Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie chcę juz auta z/bez..

Featured Replies

Napisano
17 godzin temu, rwIcIk napisał:

Na starość przydaje się.

Nie tylko na strarość - to się zwyczajnie przydaje, zresztą jak wiele rzeczy. A co to wątku - samochód ma mi pasować i tyle.

Napisano
18 godzin temu, kravitz napisał:

Jedna rzecz.

Co to by było?

Gdybym miał wybrać jedną rzecz z dupereli w wyposażeniu to chyba CarPlay hmm

Z fanaberii: dach panoramiczny, oświetlenie ziemi pod drzwiami i zmiana stacji lewo-prawo po lewej stronie kierownicy.

Zakładam, że nie dyskutujemy o wygodnych fotelach, kamerze cofania i fotochromatycznych lusterkach …bo to w sumie norma.

Prawda jest taka, że ciężko się rezygnuje z funkcji jak już się je posiada. Nawet tych nieużywanych.

Osobiście nie używam podgrzewanych foteli, ale w życiu bym nie kupił samochodu bez nich (nie wiem czy w ogóle takie są)

Automatyczna klapa bagażnika - czy to potrzebne? No nie, ale jak to teraz samemu ją podnosić? Jak jakiś dzikus?

Poza konkursem (kolejność istotna) - AWD, AT, jakkolwiek wyższe zawieszenie - to moje trzy warunki bazowe żeby w ogóle rozważyć zakup samochodu. Pierwszy jest nienegocjowalny.

No i dobrze, żeby miał poniżej 8s, bo to jakieś rozsądne minimum, żeby się komfortowo przemieszczać.

W dupach się poprzewracało c'nie? zlosnik

Napisano
19 godzin temu, kravitz napisał:

Dajmy na to, że jest jakiś fajny model czy konkretna sztuka auta, ale nie chcemy go bo ma "coś" lub nie ma "czegoś".

Jedna rzecz.

Co to by było?

Powiedzmy, że klimę i wspomaganie kierownicy pomijajmy, bo teraz nie jest aż tak łatwo trafić na samochód (nowy), który tego nie ma ;)

Co to by było?

Szpera bez tego trudno o trakcje niezależnie czy elektryk czy spalina.

Napisano
5 godzin temu, Jan Winnicki napisał:

Aktualnie unikałbym aut z gpf i z bezpośrednim wtryskiem, stąd pomysł na auto z rynku amerykańskiego.

Model, marka, rocznik, wyposażenie wybrane. Chciałbym dach w panoramie, AT, podgrzewane/wentylowane stołki, automatyczne światła drogowe Low/High Beam. Czekam na interesującą mnie ofertę, a że jak zwykle nie muszę się spieszyć, bo mam czym jeździć, to trochę czasu zejdzie. Ostatnio tak szukałem Alfy i wyszło mi to tylko na dobre, wbrew podśmiechujkom forumowych szyderców hehe

To chyba tylko we Fiatach i Koreancach się psuje.

Napisano

31 minut temu, camel00 napisał:

Automatyczna klapa bagażnika - czy to potrzebne? No nie, ale jak to teraz samemu ją podnosić? Jak jakiś dzikus?

To jest cos, za co chetnie bym doplacil, zeby tego nie bylo w kolejnym aucie hehe

Zwyczajnie irytuje mnie, ze to sie tak wolno otwiera i zamyka i na codzien jest mocno upierdliwe...

Dla mnie to przerost formy nad trescia, szczegolnie ze parkuje glownie tylem przy scianie.

Napisano
22 minuty temu, Maciej__ napisał:

To jest cos, za co chetnie bym doplacil, zeby tego nie bylo w kolejnym aucie hehe

Zwyczajnie irytuje mnie, ze to sie tak wolno otwiera i zamyka i na codzien jest mocno upierdliwe...

Dla mnie to przerost formy nad trescia, szczegolnie ze parkuje glownie tylem przy scianie.

Mnie też to "wkurza", bo mam wrażenie, że za dużo się dzieje do tak prostej czynności. Zdarza mi się wrzucać do bagażnika np. plecak przez tylne oparcie, bo jakaś głupia podświadomość mi podpowiada, że jak będę za często używał tych silniczków to się zepsują rotfl2 No idiotyzm, ale i tak bym z tego nie zrezygnował. Ot, taki wyposażeniowy syndrom sztokholmski zlosnik W realnym świecie przydało mi się to raz jeden jedyny, jak kupiłem 20 piw w Biedzie i nie miałem wolnej ręki.

Jedyną rzeczą której bym w samochodzie nie chciał to listwa oświetlenia ambientowego pod przednią szybą. Może nie we wszystkich tak jest, ale w tych którymi jeździłem, zaburza mi "głębię widzenia" (skupia ostrość/uwagę na listwie zamiast na drodze). …ale już oświetlenie ambientowe w suficie jest petarda, bo nie przeszkadza a nie trzeba zapalać światła, żeby po coś sięgnąć w nocy.

