Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

historia tuningu/ wyposażenia w Polsce

Featured Replies

Napisano

natchnęło mnie, żeby powspominać.

przykładowo teraz jeśli samochód nie wyposażyli fabrycznie w światła dzienne led to ludzie je montują.

kiedyś gdy klima była luksusem, widziałem latem samochody z zamkniętymi oknami coby udawać że klima jest.

alufelgi to był przedmiot pożądania, a teraz standard choć osobiście nie kupię bo cięższe niż stalowe.

Co wy na to?

Napisano
  • Autor

> Teraz jest moda na nawigacje...robia szal w powiecie

w centrum to standard w powiecie być noże rozwija się

Napisano

> Co wy na to?

Moda na HID-y z allegro.Dzieki Bogu juz przemija.Tak samo jak niebieskie postojowki i niebieskie wentyle-generalnie wszystko co swieci bylo niebieskie grinser006.gif

Teraz na topie sa chyba te paski led imitujace dzienne z nowych fur.

Napisano

> natchnęło mnie, żeby powspominać.

> przykładowo teraz jeśli samochód nie wyposażyli fabrycznie w światła dzienne led to ludzie je

> montują.

> kiedyś gdy klima była luksusem, widziałem latem samochody z zamkniętymi oknami coby udawać że klima

> jest.

> alufelgi to był przedmiot pożądania, a teraz standard choć osobiście nie kupię bo cięższe niż

> stalowe.

> Co wy na to?

paski na szybę ok.gif

voltomierze i inne mierze grinser006.gif

2x.JPG

spojlery i inne nakładki na wylot powietrza w malaczu spineyes.gif

paski elektrostatyczne

to z tych starszych ok.gif

Napisano

> Co wy na to?

kiedyś była moda na wielkie naklejki "Pioneer" na tylnej szybie lizak.gif wszyscy udawali że mają super caraudio z_lol1.gif

Napisano

> Co wy na to?

może sam/sama masz coś z tych rzeczy na pokładzie tylko ci umknęło - typu: owiewki, nie fabryczne radio, pokrowiec na kierownicy, inna gałka zmiany biegów, jakieś pokrowce na fotelach, jakieś kołpaki/dekle na kołach itd.

Napisano

Może to nie tuning - ale od kiedy kierowcy ciężarówek zaczęli wozić w kabinach tablice "rejestracyjne" z imieniem, np. Maciuś?

Napisano

> kiedyś była moda na wielkie naklejki "Pioneer" na tylnej szybie wszyscy udawali że mają super

> caraudio

No jak 'pajonier' to ciemne szybki i "małysz" wink.gif

Ale myślę, że ten wątek długo miejsca nie zagrzeje na MK 270751858-jezyk.gif

Napisano

pamietam jak "wszyscy" pakowali takie siaty w grille i dziury w zderzakach wink.gif

no i oczywiście FILTRY STOŻKOWE biglaugh.gif

Napisano

> pamietam jak "wszyscy" pakowali takie siaty w grille i dziury w zderzakach

> no i oczywiście FILTRY STOŻKOWE

i magnetyzery old.gif

Napisano

Wiatraczki w kabinie,przylepne do szyby notesiki,ping-pongi na antenie,pieski z kiwającą głową na tylnej półce,rolety/żaluzje na tylną szybę,miśkowe pokrowce na kierownicę,"smołowanie lamp", uchylnik klapy silnika w 126p,ciemne szyby i dużo halogenów...tyle pamiętam,ale zapewne było więcej "epokowych detali".

Napisano

> ale zapewne było

> więcej "epokowych detali".

Pasek "anty-elektrostatyczny" szurający po jezdni. Często z odblaskami.

Napisano

> Pasek "anty-elektrostatyczny" szurający po jezdni. Często z odblaskami.

piłka tenisowa na haku

Napisano
  • Autor

dodatkowa rura wydechowa, coby wizualnie wzmocnić silnik

z daleka było widać że rura jest dorabiana

Napisano

ja miałem płomienie na malaczu i diabla naklejonego na tylniej szybie.

