Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Frustracja systemami bezpieczeństwa w nowych samochodach

Featured Replies

Napisano
16 minut temu, bizz napisał(a):

I tak dobrze, u mnie Tucson nie bimbał jak wysiadłem ze skrzynią na D i ja poszedłem do paczkomatu a Tucson w krzaki.

Ale potem nie chciał odpalić ;]

Mnie Audi wkurza, gdy nie przełączę na P. Merc sam przełącza po otwarciu drzwi ;]

Napisano
10 godzin temu, kiziuk napisał(a):

programiści najczęściej nie testują rozwiązań, które sami zaprogramowali, odpowiednio długo na sobie.

Przecież to nie programiści decydują, co ma być i jak działać.

Napisano
9 godzin temu, kravitz napisał(a):

Auto też miało takiego jakby asystenta hamowania i to zadziałało raz na autostradzie. Podjeżdżałem do korka, hamując powoli. Nie widziałem sensu aby hamowac gwałtownie, bo korek jednak się poruszał, a nie stał. Auto w pewnym momencie jakoś stwierdziło, że trzeba hamowac mocniej i stanęło na dębowo. ja i pasażerowie byliśmy dosłownie posrani, bo efekt był taki, jakbyśmy wpieprzyli się w jakąś dziurę metrowej głębokości i urwało zawias.

Moja Żona w tym momencie wysiadłaby z auta i poszła dalej piechotą, nawet poboczem autostrady. A nie, wróć, przecież z jej osteoporozą pewnie miałaby złamaną miednicę.

Rukwa, powinni kogoś ukarać za takie rozwiązania.

Napisano
26 minut temu, Polarny napisał(a):

Ktoś rzuca pomysł i ogólny zarys a potem programiści realizują. Najpierw algorytm a potem kod. Przecież interfejsu nie projektuje księgowa. 

Napisano
3 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Ktoś rzuca pomysł i ogólny zarys a potem programiści realizują. Najpierw algorytm a potem kod. Przecież interfejsu nie projektuje księgowa. 

Ciekawa teoria. 🤦

Napisano
9 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Ale potem nie chciał odpalić ;]

Mnie Audi wkurza, gdy nie przełączę na P. Merc sam przełącza po otwarciu drzwi ;]

A to znowu ja w Audi lubię że nie trzeba na P przełączać. Podjeżdżam, wyłączam silnik guzikiem a P i ręczny robi się sam. 

Napisano
9 godzin temu, Ryb napisał(a):

Ford w nowym Rangerze dostrzegł problem i znalazł rozwiązanie. ;]

Zajebiście wygląda to przeskakiwanie, kupiłbym i wysiadał zawsze na D żeby mi tak robiło;]

Pytanie jaki ma czas reakcji, bo ja byłem tak zaaferowany robotą że podjechałem i jeszcze się tocząc otworzyłem drzwi i wyskoczyłem. Audi by mnie zabiło różnymi dźwiękami, a ten se pojechał jak gdyby nigdy nic. 

Napisano
18 godzin temu, kravitz napisał(a):

Duchy to chyba głównie domena Tesli. Nie ma radaru i jakieś zwidy na kamerkach.

Czasem jak mi Tesla zwolni lub przyhamuje, to patrzę na ten ekran na którym pokazuje ciągle ruch i to co auto rozpoznało. Nigdy nic tam na tym ekranie nie było.

Moim zdaniem jakaś wielka dziura w oprogramowaniu.

VW nigdy mi nie przyhamował na trasie z byle powodu, jedynie utrzymuje zbyt duże odległości i zaczyna zwalniać zdecydowanie za wcześnie, jak kogoś doganiam. Tutaj Tesla robi to zdecydowanie lepiej i właściwie tak jak być powinno.

Mi na trasie żaden, ale mam taki wsiowy zakręt 100 metrów od domu, 90 stopni - nie da się tam jechać szybciej niż 30 km/h a i tak wszyscy jeżdżą wolniej bo nic nie widać, dzieciaki latają itp. Yaris raz na 4-5 przejazdów mnie wyhamowywał tam do zera widząc coś w krzakach czego nie ma. Żadne inne auto tego nie robiło i nie robi, później już miałem odruch obronny przed tym zakrętem i toczyłem się przy wewnętrznej;]

Napisano
4 minuty temu, bizz napisał(a):

A to znowu ja w Audi lubię że nie trzeba na P przełączać. Podjeżdżam, wyłączam silnik guzikiem a P i ręczny robi się sam. 

