Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Timery na światłach

Featured Replies

Napisano

Ostatnio z przyjemnoscią zauważyłem, że w Polsce zaczynają się pojawiać na światłach wyświetlacze cyfrowe, podające czas w sekundach do zmiany świateł. Bardzo dobry wynalazek, od dawna znany zagranicą, ale lepiej późno niż wcale smile.gif

Napisano

> Ostatnio z przyjemnoscią zauważyłem, że w Polsce zaczynają się pojawiać na światłach wyświetlacze

> cyfrowe, podające czas w sekundach do zmiany świateł. Bardzo dobry wynalazek, od dawna znany

> zagranicą, ale lepiej późno niż wcale

Sprawdza się świetnie w Piotrkowie, Sikorskiego/Armii Krajowej zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Sprawdza się świetnie w Piotrkowie, Sikorskiego/Armii Krajowej

W Szczecinie już praktycznie na każdych ważniejszych światłach w centrum są. Popieram, bardzo fajny wynalazek ok.gif

Napisano

> Ostatnio z przyjemnoscią zauważyłem, że w Polsce zaczynają się pojawiać na światłach wyświetlacze

> cyfrowe, podające czas w sekundach do zmiany świateł. Bardzo dobry wynalazek, od dawna znany

> zagranicą, ale lepiej późno niż wcale

Bardzo dobry ok.gif Niestety do zastosowania tylko tam gdzie są stałe czasy faz poszczególnych sygnałów. Tam gdzie mamy sygnalizację wzbudzaną (np. pętle indukcyjne) już podobno nie jest tak kolorowo i prosto do zastosowania.

Napisano

W Opolu działa na kilku skrzyżowaniach...fajna rzecz ok.gif

Napisano

> od dawna znany

> zagranicą,

gdzie konkretnie (w jakich innych krajach) takie rozwiazania sa stosowane?

ja, jak na razie, widzialem cos takiego tylko w Egipcie

Napisano

> Pomijając kraje zachodnie - bardzo popularne są np. w Kazachstanie.

W Rumunii - praktycznie wszędzie. W Bułgarii - prawie wszędzie ok.gif

Napisano

> Pomijając kraje zachodnie - bardzo popularne są np. w Kazachstanie.

i w krajach dawnego bloku wschodniego.

Dziwi mnie tylko, dlaczego nikt nie wpadł na pomysł, żeby np. czerwone światło mrugało 3 razy sugerując kierowcom, żeby szykowali się do ruszenia?

Pewnie znajdą się jakieś "przeciw" ale taki sposób byłby znacznie tańszy bo nie trzeba by montować dodatkowych wyświetlaczy.

Napisano

> W Rumunii - praktycznie wszędzie. W Bułgarii - prawie wszędzie

no dobra, a jakies cywilizowane kraje? cfaniaczek.gifbiglaugh.gif

Napisano

> i w krajach dawnego bloku wschodniego.

> Dziwi mnie tylko, dlaczego nikt nie wpadł na pomysł, żeby np. czerwone światło mrugało 3 razy

> sugerując kierowcom, żeby szykowali się do ruszenia?

> Pewnie znajdą się jakieś "przeciw" ale taki sposób byłby znacznie tańszy bo nie trzeba by montować

> dodatkowych wyświetlaczy.

A po co ma migać jak zapala się pomarańczowe?

Timery mają za zadanie pokazać ile jeszcze czasu zostało do końca zielonego światła, lub czerwonego. Żebyś np nie cisnął bo widzisz, ze jeszcze świeci się zielone to może zdążę i analogicznie przy czerwonym, żeby było wiadomo czy z daleka odpuscic gaz i się dotoczyć.

Napisano
a w BB stwierdzili że to bez sensu, bo to koszty, bo trzeba zmieniać sterowniki, bo to pretekst dla piratów żeby się ścigać (odliczanie do startu) facepalm%5B1%5D.gif
Napisano

Ale jak zapala się pomarańczowe to niektóre śpiące królewny są jeszcze "w lesie" i opóźniają ruch nie startując od razu jak zapali się następnie zielone, a takie migające światło czerwone dawałoby więcej czasu na przygotowanie się do ruszenia i pełniłoby niemal identyczną rolę co odliczanie czasu (przy braku dodatkowych kosztów).

Sensem tyh rozwiązań jest zwiększenie ilości aut przejeżdżających przez skrzyżowania, poprzez usprawnienie reakcji na światło zielone. Migające czerwone mogło by moim zdaniem pełnić identyczną rolę.