Normalnie +5km i mega respekt na dzielni zlosnik.gifzlosnik.gif

a tak apropo mój dziadek miał zamontowaną w maluchu tylną wycieraczkę w klapie silnika:P

Napisano

> przykładowo teraz jeśli samochód nie wyposażyli fabrycznie w światła dzienne led to ludzie je

> montują.

> kiedyś gdy klima była luksusem, widziałem latem samochody z zamkniętymi oknami coby udawać że klima

> jest.

> alufelgi to był przedmiot pożądania, a teraz standard choć osobiście nie kupię bo cięższe niż

> stalowe.

> Co wy na to?

A co w tym złego, jak ktoś jest szczęśliwszy od tego, że ma ledy samoróby to niech sobie będzie.

Napisano

Nie wiem jak było dalej w Polsce ale u mnie na wsi ludzie zawsze szli za tym co lansowały media. Naturalnie dostęp do JAKIEGOKOLWIEK zaplecza był żaden, więc często była mocna improwizacja.

W każdym razie pamiętam czas gdy obowiązkowym wyposażeniem malucha były:

-lusterka w kolorze nadwozia

-fotele lotnicze

-tłumik "wupex"

-obcięty lewarek zmiany biegów

-gałka na kierownicy

-felgi 13" z cc

-świece Brisk

Później pojawiło się więcej złomu z zachodu a co za tym idzie pojawiły się:

-tłumik Remus

-szerokie felgi do BMW

-nakładki na pasy bezpieczeństwa

-audio z możliwie dużą ilością głośników

-niskie zawieszenie

Później była era szybkich i wściekłych a co za tym idzie:

-całe komplety zderzaków w rozmiarze XXL

-ciemne szyby

-dużo elementów wnętrza wyposażonych w niebieskie LED

Co jest obecnie nie wiem, ale jutro się przekonam. W każdym razie liczę na kilka dobrych wyścigów wink.gif

Napisano

> pamietam jak "wszyscy" pakowali takie siaty w grille i dziury w zderzakach

> no i oczywiście FILTRY STOŻKOWE

stożki do teraz są modne zlosnik.gif sam mam w SC zlosnik.gif

Napisano

> montują.

Nie chce mi sie grzebac, aku nie oszczedzam, srodowisko truje.

> jest.

Jezeli auto nie ma klimy to nadal latem jezdze przewaznie z zamknietymi oknami, jestem wrazliwy na "przewiania" i nie lubie szumu, wystarczy dmuchawa.

> stalowe.

Kazdy ma swoje racje, w 1 mam, w 2 nie.

> Co wy na to?

j.w.

Napisano

> ja miałem płomienie na malaczu i diabla naklejonego na tylniej szybie.

> Normalnie +5km i mega respekt na dzielni

bo ba - ja sobie nakleiłem teraz zamiast złośnika Kilroya - gratis dostałem jeszcze naklejkę CIBIE

od razu lepiej się jeździ....

Napisano

Nie zapominaj o podświetlanych spryskiwaczach,lusterkach m-look, neonach i parapetach montowanych na tylnej klapie bagażnika...to były czasy wink.gif

Napisano

> Nie zapominaj o podświetlanych spryskiwaczach,lusterkach m-look, neonach i parapetach montowanych

> na tylnej klapie bagażnika...to były czasy

i do tego naklejki "płomienie" na masce ;p to był hit....

Dywaniki a la blacha.....

nakładki wydechu "remus"

Dzisiaj na drogach jest coraz mniej wieś tuningu .... Może dlatego , że Calibry się już posypały ;p

Napisano

o malowaniu zwykłych zacisków hamulcowych nikt jeszcze nie wspomniał, a to daje jakies +5KM grinser006.gif

W minionym roku zanabyłem sobie czerwony spray, coby odrestaurować napis Alfa Romeo na plastikowej pokrywie w komorze silnika. swiety.gif Jednakże cięzko mi bylo sie za to zabrać, to sprawa przeciągała się w czasie. skromny.gif W końcu nadszedł ten dzień ... jednak jakież było moje zdziwienie gdy puszka okazała się pusta. Myślę sobie WTF ! angryfire.gif Zacząłem się ( dziwnie ) rozglądać. Myślę sobie może mi się coś na mózg rzuciło. irked.gif Ale kątem oka patrze na furę staruszka, a tam spod alusów szczerzą się do mnie czerwone zaciski przedniej osi i tak samosz ubarwione bębny tylnych kół. icon_eek.gif Wydałem z siebie salwę śmiechu, hahaha.gif a całe wqrwienie minęło jak fatamorgana. Tym sposobem zafundowałem sobie niezły ubaw ( w cenie puszki spray'u ), a ojcu narzędzie do stunigowania Toyoty pub2.gif

Napisano

Na początku nawiązując do wątku rostexa: w Polonezach "szpanem" był gwiżdżący tłumik. Niektórzy magicy wstawiali nawiercane blaszki i też gwizdało.