Chyba wszystkie auta z "shift by wire" przelaczaja na P po wylaczeniu silnika.

Napisano
7 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Pierwszy raz w życiu słyszę to określenie;] 

Tak czy inaczej nazywane, jest to bardzo wygodne. Większość aut albo bimbała przy próbie zgaszenia na D, albo nie pozwalała zamknąć auta po wyjściu.

Napisano
16 minut temu, bizz napisał(a):

Czyli nie masz wajchy, którą trzeba przestawić. :ok:

Q5 którymi jeździłem ciągle na mnie piszczały ;]

Napisano
9 godzin temu, Polarny napisał(a):

Skrót myślowy. Ci, co zajmują się projektowaniem algorytmów działania tego "systemu".

Nie siedzę w programowaniu automotive, więc nie wiem, jakie oni mają tam procesy, ale zdecydowanie widzę podobieństwo do innych projektów programistycznych, gdzie klepią kod tak, żeby spełniało zapisane wymagania ale, z powodu niemożności zejścia z opisem do każdego detalu, potem albo używać się tego komfortowo nie da, albo działanie nie jest do końca logiczne lub oczekiwane.

Na etapie implementacji (u mnie) o takie detale powinien dbać raczej programista bazując na swoim doświadczeniu i wiedzy o oczekiwaniach względem UI, tudzież jacyś testerzy w zespole. Praktyka jednak pokazuje, że jak spełnia formalne wymagania, to nie ma czasu i wystawia się fakturę, a potem klient może się bujać. Jeśli ma problem, to przecież wymagania są spełnione, więc to jest jego wina i każda następna zmiana to jest ficzer rikłest, którego umowa serwisowa nie obejmuje, więc następna faktura.

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Mam wajchę, ale bardziej przeklikuję niż przestawiam. Wajcha tradycyjna:)

Napisano
12 minut temu, bizz napisał(a):

A ja zapominam ;]

W swoim wysiadam i tylko zerkam, czy na wyświetlaczu zapali się P i (P).

A Audi piszczy ;]

Napisano
24 minuty temu, bizz napisał(a):

Pytanie czy jest fizyczne polaczenie ze skrzynia, czy tylko selektor a reszte zalatwia elektonika ;)

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

ktory rocznik tego Q5.
W nowszych audi jest taka dzwignia gdzie "P" wlacza sie przyciskiem, ale nie trzeba tego robic, bo po wylaczeniu silnika samo sie wlacza.
image.png.c696c94ee37696f30d4130aecda506d5.png

12 godzin temu, bizz napisał(a):

W Audi z 2024 trzeba nacisnąć sześć razy różne pola w tablecie żeby to wyłączyć.

nie potwierdzam :P

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

A ja zapominam ;]

W swoim wysiadam i tylko zerkam, czy na wyświetlaczu zapali się P i (P).

A Audi piszczy ;]

Musi stare Audi być;]

Napisano
11 minut temu, komandos80 napisał(a):

ktory rocznik tego Q5.
W nowszych audi jest taka dzwignia gdzie "P" wlacza sie przyciskiem, ale nie trzeba tego robic, bo po wylaczeniu silnika samo sie wlacza.

O to, to! Taką mam właśnie wajchę.

11 minut temu, komandos80 napisał(a):

nie potwierdzam :P

:ogien:

no wiem, byłem teraz na przeglądzie na 30 tyś i prosiłem o aktualizację, ale niestety nic się nie zmieniło

Napisano
57 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Pytanie czy jest fizyczne polaczenie ze skrzynia, czy tylko selektor a reszte zalatwia elektonika ;)

Nie wiem co tam w środku siedzi, na czuja to połączenia raczej nie ma. Ale to można sobie gdybać.

Napisano
W dniu 27.05.2025 o 11:58, Ryb napisał(a):

IMO rewelacyjnie skalibrowany system, szkoda tylko że zimą śnieg dość łatwo zakleja radar.

Są kity do relokacji radaru do Rangerów tej i poprzedniej generacji. Jest wtedy za atrapą na wysokości świateł i to skutecznie rozwiązuje kłopot. Z resztą nie tylko w Fordzie mokry śnieg blokuje radar, właściwie zdarza się to w każdej marce. Mam wrażenie, że producenci na siłę montują te radary jak najniżej, żeby przy byle kolizji sprzedać element za kilkanaście/kilkadziesiąt stówek. W fordzie radar ma zakres +/- 5 stopni w osi pionowej i +/- 60 stopni w poziomej więc przesunięcie go 30-40cm wyżej nie robi problemu. Po relokacji kalibrację robisz Forscanem i śmiga.

