Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co ile wymieniacie filtr powietrza do silnika?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

zbliża mi się wymiana oleju silnikowego (wymieniam co 15kkm) i zawsze z wymianą oliwy zakładałem też nowy filtr powietrza.

No i po 165kkm takiego postępowania zastanawiam się, czy to nie za często, w sensie czy jest taka potrzeba ;]

Koszt filtra powietrza to ~80zł, niby nie majątek ale po co wydawać forsę skoro np. nie ma takiej potrzeby ;)

Silnik to VW 1.4 TSI turbo 122km, benzyna.

Napisano

Po ok. 30kkm lub rzadziej  bo strasznie  wolno się brudzi 

co innego kabinowy 

Napisano
5 minut temu, sowik85 napisał:

Cześć,

zbliża mi się wymiana oleju silnikowego (wymieniam co 15kkm) i zawsze z wymianą oliwy zakładałem też nowy filtr powietrza.

No i po 165kkm takiego postępowania zastanawiam się, czy to nie za często, w sensie czy jest taka potrzeba ;]

Koszt filtra powietrza to ~80zł, niby nie majątek ale po co wydawać forsę skoro np. nie ma takiej potrzeby ;)

Co przeglad, czyli w moim przypadku max 15-20kkm.

Napisano
3 minuty temu, technix napisał:

co innego kabinowy 

Ja podobnie.

Filtr powietrza do silnika co 30-45 tys. km.

Kabiny co 15 kkm.

Napisano

Nigdy nie wymieniam - używam K&N. Myje je i oliwię co jakieś 50 tys. km.

Sent from my refurbished iPhone 5 using Tapatalk

Napisano

Sporo zależy od tego gdzie się jeździ, u mnie jest trochę dróg gruntowych to i po 15 tys. filtr czysty nie jest:)

I podobno przepływomierze nie lubią brudnego filtra powietrza...

Napisano
1 minutę temu, volf6 napisał:

Turbiny też nie:piwko:

Napisano

w instrukcji napisali żeby wymieniać co 60tys., przejechałem 90tys. i wymieniłem już 2 razy choć nie było takiej potrzeby

Edytowane przez Waldek40

Napisano
10 godzin temu, sowik85 napisał:

Cześć,

Bardzo dobrze ze co 15 tys.

Też tak robiłem a nawet częściej i turbo oraz przepływka wytrzymały 190 tys.

Coś spory ten koszt filtra. Chyba ze liczysz z wymianą. Zawsze tutaj kupuje, masz przykładowe ceny dla golfa bo nie wiem czym jeździsz:

http://e-autoparts.pl/filtr-powietrza-c-100005_100260.html?sort=5a&page=1

Napisano
2 godziny temu, Waldek40 napisał:

w instrukcji napisali żeby wymieniać co 60tys., przejechałem 90tys. i wymieniłem już 2 razy choć nie było takiej potrzeby

Również wymieniam co 60tysięcy i jakoś nie widzę żeby był jakoś szczególnie zabrudzony, ale skoro instrukcja pisze o 60kkm, to się tego trzymam. Do niedawna pomimo wpisu w instrukcji wymieniałem co każdą zmianę oleju tj 15kkm ale uznałem to po kilku latach za głupotę, bo filtr wyglądał prawie jako nowy...
Pewnie kwestia gdzie się jeździ...

Napisano

Filtr wymieniam raz w roku przed zima nie patrzac na wymiane olejowa czy tez przebieg. 

Napisano
Sporo zależy od tego gdzie się jeździ, u mnie jest trochę dróg gruntowych to i po 15 tys. filtr czysty nie jest[emoji4]
Ale brudny filtr nie puszcza brudnego powietrza tylko mniej czystego ;)
Zmieniam jak robi się widocznie zanieczyszczony - zazwyczaj po 40-50kkm

Wysłane z mojego Moto X Play

Napisano
10 godzin temu, mack1805 napisał:

Turbiny też nie:piwko:

A jaki jest zwiazek pomiedzy turbina a filtrem powietrza? ;]

Napisano

pol roku razem z olejem czyli co jakies 5 tys

wklad pipercrosa , ale jej nie czyszcze bo nowa to 98zl  wiec zawzse daje noweczke

Edytowane przez Marcinekkk

Napisano

Wszystkie filtry i olej w silniku co 15kkm 

Czyli w praktyce co pół roku.

Pozdrawiam 

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

A jaki jest zwiazek pomiedzy turbina a filtrem powietrza? ;]

Gwizd turbosprężarki to zwykle objaw uszkodzenia wirnika kompresora przez zanieczyszczenia wpadające do układu dolotowego. Nawet ziarnko piasku może spowodować szkody, gdy trafi w wirnik obracający się 200 tys. obr./min. Dlatego bezwzględnie należy dbać o regularną wymianę filtra powietrza, najlepiej nie rzadziej niż co rok. W razie stwierdzenia brudu w dolocie przy okazji wymiany filtra, należy całość dokładnie oczyścić.

Źródło:

http://m.interia.pl/magazynauto/news,nId,1076410

Napisano

Filtry wymieniam co rok. Auto będzie miało za chwilę 5 lat, a ma dopiero 33 kkm, więc nie patrzę na przebieg.

Napisano

Filtr powietrza wystarczy tak jak zaleca producent, zwykle coś koło 50 kkm. Częściej to chyba tylko w przypadku LPG 1 i 2 gen. ze względu na bardzo dużą czułość na zmniejszenie przepływu. Porządny filtr spokojnie na tyle starczy, chyba że ktoś w terenie jeździ lub po polnych drogach.

Napisano
4 godziny temu, Ksionc napisał:

Filtr wymieniam raz w roku przed zima nie patrzac na wymiane olejowa czy tez przebieg. 