Do maluchów FSM sprzedawał zestawy Sport. O ile pamiętam - coś związanego z wałkiem rozrządu. Tu ponoć był rzeczywisty przyrost mocy.

Do Polonezów montowano silniki od Fiata (albo 131 albo 132). 2 litry w benzynie.

Do tego pamiętam:

- włochate pokrowce na dosłownie wszystko włącznie z kierownicą

- głośniki Pionear, JNC i tym podobne z bazaru

- nielegalne łączenie świateł stop z tylnymi przeciwmgielnymi w Polonezie - świeciło szeroko czterema lampami a do tego zapalała się lampka od przeciwmgielnych

- w Polonezach malowano spoilery i kołpaki

- owiewki, nawiewki, przewiewki

- różne dziwne nasadki na tłumiki

Jeszcze dawniej (lata 70) pamiętam, że obowiązkowe były chlapacze z nadrukiem firmowym, bezsensownie szerokie i długie.

Szpanem były też jakieś dodatkowe lampki kontrolne.

A jeszcze mi świta, że był czas, jak na drzwiach parę osób w mieście miało napisane np. Stefan K... 0Rh+ zlosnik2.gif

Napisano

no to należy dodać jeszcze podwójne wycieraczki szyby- najlepiej w oczojebnym kolorze,

- żarówki 100W w przednich lampach z bazaru z efektem spływających odbłyśników,

- diody imitujące alarm,

- antena radiowa w dachu mimo wcześniej zamontowanej fabrycznie np w błotniku grinser006.gif

bad look-i wszelakiej maści (przód, tył)

plastikowe brewki i nakładki na całej powierzchni lamp, imitacje anten tel, komórkowych

tzw "lista płac" na drzwiach

odwieczna płyta CD na lusterku

i pokrowce skóropodobne grinser006.gif

Napisano

Pamietam czasy (wcale nie taka prehistoria) kiedy opony o profilu 70 okreslane były jako niskoprofilowe

Napisano

> Co wy na to?

Coś co nie wymaga ŻADNYCH, absolutnie ŻADNYCH nakładów pieniężnych a jakiś czas było tuningiem (ba, niektórzy do dziś zdają się kultywować tę modę).

10.jpg

This is a side view of how I drive. Leaning back makes you go faster.

11.jpg

This is the back view. If someone in front of you drives like this, watch out 'cuz he's a high performance driver! He knows how to go fast!

Napisano

> o malowaniu zwykłych zacisków hamulcowych nikt jeszcze nie wspomniał, a to daje jakies +5KM

> W minionym roku zanabyłem sobie czerwony spray, coby odrestaurować napis Alfa Romeo na plastikowej

> pokrywie w komorze silnika. Jednakże cięzko mi bylo sie za to zabrać, to sprawa przeciągała

> się w czasie. W końcu nadszedł ten dzień ... jednak jakież było moje zdziwienie gdy puszka

> okazała się pusta. Myślę sobie WTF ! Zacząłem się ( dziwnie ) rozglądać. Myślę sobie może mi

> się coś na mózg rzuciło. Ale kątem oka patrze na furę staruszka, a tam spod alusów szczerzą

> się do mnie czerwone zaciski przedniej osi i tak samosz ubarwione bębny tylnych kół. Wydałem

> z siebie salwę śmiechu, a całe wqrwienie minęło jak fatamorgana. Tym sposobem zafundowałem

> sobie niezły ubaw ( w cenie puszki spray'u ), a ojcu narzędzie do stunigowania Toyoty

lepsze pomalowane niż zruściałe zlosnik.gif

Napisano

> Kilka, moze juz z 10, lat temu było najmodniejsze to co opisuje ten (stary juz i znany) tekst:

> http://drewniany.w.interia.pl/najdluz/boydrome.htm

Pozwolę sobie zacytować:

Quote:

... głównie w piątki i soboty staje się miejscem spotkań towarzyskich boyków (dresiarzy, samochodziarzy, karków, baobabów, gumbasów, plastikowych laluń, smurfetek, barbie, dyskoboli itp.)

