Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycieraczki godne polecenia

Featured Replies

Napisano

Witam,

możecie polecić jakieś dobre wycieraczki? Od dobrych kilku lat stosowałem wycieraczki  firmy Alca, ale ostatni mój zakup to jakieś nieporozumienie - od początku głośno skrzypią. Wymieniłem po tygodniu na nowe tej samej firmy i nowe też głośno skrzypią. Do tej pory Alca miały rewelacyjny stosunek jakości do ceny bo szt. około 9 - 10zł.

Napisano

Albo Alca albo Mot-gum.

Zdaje się, ze z jakością w przypadku obu firm jest tak, że jest ona stale zmienna.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Alca zwykle wytrzymywały pół roku, te 2 zestawy co kupiłem od początku okazały się szmelcem.

Napisano

Witam,

możecie polecić jakieś dobre wycieraczki? Od dobrych kilku lat stosowałem wycieraczki  firmy Alca, ale ostatni mój zakup to jakieś nieporozumienie - od początku głośno skrzypią. Wymieniłem po tygodniu na nowe tej samej firmy i nowe też głośno skrzypią. Do tej pory Alca miały rewelacyjny stosunek jakości do ceny bo szt. około 9 - 10zł.

Też stosowałem Alca i też się zawiodłem więc kupiłem ostatnio najtańsze Valeo (Made in Poland). Naprawdę niewiele pracowały i mają w sumie lekkie życie (garaż) a już po kilku miesiącach skrzypią i hałasują :facepalm: Następne chyba Denso kupię.

Napisano

Wczesniej mialem boscha i byli ok. Teraz mam motgum i jest tragedia. Skaczą po szybie i rozmazuja w jednym miejscu. Moze dlatego ze to płaskie wycieraczki... Właśnie tez chce zmienić na tradycyjne i chyba boscha kupie

Napisano

Ja ostatnio na testy kupiłem firmowane przez Carrefour a robione przez Bottari. Nie wiem jeszcze jak z trwałością ale czyszczą szybę super

W Toyce mam oryginalną i po niecałym miesiącu zaczęła zgrzytać na szybie :ogien:

Napisano

Albo Alca albo Mot-gum.

Zdaje się, ze z jakością w przypadku obu firm jest tak, że jest ona stale zmienna.

Pozdrawiam BAS

Kupiłem Alca i zamontowałem do toyory: zostawiają kreski wody na wysokosci wzroku. 

Hella zamontowana w drugim samochodzie po 8 miesiacach działa tak jak te nowe Alca.

Polecam stosowanie niewidzialnej wycieraczki, dzięki niej wycieraczki mają lżej (zauważyłem)

Napisano

kupiłem w sklepie moto bezszkieletowe OXIMO, jakieś pół roku używane i powiem szczerze, że jestem pozytywnie zaskoczony- nie skaczą, ładnie zbierają. Za 2 wycieraczki zapłaciłem 68 zł - jedna 60 cm druga 45 cm :ok: W pudełku są wszelkie możliwe adaptery mocujące.

Napisano

kupiłem w sklepie moto bezszkieletowe OXIMO, jakieś pół roku używane i powiem szczerze, że jestem pozytywnie zaskoczony- nie skaczą, ładnie zbierają. Za 2 wycieraczki zapłaciłem 68 zł - jedna 60 cm druga 45 cm :ok: W pudełku są wszelkie możliwe adaptery mocujące.

Również polecam te wycieraczki. :ok: Tymbardziej,że produkt polski i mają zestawy do aut z nietypowym mocowaniem :ok:, a cenowo wychodzą 2/3 ceny markowych typu Denso,Bosch,Valeo czy Swf.

Katalog wycieraczek i nieco informacji jest na stronie producenta :ok:

www.oximo.pl

Napisano

Najczesciej problemy z praca wycieraczek powoduja roznego rodzaju nablyszczacze do lakieru ktore na myjniach laduja na szybach. Tym bardziej jesli po zakupie nowych problem pojawia sie ponownie.

Napisano

Tylko Mot Gum, dobre i tanie :phi:

W mojej ocenie lepsze niż drogie Valeo Silencio.

