoś".Jedna rzecz.Co to by było?Powiedzmy, że klimę i wspomaganie kierownicy pomijajmy, bo teraz nie jest aż tak łatwo trafić na samochód (nowy), który tego nie ma ;)Co to by było?nie da się zucić na jedną rzecz chyba bez poświęcenia w innym miejscu. Jeżdzę i starym autem i w miarę nowymi. W trasie brakuje mi w 940 tempomatu. Chciałem dołożyć ale z 1500 musiałbym dać. Z drugiej strony wiele osób na tempomacie po mieście nie jeździ a doceniliby np. blind spot. A jak w trasę auto to też wygodne fotele bo jakimś Swiftem zrobić 4000 km trasę to jednak męczarnia była trochę pomimo tempomatu. Bez LEDów da się żyć ale rozumiem że na AK to albo grubo albo wcale wiec pewnie zaraz ktoś matrixy wrzuci
Napisano 12 godzin temu12 godzin Autor 45 minut temu, rwIcIk napisał:Popadasz w skrajności.Jeździłeś z tym?Ja jeździłem i teraz mi tego brakuje.No ja jeżdżę i jak moge to wyłączam.
Napisano 12 godzin temu12 godzin 1 godzinę temu, kravitz napisał:Co to by było?AWDPoniżej 5s do 100, oczywiście w EV, bo spalinowy to i 3s bedzie za dużo :DWelurowe/zamszowe fotele z wentylacją.Porządny aktywny tempomat.Duży szyberdach otwierany całkowicie.Światła "matrixy"Automatyczne wycieraczki, światłaUtrzymanie pasa ruchu, tudzież najlepiej jakiś dobry asystent jazdy/autopilot. Kluczyk w telefonie.Nawigacja wbudowana porządna.To tak na szybko jako jedna rzecz, nad drugą musiałbym się chwilę dłużej zastanowić
Napisano 12 godzin temu12 godzin Autor Ja napiszę od siebie, ale wiadomo że to są widzimisie i jak finanse czy inna życiowa potrzeba przymusi, to się bierze co można Najchętniej bym nie chciał auta z FWDA jeśli bez, to bez tempomatuCo do tego FWD, to zastanawiałem się czy nie wymienić tutaj ekoskóry/skóry, ale chyba jednak FWD przeszkadza bardziej.
Napisano 12 godzin temu12 godzin 1 godzinę temu, kravitz napisał:Dajmy na to, że jest jakiś fajny model czy konkretna sztuka auta, ale nie chcemy go bo ma "coś" lub nie ma "czegoś".Jedna rzecz.Co to by było?Powiedzmy, że klimę i wspomaganie kierownicy pomijajmy, bo teraz nie jest aż tak łatwo trafić na samochód (nowy), który tego nie ma ;)Co to by było?Bez tempomatu adaptacyjnego. To najlepszy wynalazek ever.
Napisano 12 godzin temu12 godzin 5 minut temu, kravitz napisał:Ja napiszę od siebie, ale wiadomo że to są widzimisie i jak finanse czy inna życiowa potrzeba przymusi, to się bierze co możnaNajchętniej bym nie chciał auta z FWDA jeśli bez, to bez tempomatuCo do tego FWD, to zastanawiałem się czy nie wymienić tutaj ekoskóry/skóry, ale chyba jednak FWD przeszkadza bardziej.Jezu, no. To ruszanie szczególnie w deszczu jest wręcz upokarzające. Póki nie spróbowałem 4x4 to jeszcze nie było tak dojmujące uczucie, jeździłem głównie RWD wcześniej i na FWD było trochę gorzej, ale do wytrzymania. Ale po 4x4 to jest jakaś masakra, zero pewności przy wyjazdach z podporządkowanej, w 4x4 po prostu jedziesz cokolwiek by się nie działo.
Napisano 12 godzin temu12 godzin Autor 8 minut temu, bizz napisał:Jezu, no. To ruszanie szczególnie w deszczu jest wręcz upokarzające.To jest zwyczajnie złe.To takie uczucie na deszczu pod światłami, jakby wielki barczysty facet, 2m wzrostu, odezwał się głosikiem małego chłopca.
Napisano 12 godzin temu12 godzin 6 minut temu, kravitz napisał:To jest zwyczajnie złe.To takie uczucie na deszczu pod światłami, jakby wielki barczysty facet, 2m wzrostu, odezwał się głosikiem małego chłopca.Chyba, że auto stoi na całorocznych, to nawet lepiej niż AWD się odpycha
Napisano 11 godzin temu11 godzin 44 minuty temu, kravitz napisał:No ja jeżdżę i jak moge to wyłączam.Wyłączałem tylko na jakichś dziwnie wyrysowanych, lokalnych drogach. Na wielopasmowych świetnie się sprawdzało. Przede wszystkim nie wolno walczyć z systemem. Odpowiednio wcześnie włączać kierunkowskaz przed zmianą pada lub wyprzedzaniem.
Napisano 11 godzin temu11 godzin Od wielu lat koniecznie Automat i klima, obecnie dodatkowo aktywny tempomat i grzana przednia szyba ew webasto.Mile widziane dobre audio.
