Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakosc nowych AKU

Featured Replies

Napisano

Wzial i padl po 30kkm i 3 latach.

Piekny wynik co ? jem

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, KYRTAP napisał:

No name?

nowy z autem, marka chyba nieznana zlosnik

Napisano

Moze to nie tylko wina aku ale tez systemu zarzadzania energią w aucie ktora zarzyna aku.

W outbacku przy 55tys km i 1,5roku padł pierwszy oemowy akumulator.

Po kolejnym ok 1,5 roku i ok 140tys km padł drugi.

Obecnie szykuje sie śmierć 3-ciego.

Kazdy innej marki.

5 lat /200tys km auto zajechało trzy akumulatory.

Napisano
7 godzin temu, PawelWaw napisał:

Piekny wynik co ? jem

V60 2.4d z 2011r, Aku dalej fabryka, przebieg 129kkm. Przy mrozach ostatnich odpalał bez problemu. Teraz też.

Trzeba nadmienić, że nie jest to akumulator bezobsługowy, minimum trzeba ogarnąć...

Edytowane przez Pipper

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, rwIcIk napisał:

Opel?

KIA

Napisano
8 godzin temu, PawelWaw napisał:

Piekny wynik co ? jem

Piękny , bo zapewne idealnie po gwarancji padł. hehe

Napisano
Godzinę temu, PawelWaw napisał:

KIA

W elektryku po trzech latach padł Ci aku 12V? blush

Jak oni tego dokonali, jak to jest doładowywane na bieżąco z głównej baterii.

Napisano
  • Autor
19 minut temu, kravitz napisał:

Tak to tylko w tesli…

Napisano
Teraz, PawelWaw napisał:

Tak to tylko w tesli…

W Tesli nie, bo tam chyba nie ma 12V tylko coś więcej zlosnik

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, iwik napisał:

Piękny , bo zapewne idealnie po gwarancji padł. hehe

Podobno po 3 wzywaniach asistance zeby podladowali aku, pozniej wizyta w aso i masz 37% szans na wymiane gwarancyjna bo przypomne ze kia ma dluga gwarancje zlosnik

Tylko ze ja potrzebuje auta bo rano jezdze na basen wiec wyskoczyelm 500 zl na nowy i po problemie na… 3 lata lol

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał:

Dziwne ale prawdziwe..

Dają bardzo małe aku. W Skodzie padł po 3latach VAGa aku, bo podobno są kiepskie, do tego bardzo małe. Teź się dziwiłem, bo ma dobre warunki pracy, a jednak auto non stop wywalało serwis aku 12V. W końcu nie odpalił ..

Edytowane przez sherif

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał:

Dziwne ale prawdziwe..

Dają bardzo małe aku. W Skodzie padł po 3latach VAGa aku, bo podobno są kiepskie, do tego bardzo małe. Teź się dziwiłem, bo ma dobre warunki pracy, a jednak auto non stop wywalało serwis aku 12V. W końcu nie odpalił ..

Dyskusyjna tezazlosnik

W elektryku Kia Soul jest 50Ah a w benzynowej Hondzie Jazz 32Ah.

Napisano
8 godzin temu, PawelWaw napisał:

KIA

start stop byl uzywany?

Napisano
4 godziny temu, wlad napisał:

Dyskusyjna tezazlosnik

W elektryku Kia Soul jest 50Ah a w benzynowej Hondzie Jazz 32Ah.

W Citygo był chyba mniejszy niż w maluchu, taka kostka mała. W VW też jest mały (wymiarami). 50Ah to nie jest dużo.

Napisano
36 minut temu, Cinos napisał:

start stop byl uzywany?

Był, start jak ruszał i stop jak się zatrzymywał.

Widziałeś system S&S w EV ?

Napisano
2 minuty temu, sherif napisał:

Był, start jak ruszał i stop jak się zatrzymywał.

Widziałeś system S&S w EV ?

myslalem ze to spalinowa Kia?