Napisano

> Migające czerwone mogło by moim zdaniem pełnić identyczną rolę.

IMHO migające czerwone, czy żółte z czerwonym - żadna różnica dla tych, którzy za szukanie biegu zabierają się 10 sekund po zapaleniu się zielonego. Tak samo nie ruszą zaraz po zapaleniu się zielonego - tak samo ich "koledzy" nie zapną biegu wcześniej, niż 10 sekund po ruszeniu auta przed nimi i tak samo na zielonym przez skrzyżowania przejeżdżałoby zamiast 15-18 aut - 6-7.

I tak to oni są mistrzami kierownicy, jeżdżącymi bezpiecznie i spokojnie a wszyscy, którzy chcą ruszyć równo z zielonym to wariaci drogowi, piraci itp. itd.

Napisano

> gdzie konkretnie?

Np.: w Opolu na większych skrzyżowaniach.

Napisano

> no dobra, a jakies cywilizowane kraje?

To są cywilizowane kraje, a główne drogi w Rumunii mają lepsze od naszych.

Napisano

> IMHO migające czerwone, czy żółte z czerwonym - żadna różnica dla tych, którzy za szukanie biegu

> zabierają się 10 sekund po zapaleniu się zielonego. Tak samo nie ruszą zaraz po zapaleniu się

> zielonego - tak samo ich "koledzy" nie zapną biegu wcześniej, niż 10 sekund po ruszeniu auta

> przed nimi i tak samo na zielonym przez skrzyżowania przejeżdżałoby zamiast 15-18 aut - 6-7.

> I tak to oni są mistrzami kierownicy, jeżdżącymi bezpiecznie i spokojnie a wszyscy, którzy chcą

> ruszyć równo z zielonym to wariaci drogowi, piraci itp. itd.

I nikt od tego na drogach nie ginie. Ani nie ma wypadków. Za to ci, którzy ruszają natychmiast po zapaleniu się zielonego czasem łapią jakiegoś marudera w bok.

wink.gif

Napisano

> Na kilku skrzyżowaniach

również we Wrocku na kilku skrzyżowaniach. Bardzo przydatna rzecz. Powinno być wszędzie ok.gif

Napisano

> a w BB stwierdzili że to bez sensu, bo to koszty, bo trzeba zmieniać sterowniki, bo to pretekst

> dla piratów żeby się ścigać (odliczanie do startu)

no tylko pogratulować. Według mnie ma to właśnie odmienne skutki. Człowiek mniej się stresuje, że nie wie ile jeszcze to zielone przed nim będzie świecić, więc jedzie szybciej. jak ma licznik, to spokojnie jedzie, bo wie, że żdąży, albo jak jest mało czasu, to zaczyna jechać wolniej, bo wie, że i tak nie ma sensu ok.gif

Napisano

Ja widziałem pierwszy raz ten timer i korki nadal te same były i co z tego, że mija minuta jak ja nadal nie mogę ruszyć za sygnalizator bo przede mną masa aut będących na skrzyżowaniu sick.gif.

Dobre to bo mogę np coś zrobić przez ten czas wiedząc, że nie nastąpi zmiana światła na zielone.

Dobre dla wieczornych ścigantów na 1/4.

Powinno to byc już od dawna u nas ale jak zawsze jesteśmy daleko w plecy...

Napisano

> O ile mnie pamięć nie myli to np: w Rzeszowie

a czy Opole i Rzeszow sa poza granicami Polski? cfaniaczek.gifzlosnik.gif

mnie chodzilo o inne kraje (najlepiej jakies cywilizowane)

a skoro juz zeszlismy na Polske, to we Wroclawiu tez jest kilka skrzyzowan z timerami

Napisano

> no dobra, a jakies cywilizowane kraje?

Francja, Wielka Brytania, Belgia

Uwazam to za genialny wynalazek. Czy w polsce matoly dalej na nauce jazdy ucza zeby podjechac do skrzyzowania zatrzymac sie, wbic pierwszy bieg i trzymac noge na sprzegle przez najblizsze dwie minuty? sciana.gif

Napisano

> i w krajach dawnego bloku wschodniego.

> Dziwi mnie tylko, dlaczego nikt nie wpadł na pomysł, żeby np. czerwone światło mrugało 3 razy

> sugerując kierowcom, żeby szykowali się do ruszenia?

> Pewnie znajdą się jakieś "przeciw" ale taki sposób byłby znacznie tańszy bo nie trzeba by montować

> dodatkowych wyświetlaczy.