Czy może mi ktoś wytłumaczyć co znaczy w tym tekscie baobab i gubmas, bo jestem troche oldskulowy i nie qmam zlosnik.gif

PS

Czytałem to na wdechu, ale porobiłem sobie notatki zlosnik.gif

Napisano

Jeszcze niedawno była modna płetwa na dachu jak w bmw.

Napisano

> Co wy na to?

Poza rzeczami wyżej wymienionymi, dwie czarne rolety na tylną szybę od środka - głównie w Dużych Fiatach i Polonezach, w Maluchu półka z głośnikami - im większa tym większy lans swiety.gifzlosnik.gif

ooo, i jeszcze trzecie światło stopu - diodowe serduszka.gifzlosnik.gif na trzy czwarte tylnej szyby zlosnik2.gif

Napisano

> Co wy na to?

Pamiętam modę na wloty powietrza na masce od silnika a potem modyfikacje w postaci wlotów na nadkola.

Następna moda to ukrywanie wszelkiego rodzaju emblematów zarówno z maski jak i tyłu.

Napisano

naklejony"list do św mikolaja' na blotnikach od góry do dołu brembo,ferrodo,bilstein,eibach,brisk,pionier..........

Podświetlenie podwozia neonem w stylu szybcy i wściekli

tuningowe czapeczki na wentylki

kostki pluszowe pod lusterkiem

antyradarowe płyty cd

zapomniałem o nalepkch gti,v6

Napisano

> może sam/sama masz coś z tych rzeczy na pokładzie tylko ci umknęło - typu: owiewki, nie fabryczne

> radio, pokrowiec na kierownicy, inna gałka zmiany biegów, jakieś pokrowce na fotelach, jakieś

> kołpaki/dekle na kołach itd.

Pokrowiec na kierownicę to była konieczność w moim Uno. Inaczej tego plastiku nie dało się dotknąć, jak słońce przyświeciło. icon_rolleyes.gif

Napisano

....pasek w kolorze karoserii naklejany na przednią szybę

8020d1257959727-145_pas_na_przedniej_szybie-puntoi.jpg

- drzwi bez klamek - otwierane z pilota za pomocą siłownika

calibra.jpg

- gładka tylna klapa i rejestracja na zderzaku...

klapa5bm.jpg

- i dwa NIEZBĘDNIKI tuningowca....

360-1065-large.jpg

ss03.jpg

zlosnik.gif

Napisano

Naklejka z zielonym potworem wgryzającym się w uszczelkę tylnej szyby.

Naklejki CIBIE

Kolorowe piłki pingpongowe na końcu anteny radiowej.

Pasek antystatyczny wleczony po asfalcie - czasami jeden nie wystarczał i wleczonych było kilka.

Przezroczysty uchwyt dźwigni zmiany biegów skrywający ukryty wewnątrz jakiś model samochodu lub Papieża. Raz w autobusie widziałem rozwierconą tę końcówkę od wewnątrz, była tam wsadzona mała żarówka, przez co uchwyt dźwigni był podświetlany.

Zresztą PRLtuning w wykonaniu kierowców PKS to był dopiero folklor. zlosnik.gif

Napisano

> Przezroczysty uchwyt dźwigni zmiany biegów skrywający ukryty wewnątrz jakiś model samochodu lub

> Papierza. Raz w autobusie widziałem rozwierconą tę końcówkę od wewnątrz, była tam wsadzona

> mała żarówka, przez co uchwyt dźwigni był podświetlany.

Lekko OT. Kto to lub co to jest "Papierz"? yikes.gif

PS Użyj Worda, jak nie rozumiesz pytania. palacz.gif

Napisano

> piłka tenisowa na haku

O, to jeszcze spełniało dodatkowo ochronę przed uderzeniem się w łydkę, z doświadczenia średnio przyjemne.