Napisano
  • Autor
17 minut temu, camel00 napisał:

Mnie też to "wkurza", bo mam wrażenie, że za dużo się dzieje do tak prostej czynności. Zdarza mi się wrzucać do bagażnika np. plecak przez tylne oparcie, bo jakaś głupia podświadomość mi podpowiada, że jak będę za często używał tych silniczków to się zepsują rotfl2 No idiotyzm, ale i tak bym z tego nie zrezygnował. Ot, taki wyposażeniowy syndrom sztokholmski zlosnik W realnym świecie przydało mi się to raz jeden jedyny, jak kupiłem 20 piw w Biedzie i nie miałem wolnej ręki.

Dla mnie to nie jest coś przez co bym auta nie kupił, ale do otwieranej elektrycznie klapy bym nie dopłacił nawet 1gr.

Też wolę ręcznie. Zwyczajnie trwa to ułamek sekundy.

Napisano
19 minut temu, kravitz napisał:

Dla mnie to nie jest coś przez co bym auta nie kupił, ale do otwieranej elektrycznie klapy bym nie dopłacił nawet 1gr.

Ja może zbyt rzadko korzystam z bagażnika, żeby się tym przejmować. Ile trwa otwieranie klapy z guzika? 3-5 s? A ile czasu dziennie spędzasz na AK? zlosnik

Czujnik pod nogą to inna sprawa, bo tego trzeba najpierw minutę szukać a później czekać aż mu się przypomni co miał zrobić.

Napisano
2 minuty temu, camel00 napisał:

....

Czujnik pod nogą to inna sprawa, bo tego trzeba najpierw minutę szukać a później czekać aż mu się przypomni co miał zrobić.

Ostatnio to cwiczylem w Corolli kombi z 2025 czy 2026. Kompletny brak chęci zadziałania, machaliśmy nogami jak głupki pod zderzakiem i tylko raz udało się otworzyć, zamknać w ogóle rotfl2

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, camel00 napisał:

Ja może zbyt rzadko korzystam z bagażnika, żeby się tym przejmować. Ile trwa otwieranie klapy z guzika? 3-5 s? A ile czasu dziennie spędzasz na AK? zlosnik

Elektryczna klapa to serio jest coś co dodaje oliwy do ognia przy nerwowych sytuacjach, kiedy 10x przed wyjazdem ktoś sobie coś przypomina że nie wie czy wziął czy nie wziął.

Jak wiozę psa w bagażniku, a bydle jest wyjątkowo uciekające, to zwyczajnie jest upierdliwe czekac jak się klapa zamknie.

Napisano
22 godziny temu, kravitz napisał:

Dajmy na to, że jest jakiś fajny model czy konkretna sztuka auta, ale nie chcemy go bo ma "coś" lub nie ma "czegoś".

Jedna rzecz.

Co to by było?

Powiedzmy, że klimę i wspomaganie kierownicy pomijajmy, bo teraz nie jest aż tak łatwo trafić na samochód (nowy), który tego nie ma ;)

Co to by było?

2strefowa klima min automat, grzane zydle i kiera, kamera cofania na miasto - jak się wyjeżdża tyłem z miejsca w ruchliwe ulice a grzane lusterka w deszcz.

Napisano

Dodam od siebie, że elektrycznej klapy mogę nie mieć nawet za dopłatą. Strasznie mnie irytuje to powolne działanie, wrażenie "zaraz zepsucia", a jak otwieram bagażniki klientów np podczas szukania nasadki zabezpieczającej pod podłogą, to zawsze mam obawy, czy mnie zaraz nie przyciśnie, jak zanurkuję w bagażniku.

Z rzeczy must have obecnie chyba tylko tempomat obojętnie jaki.

ASB mi nie robi, jak byle jaka, to wolę manual.

Napęd bez znaczenia, auto na daily nie musi mieć 4x4, w końcu zimy u nas nie ma jak to mówią zwolennicy opon wielosezonowych, a podczas deszczu fwd daje radę zrobić setkę w jakieś 6.5 sekundy, więc dramatu nie ma.

Większość aut na mieście rusza tak, że po 10 sekundach mają 50 km/h.

A w zimę? No przecież zim u nas nie ma hehe

Grzane siedzenia mocno doceniam, używam 5 mcy w roku każdego poranka, kierownica też się grzeje conajmniej przez 4 mce.

Zestaw bluetooth przydaje się całkiem dobrze, leci Spotify, czy telefon hands free. AA rozwiązuje to z nawiązką, ale ma też swoje wady, korzystam głównie z powodu ostrzeżeń o niebezpieczeństwie i policji dzięki Waze, nie muszę wyjmować tel z kieszeni, ale czasem wolę w dluższej trasie tel przyczepić na uchwyt i z niego puścić Waze, a AA wyłączyć, żeby muza szła lepszej jakości ze Spotify.

Bardzo cenię sobie ciszę w codziennym krótkim jeżdżeniu, więc auto słabo wyciszone musi być od razu z dołożoną izolacją akustyczną.