Napisano

Wczesniej mialem boscha i byli ok. Teraz mam motgum i jest tragedia. Skaczą po szybie i rozmazuja w jednym miejscu. Moze dlatego ze to płaskie wycieraczki... Właśnie tez chce zmienić na tradycyjne i chyba boscha kupie

ja motgumów używam od 15 lat i nigdy z nimi nie miałem problemów- ale tylko szkieletowe. w firmowym ostatnio założyłem boscha- bo takie szef kupił, i tu jest tragedia. zostawiają smugi na pół szyby

Napisano

Ja mam w omedze tez motgum juz rok, a nowe nie były i w szoku jestem jak cicho pracują i ładnie zbierają

Napisano

Witam,

Póki co to z takich w miarę cenowo to tylko na Boschach się nie przejechałem, nawet na tych najtańszych. Obecnie próbowałem wrócić do Valeo bo miały lepszą cenę, jednak smużą (zostawiają mgiełkę na ułamek sekundy) i tak jak ktoś napisał, potrafi jedna przyskrzypieć, więc następne będą Bosch.

Wyleczyłem się z Helli, Motguma, Alca, Maxgearów i innych wynalazków-co z tego, że tanie jak zakup to loteria a często trzeba wywalić, bo ja np w kilkuset km trasie  w deszczu pociąłbym się jakby mi wycieraczki piszczały.

Za bosche do standardowego samochodu czyli jakieś 45-60cm zwykłe stelażówki to koszt dla mnie ok 35zł, w detalu pod 50zł, więc imho nie warto kombinować.

Napisano

ja motgumów używam od 15 lat i nigdy z nimi nie miałem problemów- ale tylko szkieletowe. w firmowym ostatnio założyłem boscha- bo takie szef kupił, i tu jest tragedia. zostawiają smugi na pół szyby

Ja w Punto miałem motgumy szkieletowe, kobiecie w corolli kupiłem bezszkieletowe i sprawują się super. W Reno mam oryginały Reno i działają super.

Napisano

Hybrydowe Denso!

Po 40kkm działają jak nowe. Cicho i sprawnie. Wygląd też ok.

Najlepsze wycieraczki jakie miałem

Napisano

możecie polecić jakieś dobre wycieraczki?

W trzech ostatnich samochodach miałem Bosch Aerotwin (do kupienia w każdym supermarkecie). Widzę, że sporo ludzi narzeka na tą firmę, więc może moje wymagania są zaniżone, ale - jak dla mnie - wystarczy, że nie skrzypią, równo zbierają wodę i nie zostawiają smug.

Napisano

W trzech ostatnich samochodach miałem Bosch Aerotwin (do kupienia w każdym supermarkecie). Widzę, że sporo ludzi narzeka na tą firmę, więc może moje wymagania są zaniżone, ale - jak dla mnie - wystarczy, że nie skrzypią, równo zbierają wodę i nie zostawiają smug.

Denso hybrydowe bądź Hayner hybrid :skromny:

Napisano

Mam to samo, Alca była tania i kwartał wytrzymywała. Ale z kupionymi ostatnio też mam problem bo lubią skakać i piszczeć. Tak samo miałem z motgumem.

Aerotwiny drogie i kiepskie.

Napisano

Od miesiąca mam chińsko-polskie wycieraczki płaskie German, sprzedawane na allegro jako "serwisowe". Kosztowały 35 zł/kpl.

Jak mam wywalić 80 czy 100 zł na wycieraczki jak co niektórzy, a potem pisać że skrzypią od razu po założeniu to jak na razie nie żałuję zakupu. Zobaczymy jak długo wytrzymają, choć zima potrafi załatwić nawet te najdroższe.

Napisano

W swojej Astrze też zmieniałem wycieraczki, od takich za 100zł po takie za 30zł i tym, którym skaczą polecę kontrolę mechanizmu wycieraczek pod kątem luzów, już nieduży luz potrafi spowodować skakanie w krótkim czasie od założenia nowych wycieraczek. U siebie właśnie tak miałem, skończyło się na wymianie mechanizmu na mechanizm innego producenta (w astrze akurat montowali boscha i valeo, wsadziłem ten drugi) bez luzów i wycieraczki działały prawidłowo.