Może to nie koniecznie, ważniejsze byłoby migające zielone informujące z daleka że nie ma co gnać bo i tak staniesz.

Tak jest w Turcji i sprawdza się jak na tamtejsze warunki wink.gif

Napisano

Mi sie spodobało ostatnio sygnalizowanie o przekroczeniu prędkości w terenie zabudowanym (nie pamiętam jakie miasto, być może KRK). Nie było by w tym nic wielkiego, gdyby nie fakt, że na tablicy podają numer rejestracji auta, do kórego kierowana jest prośba o zwolnienie. Jakoś bardziej do mnie to dociera, niż standardowe - ogólne ZWOLNIJ.

Napisano

Też to gdzieś widziałem... chyba w Łodzi, w KR nie zarejestrowałem czegoś takiego hmm.gif

Napisano

> Może to nie koniecznie, ważniejsze byłoby migające zielone informujące z daleka że nie ma co gnać

> bo i tak staniesz.

> Tak jest w Turcji i sprawdza się jak na tamtejsze warunki

ok.gif

w Grecji mają jeszcze fajny patent na trasach, przed światłami ok 50m jest sygnalizacja żółtym migającym

zapala sie kilka sek przed czerwonym i gaśnie przed zapaleniem zielonego

Napisano

> Mi sie spodobało ostatnio sygnalizowanie o przekroczeniu prędkości w terenie zabudowanym (nie

> pamiętam jakie miasto, być może KRK). Nie było by w tym nic wielkiego, gdyby nie fakt, że na

> tablicy podają numer rejestracji auta, do kórego kierowana jest prośba o zwolnienie. Jakoś

> bardziej do mnie to dociera, niż standardowe - ogólne ZWOLNIJ.

na drogach wjazdowych do Wrocławia to jest - głównie ważą ciężarówki - ale przy okazji pokazują prędkość. Kiedyś mi wyświetliło nr rejestracyjny i informację że auto waży 21 ton (osobówka) - i się zacząłem zastanawiać czy przez święta przytyłem spineyes.gif

Napisano

> na drogach wjazdowych do Wrocławia to jest (...)

bardzo możliwe -obstawiałem KR, DW, EL, ale jak widać problemy z pamięcią już doskwierają beksa.gif

Napisano

> bardzo możliwe -obstawiałem KR, DW, EL, ale jak widać problemy z pamięcią już doskwierają

e - nie wykluczam że gdzieś jeszcze - ale we Wrocku na pewno, podobnie jak wzmiankowane timery na skrzyżowaniach

Napisano

W Kielcach też mieli to montować było głośno o tym i jakiś czas temu chyba pomysł umarł.A jak robili testy to w Kielce były jednym z ostatnich miast pod względem przejeżdżających pojazdów przez skrzyżowanie na zielonym no.gif

Napisano

> cyfrowe, podające czas w sekundach do zmiany świateł. Bardzo dobry wynalazek

A w jaki sposób ten wynalazek poprawia bezpieczeństwo ruchu?

Napisano

> Też to gdzieś widziałem... chyba w Łodzi, w KR nie zarejestrowałem czegoś takiego

w Łodzi sie z tym nie spotkałem, natomiast w Toruniu widziałem pierwszy raz i bardzo mi sie spodobał ten wynalazek ok.gif

Napisano

> A w jaki sposób ten wynalazek poprawia bezpieczeństwo ruchu?

poprawia płynność ruchu, zmniejsza frustrację wpływając na bezpieczeństwo zlosnik.gif

Napisano

> poprawia płynność ruchu, zmniejsza frustrację wpływając na bezpieczeństwo

A nie przypadkiem powoduje więcej wypadków bo ludzie na widok cyferek 3..2..1 dodają gazu żeby jeszcze przeskoczyć?

Napisano

> A nie przypadkiem powoduje więcej wypadków bo ludzie na widok cyferek 3..2..1 dodają gazu żeby

> jeszcze przeskoczyć?

Zawsze jest jakiś bufor bezpieczeństwa zachowany. W KR były takie światła na obecnie remontowanym rondzie koło Makro (w sumie mniejsza o miejsce). Zdawało to imo świetnie egzamin. Człowiek wiedział czy ma jeszcze dużo czasu na przejechanie na zielonym a na czerwonym było wiadomo ile się jeszcze będzie świecić i kiedy wystartować.