Napisano

> Zresztą PRLtuning w wykonaniu kierowców PKS to był dopiero folklor.

Rurki w autobusie okręcone paskami tworzywa, zazwyczaj kilka kolorów, przeszklone kabiny w autosanach H9-35 (przynajmniej u nas), las proporczyków i innych wiszących gadżetów z gołymi babami obowiązkowo, częściowo oklejone folią przednie szyby, wykładzina dywanowa w różnych miejscach kabiny, ale nie na podłodze.

Niektórzy kierowcy robili ze swoich autobusów mobilne świecące choinki.

Podsumowując: niektóre przeróbki były bardzo sympatyczne i praktyczne, ale zdarzały się takie, że grinser006.gif

Napisano

> Rurki w autobusie okręcone paskami tworzywa, zazwyczaj kilka kolorów, przeszklone kabiny w

> autosanach H9-35 (przynajmniej u nas), las proporczyków i innych wiszących gadżetów z gołymi

> babami obowiązkowo, częściowo oklejone folią przednie szyby, wykładzina dywanowa w różnych

> miejscach kabiny, ale nie na podłodze.

> Niektórzy kierowcy robili ze swoich autobusów mobilne świecące choinki.

> Podsumowując: niektóre przeróbki były bardzo sympatyczne i praktyczne, ale zdarzały się takie, że

Ja pamiętam że dosyć często w autobusach zdarzała się jakaś laleczka podpięta pod kierunkowskazy przymocowana przy szybie - jak mrugał kierunkowskaz, mrugała też główka lalki (czy tam innej postaci) rotfl.gif

Napisano

> O, to jeszcze spełniało dodatkowo ochronę przed uderzeniem się w łydkę, z doświadczenia średnio

> przyjemne.

offtopic.gif a nie chodziło Ci raczej o piszczel?

Napisano

> Podsumowując: niektóre przeróbki były bardzo sympatyczne i praktyczne, ale zdarzały się takie, że

A jeszcze mi się przypomniał taki gumowy misio gibający się na sprężynie. Gdy szofer włączał prawy kierunkowskaz to mrugało mu prawe oczko, gdy lewy to lewe, a gry hamował to cały miś świecił się na czerwono. zlosnik.gif

Napisano

> Lekko OT. Kto to lub co to jest "Papierz"?

> PS Użyj Worda, jak nie rozumiesz pytania.

Już poprawione. Zapędziłem się.

Napisano

> paski na szybę

> voltomierze i inne mierze

> spojlery i inne nakładki na wylot powietrza w malaczu

> paski elektrostatyczne

> to z tych starszych

Jeszcze wcześniej były kocie łapki

edcf22b66aae0bc8med.jpg

Napisano

Przekładanie tylnej tablicy rejestracyjnej z klapy na zderzak w maluchach, Golfach, Polonezach itp. Konieczny jest specjalny zderzak z wnęką na tablicę. Wnękę na klapie należy zaszpachlować i zamalować. Potem jakimś czasie widać spękaną obwódkę.

Napisano

> Przekładanie tylnej tablicy rejestracyjnej z klapy na zderzak w maluchach, Golfach, Polonezach itp.

> Konieczny jest specjalny zderzak z wnęką na tablicę. Wnękę na klapie należy zaszpachlować i

> zamalować. Potem jakimś czasie widać spękaną obwódkę.

Pamiętam, gładkie klapy to był szał - jeszcze nie tak dawno zlosnik.gif ale kto miał więcej kasy to spawał, nie trzeba było wtedy dawać puszki szpachli wink.gif

Napisano

> Może to nie tuning - ale od kiedy kierowcy ciężarówek zaczęli wozić w kabinach tablice

> "rejestracyjne" z imieniem, np. Maciuś?

A to akurat pomaga dogadać się na CB, bo w czasie mijania się, widzą swoje imiona i wiedzą kogo wołać.

Napisano

> Czy może mi ktoś wytłumaczyć co znaczy w tym tekscie baobab i gubmas, bo jestem troche oldskulowy i

> nie qmam

Gumbas to ktoś o dużych mięśniach i małej głowie

3ea3d2ac00f1b0aa3b38b4e0c3e5abe2.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.