Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co ile km zmieniacie tarcze hamulcowe ??

Featured Replies

Napisano

ja chyba przy 60 tyś zmienię . w głupim serwisie chcieli mi przy 40 tyś wymieniać no.gif

Napisano

> ja chyba przy 60 tyś zmienię . w głupim serwisie chcieli mi przy 40 tyś wymieniać

Wtedy jak się zużyją.

Napisano

> ja chyba przy 60 tyś zmienię . w głupim serwisie chcieli mi przy 40 tyś wymieniać

OCB?

Napisano

jak się pokrzywią albo zbliżą do granicznej grubości

Napisano

w ASO poprzedniemu właścicielowi wymienili przy podobnym przebiegu

kupiłem auto gdy miało już 30kkm na drugim komplecie, ja zrobiłem już 40kkm, czyli razem jest 70kkm

w poprzednim aucie zrobiłem na tarczach pełnych 210kkm, dwa razy tylko zmieniłem klocki (przy 90kkm i 170kkm) ok.gif

Napisano

Może to jest głupie, ale ja wymieniam razem z klockami jak te się zużyją. Jeżdżę tanimi samochodami stać mnie na to grinser006.gif, a komfort psychiczny jest bezcenny zlosnik.gif.

Napisano

toledo 1.6 od nowosci w domu

przednie tarcze wytrzymaly* 120kkm

tylne tarcze 160kkm

*-do wartosci nominalnej

Napisano

W obecnym wozidle zmienili na gwarancji przy 15000km.

Z jakiego materiału oni je teraz robią. Uprzedzając poniższe mozliwe komentarze - obchodziłem się z hamulcami bardzo delikatnie.

Napisano

> ja chyba zmienię

jak potrzeba to zmieniam swiety.gif

w busie firmowym jeszcze mam ogi zarówno tarcze jak i klocki (120 kkm)

w prywatnym od 80 kkm siedzi nowy komplet i chyba jeszcze pojeździ

Napisano

w lanosie wymienilem fabryczne tarcze razem z fabrycznymi klockami przy...... 110 tys. km zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Jak się zużyją... czyli niebawem.

niespełna 60kkm, niespełna 4 lata, zrobię to podczas przeglądu 60kkm

Napisano

w mondku przednie wytrzymaly do 130 tys. Tyl... wymienilem razem z przodem bo calych klockow by nie przejezdzil

Obecna laguna 94tys i nadal ma fabryczne ale musze je obejrzec bo zaczela dziwnie brzmiec przy mocniejszym hamowaniu

Napisano

W służbowym Yarisie zmieniali co przegląd - 15kkm grinser006.gif Jazda 100% miasto.

W prywatnej Epice wytrzymały chyba 40kkm ale auto ciężkie a tarcze stosunkowo małe

Napisano

w Octavii I z hamulcami 288mm (poza RSem największe w tym modelu) wymieniałem przednie przy 87,5kkm (wtedy osiągnęły minmalną grubość)

Napisano

173.000 km - przednie tarcze wymienione tydzień temu, jeździły od nowości.

Tylne (to ciekawe), wymienione wcześniej, przy około 135-140.000 km.

Napisano

W Marei zajechałem Brembo Max po 33 kkm. Na pierwszych klockach (Ferodo) zrobiły 24 kkm, drugie klocki (Brembo) 9 kkm i musiałem wyrzucić cały zestaw. Klocki się rozwarstwiły, a tarcze przegrzały i miały min grubość.

Od tej pory wychodzę z założenia, że tarcze zawsze wymienię razem z klockami.

Napisano

oryginalne klocki i tarcze poszły do piachu po 40k km

założone później nowe (nie pamiętam nazwy siedzą już 100k km i drugi zestaw klocków ok.gif

teraz przy przeglądzie pewnie trzeba będzie wymienić zlosnik.gif

Napisano

Tarcze zmieniam co drugą wymianę klocków. Klocki zazwyczaj co 60 tysięcy. W służbowych 206 i 207 wymieniali mi po 60 tysiącach tarcze razem z klockami, ale w pedziotach fabryczne tarcze są robione z jakiegoś strasznego gównolitu sick.gif

Napisano

Zależy od pojazdu i stylu jazdy, Punto 2fl 1,2 8v, 6 lat i 160kkm wytrzymały skromny.gif

Panda po 80kkm fabryczne wymienione ok.gif

Napisano

Stilo, przy 80 tys. przód i tył, zaś klocki co 60 tys.