Napisano

> również we Wrocku na kilku skrzyżowaniach. Bardzo przydatna rzecz. Powinno być wszędzie

Już na kilkunastu

> e - nie wykluczam że gdzieś jeszcze - ale we Wrocku na pewno, podobnie jak wzmiankowane timery na

> skrzyżowaniach

We Wroclawiu są na wlocie od A-4 i wlocie od Oławy

Napisano

> Już na kilkunastu

> We Wroclawiu są na wlocie od A-4 i wlocie od Oławy

wagi? jeszcze na wlocie od Warszawy, Środy Śląskiej i Poznania

Napisano

> A w jaki sposób ten wynalazek poprawia bezpieczeństwo ruchu?

Bardzo prosty - mniej jest osobników próbujących przeskoczyć przez skrzyżowanie, nie ma sytuacji takich, że zapala się żółte, pierwszy w kolejce daje po heblach i 3 następnych wali w niego itp. itd. Oczywiście to wszystko przypadki uratowania tyłka tym, którzy przepisy przekraczają (no w pierwszym przypadku powiedzmy można uratować życie komuś, kto ruszy na zielonym i dostanie strzał od "skoczka"), ale IMHO nie chodzi o to, żeby kara za tego typu wykroczenia była od razu karą wózka, czy karą śmierci.

Napisano

> Też to gdzieś widziałem... chyba w Łodzi, w KR nie zarejestrowałem czegoś takiego

Na Rondzie Ofiar Katynia były przez jakiś czas, podczas remontu

Napisano

> Bardzo prosty - mniej jest osobników próbujących przeskoczyć przez skrzyżowanie, nie ma sytuacji

> takich, że zapala się żółte, pierwszy w kolejce daje po heblach i 3 następnych wali w niego

> itp. itd.

Uważasz, że gość, który ma w zwyczaju "przeskakiwać" na wczesnym czerwonym, przestraszy się lub wyciągnie wnioski takiego odliczacza tym samym zwalniając przed skrzyżowaniem, czy też będzie miał komplet informacji o tym, o ile należy przyspieszyć, żeby się załapać na "wczesne", a nie już "jasne" czerwone?

Czym taki wynalazek, biorąc pod uwagę funkcję bezpiecznego zatrzymania pojazdu przez sygnalizatorem, różni się od sygnalizatora podającego sygnał żółty?

Funkcję informowania o czasie, po jakim zapali się sygnał zezwalający z premedytacją pomijam, bo tu może być on użyteczny.

Napisano

> Uważasz, że gość, który ma w zwyczaju "przeskakiwać" na wczesnym czerwonym, przestraszy się

Nie, ale za to gość który nie ma w zwyczaju wjeżdżać na czerwonym nie zostanie do tego zmuszony dlatego że na sygnalizatorze bez timera żółte ustawili na 0.5 sekundy.

Często jeżdżę przez skrzyżowania gdzie parę miesięcy temu zainstalowali timery. Jest dużo mniej przypadków wjeżdżania na "wczesnym czerwonym", większość kierowców z daleka widząc że nie zdąży spokojnie zwalnia dojeżdżając i zatrzymuje się. Oczywiście wariaci, którzy notorycznie "przeskakują na czerwonym" robią to nadal, ale raczej przyśpieszają tak aby zdążyć na zielonym.

Napisano

> dlatego że na sygnalizatorze bez timera żółte ustawili na 0.5 sekundy.

facepalm%5B1%5D.gif

Długość sygnału żółtego jest taka jaka jest nie ze względu na czyjeś "widzimisię", ale właśnie na to, żeby ktoś nie mógł sobie go ustawić na 0,5 sekundy oraz na to, żeby umożliwić bezpieczne zatrzymanie przed sygnalizatorem (to w niektórych przypadkach trąci teorią i dlatego osobiście nie zgadzam się z niektórymi wartościami liczbowymi podawanymi w normatywach).

A to, że normatyw jest ograniczony i nie uwzględnia prędkości innych, niż 50km/h nie dając możliwości żadnego manewru jeśli chodzi o długość sygnału żółtego (bo wówczas zwyczajnie program sygnalizacji nie zostałby odebrany) nie oznacza, że każdy może sobie dowolnie machnąć długość tego sygnału.

> Często jeżdżę przez skrzyżowania gdzie parę miesięcy temu zainstalowali timery. Jest dużo mniej

> przypadków wjeżdżania na "wczesnym czerwonym", większość kierowców z daleka widząc że nie

> zdąży spokojnie zwalnia dojeżdżając i zatrzymuje się.

