Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie

Featured Replies

Napisano

> myślę że to kwestia tylko i wyłącznie infrastruktury drogowej. Pojeździłbyś po Warszafce u szczytu

> z takimi silnikami to spalanie by pewnie troszkę inaczej wyglądało

Jego "miasto" ma 76.000 mieszkańców hehe.gif Czyli jak u nas jazda pozamiejska wink.gif

Napisano

> jak się mieszka na wsi i wszędzie ma daleko, to można powiedzieć, że się jeździ tylko "w trasy"

to tak jak ja, do centrum mam 25km, ale jo mieszkam w mieście grinser006.gif

jeżdżę rano o 7 to jest jeszcze w miarę płynnie, czasem udaje się zajechać za 30-35min ok.gif

przy takiej jeździe spali poniżej 10L

i nie świruje, sprawne przyspieszenie i jak najwięcej hamowania silnikiem i "trafiania" w zielone smile.gif

co ciekawe z tych samych warunkach, astra 1.4 60KM paliła podobnie niewiem.gif

(starszy silnik i gazownia IIgen)

Napisano

3.7l ok 1700kg i 320koni:

trasa, spokojnie w okolicach 110km/h - 8,7l

trasa, troche bardziej agresywnie w okolicach 150km/h - ponizej 10l

miasto w zaleznosci od korkow od 12l do 18l z przewaga w okolicach 13-14l

Napisano

1,4 90KM min 7,3 LPG trasa, max 17 LPG miasto

Napisano

W zależności od stylu jazdy:

- miasto 6,5 - 7,5

- trasa 4,7 - 6,0

Średnia z ostatnich 15 tys. km 6,2 l

Napisano

> Tak mnie ostatnio naszlo, wiele sie teraz mowi o ekonomii aut, o wysokich cenach paliwa itd.

> Ile realnie pala wam wasze auta, ale bez sciemniania (pojemnosc/moc)?

> 2.0T 185KM - 13,5l/100km

2.0 diesel 150KM - 6-7l/100km.

Napisano

1,9 TDI 140KM

miasto: 6-7 jazda normalna

trasa: 4,5-6 jazda normalna

miasto: 8 dynamicznie

trasa: 7 szybko i dynamicznie

miasto: 9 but.gif

trasa: 8 but.gif

Napisano

Hyundai i30 1.6 crdi 115 KM - średnie od nowości 6,7.

Miasto zimą + korki max 7,5. Latem 6,8

Puziol 307 1.6 HDI 90 KM. O 0,5 litra mniej niż Hyundai

Logan 1.6 benzynka 86 KM - 9 litrów miasto, 7,5 litra trasa

Napisano

Partner 1.6DHi/90KM trasa zazwyczaj 5.8-7, miasto 7-7.5

Doblo 1.9MJ/105KM trasa zazwyczaj 6.6-8, miasto 7-8

207 1.4HDi/70KM trasa zazwyczaj 5-6.5, miasto 6.5-7.5

Lancer 1.6/98KM trasa 6.5-7, miasto 8-8.5

jazda dosc spokojna we wszystkich przypadkach

jakos nie widze tej oszalamiajacej ekonomii diesla wzgledem mojego prostego benzyniaka (ostatni). Osiagami tez na kolana nie rzucaja szczegolnie 1.4HDi facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Ile realnie pala wam wasze auta, ale bez sciemniania

Brava 1.6 103KM LPG (II generacja)

trasa: 8-9l

jazda podwarszawsko-warszawska 11l

Napisano

1.6 HDI FAP 110 koni

700km trasa - 4,7L/100km

nieduże miasto z dużą ilością świateł - 7,2L/100km

Napisano

> Jego "miasto" ma 76.000 mieszkańców Czyli jak u nas jazda pozamiejska

Skąd masz takie dane? Wg. internetu moje miasto (Palm Bay-Melbourne-Titusville metropolitan area) ma ponad pół miliona mieszkańców.

Napisano

> jakos nie widze tej oszalamiajacej ekonomii diesla wzgledem mojego prostego benzyniaka (ostatni).

Bo oszałamiająca ekonomia diesla to mit z czasów Polonezów na gaźniku. Diesel jest oszczędniejszy, owszem, ale np. w moim przypadku różnica w spalaniu między 1.8 MIVEC beznyna a 1.8 DiD MIVEC diesel wynosi jakieś 2 litry na 100km. Przy przebiegach 30kkm rocznie różnica w zakupie zwróci się akurat jak auto trzeba będzie sprzedawać wink.gif Nie widzę więc sensu słuchać przez ten czas klekotu wink.gif Z używkami jest, oczywiście, inaczej.