Napisano

Denso hybrydowe bądź Hayner hybrid :skromny:

Hayner to tez Alca, zalozylem je w 2 autach i mam mieszane uczucia (zostawiaja "kreseczki" wody).

Napisano

Polecam stosowanie niewidzialnej wycieraczki, dzięki niej wycieraczki mają lżej (zauważyłem)

Stosuję i potwierdzam. Najpierw porządnie czyszczę szybę, potem niewidzialna wycieraczka i wycieraczki roczne Alca chodzą jak złoto  ;]

Napisano

Albo Alca albo Mot-gum.

Pozdrawiam BAS

Moje ostatnie doświadczenie: ponad rok temu kupiłem jednocześnie do 2 aut wycieraczki (tradycyjne "stelażowe")

1) BOSCH (dedykowany do modelu komplet)

2) MotGum (skompletowany po wymiarach)

Obie pary generalnie na plus. Pierwsze miesiące - działanie idealne. W końcu rok to dużo.

Tylko że MotGumy do dzisiaj zbierają perfekcyjnie, a BOSCHe już muszę zmienić, bo użytkowanie stało sie ostatnio nieznośne.

Fakt, że auto z BOSCH-ami robi sporo większe przebiegi, ale obydwa auta są używane codziennie.

Mechanicznie oba komplety bez zarzutu, bez usterek, bez korozji.

Napisano

w jednym samochodzie z selgrosa - unipoint - po ok. 6-9 zł/szt. korzystam z nich regularnie, z najtańszych dla mnie najlepsze, kiedyś kupiłem motguma i z kretesem przegrały z unipointem (może kiepska partia?)

denso są świetne ale już cenowo na poziomie bosch, valeo ale mam je dopiero pół roku a było raczej sucho ostatnio więc się mocno nie napracowały

korzystałem też z samych gumek (wycieraczki były przystosowane do wymiany samych gumek) marki good rain i też bardzo dobrze służyły przez ponad rok i ponad 20kkm także też mogę polecić - wycieraczki tej marki też są i są tanie myślę, że warto spróbować

Napisano

Denso.

Napisano

Witam,

Denso. I można zakończyć wątek.

Chyba że chcesz dobre i tanie - to możesz próbować dalej.  ;]

Napisano

Polecam Championy.Od 2 sezonów używam szkieletowych ze spoilerem po stronie kierowcy(dedykowane do astry g) i dają rade:)

Napisano

Taka mała ciekawostka.

Na starych gumach wycieraczek Alca mam napis Alca Germany, na tych nieszczesnych nowych jest Heyner Germany.

Wiem, że to jedna i ta sama firma, ale może diabeł tkwi w szczegółach.

Napisano

Zaryzykowałem Bossch ecco( 20zl/szt) i to.byla kolosalna zmiana miedzy najtanszymi mozliwymi za 7-10zl. Teraz sie przyjemnie jedzie :)

Napisano

Obie pary generalnie na plus. Pierwsze miesiące - działanie idealne. W końcu rok to dużo.

Tylko że MotGumy do dzisiaj zbierają perfekcyjnie, a BOSCHe już muszę zmienić, bo użytkowanie stało sie ostatnio nieznośne.

Może nie wszyscy wiedzą, że MotGum w swojej historii robił już u siebie m.in. pióra dla Championa i Boscha... ;]

Napisano

Ja dzisiaj zaryzykowałem i kupiłem Visee Aquatec, komplet za 60pln

Ale zastrzegłem sprzedawcy, że jak wytrzymają mi tyle co Aerotwiny, czyli miesiac to wróce z reklamacja :D

Napisano

W wakacje zamontowałem Valeo First - zdecydowanie z racji ceny porównywalnej z Alca. Na razie bez zarzutów.

Napisano

Od zawsze, czyli jakichś 8 lat używam tylko wycieraczek Bosch'a. W każdym samochodzie wystarczają mi na rok czasu, czyli przebieg rzędu 40-50tys, po czym zaczynają robić smugi i trzeba je wymienić.

Napisano

Od kilku lat używam hybrydowych Denso! Rewelacja! Przerobiłem chyba wszystkie mniej lub bardziej markowe wycieraczki i żadne nie dorastają Denso do pięt. Aktualne mam od prawie 17m-cy i 35kkm, ciągle zbierają jak nówki! Cena do Suzuki Sx4 ok 100pln za kpl. IMO warto!