Bo zapewne jeździli "nieco szybciej" i nie dali rady zahamować wink.gif

Napisano

Teoria teorią, ale wielokrotnie spotkałem się ze światłami tak ustawionymi, że w pewnym obszarze po zobaczeniu żółtego mimo jazdy z dozwoloną prędkością nie ma najmniejszych szans ani bezpiecznie wyhamować przed sygnalizatorem, ani przeskoczyć jeszcze na żółtym a nie na wczesnym czerwonym. Nie wspominam tu o wyładowanych tirach, starych rzęchach z hamulcami na granicy sprawności wg kryteriów z badania technicznego (ale jeszcze pozwalających na dopuszczenie pojazdu do ruchu) czy o gołoledzi na drodze - a przecież takie sytuacje też się zdarzają. Nie wiem jak takie ustawienie świateł ma się do "normatywu", ale zmusza ludzi do łamania przepisów - timer pozwala uniknąć tego problemu.

Napisano

IMO bez sensu rozwiązanie.

Ale domyślam się czemu wprowadzili to w tych bardziej ekhm... dzikich krajach masowo - w takiej Turcji wszyscy jeżdżą na czerwonym, jak uznają że można jechać. Pewnie ktoś miał nadzieje, że gośc widząc ze do zielonego mu zostało tylko 10 sekund to odpuści wjazd na skrzyżowanie na czerwonym zlosnik.gif

Napisano

> A nie przypadkiem powoduje więcej wypadków bo ludzie na widok cyferek 3..2..1 dodają gazu żeby

> jeszcze przeskoczyć?

Nie, ponieważ odliczanie kończy się na około 5 s przed zapaleniem czerwonego (przynajmniej we Wrocławiu).

Napisano

> Teoria teorią, ale wielokrotnie spotkałem się ze światłami tak ustawionymi, że w pewnym obszarze po

> zobaczeniu żółtego mimo jazdy z dozwoloną prędkością nie ma najmniejszych szans ani

> bezpiecznie wyhamować przed sygnalizatorem, ani przeskoczyć jeszcze na żółtym a nie na

> wczesnym czerwonym.

Zgadzam się.

Wynika to najczęściej z faktu, że normatywna długość sygnału żółtego nie uwzględnia praw fizyki.

> zdarzają. Nie wiem jak takie ustawienie świateł ma się do "normatywu", ale zmusza ludzi do

> łamania przepisów - timer pozwala uniknąć tego problemu.

Pozwól, że zastosuję pewną dygresję.

Jeszcze 10 lat temu w Warszawie powszechnie stosowana była długość sygnału żółtego - 4 sekundy, mimo to, że instrukcja o drogowej sygnalizacji świetlnej podawała wartość sekund 3.

Podyktowane było to m. in. ogarnianiem niektórych problemów fizycznych przez ludzi, którzy tym zarządzali i związane z dopuszczalną prędkością w obszarze zabudowanym, która w ówczesnym czasie wynosiła 60km/h.

Znam przynajmniej jedną osobę z wykształceniem wyższym III stopnia, która kierowała komórką ZDM zajmującą się sygnalizacją świetlną. Niestety, od tamtego czasu dużo się zmieniło w tej profesji - znowu niestety - na gorsze.

Wspomniana osoba już tam z różnych przyczyn nie pracuje, ale wiem od niej, że akcje typu:

"nie możemy wymusić od konserwatora naprawy sygnalizacji, bo ci ludzie pracują za bardzo niskie stawki" © inż. J. Galas

to jest malutki czubek góry lodowej, który wypłynął przypadkiem do opinii publicznej.

Zgadzam się, że dla pewnej części kierowców taki licznik sekund jest dobrym rozwiązaniem.

Ale uważam też, że instalowanie takich rozwiązań, bo jest to fajne, medialne i ekstra wygląda - nie spowoduje rozwiązania przyczyn problemów - od których należałoby zacząć.

Tylko, że dużo łatwiej jest - mając poparcie społeczne - dać zapewne zarobić komuś na wdrażaniu liczników (czy na czymkolwiek innym), niż zrobić porządek w przepisach i na niektórych stołkach tak, żeby wszystko było logiczne, bezpieczne i, co ważniejsze, robione z założeniem, że ma być Porządnie, a nie tanio i byle jak.

Tyle, że polacy tak nie potrafią i na jednego robiącego Porządnie, znajdzie się dziesięciu kierowników, dyrektorów i innych księgowych, którzy widzą krótkoterminowe słupki i osobiste profity.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.