Napisano
3 minuty temu, Cinos napisał:

Kogo na to stać teraz ..

Napisano
18 godzin temu, PawelWaw napisał:

Piekny wynik co ? jem

Dzisiaj zamówiłem akumulator do TT-ki…tyko ja nią przez ostatni rok przejchałem 20kmrotfl2

W poprzednich latach niewiele więcej (+/-500 km / rok). Było kilka prób reanimacji, ale w końcu się poddał.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, camel00 napisał:

Dzisiaj zamówiłem akumulator do TT-ki…tyko ja nią przez ostatni rok przejchałem 20kmrotfl2

W poprzednich latach niewiele więcej (+/-500 km / rok). Było kilka prób reanimacji, ale w końcu się poddał.

Czas na sprzedaz…

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Cinos napisał:

EV jem

Napisano
12 godzin temu, dirkdiggler napisał:

5 lat /200tys km auto zajechało trzy akumulatory.

U mnie fabryczny akumulator wytrzymał 3 lata i 40 tys. - padł miesiąc po kupnie samochodu. Auto było poleasingowe.

Drugi (ZAP) - 5 lat i 150.000, ale pierwszą rzeczą, którą zawsze robię po uruchomieniu silnika jest wyłączenie systemu start-stop (na szczęście jest do tego przycisk). Może to jest jedna z tajemnic trwałości akumulatorów ?

Napisano
34 minuty temu, PawelWaw napisał:

Czas na sprzedaz…

Dlatego kupiłem akumulator )

Napisano
19 godzin temu, PawelWaw napisał:

Piekny wynik co ? jem

aku czy nowy czy stary zalecane jest raz na jakiś czas ( pół roku ) podpiąć do prostownika . Im starszy tym na dłużej i jak to mówią 1-rok=1h , 2lata=2h , 3lata-3h ...... 6-lat ( jak nadal 3-ma ) =6h ale już częściej niż 1x na pół roku .

Napisano
  • Autor
9 minut temu, deszczowyRoman napisał:

płatek sniegu?

W miescie obok mega Pabianic pada snieg ??? totalszok

Napisano
  • Autor
5 minut temu, mmaciejosss napisał:

aku czy nowy czy stary zalecane jest raz na jakiś czas ( pół roku ) podpiąć do prostownika . Im starszy tym na dłużej i jak to mówią 1-rok=1h , 2lata=2h , 3lata-3h ...... 6-lat ( jak nadal 3-ma ) =6h ale już częściej niż 1x na pół roku .

Takie czary w nowym aucie ? Nie dziekuje zlosnik

Napisano
7 minut temu, PawelWaw napisał:

Takie czary w nowym aucie ? Nie dziekuje zlosnik

jak już pisałem "zalecane" . Nikt tego nie robi w nowych autach bo "po co" , a że aku naładuje się w trasie to owszem tak ale i lekki mit to jest ( lekki zaznaczam ) W starszych autach bez SS przy silnikach 1.2-1.4 były aku 50Ah , dziś potrafią ładować tam nawet 70Ah , bo częściej SS chodzi i niszczy aku chwilowym częstym w mieście obciążeniem ( sporym obciążeniem ) . Osobiście wyłączam zawsze SS w służbowym I30 , natomiast w Vitarze MH mi to nie przeszkadza , wręcz się podoba , bo odpalanie silnika jest niezauważalne i tylko po obrotomierzu widać że silnik chodzi ( Vitara ma aku 45Ah )

Edytowane przez mmaciejosss

Napisano
17 minut temu, mmaciejosss napisał:

Osobiście wyłączam zawsze SS w służbowym I30 , natomiast w Vitarze MH mi to nie przeszkadza , wręcz się podoba , bo odpalanie silnika jest niezauważalne i tylko po obrotomierzu widać że silnik chodzi ( Vitara ma aku 45Ah )

W MH to SS nie jest realizowany przez aku 12V, tylko ten od systemu MH.