Napisano 10 godzin temu10 godzin Dobre światła. Jak się przesiadłem ze starego P307 z H7 na obecną Lagunę ze skrętnym bixenonem, byłem zadowolony. Ale jak te bixenony zregenerowałem, to zrozumiałem co to znaczy mieć dobre oświetlenie. A to żadne nie wiadomo co.W kolejnym aucie (prawdopodobnie Meganka lub Scenic IV) obowiązkowo chcę mieć full Led.
Napisano 7 godzin temu7 godzin 30 minut temu, Citric napisał:Niezawodność W którym pakiecie można dokupić? 😁
Napisano 7 godzin temu7 godzin 6 godzin temu, torelek napisał:A do czego ci kontrola pasa? Śpisz? Na telefonie siedzisz?Po dłuższej trasie wysiadam mniej zmęczony. Proste. Dokładnie to chodziło o utrzymanie w środku pasa. Pozdrawiam
Napisano 5 godzin temu5 godzin 9 godzin temu, kravitz napisał:Dajmy na to, że jest jakiś fajny model czy konkretna sztuka auta, ale nie chcemy go bo ma "coś" lub nie ma "czegoś".Jedna rzecz.Co to by było?Powiedzmy, że klimę i wspomaganie kierownicy pomijajmy, bo teraz nie jest aż tak łatwo trafić na samochód (nowy), który tego nie ma ;)Co to by było?nie wyobrażam sobie kupic auta bez automatu, grzanych foteli, android auto, aktywnego tempomatu, kamery cofania.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 12 godzin temu, kravitz napisał:Dajmy na to, że jest jakiś fajny model czy konkretna sztuka auta, ale nie chcemy go bo ma "coś" lub nie ma "czegoś".Jedna rzecz.Co to by było?Powiedzmy, że klimę i wspomaganie kierownicy pomijajmy, bo teraz nie jest aż tak łatwo trafić na samochód (nowy), który tego nie ma ;)Co to by było?Na pytanie "nie chcę auta bez" jest długa lista i nie wiem co wskazać na jej początku. Natomiast na pytanie "nie chcę auta z" to bezapelacyjnie nie chcę systemu ISA, który działa źle i żeby go wyłączyć to trzeba się przeklikać przez menu. A po ponownym uruchomieniu auta on znowu jest włączony.Aleeee... żeby nie było. Korzystałem z niego poza Polską i działał trochę lepiej - na tyle, że wtedy sam chciałem taką przypominajkę. Więc gdyby poprawić jego działanie to może nie byłoby aż tak źle.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina Centralny zamek, automatyczne dzienne, elektryczne szyby, kierunkowskazy autostradowe, radio w kierownicy. Reszta zbędna.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina ja tam zawsze kupuje auta z drugiej (w praktyce bardziej siodmej, czy jedenastej) reki, wiec nie ma wydziwiania - sortuje po LPG i do 3k i sie wybiera najlepszy egzemplarz
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 12 godzin temu, ghost2255 napisał:Automatyczna skrzynia.Jakakolwiek. Hydrokinetyk, CVT, DSG, ASG. Każda. Byle nie manual.Pójdę dalej, nie chce już auta ze skrzynią biegów 12 godzin temu, kravitz napisał:Dajmy na to, że jest jakiś fajny model czy konkretna sztuka auta, ale nie chcemy go bo ma "coś" lub nie ma "czegoś".Jedna rzecz.ISA i jego żmudne wyłączanie co jazdę.12 godzin temu, torelek napisał:A do czego ci kontrola pasa? Śpisz? Na telefonie siedzisz?M. in do tego żebyś w inne auto nie wjechał niechcący. Im więcej autonomii, tym bardziej wypoczęty z auta wysiadasz. Zrozumiesz jak trochę z tym pojeździsz.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 2 godziny temu, kravitz napisał:Co to by było?Odrzucałem diesle bo mają DPF ale jednak ciekawość zwyciężyła i kupiłem auto z takim silnikiem i mi się podoba Ale tak ogólnie podsumowując... to nie chcę już auta bezpłciowego... czyli takiej zwykłej taczki na zakupy, chce żeby miało trochę jaja, silnik mocniejszy albo 4x4, coś takiego co zmienia te auto z przeciętnego w wyjątkoweNp f10 kupiłem bo super to się prowadzi i fajnie wyglądaCeeda kupiłem zdroworozsądkowo...
Napisano 58 minut temu58 min 12 godzin temu, torelek napisał:A pord nie zabrania przypadkiem jazdy bez trzymania cały czas minimum jednej ręki na kierownicy? Przecież na ak to sami przepisowi kierowcy i nóg na pedałach - ale to w rowerze
Napisano 31 minut temu31 min Aktualnie unikałbym aut z gpf i z bezpośrednim wtryskiem, stąd pomysł na auto z rynku amerykańskiego. Model, marka, rocznik, wyposażenie wybrane. Chciałbym dach w panoramie, AT, podgrzewane/wentylowane stołki, automatyczne światła drogowe Low/High Beam. Czekam na interesującą mnie ofertę, a że jak zwykle nie muszę się spieszyć, bo mam czym jeździć, to trochę czasu zejdzie. Ostatnio tak szukałem Alfy i wyszło mi to tylko na dobre, wbrew podśmiechujkom forumowych szyderców