Napisano

> Skąd masz takie dane? Wg. internetu moje miasto (Palm Bay-Melbourne-Titusville metropolitan area)

> ma ponad pół miliona mieszkańców.

Wg Wikipedii Melbourne na Florydzie ma 76.000 mieszkańców. Czyli coś jak Jelenia Góra. Można oczywiście traktować Dolny Śląsk jako algomerację i wyjdzie ponad milion, ale jazda po Jeleniej Górze (czy po Melbourne) to nei jest jazda miejska w kontekście Krakowa, Łodzi czy Warszawy wink.gif Czy Nowego Jorku cfaniaczek.gif

Napisano

W ten sam sposób nie powinno się traktować Warszawy jako miasta, ale liczyć osobno populację każdej dzielnicy.

P.S. Jak już mamy być tacy dokładni to nie mieszkam w Melbourne.

Napisano

> O widze ze sie przesiadles.

W listopadzie 2010 ;-).

.

> Ale moze jeszcze kiedys sie na t-jeta zdecyduje, bo podobno fajnie sie tym jezdzi

Jak bedziesz w okolicy to bedziesz mogl sie przejechac ;-).

Napisano

> W ten sam sposób nie powinno się traktować Warszawy jako miasta, ale liczyć osobno populację każdej

> dzielnicy.

Ale metropolia to nie to samo co dzielnica....

Napisano

2.2dti/125KM

6.87 l/100km gnojówki z ostatnich 18 703 km.

A jakoś specjalnie wolno chyba nie jeżdżę...

Napisano

> Bo oszałamiająca ekonomia diesla to mit z czasów Polonezów na gaźniku. Diesel jest oszczędniejszy,

> owszem, ale np. w moim przypadku różnica w spalaniu między 1.8 MIVEC beznyna a 1.8 DiD MIVEC

> diesel wynosi jakieś 2 litry na 100km.

Moje benzynowce paliły ok. 50% więcej, niż klekoty. Trasy te same, noga ta sama. grinser006.gif

Napisano

> Moje benzynowce paliły ok. 50% więcej, niż klekoty. Trasy te same, noga ta sama.

Bo to jakieś zabytki były wink.gif Mam na myśli auta nowe, czyli Euro5 i filtr cząstek stałych. Tutaj nie ma już tak wielkich różnic.

Napisano

> No i co rozumiemy przez "miasto". Jazda po Krakowie czy Warszawie jest nieporównywalna do jazdy po

> np. Zielonej Górze.

Żeby bylo smieszniej, nawet w takiej (przykładowo) Warszawie na TEJ SAMEJ trasie spalanie może być o kilkadzisiąt % wyższe/niższe - wystarczy jechac o nieodpowiedniej porze, ew. w nieodpowiednim kierunku. grinser006.gif

Napisano

> Bo to jakieś zabytki były Mam na myśli auta nowe, czyli Euro5 i filtr cząstek stałych. Tutaj nie

> ma już tak wielkich różnic.

Astra 1.4, avensis 2.0 vs. gofer tdi i fijord tdci. niewiem.gif

Napisano

> Żeby bylo smieszniej, nawet w takiej (przykładowo) Warszawie na TEJ SAMEJ trasie spalanie może być

> o kilkadzisiąt % wyższe/niższe - wystarczy jechac o nieodpowiedniej porze, ew. w

> nieodpowiednim kierunku.

Oczywiście. Na tej samej trasie w Krakowie mogę mieć 8.5/100 (bez korków latem), a mogę mieć nawet 16/100 - zima, korek, średnia prędkość 10 km/h. Ja kiedyś założyłem się z jednym człowiekiem z GM, że jego Passat 1.9 TDI spali w Krakowie powyżej 10 litrów. On twierdził, że pali mu zazwyczaj 6. Wziąłem go na przejazd po mieście zimą w dniu zakończenia ferii. Wciągnął 12/100, wygrałem dobre piwo grinser006.gif

Napisano

> Astra 1.4, avensis 2.0 vs. gofer tdi i fijord tdci.

Wszystkie nowe?

Napisano

> Oczywiście. Na tej samej trasie w Krakowie mogę mieć 8.5/100 (bez korków latem), a mogę mieć nawet

> 16/100 - zima, korek, średnia prędkość 10 km/h. Ja kiedyś założyłem się z jednym człowiekiem z

> GM, że jego Passat 1.9 TDI spali w Krakowie powyżej 10 litrów. On twierdził, że pali mu

> zazwyczaj 6. Wziąłem go na przejazd po mieście zimą w dniu zakończenia ferii. Wciągnął 12/100,

> wygrałem dobre piwo

Dlatego wszelkie dyskusje o spalaniu należy traktować z przymróżeniem oka. A na pewno nie ma sensu porównywać dwóch róznych samochodów u dwóch róznych kierowców. Tak dużo zależy od warunków, korków, tras, stylu jazdy, że takie porównania nie mają sensu.