Ja też co roku tylko na wiosnę. Zawsze jest usyfiony.

Napisano

Wymieniam raz do roku, chociaż przy ostatniej wymianie zastanawiałem się czy jest większy sens. Filtr był czyściutki. 

Napisano

Co 40 kkm czyli co drugą zmianę oleju. Nie jeżdżę w zapylonym terenie. Po 20 kkm przedmuchuje go sprężonym powietrzem. Nie jest mocno zabrudzony.

Napisano
3 godziny temu, marcindzieg napisał:

Ja też co roku tylko na wiosnę. Zawsze jest usyfiony.

Ja celowow przed zima, bo szczegolnie zima przydaje sie czysty filtr i jak najczystsze powietrze w kabinie :phi:

Napisano
22 godziny temu, sowik85 napisał:

Cześć,

olej co 30kkm, filtr co drugą wymiane czyli ci 60kkm czyli co jakieś 4 miesiące

Napisano
2 godziny temu, Ksionc napisał:

Ja celowow przed zima, bo szczegolnie zima przydaje sie czysty filtr i jak najczystsze powietrze w kabinie :phi:

Filter kabinowy to inna sprawa. Ten dwa razy do roku - jesienią i wiosną.

Napisano
2 minuty temu, marcindzieg napisał:

Filter kabinowy to inna sprawa. Ten dwa razy do roku - jesienią i wiosną.

Nastepnym razem bede pamietal aby nie udzielac sie na MK o 3 nad ranem :hehe:

Jesli chodzi o filtr powietrza do silnika to tez raz w roku, obojetnie jaka  pora roku i jaki przebieg, no chyba ze jest wyjatkowo brudny to wtedy szybciej ;] 

Napisano

Jak mieszkałem w Polsce i jezdziłem głównie w okolicach Tarnowa, Krakowa to po 15kkm filtr zwykle byl cały czarny i sie kleił z sadzy. Wymienialem przy kazdej wymianie oleju co 15kkm.

Od kiedy mieszkam w Irlandii na zachodzie z dala od cywilizacji, zwykle filtr starcza na 50kkm i i tak po tylu nie jest nawet w polowie tak brudny jak te z Krakowa. Zwykle po 25kkm go wyjme zeby przedmuchac jakies resztki lisci i zdechle owady.

Napisano

Wymieniam razem z olejem co ok 15kkm. Przemysłu tu nie ma, dużo po słabych gruntowych drogach, a filtr wydaje się czysty.

Napisano
23 godziny temu, sowik85 napisał:

Cześć,

zależy od auta - w jednych po 10 tys km jest czorny - w innych po 30 tys jest w miarę czysty

Napisano
  • Autor
15 godzin temu, Gregor_BS napisał:

Też tak robiłem a nawet częściej i turbo oraz przepływka wytrzymały 190 tys.

Coś spory ten koszt filtra. Chyba ze liczysz z wymianą. Zawsze tutaj kupuje, masz przykładowe ceny dla golfa bo nie wiem czym jeździsz:

http://e-autoparts.pl/filtr-powietrza-c-100005_100260.html?sort=5a&page=1

U mnie turbina 165kkm, póki co odpukać jest prawie niesłyszalna :ok:

Filtr zmieniam sam, kupuję w jakimś motoryzacyjnym w okolicy i szczerze to nawet nie szukałem w innych miejscach aby porównać ceny.

Ale chyba zacznę :phi:

No i zmienię po tych 15kkm dla spokojnej głowy, widzę, że wielu użytkowników też tak robi.

Napisano
Dnia 28.10.2017 o 20:34, sowik85 napisał:

Co wymianę oleju, czyli co 10kkm :]

Napisano

K&N stożek w sc piorę co roku po zimie czyli co ok.10kkm-sporo syfu widać jak się wypłukuje, wkładki co wymianę oleju-też co 10-12kkm,kabinowy co roku ok.15-17tys-zawsze jest poprawa-interwały fabryczne dzielę na pół,w życiu bym na kabinówce 45kkm nie jeździł czy papierowym 60kkm.

W służbówkach też,zawsze wcześniej dodatkowo zlecałem wymianę co 15/20 kabinówki,co 30-40kkm w zależności co ile wypadały przeglądy.

Edytowane przez Pawel1984

Napisano

Co 30kkm.

Napisano

Co 8-12kkm koszt 27-35zl to czemu mam oszczedzac?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ja powinienem do swojego zajrzeć, rok temu był juz troche ciemniejszy na środku,ale nadal daleko od tego co K&N pokazuje jako brudny.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Napisano

Nie ważne jakie auto bym nie miał zawsze powietrza co 10 tyś km razem z olejem. Kabinowy jak mi się przypomni akurat, paliwa co 40-50 tyś km. 

Napisano

Co 60 kkm, zgodnie z instrukcją obsługi. Kabinowy co 10 kkm. 

Napisano

Wymieniam u siebie co 10-15kkm, wraz z olejem i innymi filtrami. 

Napisano
Dnia 28.10.2017 o 20:36, technix napisał:

co innego kabinowy 

Filtr może się zatykać bez widocznego brudzenia.

Moc pewnie może spaść nawet o 1 lub 2 km

Napisano

Zawsze wymieniam co roku (10-12k km) wraz z olejem zwłaszcza, że jeżdżę silnikami doładowanymi.

Napisano
1 godzinę temu, maras77 napisał:

Filtr może się zatykać bez widocznego brudzenia.

Moc pewnie może spaść nawet o 1 lub 2 km

no tak,  to w uno 1.0 było to nie odczuwalne,  a co dopiero we współczesnych autach 

Edytowane przez technix

Napisano

Razem z olejem i innymi filtrami, czyli co 10-12 tys km.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.