Na wiosnę przyjdzie czas kontroli. Klocków mam jeszcze połowę,

a tarcze - jeno zardzewiały rant, a tak poza tym wyglądają na co najmniej

20 tys. jeszcze smile.gif

Napisano

i30 cw 1.6 crdi. 53 tyś km. Klocki i tarcze nie były wymieniane. I póki co nie widać takiej potrzeby.

Omega - tarcze co jakieś 50 kkm, ale klocki to i co 10 kkm musiałem wymieniać. Ciężkie bydle do zatrzymania.

Napisano

Właśnie wymieniłem w MPV przy przebiegu 142tys km. Ale nie wiem, czy to pierwsza wymiana, czy kolejna.

Tylne tarczobębny wymieniałem ok 120tys km.

Klocki częściej, zależy jak się trafi.

Pozdro'

B

Napisano

> Zależy od pojazdu i stylu jazdy, Punto 2fl 1,2 8v, 6 lat i 160kkm wytrzymały

też się zdziwiłem, byłem na przeglądzie PII, 35kkm i dopiero połowa zużycia klocków, w uno wymieniałem i tarcze i klocki co 30 kkm

Napisano

Ja zmieniłem przy przebiegu ok 75 tys - nie były zużyte, ale zwichrowane i denerwowały mnie efekty towarzyszące przy hamowaniu.

Napisano

Jak są zużyte. Moje właśnie się zużyły i będę wymieniał na dniach. Przebieg 113 tys. km.

Napisano

Fiat Bravo. Przebieg 60 tys. Wszystkie tarcze i klocki oryginalne

Napisano

w astrze wymienilem po raz pierwszy przy 140tys. Ale chyba kupilem jakiś szajs bo przy 165tys musialem znowu wymienic - tak cholernie bily przy hamowaniu.

Napisano

> też się zdziwiłem, byłem na przeglądzie PII, 35kkm i dopiero połowa zużycia klocków, w uno

> wymieniałem i tarcze i klocki co 30 kkm

Jak Ci się zużyją klocki, to załóż TRW, trwałość jak w fabrycznych.

TRW wytrzymały u mnie 80kkm, jak je zdejmowałem, było ich 1,5mm okładzin ciernych-równiutko na wszystkich klockach waytogo.gif

Napisano

Fabryczne zmieniłem przy okazji wymiany klocków przy 32.000 km

Napisano

W nubirze fabryczne zmienili mi w ASO przy ok. 130 tys. km, ale byłem wtedy młody i głupi, bo wygiąłem zwrotnicę i przy okazji jej wymiany dałem się naciągnąć i na tarcze. Od tamtej pory ponad 100 tys. zrobione i tarcze ani myślą się kończyć - kto wie, czy fabryczne do dzisiaj by nie śmigały. biglaugh.gif

Napisano

> W służbowych 206 i 207

> wymieniali mi po 60 tysiącach tarcze razem z klockami, ale w pedziotach fabryczne tarcze są

> robione z jakiegoś strasznego gównolitu

W 307 oryginały wytrzymały 120kkm, silnik EW10A.

Napisano

Tak sobie czytam wszystkie odpowiedzi i jestem w szoku - w Octavii* tarcze wytrzymują mi jakieś 120kkm, w mesiu mają 175kkm i jeszcze są oryginały (fakt że już jest spory rant), w 307 wytrzymały też > niż 120kkm.

*) oprócz super hiper EBC Turbo Groove które popaliły się po jednym komplecie klocków Green Stuff

Napisano

Gdy się zużyją.

Pierwszy komplet klocków zmieniłem przy 120kkm. Przy 200kkm chciałem zmienić klocki i tarcze ale jedne i drugie mają się świetnie więc jeżdżę dalej a zapasowe części leżą na strychu.

Napisano

mi w serwisie chcieli klocki zmieniać na 30 tyś. odmówiłem , na 60 tyś. usłyszałem to samo ... również odmówiłem ... wymieniłem na 70 tyś. hehe.gif

Napisano

> Tarcze zmieniam co drugą wymianę klocków.

Mierzysz grubość tarczy czy opcja 'jeszcze wyglądają grubo, więc nie ruszam' ?