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał:

No chyba tylko w mercu mi to jakoś szybko działało, a tak to wsiadam jadę i klapa stoi niezamknięta po ruszeniu, znów stop i przyciskiem z kabiny domykanie 😆 a tak yeeebbbb i ogień na tłoki

Napisano
9 godzin temu, amazaque napisał:

Centralny zamek, automatyczne dzienne, elektryczne szyby, kierunkowskazy autostradowe, radio w kierownicy. Reszta zbędna.

Najbardziej zbędne są te, których nie miało okazji się testować zlosnik

Napisano
50 minut temu, camel00 napisał:

Zdarza mi się wrzucać do bagażnika np. plecak przez tylne oparcie, bo jakaś głupia podświadomość mi podpowiada, że jak będę za często używał tych silniczków to się zepsują rotfl2 No idiotyzm ...

Mam tak ze składanymi automatycznie lusterkami phi

Wyłączyłem dziadostwo a gdy trzeba składam z guzika. Ostatnio małżonka wsiadła i po przejechaniu z 500 m skapnęła się, że lusterka są złożone a ona nie wie jak je otworzyć. hehefacepalm

A w temacie. Poza klimą mógłbym mieć nawet korbotronik. Nie przywiązuję wielkiej wagi do wyposażenia.

Niemniej LEDy robią robotę oki Choć nie porównywałem nigdy do świateł montowanych w polskich dostawczakachhehephi

Edit : i jeszcze AAoki

Edytowane przez DamU

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał:

to zwyczajnie jest upierdliwe czekac jak się klapa zamknie.

Uwaga, podaję kod.

Można klapę automatyczną zamknąć ręcznie manualnie.

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał:

Tak też myślałem, natomiast mając swego czasu zastępczaka z klasycznym zamykaniem, doceniłem i tęskniłem za automatyczną, ku zdziwieniu.

Napisano
49 minut temu, mrBEAN napisał:

AWD po prostu, taka mądrzejsza szpera skromny

Ja lubie FWD, jest więcej zabawy. AWD jest lepsze bo zawsze pociągnie swinka

Napisano

W sumie jedyne czego mi brakuje to podgrzewanej kierownicy w zimie. Wiadomo że wiele rzeczy się przydaje ale nie na tyle żebym nie kupił auta bez tego.

Napisano

2 godziny temu, mrBEAN napisał:

Uwaga, podaję kod.

Można klapę automatyczną zamknąć ręcznie manualnie.

Mozna, ale opor silownikow jest tak duzy, ze to nie ma zadnego sensu...

Napisano

A ja bym miał ciężko bez limitera prędkości. Te wszelkie tempomaty/tempomaty adaptacyjne dla mnie są mniej wygodne, chociaż często robię trasy po 700+ kilometrów autostradami i eskami.

Napisano
5 minut temu, Kysior napisał:

A ja bym miał ciężko bez limitera prędkości. Te wszelkie tempomaty/tempomaty adaptacyjne dla mnie są mniej wygodne, chociaż często robię trasy po 700+ kilometrów autostradami i eskami.

A masz aktywny tempomat?

Napisano
2 minuty temu, mrBEAN napisał:

A masz aktywny tempomat?

Mam.

Napisano
W dniu 10.06.2026 o 20:26, kravitz napisał:

Jedna rzecz.

Co to by było?

Musi mieć coś, co jest coraz mniej popularne- musi mieć fabryczne miejsce na koło zapasowe i mieć tam takowe koło, choćby dojazdowe.

Wiem- jestem dziwny... skromny

Napisano
Teraz, Wasylek napisał:

Musi mieć coś, co jest coraz mniej popularne- musi mieć fabryczne miejsce na koło zapasowe i mieć tam takowe koło, choćby dojazdowe.

Wiem- jestem dziwny... skromny

W kolejnym aucie dokupiłem 💪

Napisano
11 godzin temu, marcindzieg napisał:

W sumie jedyne czego mi brakuje to podgrzewanej kierownicy w zimie. Wiadomo że wiele rzeczy się przydaje ale nie na tyle żebym nie kupił auta bez tego.

miałem ale użyłem ze 3 razy. Normalnie parzyło mnie to w ręce (Cupra). Tak były 3 stopnie grzania ale nie wiem po cholerę rozpalona kierownica
giphy.gif

Napisano
1 minutę temu, lucash napisał:

miałem ale użyłem ze 3 razy. Normalnie parzyło mnie to w ręce (Cupra). Tak były 3 stopnie grzania ale nie wiem po cholerę rozpalona kierownica

No bakuje mi jak jest zimno. Muszę rękawiczek używać. Jak za gorące to pewnie ktoś to źle zrobił. W tych, których jeździłem było OK.

Napisano

Musi mieć normalne wyciszenie. Nie dzierżę już aut, w których po pół godzinie jazdy 120kmh ekspresówką zaczyna mnie boleć głowa od huku.

Z gadżetów to ACC i jak miałbym kupować coś za 100k+ to nie kupię manuala.

Napisano
W dniu 10.06.2026 o 21:20, torelek napisał:

I przeważnie muszę z tym systemem "walczyć" kierownicą, bo on chce jechać inaczej, a ja inaczej.

Ty piszesz raczej o czymś zupełnie innym ;)