Jeśli już ktoś bardzo chce porównywać spalanie, to można pokusić się o wyciąganie jakiś średnich z portali typu motostat

Napisano

> Dlatego wszelkie dyskusje o spalaniu należy traktować z przymróżeniem oka. A na pewno nie ma sensu

> porównywać dwóch róznych samochodów u dwóch róznych kierowców. Tak dużo zależy od warunków,

> korków, tras, stylu jazdy, że takie porównania nie mają sensu.

Zgadzam się. Jadąc do Warszawy mogę uzyskać 6.5/100 (bardzo upierdliwy ekodrajwing), 7.5/100 (normalna jazda), a wracając mieć 12/100, bo akurat mam ochotę poświrować i trzymam obroty cały czas powyżej 4.500 wink.gif Moja żona uzyskuje wyniki o litr mniejsze niż ja, chociaż zazwyczaj jeżdżę spokojnie. Ale lubię czasem przygazować albo wyprzedzić bez sensu (ale bezpiecznie), żeby "przedmuchać cylindry" wink.gif Więc gdyby wyniki spalania podawała moja żona, to byłyby niższe o litr, a auto to same wink.gif Ja z kolei jadąc jej Corsą w ogóle kręcę niesamowite zużycie, bo moim zdaniem "nie jedzie" i strasznie go piłuję.

> Jeśli już ktoś bardzo chce porównywać spalanie, to można pokusić się o wyciąganie jakiś średnich z

> portali typu motostat

Tez niezbyt miarodajne.

Napisano

> Osiagami tez na kolana nie rzucaja szczegolnie 1.4HDi

powinni zabronić montowania tego typu silnika w jakimkolwiek aucie - w firmie mamy Xsarę z 2004 kombi z tym silnikiem - to auto jest wręcz niebezpieczne, silnik z dołu nie jedzie w ogóle praktycznie uniemożliwiając płynne włączenie się do ruchu, można się nieźle przeliczyć sick.gif

Napisano

A3 Sportback 2.0 TDi 170KM manual - ON + DPF

średnio za 34 tys km - 6,50l/ na 100km jazda mieszana

max 7,8l/ na 100km jazda Autostradami wyjazd z PL do UK pod wiatr

min 5,5l/na 100km jazda po Polsce i Anglii w czasie wolnym od pracy grinser006.gif

Na ogól spalanie miedzy 6-6,5l / na 100km

Napisano

Bravo 1.6 MultiJet 105km, 6bieg manual, waga wg dowodou rej: 1320kg. Opony 205 szer.

1. Srednia z 61k km: 6.7L/100km ON - liczona metodą pełnego baku

Spalanie z kompa pokladowego:

2.Trasa Wwa(przejechanie calego miasta ale poza szczytem) -Radom: 5.4 - 5.8

3.Wwa- Chorwacja i z powrotem 3000km: 6.3L/100km liczone metodą pełnego baku. Miejscami licznikowe 160km/h

4.Wwa - lato, korki - na mojej trasie czesto widze 7.8L/100km

Napisano

1.6 100KM spala mi ok 8.0 (jazda po GOP , DTS , trochę miasta odcinki od 5 do 15 km )

W trasie raz komp pokazał 6.5

Napisano

Fiat Punto 1.2 80 KM średnia ok 6.5l/100km

Golf VI 1.4 122 KM TSI, średnia 7.1/100 km

Taki sam sposób użytkowania, lecz golf częściej jest goniony po trasach.

Napisano

1.6 benzyna 109 KM (PSA) - 9,5-10,5 miasto (Warszawa)

Średnia z 5 tyś z komputera (głównie miasto) - 9, ale komputer nie zlicza prędkości poniżej 30km/h smile.gif

1.4 benzyna 90 KM (Honda) - 8,5-9,5 miasto (Warszawa)

W trasie 1-1,5 mniej.

Napisano

Audi A4 2.0 TDi (103 kW) kombi Multitronic, opony lato 225, zima 205. Masa wlasna 1605 kg.

miasto bez korkow 7,0

miasto zima z korkami do 11 ,0

miasto lato z korkami ok 9,0

trasa DE autostrady 7-12 w zaleznosci do predkosci (130-200 km/h)

Trasa PL 6

Srednia z 80kkm 7,9 litra

Napisano

> powinni zabronić montowania tego typu silnika w jakimkolwiek aucie - w firmie mamy Xsarę z 2004

> kombi z tym silnikiem - to auto jest wręcz niebezpieczne, silnik z dołu nie jedzie w ogóle

> praktycznie uniemożliwiając płynne włączenie się do ruchu, można się nieźle przeliczyć

Podobne odczucia miałem jadąc Peugeotem 307 SW , myślałem, że ten egzemplarz jest trafiony, ale z Twojej wypowiedzi wnioskuję iż to faktycznie spory problem. Tam też włączając się do ruchu zastanawiałem się czy aby pedałów nie pomyliłem, lepsze odejście z dołu ma chyba CC700

Napisano

(pojemnosc/moc)?