Napisano

Rozwiązaniem jest kupienie nowego samochodu który był homologowany dawno temu, np Ateca/Karoq nie maja tych wspomagaczy domyślnie i jak sie chce mieć ostrzezenie o przekroczeniu predkosci to trzeba je włączyć a dodatkowo ustawić przy jakim przekroczeniu ma pikać

Napisano
3 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Rozwiązaniem jest kupienie nowego samochodu który był homologowany dawno temu, np Ateca/Karoq nie maja tych wspomagaczy domyślnie i jak sie chce mieć ostrzezenie o przekroczeniu predkosci to trzeba je włączyć a dodatkowo ustawić przy jakim przekroczeniu ma pikać

Nieprawda, od lipca 2024 te auto tez juz maja domyslnie takie systemy.

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Nieprawda, od lipca 2024 te auto tez juz maja domyslnie takie systemy.

No to ja w lutym 2024 zdążyłem, a inni musza poszukac innego rodzynka. Na pewno coś sie jeszcze znajdzie

Napisano
Godzinę temu, zenek111 napisał(a):

No to ja w lutym 2024 zdążyłem, a inni musza poszukac innego rodzynka. Na pewno coś sie jeszcze znajdzie

No to zostają już złogi pokroju Alfa Romeo, które stoja po placach od 2023

Napisano

Mają, mam T-Cross'a nowego - 2024 listopad.

Napisano

Od połowy 2024 mają, czyli dobrze kupiłeś :piwko:

Napisano
1 godzinę temu, zenek111 napisał(a):

Nie homologacja a data wpuszczenia w rynek danego pojazdu.

Przykład Tesla, moja jest z końca 2023, mam opcję wyłączenia ostrzeżenia o ISA na stałe (tak też zrobiłem zaraz po zakupie), od którego tam miesiąca 2024 roku musisz już klikać w znak ostrzeżenia prędkości co by go wyciszyć. Za każdym ruszeniem. I tak jest to znośne, bo w KIA EV3 przez weekend nie ogarnąłem gdzie to ustrojstwo się wyłącza. ;l

Napisano
11 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

A co ciekawe pierwszym autem z shift by wire był Rolls Royce w latach 70 z modelem Silver Shadow ;]

Tak tylko..

Napisano
W dniu 27.05.2025 o 15:03, kravitz napisał(a):

@Ryb często pisze że ma specyficzny sposób jazdy i z tego może wynikać brak problemów z tymi systemami, a nie że Jaguar akurat robi to lepiej.

Po prostu ma starego trypla i nie wie o czym pisze  ;]

Napisano
W dniu 27.05.2025 o 10:31, bielaPL napisał(a):

Ja rozumiem już dobrze @koNik i czemu tak lubi stare rumple. 

To nawet nie ob stare rukolę chodzi, ale głupia Omega jeździ bardziej bezpośrednio niż nowoczesne wynalazki, wymuszając posiadanie umiejętności prowadzenia samochodu bo nic nie pomoże i nie wybaczy.

Napisano
10 godzin temu, AstraC napisał(a):

To nawet nie ob stare rukolę chodzi, ale głupia Omega jeździ bardziej bezpośrednio niż nowoczesne wynalazki, wymuszając posiadanie umiejętności prowadzenia samochodu bo nic nie pomoże i nie wybaczy.

To, że auto pomoże czy wybaczy jest OK, niedobrze tylko jak robi to zbyt nachalnie.

Napisano
W dniu 27.05.2025 o 21:41, bizz napisał(a):

Audi robi to samo, często na swoim placu przestawiam auto z otwartymi drzwiami - ten nie ruszy za żadne skarby. 

az musialem sprawdzic :P
wystarczy zwolnic reczny i normalnie mozna jezdzic z otwartymi drzwiami :)

Napisano
Godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

To, że auto pomoże czy wybaczy jest OK, niedobrze tylko jak robi to zbyt nachalnie.

I tak i nie.

Dobrze umieć reagować na to co samochód robi.

Mając ESP od 2009r wiem że dużo trudniej wyczuć możliwości samochodu. Mając Vectry B czy Omegę po pierwsze gaz na linkę daje lepszą kontrolę, do tego brak ESP I tego że samochód jest nerwowy daje się wyczuć w sytuację gdzie "za chwilę będą krzaki", to jest bezcenna lekcja.