Napisano

Gdzie można kupić te Denso? W Intercars dostanę?

Napisano

Może nie wszyscy wiedzą, że MotGum w swojej historii robił już u siebie m.in. pióra dla Championa i Boscha... ;]

I co to zmienia?To, że mają linię produkcyjną nie znaczy, że pod swoją marką wypuszczają ten sam produkt.

Napisano

Gdzie można kupić te Denso? W Intercars dostanę?

Tak

Napisano

Póki co to z takich w miarę cenowo to tylko na Boschach się nie przejechałem, nawet na tych najtańszych. Obecnie próbowałem wrócić do Valeo bo miały lepszą cenę, jednak smużą (zostawiają mgiełkę na ułamek sekundy) i tak jak ktoś napisał, potrafi jedna przyskrzypieć, więc następne będą Bosch.

Wyleczyłem się z Helli, Motguma, Alca, Maxgearów i innych wynalazków-co z tego, że tanie jak zakup to loteria a często trzeba wywalić, bo ja np w kilkuset km trasie  w deszczu pociąłbym się jakby mi wycieraczki piszczały.

Za bosche do standardowego samochodu czyli jakieś 45-60cm zwykłe stelażówki to koszt dla mnie ok 35zł, w detalu pod 50zł, więc imho nie warto kombinować.

NIgdy w życiu Bosch. Kiedyś po jednej trasce, 100 km w jedną stronę, po dużym deszczu, nowe, pierwszy raz używane pióra poszły do kubła.

Napisano

NIgdy w życiu Bosch. Kiedyś po jednej trasce, 100 km w jedną stronę, po dużym deszczu, nowe, pierwszy raz używane pióra poszły do kubła.

Dlaczego? :nie_wiem:

Piórek Boscha wrzucam w ciągu roku po kilka sztuk do różnych aut od małych do suvów z dużą szybą, problemów nie zaobserwowałem. Nie smużą tak jak valeo, dokładnie ścierają, przy + 10 jak i - 10 zbierają tak samo, czego o motgumie, alce, helli powiedzieć nie mogę.

Napisano

Dlaczego? :nie_wiem:

Bo ludzie kupują te swoje "Bosze" na Allegro albo w osiedlowych sklepach moto i później się dziwią, że wycieraczka jest do bani ;) tak jak pisałem wyżej, przerobiłem trzy komplety Aerotwin'ów i każde działały aż do sprzedaży samochodu.

Napisano

Poniżej 80zl/KPL to jest dziadostwo, które wytrzyma góra kwartał. Ją kupuje valeo silencio i w aucie żony jeżdżą już dokładnie 18 miesięcy i nadal rewelacyjnie zbierają.

Napisano

w poprzednim aucie i obecnym doskonale spisywały się wycieraki SILBAK.

były ok. 30% tańsze od oryginałów przy porównywalnej jakości i trwałości.

Napisano

albo w osiedlowych sklepach moto i później się dziwią, że wycieraczka jest do bani ;)

Jaki to ma związek z jakością produktów firmy Bosch?

Napisano

Poniżej 80zl/KPL to jest dziadostwo, które wytrzyma góra kwartał.

;l ;l ;l

Dobrze, że moje 'marketówki' za 20/kpl o tym nie wiedzą, a używam tego modelu od ca 6-7lat i spokojnie rok latają.

Z wycieraczkami jest loteria, różne długości do różnych krzywizn szyby w różnych samochodach potrafią się skrajnie dziwnie zachowywać.

Napisano

;l ;l ;l

Dobrze, że moje 'marketówki' za 20/kpl o tym nie wiedzą, a używam tego modelu od ca 6-7lat i spokojnie rok latają.

Z wycieraczkami jest loteria, różne długości do różnych krzywizn szyby w różnych samochodach potrafią się skrajnie dziwnie zachowywać.

nie chciałem tego pisać ;]  Znam fana tylko championów ale jak już kupuje klocki hamulcowe to i nawet "chinczyki" z allegro moga być, byle taniej :hehe:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.