Napisano
8 minut temu, Maciej__ napisał:

W MH to SS nie jest realizowany przez aku 12V, tylko ten od systemu MH.

Nie wiem jak to jest rozwiązane technicze, ale S-cross jest jedynym samochodem w którym start-stop mi nie przeszkadzał (tzn. działał tak jak powinien).

We wspomnianym wyżej i30 samochód gaśnie przy każdej zmanie biegu, kiedy próbujesz się wpasować w miejsce. W Cupra porafi zgasnąć w ruchu, np. podczs dotaczania się na skrzyżowanie z pierwszeństwem, odcinając wspomaganie kierownicy i hamulców.

Napisano

Pomijając fakt zbyt małych aku np w toyotach to większość aut ma debilne systemy zarządzania energia i ładowania które maja wpływać korzystnie na zużycie paliwa - czytaj ekologię. Wiele aut ładuje aku przy ...hamowaniu silnikiem i wyłącza niemal do zera ładowanie przy przyśpieszaniu. wiele ma algorytm ustawiony tak, że ładuje aku nie do 100% ale np do 80% - efekt- permanentnie niedoładowany aku.

Wystarczy włożyć do np gniazda zapalniczki ładowarkę która pokazuje poziom ładowania to można się zdziwić jak lata ładowanie od 12V do nawet 15V

Napisano
2 godziny temu, Dareek napisał:

Pomijając fakt zbyt małych aku np w toyotach to większość aut ma debilne systemy zarządzania energia i ładowania które maja wpływać korzystnie na zużycie paliwa - czytaj ekologię. Wiele aut ładuje aku przy ...hamowaniu silnikiem i wyłącza niemal do zera ładowanie przy przyśpieszaniu. wiele ma algorytm ustawiony tak, że ładuje aku nie do 100% ale np do 80% - efekt- permanentnie niedoładowany aku.

Wystarczy włożyć do np gniazda zapalniczki ładowarkę która pokazuje poziom ładowania to można się zdziwić jak lata ładowanie od 12V do nawet 15V

Kia ma tak, że nawet na postoju potrafi doładować aku 12V. W Skodzie (EV) jak sprawdzałem ładowanie jest cały czas po przekręceniu zapłonu ... a aku i tak padł.

Napisano

9 lat, Suzuki, nadal fabryczny. Tej zimy wytrzymał dwa tygodnie stania pod chmurką w styczniu na parkingu w Pyrzowicach podczas największych mrozów. Kręci jak nowy.

Napisano
20 godzin temu, mmaciejosss napisał:

W starszych autach bez SS przy silnikach 1.2-1.4 były aku 50Ah , dziś potrafią ładować tam nawet 70Ah , bo częściej SS chodzi i niszczy aku chwilowym częstym w mieście obciążeniem

W starszym aucie z 1,4 i SS mam AGM-a 85 czy 86Ah. Fabryczny wytrzymał 7 lat, kolejny ma już 3.

SS wyłączany.

Moim zdaniem akumulatory dobija nie tyle SS co inteligentne systemy ładowania utrzymujące stan naładowania na niezbędnym minimum do odpalenia.

Nawet jak podładujesz akumulator i pojedziesz w trasę to auto se go "rozładuje" do z góry zaplanowanego poziomu i na miejsce dojedziesz z naładowanym do tego niezbędnego minimum.

Za to oszczędzisz kropelkę paliwa.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
W dniu 24.03.2026 o 23:24, PawelWaw napisał:

Piekny wynik co ? jem

Długo, w fordzie mam komunikat o słabym aku od 3 miesiąca użytkowania hehe

Raz doładowali w ASO i problem zniknął, na miesiąc zlosnik 35 aH AGM, za cholera nie mam czym tego podładować, zostaje jazda, ale to auto nie jeździ dłużej niż 20 minut w jedną stronę.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, komor napisał:

Raz doładowali w ASO i problem zniknął, na miesiąc zlosnik 35 aH AGM, za cholera nie mam czym tego podładować, zostaje jazda, ale to auto nie jeździ dłużej niż 20 minut w jedną stronę.

u mnie nawet jazda w trasy nie pomogla.

to chyba przez ekologie i to dziwne ladowanie. gdyby bylo stale na 100% to by pewnie nie bylo takich problemow...