Napisano
Godzinę temu, Waldek40 napisał(a):

Passat nie ruszy z otwartymi drzwiami 

ruszy, tak samo jak w audi, wystarczy zwolnic reczny
sam tak kilka razy jezdzilem jak mi zamek przymarzl. Trzymalem drzwi reka, zeby sie nie otwieraly, ale jechac sie normalnie dalo. :)
tylko za kazdym razem jak stanalem to znowu zaciagal reczny :P

Napisano
5 godzin temu, komandos80 napisał(a):

az musialem sprawdzic :P
wystarczy zwolnic reczny i normalnie mozna jezdzic z otwartymi drzwiami :)

Może one się jakoś różnią - zaraz pójdę na parking zobaczyć. U mnie np. nie można zwolnić ręcznego jak mam pas niezapięty. Nie pozwoli ruszyć.

Napisano
8 minut temu, bizz napisał(a):

Może one się jakoś różnią - zaraz pójdę na parking zobaczyć. U mnie np. nie można zwolnić ręcznego jak mam pas niezapięty. Nie pozwoli ruszyć.

u mnie dziala: hamulec i przycisk od recznego w dol

Napisano
10 minut temu, bizz napisał(a):

U mnie np. nie można zwolnić ręcznego jak mam pas niezapięty. Nie pozwoli ruszyć.

Nie zwolni recznego jak nacisniesz hamulec nozny i fizyczny guzik od recznego? Az mi ciezko uwierzyc...

To, ze automatycznie nie zwolni jak nie sa zapiete pasy to raczej norma.

Edytowane przez Maciej__

Napisano

W VAGu wszystko jest kwestią kodowania. Dwa takie same auta z tego samego rocznika potrafią wyjechać z fabryki z inaczej zakodowanym algorytmem hamulca ręcznego. Wystarczy vcds, albo obd11 i można wszystko ustawić pod siebie.

Napisano
29 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Wystarczy vcds, albo obd11 i można wszystko ustawić pod siebie.

Zwłaszcza w tych z 2024+ z SFD2 :phi: 

Napisano
W dniu 28.05.2025 o 15:00, zenek111 napisał(a):

U mnie końcówka homologacji 2023, więc wyświetla mi ostrzeżenia, ale 'brzdąkanie' wyłączyłem na stałe. 👍

Ale jechałem szwagra kia 2025 i teścia hyundaiem 2024 i jak się tego nie wyłączy to można kota dostać. :pukpuk:

Napisano
6 godzin temu, iwik napisał(a):

U mnie końcówka homologacji 2023, więc wyświetla mi ostrzeżenia, ale 'brzdąkanie' wyłączyłem na stałe. 👍

Ale jechałem szwagra kia 2025 i teścia hyundaiem 2024 i jak się tego nie wyłączy to można kota dostać. :pukpuk:

Nawet jak się jedzie zgodnie z przepisami ? 

Napisano
35 minut temu, sdss napisał(a):

Nawet jak się jedzie zgodnie z przepisami ? 

Nawet wtedy, bo konfabuluje, "pamięta" ograniczenie, którego już nie ma, bo skrzyżowanie odwołało, albo złapie z ulicy obok. Caly czas kakofonia dźwięków, bo za szybko, bo za blisko linii, bo nie widzi linii, w końcu przestajesz czytać te komunikaty i szukasz jak to gówno wyłączyć. 😆

Napisano
Nawet wtedy, bo konfabuluje, "pamięta" ograniczenie, którego już nie ma, bo skrzyżowanie odwołało, albo złapie z ulicy obok. Caly czas kakofonia dźwięków, bo za szybko, bo za blisko linii, bo nie widzi linii, w końcu przestajesz czytać te komunikaty i szukasz jak to gówno wyłączyć. [emoji38]

Czyli to nie jest problem z autem tylko z nasza infrastruktura

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
1 godzinę temu, WaWeR napisał(a):

Niewiele jeżdżę poza Polską więc nie chciałbym wprowadzić w błąd. Ale czy nie jest tak, że tylko w niewielu krajach panuje zasada, że skrzyżowanie odwołuje ograniczenie prędkości a w pozostałych dopiero znaki odwołują ograniczenie?

Napisano
2 godziny temu, WaWeR napisał(a):

Tak, jasne, z pewnością ;l  Sporo bledów może być związanych z faktem, że w PL ograniczenia są odwoływane przez skrzyżowania, a nie przez znaki, jak w chyba w większości cywilizowanych motoryzacyjnie krajów. Druga sprawa - jeżeli jest to tylko rozpoznawanie znaków bez wspomagania nawigacją, to takie problemy będą występować. 