1.8/130 (Punto LPG): 10 średnio

1.1/54 (Seicento LPG): 8 średnio

2.4/200 (Alfa 159 diesel): 6,5 trasa (nie mam jeszcze danych z miasta, ale podobno chla to 10 zlosnik.gif)

Napisano

> powinni zabronić montowania tego typu silnika w jakimkolwiek aucie - w firmie mamy Xsarę z 2004

> kombi z tym silnikiem - to auto jest wręcz niebezpieczne, silnik z dołu nie jedzie w ogóle

> praktycznie uniemożliwiając płynne włączenie się do ruchu, można się nieźle przeliczyć

ten silnik nie jedzie ani z dolu ani w srodku ani na gorze, w zasadzie wcale. Jedyne co potrafi to malo spalac przy SPOKOJNEJ (120-130 w porywach) jezdzie na autobanie, w kazdym innym przypadku pali zupelnie nieadekwatnie do osiagow. Koledze udalo sie dojsc do 9L/100 (autobana z gazem w podlodze czyli 150 w porywach 160). Do 4.5 mozna dojsc tylko przy masochistycznym ekodrajwingu.

Napisano

> Bo oszałamiająca ekonomia diesla to mit z czasów Polonezów na gaźniku. Diesel jest oszczędniejszy,

> owszem, <CIACH>

mnie nie musisz przekonywac, jestem od dawien dawna przeciwnikiem smrodu i klekotu.

Co do spalania zas to moim zdaniem sporo dolozyly nowe normy emisji, DPFy, EGRy i inne badziewia. Np. nasze poprzednie Doblo 1.9JTD 100KM palilo bardzo przyzwoicie a szlo jak na swoja moc wrecz jak przecinak (ech to gubienie trakcji przy zmianie 2-3 na mokrym zlosnik.gif), obecne pali wiecej a ledwo jedzie (im dynamiczniej chce sie jechac tym ma mniejsza chec) porownujac do poprzednika.

No i bardzo dobrze - jak ktos chce sie meczyc dieslem to niech sie naprawde meczy teraz zlosnik.gif A smrodu juz dzieki DPFom nie bedzie bo to naprawde byla zmora.

Napisano

> Skąd masz takie dane? Wg. internetu moje miasto (Palm Bay-Melbourne-Titusville metropolitan area)

> ma ponad pół miliona mieszkańców.

Ty, koleś, weź no nie pal już tego stuffu...

Idąc Twoim tokiem myślenia, to ja mieszkam w 3+ milionowym mieście (jak doliczę ościenne gminy, coby mi pełna aglomeracja wyszła...)

Napisano

Mondeo MK4 1.6 NoBP 125hp - masa >1400kg 95% miasto - średnie spalanie z kompa 9.7

Napisano

2.7 V6 180 KM 18l LPG - miasto, 13,5l LPG - trasa

1.6 R4 130 KM 11 l LPG - miasto, 7,5l LPG - trasa

Napisano

> Ile realnie pala wam wasze auta, ale bez sciemniania (pojemnosc/moc)?

GS500F 0.5 46KM - ~4.4l/100

Fiesta 1.1 54KM - ~8.5l/100

Focus II TDCI 1.6 90KM - ~8.5l/100

320D 2.0 163KM - ~8.8l/100

Fiesta 1.25 65KM - ~9l/100

Focus 1.8 16v 115KM - ~10l/100

Calibra 2.0 115KM - ~12l/100

Napisano

Kia Rio (1,3 75KM) trasa z bagażem i czterema osobami na pokładzie 6,7/100km według dystrybutora.

Napisano

1.5 101km miasto 12.5 trasa 9-10, najmniej 8 LPG

1.6 120km miasto 9.7 trasa 7 noPB

2.0 TDI miasto 8-9 trasa 5-6

1.5 dCi miasto ?? trasa 4.5-6

Napisano

1,9 jtdm 150KM 7,9l/100km przy średniej prędkości 33km/h

Napisano

2.0 TDI 140KM/Automat 6,9- 7,2l /100km po mieście

W trasie udało się zejść do 5,7l/100km

Siemion

Napisano

2.0 , 140 KM, miasto 13-16 LPG, trasa 10-20 LPG

2.0, 140 KM diesel, miasto 10, trasa 7-11

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.