Napisano

Piekny wynik co ? jem

Ja mam ciągle fabryczny akumulator w swoim. 10 lat i 252kkm (odpalał tej zimy przy -20). Trzeba kupować porządne spalinowe BMW, a nie jakieś zabawki na baterię. zlosnik

Edytowane przez torelek

Napisano
48 minut temu, PawelWaw napisał:

to chyba przez ekologie i to dziwne ladowanie. gdyby bylo stale na 100% to by pewnie nie bylo takich problemow...

Bo nie masz BMW hehe

19 minut temu, torelek napisał:

Ja mam ciągle fabryczny akumulator w swoim. 10 lat i 252kkm (odpalał tej zimy przy -20). Trzeba kupować porządne spalinowe BMW, a nie jakieś zabawki na baterię. zlosnik

Ciekawe czy jak byś kupił porządne, NOWE bmw to czy też by wytrzymał 10 lat i 252 kkm hmm

Poza tym często gęsto nie wiek jest problemem a sposób użytkowania.

Napisano
Godzinę temu, komor napisał:

To kiedyś możesz "nie odpalić". Ja zlewałem komunikaty "serwis akumulatora 12V", kilka razy go podładowałem ale nie pomogło. Coś tam sobie mierzy BMS czy ECU i wywala błąd. Byłem nawet w serwisie aku, ale gość powiedział, że aku jest sprawny. Po ok roku auto wywaliło błąd systemu EV i auto nie chciało włączyć się. Podładowałem i za którym razem "odpalił" po tym wymieniłem aku12V i już problem nie powtórzył się.

Generalnie, żeby go podładować wystarczy zapłon włączyć. Kie ładują nawet w stanie bezczynności, jak spadnie zasilania. Dlaczego te aku padaja bzik..

Napisano
Godzinę temu, PawelWaw napisał:

Poczytaj w instrukcji czy nie ładuje przy spadku napiecia aku 12V. Niro ma takie diody sprzodu zielone i czasem one migną to onzacza że doładowuje 12V, nawet w bezczynności.

Napisano
  • Autor
Teraz, sherif napisał:

Poczytaj w instrukcji

za kogo Ty mnie masz ?

ja i czytanie ? po prostu kupilem nowy AKU zlosnik

Napisano

Piekny wynik co ? jem

Raczej std w niektórych markach np. japońskich. W Suzuki i Maździe z zegarkiem w reku trzy lata. W Nissanie, trzy miesiące, ale to był słynny w nich Fiamm. Wymienili i... przeżył silnik lol

Napisano
9 minut temu, bartekm napisał:

Raczej std w niektórych markach np. japońskich. W Suzuki i Maździe z zegarkiem w reku trzy lata. W Nissanie, trzy miesiące, ale to był słynny w nich Fiamm. Wymienili i... przeżył silnik lol

W Mazdzie 2 2015r wymieniłem oryginał dopiero w lutym 2026r więc nie potwierdzę.

A jeszcze przypomniałem sobie ze w Nissanie Almera 2006r wymieniałem oryginał w 2016r.

Edytowane przez Tomrad

Napisano
W dniu 25.03.2026 o 08:53, kravitz napisał:

A co pomoże doładowywanie z głównej baterii jak włożony jest szmelc 12V?

Zrzut ekranu 2026-03-27 o 20.43.09.png

Napisano

Twingo 2015
Aku fabryczny - auto użytkowane bardzo okazjonalnie a paliło największe mrozy od strzała

Wysłane za pomocą Tapatalk