6 minut temu, GoldFinger napisał(a):

Niewiele jeżdżę poza Polską więc nie chciałbym wprowadzić w błąd. Ale czy nie jest tak, że tylko w niewielu krajach panuje zasada, że skrzyżowanie odwołuje ograniczenie prędkości a w pozostałych dopiero znaki odwołują ograniczenie?

Ogólnie - tak. 

Napisano
W dniu 27.05.2025 o 09:08, bengamin napisał(a):

Musiałem to napisać bo moja frustracja była wysoka. Z drugiej strony nie dziwię się jak byle "orangutan" może dostać prawo jazdy i zdebilniałe społeczeństwo na być chronione przez pojazd, zamiast przyłożyć się do jakości szkolenia kierowców. Kiedyś były podstawy podstawy obsługi pojazdu a teraz ostrzeżenie żeby nie pić kwasu z akumulatora.

Imo ta frustracja jednak głównie wynikała ze sposobu w jaki działały te systemy w danym modelu auta a nie z samej ich obecności. 

Przez ostatnie kilka dni też miałem auto z wypożyczalni, 2008 z hybrydą.

Ograniczenie prędkości ostrzegało dopiero po przekroczeniu o 4kmh, pas ruchu ani razu nie zapiszczał tylko czasem korygował ale nie nachalnie. Ostrzeżenia były czytane ze znaków więc działały precyzyjnie, jedynie gubił się gdy było ograniczenie do 50kmh podczas opadów deszczu dla ciężarówek - takie kwiatki są na autostradach w Piemoncie.

Dla kogoś kto jechał w nieznanym sobie terenie rewelacyjna sprawa.

Nam po prostu potrzeba czasu żeby przywyknąć że mamy jeździć zgodnie z ograniczeniem a nie narzekać że piszczy.

Do tego niedługo przy wyborze auta nie będziemy tylko patrzeć czy auto ma jakiś system ale jak działa, bo jak widać w 2008 było to dla mnie akceptowalne ale już w innych modelach bywa różnie.

Napisano
W dniu 28.05.2025 o 07:49, kiziuk napisał(a):

Na etapie implementacji (u mnie) o takie detale powinien dbać raczej programista bazując na swoim doświadczeniu i wiedzy o oczekiwaniach względem UI, tudzież jacyś testerzy w zespole.

Pierwsze słyszę, żeby jakaś funkcjonalność miałaby być dodawana przez programistę bez wyraźnego polecenia lub konsultacji z szefem projektu. Może być dodana na zasadzie analizy ogólności i spójności rozwiązania, gdzie niektóre "ficzery" są poukrywane w danej dystrybucji.

Pomijam tu fakt, że klient standardowo nie za bardzo wie, czego chce - a argument "przecież to oczywiste" (nie, nie jest oczywiste) to kolejny standard.

I najważniejsze w kontekście bieżącej dyskusji - owo "bimbanie" wszelkich systemów i ich upierdliwa aktywacja przy każdym uruchomieniu zapłonu to działanie CELOWE, wynikające z polityki, wyraźnie zapisane w wymaganiach, z pełną świadomością ww. upierdliwości - a nie ze względu na to, jak pracują programiści czy testerzy.

Napisano
41 minut temu, Polarny napisał(a):

Pierwsze słyszę, żeby jakaś funkcjonalność miałaby być dodawana przez programistę bez wyraźnego polecenia lub konsultacji z szefem projektu. Może być dodana na zasadzie analizy ogólności i spójności rozwiązania, gdzie niektóre "ficzery" są poukrywane w danej dystrybucji.

Pomijam tu fakt, że klient standardowo nie za bardzo wie, czego chce - a argument "przecież to oczywiste" (nie, nie jest oczywiste) to kolejny standard.

I najważniejsze w kontekście bieżącej dyskusji - owo "bimbanie" wszelkich systemów i ich upierdliwa aktywacja przy każdym uruchomieniu zapłonu to działanie CELOWE, wynikające z polityki, wyraźnie zapisane w wymaganiach, z pełną świadomością ww. upierdliwości - a nie ze względu na to, jak pracują programiści czy testerzy.

Mało widziałeś i mało słyszałeś. Na AK zawsze można się dowiedzieć o nowych metodykach produkcji oprogramowania 😂🤪 programista to informatyk jest od wszystkiego 🤪🤣