Napisano

> Tak sobie czytam wszystkie odpowiedzi i jestem w szoku - w Octavii* tarcze wytrzymują mi jakieś

> 120kkm, w mesiu mają 175kkm i jeszcze są oryginały

Moja żona w Pandzie zjechała fabryczne tarcze z klockami w 30 tys. km. Klocków zostało 1/3, tarcze do śmietnika. Wymieniłem komplet.

Napisano

> mi w serwisie chcieli klocki zmieniać na 30 tyś. odmówiłem , na 60 tyś. usłyszałem to samo ...

> również odmówiłem ... wymieniłem na 70 tyś.

zmień serwis. Mi w ASO Fiata w ramach przeglądu za każdym razem podają grubość klocków w mm. i mówią, że jeszcze nic nie trzeba zmieniać.

Napisano

hmm tarcze zmieniam co 2 wymiana klocków.. a ze klocki mi starczają na maks 20 kkm to tarcze zmieniam co 40 kkm

Napisano

W samochodach którymi jeżdżę:

Stilo 1,4 16V - zestaw fabryczny TRW

Przednie tarcze powinny wytrzymać do ok 90 kkm, w tym czasie zjedzą dwa komplety klocków.

Tylne tarcze... hmm.gif po 44 kkm brakuje ok 0,4 mm do minimalnej grubości

Klocki starte do 2 mm.

Punto 55 SX

Tarcze zmieniłem przy 100 kkm. Grubości nie mierzyłem, ale miały ok 2 mm rantu, także były żdżałe. Zjadły 3 komplety klocków. Klocki były wymieniane przedwcześnie kiedy miały jeszcze 5 mm okładziny. Zeszkliły się ze starości.

W Hyundaiu Atos przy przebiegu 57 kkm klocków jest ponad 6 mm a tarcze wyglądają jak nowe - ani śladu rantu...

Napisano

> Jak Ci się zużyją klocki, to załóż TRW

Dzięki ok.gif tak zrobię a jakie tarcze najlepsze do wytrzeszcza bo przy 60 kkm wymienię po całości

Napisano

Ja wymieniałem przy pierwszej wymianie klocków hamulcowych przy przebiegu 148tys km, ale nie były bardzo zużyte.

Napisano

> Dzięki tak zrobię a jakie tarcze najlepsze do wytrzeszcza bo przy 60 kkm wymienię po całości

Zastosuj zestaw TRW, hamują nieźle, a są trwałe ok.gif

Ja po 160kkm założyłem do wycesca Magneti Mareli zestaw, bo trafił się za śmieszną kasę wink.gif

Polecę jeszcze ATE tarcze + klocki, hamuje lepiej jak seria, klocki wytrzymały 40kkm w Pandzie, tarcze mają już 70kkm i hamują dalej zlosnik.gif

Napisano

VC - 150 tys i oryginały w bardzo dobrym stanie.

W 307 po 30 tysiącach tarcze na śmietnik. W Nubirze i Skodzie Fabii oryginalne tarcze miałem do końca używania auta, czyli do ok. 200 kkm.

Napisano

> jak się pokrzywią albo zbliżą do granicznej grubości

bajki. mam na tarczach zrobione ponad 100 000 km i nawet rantu nie maja. fakt ze uzywam zawsze miekkich klockow i w tym czasie juz prawie 4 komplety zjezdzilem

Napisano

Przednie, co ok 80kkm, tylne tarczo-bebny podobno u mnie sa wieczne grinser006.gif

Napisano

> skąd ta wiedza?

Zaczęły pękać w taki sposób, że powierzchnia cierna odchodziła płatami.

Napisano

matiz - sprzedalem jak maial 70kkm i 7 lat na oryginalnych tarczach (klocki byly zmienianen chyba z raz)

peugeot207 i klocki i tarcze wymagaly interwencji przy ok 45kkm (jakis sysytem awaryjnego hamowania powoduje ze uato staje deba przy orbinie mniej dynamicznym nacisienieciu hamulca-cos za cos)

lacetti kombi tarcze oryginal poszly do sprzedazy po 5 latah 70kkm klocki byly z raz zmieniane

znaczy sie genralnie jak zblizam sie do podanego przez produceenta minimum grubosci to wymiana i tyle

Napisano

Generalnie razem z klockami. Przeciętnie ostatnio przód ok 90-100kkm. Tył 120-150kkm. Teoretycznie jeszcze są dobre, ale nie widzę sensu dwa razy jeździć do serwisu najpierw z klockami, potem z tarczami. I tak nic na tym nie zyskam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.